Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 4 2024

Ανοίγουν... κερκόπορτες

Πριν χρόνια, ήταν περιπτώσεις εισαγωγών τσιμέντου από τρίτες χώρες, μη πιστοποιημένου, σύμφωνα με τις -τότε- kοινοτικές προδιαγραφές. Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί κεντρικά -και στις Βρυξέλλες-, αναλύθηκε και λύθηκε, με «φρένο».

Προς τι η αναδρομή στο παρελθόν; Eπειδή το τελευταίο διάστημα γίνονται επώνυμες καταγγελίες για ανάλογες περιπτώσεις με άλλα υλικά. Στα χέρια της στήλης υπάρχει καταγγελία της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, προς κάθε αρμόδιο.

Η ΕΝ.Ε.Χ αναφέρεται συγκεκριμένα «... σε έργο κατασκευής στον Λιμένα Θάσου χρησιμοποιείται εισαγόμενος Χάλυβας Οπλισμού Σκυροδέματος, του οποίου η χρήση στην Ελλάδα είναι παράνομη, επειδή δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της τεχνικής κατηγορίας (ποιότητας) Β500C κατά το ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ 1421-3. To έργο αφορά συγκρότημα κατοικιών και βρίσκεται επί του δρόμου της ΔEΗ-ΔΕΔΔΗΕ με κατεύθυνση προς Νότο, περίπου 100 μέτρα από το κτήριο της ΔEΗ-ΔΕΔΔΗΕ.

Η διάταξη των εγκάρσιων νευρώσεων του συγκεκριμένου χάλυβα καθώς και η έγγλυφη σήμανση του εργοστασίου παραγωγής μέσω ενισχυμένων νευρώσεων παραπέμπει σε χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος τεχνικής κατηγορίας B500B κατά το βουλγαρικό πρότυπο BDS 9252. Ο χάλυβας Β500Β κατά το βουλγαρικό πρότυπο BDS 9252 απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, γιατί η σχετική νομοθεσία (ΚΥΑ 9529/645/10-5-06, ΚΥΑ 17116/1116/6-8-07 και Κανονισμός Τεχνολογίας Χαλύβων) σαφώς επιβάλλει την αποκλειστική χρήση χάλυβα Β500C κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ 1421-3, συνοδευόμενο για κάθε παράδοση στο έργο με αντίστοιχο πιστοποιητικό συμμόρφωσης και πιστοποιητικό ελέγχου παραγωγής-τεχνικό δελτίο παράδοσης.

Με βάση τα ανωτέρω, καλούμε τις Υπηρεσίες σας, εφόσον επιβεβαιώσουν τα ανωτέρω, να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή χρήσης των παράνομων χαλύβων και την παρεμπόδιση επανάληψης του φαινομένου…».

Υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΕΝ.Χ.Ε Νίκο Ι. Γεωργακέλλο, απευθύνεται και προς το υπ. Ανάπτυξης και ΥΠΕΚΑ-ΓΓΔΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v