Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 10 2024

Fed: Δυσκολεύει η μείωση

Στο Κογκρέσο -εχθές και σήμερα- ο Τζερόμ Πάουελ, με τον επικεφαλής της Fed να μην αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών των προθέσεών του για τον χρονισμό μείωσης των επιτοκίων.

Ωστόσο, ήταν ο ίδιος ο οποίος παραδέχτηκε το προφανές, ότι η διατήρηση των επιτοκίων για μακρύ χρονικό διάστημα σε υψηλά επίπεδα είναι σε βάρος της ανάπτυξης.

Πολύ μεγαλύτερο, σοβαρότερο το πρόβλημα στην Ευρώπη, όπου η ΕΚΤ «υποχρεώθηκε» να διαφοροποιηθεί από τη Fed μειώνοντας -πρώτη- τα επιτόκια, έστω κατά 25 μονάδες βάσης (στο 3,75% το βασικό). Παραμένει υπέρβαρο το κόστος για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, οικονομία -ούτως ή άλλως σε φθίνουσα πορεία-, που στην καλύτερη περίπτωση να μειωθεί κατά άλλες 2 φορές των 25 μ.β. στα 3,25%.

Αύριο ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιουνίου στις ΗΠΑ, προεξοφλείται πως δεν θα είναι υποβοηθητικός όσων προσβλέπουν σε μείωση σύντομα.

Στις 18 Ιουλίου συνεδριάζει η ΕΚΤ -στις 12 Σεπτεμβρίου η επόμενη-, πρακτικά σημαίνει πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα βαρύνεται με επιτόκια 3,75% τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, συνεκτιμώντας την περιδίνηση της γαλλικής οικονομίας και των αναπόφευκτων συνεπειών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v