Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 23 2024

Αγορές: Σε κρίσιμο (γεωπολιτικό) σημείο-ΣΥΡΙΖΑ:Τα… τηλεκόλπα και η οργισμένη Ολγα-Ξεκινά wall crossing για ΕΤΕ

Αγορές: Σε κρίσιμο (γεωπολιτικό) σημείο-ΣΥΡΙΖΑ:Τα… τηλεκόλπα και η οργισμένη Ολγα-Ξεκινά wall crossing για ΕΤΕ

ΣΥΡΙΖΑ: «Δικό μας είναι πια το κόμμα ότι θέλουμε κάνουμε» αποφάσισε η νέα πλειοψηφία των «87» στον ΣΥΡΙΖΑ. Και πέρασε στην πράξη: στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - ιστορική αφού για πρώτη φορά κατατέθηκε πρόταση μομφής σε πρόεδρο - επιτράπηκε να ψηφίσουν τηλεφωνικά οι απόντες.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση, που το θέμα ήταν το χρονοδιάγραμμα για συνέδριο-προεδρικές εκλογές και τα κριτήρια-φίλτρα στους υποψήφιους, απαγορεύτηκε η τηλεφωνική ψήφος για τους απόντες.

Και μάλιστα, ενώ την Πέμπτη διαβεβαίωναν ότι θα ίσχυε, με το επιχείρημα ότι τώρα που το κομματικό ταμείο είναι μείον και κόπηκαν τα οδοιπορικά, οι κεντροεπίτροποι των απομακρυσμένων περιοχών δυσκολεύονται να «κατεβαίνουν» στην Αθήνα δύο φορές τον ίδιο μήνα, πληρώνοντας έως και χίλια ευρώ για έξοδα κίνησης.

Κι έτσι, οι μεν των «87» φρόντισαν να είναι παρόντες στη συνεδρίαση, ενώ… οι άλλοι την πάτησαν νομίζοντας ότι θα ψηφίσουν τηλεφωνικά. Και δεν ψήφισαν. Αποτέλεσμα; 112 υπέρ των παραπάνω και 62+9 κατά («κασσελακικοί» και «πολακικοί», αντίστοιχα).

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη οι συνεργάτες του επιμένουν: ουδέν νεότερο για το πότε θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του περί της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ή «κάτι άλλο».

Αύριο πάντως συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πανηγυρική του επικράτηση έναντι της Έφης Αχτσιόγλου στις περσινές προεδρικές κάλπες.

Όπως είχαμε προβλέψει εγκαίρως βλέποντας… τα σημάδια από τους «87» και τον Παύλο Πολάκη, δεν πρόλαβε να γιορτάσει επέτειο ως πρόεδρος.

Είναι όμως μία καλή ημερομηνία η αυριανή για ανακοινώσεις

 

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως σημειώσαμε και το Σάββατο, η Όλγα Γεροβασίλη απεφάνθη πως «δεν θα δοθεί για τον Κασσελάκη δεύτερη ευκαιρία στη χώρα». Αν έλεγε «στον ΣΥΡΙΖΑ» θα είχε κάποιο νόημα. Αλλά… στη χώρα πώς θα το καταφέρουν; Θα ζητήσουν συνταγματική απαγόρευση στην ανάμειξή του στα κοινά; Θα περιμένουν να ταξιδέψει στο εξωτερικό και θα ζητήσουν να κλείσουν τα σύνορα για να μην επιστρέψει;

Εξ όσων μάθαμε, κάποιοι νηφάλιοι των «87» είπαν στην κ. Γεροβασίλη να λειάνει αυτή την αναφορά της στη συνεδρίαση της Κ.Ε. το Σάββατο. Και αρνήθηκε.

Λογικό: Έχει ήδη πει ότι θα δώσουν «μάχη υπέρ βωμών και εστιών» για να κλείσει η παρένθεση Κασσελάκη. Και στις μάχες ο καθείς προσέρχεται με τα όπλα του.

Άλλωστε δεν έκρυψε τον θυμό της για… το θράσος του Στέφανου να επισκεφτεί την Άρτα, δηλαδή «το κάστρο της», το Σάββατο που η ίδια ήταν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ήθελε να τον φιλέψει και της το χάλασε;…

 

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ: Οι «87» κατάφεραν και πέρασαν στην Κεντρική Επιτροπή, έστω και οριακά (87 ναι και 84 όχι), την πρότασή τους, δια στόματος Χρήστου Σπίρτζη, να υποβάλουν οι υποψήφιοι πρόεδροι τα «πόθεν έσχες» τους στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Κι εδώ αρχίζει το γέλιο: «Θα υποβληθούν αλλά δεν θα ελεγχθούν, αυτό ανήκει στη δικαιοδοσία της Βουλής», λένε οι ίδιοι… οι υπερψηφίσαντες το κριτήριο.

