Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2024

Kαι μετά τον Πάουελ, τι;

Προεξοφλημένη η ρητορική Πάουελ ως προς την προοπτική μείωσης επιτοκίων από την Fed. Στην συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου η πρώτη πράξη στην προσπάθεια μείωσης του κόστους δανεικού χρήματος, για δημόσιο (ΗΠΑ), επιχειρήσεις (κυρίως όσον αφορά στην αναχρηματοδότηση του αμερικανικού ιδιωτικού τομέα).

Παράλληλα, η Fed (και) εν όψει εκλογών (5 Νοεμβρίου) θα χαλαρώσει κάπως την ποσοτική σύσφιξη, ρίχνοντας επιπλέον «τυπωμένο χρήμα» (δηλαδή χρέος) στην αγορά.

Το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί ο επικεφαλής της Fed από τις 18/9 και μετά, με ταχύ ή βραδύ ρυθμό παρακολουθώντας συν τω χρόνω την εξέλιξη του πληθωρισμού. Επίσης θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία του... φρενήρους ελλείμματος (στο 8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, μεγαλύτερο ever), ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ποιος/ποια θα είναι ο επόμενος/η ένοικος του Λευκού Οίκου.

Αυτά όσον αφορά στην Fed και τον Πάουελ, ο οποίος διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία (και διεθνές αποθεματικό νόμισμα) έναντι ομολόγων του. Σε ότι μας αφορά, Ευρώπη και Ελλάδα, το ερώτημα είναι τι περιθώρια έχει η ΕΚΤ, πως θα διαχειριστεί την κατάσταση η Κριστίν Λαγκάρντ. Ολα ανοιχτά, για την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (12/9) είχε πει η Γαλλίδα επικεφαλής, όταν στην συνεδρίαση του Ιουλίου άφηνε αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια.

Νάρκη για τη μείωση επιτοκίων οι αυξήσεις μισθών στην Γερμανία, σημειωνόταν σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, στις 14 Αυγούστου. Ωστόσο, όπως σημείωνε (22/8) η Λία Δεληγιάννη οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα προσεγγίσουν με «ανοιχτό μυαλό» στην συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου.

Ενισχυτική της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο 3μηνο.

Οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι τα στοιχεία καθιστούν «ακόμη πιο πιθανή» μια μείωση επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι «η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%, δεδομένης της ασθενούς αύξησης της παραγωγικότητας», όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

 

Υ.Γ. Λόγω ολιγοήμερης απουσίας, η «υπόγα» θα υπολειτουργήσει μέχρι και την Τετάρτη (28/8). Την κατανόησή σας, και δυναμικότερα μαζί από Πέμπτη πρωί (29/8).

Σας ευχαριστώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v