H Κίνα και τo φαινόμενο της πεταλούδας

Πείτε το ”φαινόμενο της πεταλούδας”. Τουλάχιστον φαινομενικά, το κούνημα των φτερών μιας πεταλούδας στην Κίνα προκάλεσε ”καταιγίδα” στις διεθνείς αγορές εντός της προηγούμενης εβδομάδας. Στην πραγματικότητα, η κατάρρευση των υπερτιμημένων κινεζικών μετοχών δεν ήταν τόσο αιτία όσο σύμπτωμα της γενικευμένης νευρικότητας που οδήγησε και άλλες, πολύ μεγαλύτερες αγορές στο ”κόκκινο”. Ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει την εφεξής πορεία των διεθνών αγορών είναι τα επίπεδα της ρευστότητας.

του Richard Beales

Πείτε το ”φαινόμενο της πεταλούδας”. Τουλάχιστον φαινομενικά, το κούνημα των φτερών μιας πεταλούδας στην Κίνα προκάλεσε ”καταιγίδα” στις διεθνείς αγορές εντός της προηγούμενης εβδομάδας. Στην πραγματικότητα, η κατάρρευση των υπερτιμημένων κινεζικών μετοχών ήταν λιγότερο αιτία και περισσότερο σύμπτωμα της γενικευμένης νευρικότητας που οδήγησε και άλλες, πολύ μεγαλύτερες αγορές στο ”κόκκινο”.

Το ξεπούλημα, αν και έντονο, δεν δείχνει καταστροφικό μέχρι στιγμής. Οι κινεζικές μετοχές έχουν χάσει μόλις μερίδα των κερδών που έχουν καταγράψει φέτος, ενώ οι αγορές στις ΗΠΑ και στην Αγγλία έχουν γυρίσει πίσω κατά περίπου 3 μήνες. Τα premium ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, τα οποία διαμορφώνονταν σε ιστορικά χαμηλά, έχουν ανακάμψει σε επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο μήνες.

Ωστόσο, οι διευρυμένες απώλειες καταδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία οι όποιες εξελίξεις επηρεάζουν τις αγορές όλου του κόσμου, με σημαντική συμβολή από τα hedge funds και τα πολύπλοκα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Πολλοί αναλυτές αντιμετωπίζουν τους κλυδωνισμούς ως βραχύβιο πρόβλημα ρευστότητας και παραμένουν αισιόδοξοι για τα οικονομικά θεμελιώδη στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο, αν και αναγνωρίζουν ότι ο κύκλος της ανάπτυξης βρίσκεται στα τελευταία του στάδια. Θα ήθελα να τους πιστέψω, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σημαντικούς λόγους να είναι αισιόδοξοι, καθώς μια σοβαρή διόρθωση θα πλήξει τους οίκους της Wall Street.

Δυστυχώς, υπάρχουν λόγοι να ανησυχεί κανείς ότι η ρευστότητα ενδέχεται να ”στραγγίξει” τάχιστα. Ήδη έχει συμβεί κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, στον κλάδο των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ. Τα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν αποδειχθεί σοβαρές επιβαρύνσεις, με τους δανειζόμενους να αθετούν τις υποχρεώσεις τους νωρίτερα και σε μεγαλύτερα ποσοστά από το αναμενόμενο.

Εκτός από τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια, επηρεάζεται ένας σημαντικός αριθμός χρηματοοικονομικών εταιριών. Τέτοια δάνεια συνήθως συγκεντρώνονται σε ”πακέτα” και πωλούνται σε ευρεία γκάμα θεσμικών επενδυτών και hedge funds.

Η εξαφάνιση της ρευστότητας σε ένα κομμάτι της πιστωτικής αγοράς έχει την τάση να διευρύνεται, καθώς οι πιστωτές προχωρούν σε επανεκτίμηση του ρίσκου. Ένας ολοένα και σημαντικότερος κλάδος δανειστών, τα hedge funds, είναι ταυτόχρονα και δανειζόμενοι. Εάν μειώσουν τα επίπεδα δανεισμού τους, εθελοντικά ή όχι, αυτό ενδέχεται να εξαφανίσει τη δύναμη πυρός τους και να τα αναγκάσει ακόμη και να ρευστοποιήσουν θέσεις. Αυτό το φαινόμενο εντείνεται και η εμπιστοσύνη περιορίζεται σημαντικά, εάν αρχίσουν να χάνουν χρήματα στις επενδύσεις τους.

Η άνοδος του γεν, πλέον του 3% την προηγούμενη εβδομάδα, υποδηλώνει επίσης ότι ”στραγγίζει” η ρευστότητα. Δείχνει συρρίκνωση στην κλίμακα του carry trade, σύμφωνα με το οποίο οι διεθνείς επενδυτές δανείζονται σε γεν, με χαμηλό overnight επιτόκιο της τάξεως του 0,5%, και επενδύουν σε πιο κερδοφόρες τοποθετήσεις.

Ο Marc Chadler της Brown Brothers Harriman επισημαίνει ότι αυτοί οι μηχανισμοί στις αγορές ενδέχεται να πετυχαίνουν σε αυτά ”στα οποία προφανώς απέτυχαν οι κεντρικές τράπεζες”. Η αμερικανική Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως αξιοσημείωτες επιπτώσεις στα επίπεδα ρευστότητας.

Αυτό δημιουργεί ένα ερωτηματικό. Οι αμερικανικές αγορές αποτιμούν στην παρούσα φάση δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve εντός του έτους. Ακόμη και εκείνοι που ανησυχούν ότι η έντονη μεταβλητότητα θα διαρκέσει, δείχνουν να καθησυχάζονται στην ιδέα ότι η Fed θα σώσει την κατάσταση με μειώσεις επιτοκίων.

Όμως, εάν οι δυνάμεις των παγκόσμιων αγορών έκαναν τις μεταβολές επιτοκίων να μην επιδρούν όταν ανέβαιναν, γιατί οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν περισσότερη δύναμη από μια πεταλούδα όταν τα επιτόκια υποχωρούν;

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v