Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2024

Είναι (και) θέμα αξιοπιστίας

Με αφορμή το πρωινό δήγμα του ΧΑΜαιλέοντα για την κυβέρνηση που δεν φροντίζει να κλείσει ρητά (*) το... παράθυρο σε ενδεχόμενο νέο πλήγμα όσον αφορά την επιβολή έκτακτης φορολόγησης (ή ανάλογου αποτελέσματος μέτρου), η σημερινή αναφορά μας.

Συζητώντας με ανθρώπους της αγοράς, επιχειρηματίες, επαγγελματίες -κατά κύριο λόγο ψηφοφόρους της Ν.Δ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου-, το συμπέρασμά τους ήταν πως με αποσπασματικά, αιφνιδιαστικά, οριζόντια μέτρα, τη μία για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την άλλη για τον ένα ή τον δείνα κλάδο, ούτε η αξιοπιστία ενισχύεται ούτε προκύπτει όφελος σε βάθος χρόνου (πέραν του άμεσου εισπρακτικού).

Ωστόσο, δίχως σαφές επενδυτικό πλαίσιο -με σταθερές και με κανόνες-, καλή ώρα το φορολογικό ή το νομικό, δεν μπορεί να λειτουργήσει μία αγορά, πολύ δε περισσότερο να γίνει ελκυστική ως προς την είσοδο νέων κεφαλαίων αλλά και προοπτικά να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα δικαιολογεί την ουσιαστική ένταξη στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.

Η χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετικό ερώτημα είναι ο ορισμός της αμφισημίας, όμως έτσι δεν αναβαθμίζεται μία αγορά (για να περιοριστώ στα της μαρκετάς).

Προφανώς, ορισμένες από τις ενέργειες της κυβέρνησης, λ.χ. για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι λογικές πλην όμως ήταν εντελώς άστοχος τόσο ο τρόπος όσο και ο χρονισμός (όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος).

(*) και το "ρητά" μία κουβέντα είναι, καθώς επί θητείας Χάρη Θεοχάρη είχε τεθεί σχετικό ερώτημα -ειδικά για τον κλάδο διύλισης-, με τον τότε υφυπουργό να το διαψεύδει... ρητά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v