Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να κλείσει το επενδυτικό κενό, σημειώνει/προειδοποιεί η DBRS. Ο καναδικός οίκος θεωρεί πως μέσω -κυρίως- των κονδυλίων του RRF θα μπορούσε να περιοριστεί το discount.

Με αφορμή το θέμα της Μαρίας Μόσχου για τον κίνδυνο να μείνουν ψηφιακά έργα εκτός Ταμείου Ανάκαμψης η σημερινή ανάρτησή μας. Σε συνέχεια σχολιασμού μας πως «... μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσον θα αξιοποιηθεί ο μηχανισμός, καθώς καθυστερήσεις στην εκτέλεση, υστέρηση στη χρηματοδότηση παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις. Κάτι που προφανώς αφορά και την επενδυτική κοινότητα, συγκεκριμένες εισηγμένες...» (από το χθεσινό σχόλιό μας: Σε νέα κορυφή οι τραπεζικές μετοχές).

Πάνω και από τις 40.000 μονάδες ο DJIA, από 0,10% υψηλότερα τα futures του S&P 500 νωρίτερα.
Στις 5.263 και 5.230 οι στηρίξεις, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη. Κοντινή αντίσταση οι 5.375 αλλά με περιθώρια υπερέκτασης έως τις 5.469 μονάδες, καθώς η long τάση είναι ενεργότατη.

Η ανακοίνωση μεγεθών Q1 της Nvidia εκτιμάται πως βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει τους traders.

Για το ΧΑ, κλάδος-μοχλός (ή βαρίδι) ο τραπεζικός -στις 1.323,37 μονάδες-, με long τάση προς την αντίσταση των 1.381 και μέγα στόχο τις 1.450 μονάδες.

Με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 3μήνου 2024, από τις διοικήσεις των Eurobank και Alpha Bank συμπληρώθηκε το «καρέ» των συστημικών. Επιβεβαιωτικά της σταθερής βελτίωσης των ισολογισμών, πρακτικά της διαδικασίας επαναφοράς προς την κανονικότητα μετά την πολυετή τραυματική περίοδο, με όσα διαδραματίστηκαν.

Επάνοδος του κλάδου που αποτυπώνεται και επενδυτικά/χρηματιστηριακά, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τα θεμελιώδη και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση να «βλέπει» υψηλότερα.

Πράγματι περιθώρια προφανώς και υπάρχουν, πλην όμως θα ήθελα να σταθώ σε δύο παραμέτρους που χρήζουν περισσότερης προσοχής και ουσιαστικών παρεμβάσεων: Δεν είναι άλλες από την πιστωτική επέκταση, καθώς αφορά το ευρύτερο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας -και δη της πλειονότητας του ιστού της οικονομίας- και τη σταθερή πλην όμως διακριτή μείωση των καταθέσεων. Και για το συγκεκριμένο είναι -κυρίως- τα τεράστια spreads στα επιτόκια καταθέσεων - δανεισμού/χρηματοδοτήσεων. Ειδικότερα όσον αφορά την «ψαλίδα» σε βάρος των πρώτων.

Μάλλον απαρατήρητη θα πρέπει να πέρασε από την κοινότητα η αναφορά της διοίκησης του ομίλου TITAN Cement International πως η εισαγωγή μετοχών της θυγατρικής σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ δεν θα επιβαρυνθεί με φόρους.

Και ναι μεν η διοίκηση περιορίστηκε σε 3-4 παραμέτρους του εγχειρήματος για την ΤΙΤΑΝ America -μεταξύ αυτών η αναφορά για ελεύθερη διασπορά 15%-25%-, χωρίς να γίνει σαφέστερη (εάν θα αφορά νέες μετοχές, υφιστάμενες κ.ά.), δεδομένου, όμως, ότι η θυγατρική θα μπορεί να αποτιμηθεί περί τις 7 με 8 φορές τα EBITDA, η όλη διαδικασία υπολογίζεται πως θα είναι μεγέθους άνω των 2 δισ. ευρώ. Μόνο αμελητέο δηλαδή.

Με αφορμή την αρθρογραφία/ρεπορτάζ των Γιώργου Παπανικολάου και Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, η σημερινή αναφορά μας. Από το φιάσκο μεγατόνων στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις και την αλλαγή ατζέντας του Eurogroup που πολιτικοποιείται σταδιακά λόγω Κίνας, μέχρι τα «φασούλια» εξωτερικής πολιτικής (όπως εύγλωττα αναφέρει ο ΧΑΜαιλέων στα...συμβάντα Πρεσπών, Ράμα και Ερντογάν) διαμορφώνεται το περιβάλλον και για την εγχώρια επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα.

Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, που εντελώς ανέφελη δεν τη λες, ο ΣΕΒ αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία με ουσία. Διοργανώνει στις 23 Μαΐου εκδήλωση με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει -η Ευρώπη μπορεί;» εύλογο το ερώτημα, όπως και το αν προλαβαίνει.

v