Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 29 2024

Συγχωνεύσεις: Καλές οι προθέσεις, αλλά...

Η παρουσίαση στο υπουργικό συμβούλιο του νομοσχεδίου για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων θα αποτελούσε είδηση με ενθαρρυντικές προοπτικές για την εγχώρια -κυρίως- μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Το ζήτημα είναι, όμως, ότι εδώ και χρόνια φιλόδοξοι σχεδιασμοί, εξαγγελίες, παρουσιάσεις καταλήγουν να έχουν πολύ περιορισμένο αποτέλεσμα και η κοινότητα είναι επιφυλακτική και αυτή τη φορά.

Κίνητρα για καινοτομία και συγχωνεύσεις εταιρειών σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική (τον Ιούλιο), που το κόστος χορήγησης νέων δανείων αυξήθηκε/ακρίβυνε (τον Ιούνιο), οι 9 στις 10 (κυρίως) μικρομεσαίες παραμένουν «αποκλεισμένες» από την τραπεζική αγορά, με τα κόστη χρήματος τεράστια (όπως και προμηθειών) και τα γραφειοκρατικά (και κάθε άλλου είδους) εμπόδια να παραμένουν άλυτα (ή έστω να έχουν βελτιωθεί ελάχιστα). Αυτό εξηγεί γιατί η πλειονότητα των επαγγελματιών κρατά πολύ μικρό (ή και καθόλου) «καλάθι».

Κατά πάσα βεβαιότητα, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ θα αναφερθεί και στο νέο φιλόδοξο νομοσχέδιο, όμως εύλογο είναι το ερώτημα μελών της κοινότητας εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να υλοποιηθεί αποτελεσματικά.

Δυστυχώς όμως, και στο συγκεκριμένο, οι προσδοκίες είναι πολύ περιορισμένες. Αλλο ένα νομοσχέδιο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v