Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2024

ΝΔ: Οι «11» δεν λένε να θάψουν το τσεκούρι-Αττική Οδός: Η «πρεμούρα» και το χρέος-Unilever: Πόσοι... φεύγουν

ΝΔ: Οι «11» δεν λένε να θάψουν το τσεκούρι-Αττική Οδός: Η «πρεμούρα» και το χρέος-Unilever: Πόσοι... φεύγουν

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ένας από την ομάδα των «11», ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, έσπευσε χθες να απαντήσει στις κατηγορίες που τους προσήψαν κάποιοι, ότι αντιδρούν επειδή δεν έχουν αξιοποιηθεί στο υπουργικό σχήμα:

«Εγώ είμαι χορτάτος από αξιώματα, δεν κυνηγάω αξιώματα, αυτά λέγονται όταν λείπει η ουσιαστική επιχειρηματολογία. Γιατί αυτοί που είπαν αυτό σταμάτησαν εκεί, "είναι παραπονούμενοι γιατί δεν έγιναν υπουργοί". Όταν όμως στην επόμενη ερώτηση, όταν αυτή κατατεθεί, δουν ότι δεν θα είναι μόνο οι ίδιοι 10 αλλά μπορεί να είναι διαφορετικοί 10 βουλευτές, τι θα πουν, ότι κι αυτοί είναι πικραμένοι;» σημείωσε προαναγγέλλοντας κι άλλες ηχηρές εσωκομματικές φωνές από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μάλλον η αποπομπή Σαλμά δεν έκοψε τη φόρα…


ΒΛΑΧΟΣ: Ανικανοποίητος από τις απαντήσεις που έλαβε από τον Κωστή Χατζηδάκη στην ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, δηλώνει από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, επίσης εκ των «11» συνυπογραφόντων. Μάλιστα, «απειλεί» να… επανέλθει, μέσω και πάλι της Βουλής.

«Ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο μάς απάντησε σε 24 ώρες, όχι όμως όπως θα έπρεπε. Μας απάντησε με δελτίο Τύπου που έστειλε στους κυβερνητικούς συντάκτες και την επόμενη μέρα ενημερώθηκαν οι βουλευτές. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, αλλά εν πάση περιπτώσει ίσως να είναι σημεία των καιρών», τόνισε σε συνέντευξή του (στα Παραπολιτικά fm), στον απόηχο της διαγραφής του Μάριου Σαλμά.

Το ουσιαστικό, σημείωσε ο έμπειρος βουλευτής, «είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σ' αυτά που είπαμε. Ποια έμειναν αναπάντητα, δεν θα κάνω το λάθος που έκανε ο κ. Χατζηδάκης να τα συζητήσω δημόσια, θα επανέλθω διά μέσου του κοινοβουλευτικού ελέγχου», απείλησε.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Στο μεταξύ κυκλοφορούν πληροφορίες ότι μπορεί να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία ο Λευτέρης Αυγενάκης που διαγράφτηκε πριν από λίγους μήνες, ακολουθώντας τη «νέα μόδα» που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιστροφή Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε χρόνο ρεκόρ. 

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σάρωσαν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα βραβεία Extel Awards 2024 Εmerging EMEA.

Η Τράπεζα Πειραιώς απέσπασε έξι διακρίσεις στα Large Caps, για εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου με κεφαλαιοποίηση πάνω από 5 δισ. δολάρια και η Alpha Βank άλλες έξι στα Small Caps και Mid Caps, για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω από 5 δισ. δολάρια.

Στην πρώτη κατηγορία ο Χρήστος Μεγάλου αναδείχθηκε Best CEO, ο CFO της Πειραιώς Θοδωρής Γναρδέλλης Best CFO, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας Best Company Board, το Τμήμα Επενδυτικών Σχέσεων Best IR Team και Best IR Program, ενώ η Πειραιώς έλαβε και το βραβείο Best ESG Program.

Αντίστοιχα, στα Small Caps και Mid Caps ο Βασίλης Ψάλτης αναδείχθηκε καλύτερος CEO, ο Deputy CEO της Alpha Βank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου βραβεύτηκε για την προηγούμενη ιδιότητά του ως καλύτερος CFO, ο Investor Relations Director του ομίλου Ιάσων Κεπαπτσόγλου καλύτερος IR Professional, ενώ η ομάδα Investor Relations της τράπεζας απέσπασε συνολικά τρεις διακρίσεις (Best IR Team, Best IR Program, αλλά και Best Analyst/Investor Event) και η ομάδα ESG ανακηρύχθηκε Best ESG Program.

 

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Όσοι απόρησαν με την… πρεμούρα της κυβέρνησης να αλλάξει χέρια «εδώ και τώρα» η Αττική Οδός, μάλλον θα βρουν την εξήγηση στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr στην ακροτελεύτια παράγραφο.

