Εύλογη η μεταβλητότητα και το ρίσκο στις αγορές, σε περίοδο «ακριβού και λιγότερου χρήματος», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία στην Ευρώπη.
Σε αυτή την περίοδο, που η Γαλλία -δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε- έχει φτάσει να δανείζεται ακριβότερα από την Πορτογαλία, η οποία έχει rating τρεις κλίμακες χαμηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, έχει μεγάλη σημασία το πόσο και πώς «τιμολογούν» οι αγορές (δηλαδή τα κάθε λογής funds, συμπεριλαμβανόμενων των vultures που προκάλεσαν ήδη δύο μίνι sell off στο υπέρογκο γαλλικό χρέος).
Συνεπώς, έχει τη σημασία του το γεγονός πως η ελληνική οικονομία είναι εκτός της κύριας στόχευσης, συγκριτικό πλεονέκτημα που αποτυπώνεται και στην απόδοση των κρατικών ομολόγων στο 3,706%.
Οπως επίσης το ότι ο ΟΔΔΗΧ δηλώνει σταθερά παρών και εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων (σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) βγαίνει με έντοκο (3μηνης διάρκειας), με σκοπό να αντλήσει έως 500 εκατ. Εχουν προηγηθεί εκδόσεις 6 και 12 μηνών, σε έντοκα.
Εμφανώς πιο ήρεμοι στην Ομήρου -απ' ό,τι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους- καθώς έχουν προνοήσει να καλύψουν σε περίοδο μικρότερης αβεβαιότητας/χαμηλότερου κόστους χρήματος σχεδόν το σύνολο των ετήσιων αναγκών του 2024.
Με την έκδοση 30ετούς ομολόγου (24 Απριλίου) ο Οργανισμός είχε αντλήσει άλλα 3 δισ. ευρώ από τις αγορές -συνολικά 8 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ του προγράμματος για φέτος. Ηταν μια έκδοση που η προσφορά ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ και «τιμολογήθηκε» με 4,2% (από αρχική 4,3%).
Λεπτομέρειες θα πει κάποιος, ουσιώδεις όμως και χρήσιμες σε καιρούς όπως οι τωρινοί.