«Σημειώνεται ότι με την είσπραξη του τιμήματος των 3,27 δισ. ευρώ (σ.σ. από τη ΓΕΤ ΤΕΡΝΑ), που είναι το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί σε διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ, μειώνεται ισόποσα το δημόσιο χρέος της χώρας, σχεδόν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ».

Κάθε μείωση είναι καλή, αλλά γιατί η βιασύνη; Διότι πρόκειται να επέλθει άμεσα η λογιστική αύξηση του χρέους κατά 12,4 δισ. ευρώ, λόγω συμπερίληψης των αναβαλλόμενων τόκων, και αυτή να εγγραφεί πιθανότατα στα στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2024, ανεβάζοντάς το στο 167% του ΑΕΠ.

Με τα έσοδα από την Αττική Οδό, την αναθεώρηση επί τα βελτίω του ΑΕΠ και την πρόωρη αποπληρωμή χρεών που έχει δρομολογηθεί, η επιβάρυνση εξομαλύνεται σημαντικά…

 

MID CAPS: Η πρώτη αντίδραση του Γενικού Δείκτη εδώ και αρκετές ημέρες αλλά και κάποιες ειδήσεις στάθηκαν αφορμή να απλωθεί το παιχνίδι από τον FTSE 25 σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η Frigoglass, που ερχόταν από ένα σερί πτωτικών συνεδριάσεων, κινήθηκε με άνοδο σχεδόν 10% στο 0,189 ευρώ, με συναλλαγές όμως αξίας 19,1 χιλιάδων ευρώ, ενώ η ΑΒΑΞ ακολούθησε με κέρδη 8,64%.

Ανάσες και για την Intracom μετά την αγορά πακέτου μετοχών της Intralot, ενώ η Κέκροψ έφτασε να ανεβαίνει έως και 5,92%, πριν περιορίσει την άνοδο στο κλείσιμο στο 1,05% (1,45 ευρώ). Ανοδο και για τη ΓΕΒΚΑ, που μετρά σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων μετά επτά ημέρες συνεχούς πίεσης.

Γνωστό είναι ότι όσο συντηρείται το καλό κλίμα στην οροφή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μόχλευση και στους… κάτω ορόφους. 

 

INTRACOM: Θετικά αποτίμησε η αγορά την απόκτηση επιπλέον ποσοστού της τάξης του 2% της Intralot, κίνηση για την οποία ενημέρωσε χθες το Euro2day.gr, παρά το μικρό premium έναντι της τρέχουσας τιμής.
Η Ηolding έκλεισε στα 3,15 ευρώ με κέρδη 4,65%. Μένει να φανεί αν θα συνεχίσει την κίνηση, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες κινείται πλαγιοκαθοδικά με αρνητικές αποδόσεις σε βάθος 30 ημερών και τριμήνου.


ΑΒΑΞ: Αιφνιδιαστικά ξύπνησε η μετοχή πετυχαίνοντας άνοδο στα 1,458 ευρώ ή 8,64%, σε μια συνεδρίαση στην οποία άλλαξαν χέρια 474 χιλιάδες τεμάχια.

Η μετοχή από τις αρχές Αυγούστου κινήθηκε σε ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,33 ευρώ και 1,4 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το υψηλό έτους βρίσκεται πίσω στον Ιανουάριο. Είχε ξεκινήσει τη χρονιά στο 1,83 ευρώ.

 

UNILEVER: Αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου στις εν Ελλάδι θυγατρικές του πολυεθνικού ομίλου.

Όπως έμαθε η στήλη, το πρόγραμμα αφορά 87 εργαζόμενους, ενώ εξαιρούνται όσοι απασχολούνται στο παγωτό.

Η κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο της Unilever για αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της, με την περικοπή 7.500 θέσεων εργασίας παγκοσμίως -σ.σ. οι 3.200 βρίσκονται στην Ευρώπη- και την πώληση του τμήματος παγωτού, προκειμένου να εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο της εθελουσίας στην Ελλάδα προβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποζημίωση που ισούται με 2,4 φορές τη νόμιμη αποζημίωση, ενώ ο στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το πακέτο που έχει προταθεί στους εργαζομένους της Ελλάδας έχει γίνει αποδεκτό, ούτε αν θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Οι ελληνικές θυγατρικές του πολυεθνικού ομίλου, και συγκεκριμένα οι Ελαΐς Unilever Hellas, Unilever Logistics και Unilever-Knorr, το 2022 απασχολούσαν 467 άτομα, έναντι 500 το 2021, γεγονός που δείχνει ήδη μια τάση μείωσης του εργατικού δυναμικού.

Εν τω μεταξύ τις επόμενες μέρες, πιθανότατα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα υπάρξει ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο για το δεύτερο στάδιο του σχεδίου εξυγίανσης που ξεκίνησε ο πολυεθνικός όμιλος, με έμφαση τις ευρωπαϊκές του δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v