«Αφού δεν θα ελεγχθεί, τι νόημα έχει να κατατεθεί;» το εύλογο ερώτημα.

Απάντηση δεν δίνουν. Οπότε δικαίως ερμηνεύεται ως πρόθεση του να κάνουν φέιγ βολάν το πόθεν έσχες του Κασσελάκη, για να δημιουργήσουν… σούσουρο και σκιές.


ΑΓΟΡΕΣ: Όπως συχνά έχουμε γράψει, οι αγορές τείνουν να υποτιμούν το γεωπολιτικό ρίσκο, κάτι που έχουν σημειώσει κατά καιρούς και ορισμένοι διεθνείς αναλυτές. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό οφείλεται (εν μέρει) στην εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, όπου οι γεωπολιτικές επιρροές ήταν περιορισμένες, καθώς το αποτέλεσμα των στρατιωτικών συγκρούσεων (π.χ. Ιράκ, Αφγανιστάν) ήταν περίπου προδιαγεγραμμένο.

Αυτή την περίοδο όμως, οι απειλές είναι γνήσιες και αφορούν τόσο την Ουκρανία όσο και τη Μέση Ανατολή. Που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε απότομες μεταβολές στις αγορές.

Στη πρώτη περίπτωση, παρότι δεν λαμβάνει για ευνόητους λόγους αρκετή δημοσιότητα, η Ρωσία προελαύνει με ασυνήθιστη ταχύτητα στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ στο Κούρσκ προχωρά η ανακατάληψη εδαφών με τους Ουκρανούς να βρίσκονται σε άμυνα.

Εφόσον συνεχιστεί αυτή η τάση απειλώντας με κατάρρευση στα μέτωπα, για την Ουκρανία και τη Δύση η μόνη λύση θα είναι η κλιμάκωση (ακόμη κι αν έχει στόχο να φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι των συνομιλιών), κάτι για το οποίο πιέζουν πολύ και οι χώρες της Βαλτικής (με τις πλάτες της κας Ούρσουλας, στην ΕΕ).

Το ερώτημα είναι πώς, πού και με ποιο τρόπο θα αντιδράσει, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ρωσία. Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρήσης πυραύλων μεγάλης ακτίνας δράσεως και ακριβείας, στο ρωσικό έδαφος, οι δηλώσεις του Πούτιν ήταν ασυνήθιστα λεπτομερείς και κατηγορηματικές

 

ΑΓΟΡΕΣ ΙΙ: Στη Μέση Ανατολή είναι πλέον εμφανές ότι ο Νετανιάχου δεν έχει καμία διάθεση να διακόψει τον πόλεμο, παρότι σύντομα θα κλείσει ένα χρόνο, χωρίς να έχει επιτύχει τους βασικούς στόχους. Τουναντίον, φαίνεται να προετοιμάζει συστηματικά την επέκταση των επιχειρήσεων στον Λίβανο, εξυπηρετώντας τα δικά του σχέδια.

Μέχρι τώρα οι αντίπαλοί του στην περιοχή δεν είχαν κανένα λόγο να παίξουν αυτό το παιχνίδι, διότι γνωρίζουν ότι η Γάζα έχει εξελιχθεί σε κινούμενη άμμο για τα μεσομακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ισραήλ. Ωστόσο ο Νετανιάχου και η ομάδα του κάνουν ό,τι μπορούν και δεν αποκλείεται σύντομα να εισβάλουν.

Εάν συμβεί αυτό, σημειώστε ότι η εξαιρετική δυνατότητα του Ισραήλ να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις, ακόμη και σε… βιομηχανική κλίμακα, όπως συνέβη με τη μαζική έκρηξη ηλεκτρονικών συσκευών, καθόλου δεν προεξοφλεί μια γρήγορη νίκη στον Λίβανο, πολύ περισσότερο τη διάλυση ή την πλήρη αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ (όπως η επέμβαση στη Γάζα δεν διέλυσε τη Χαμάς) ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει σε πραγματικό «ιερό πόλεμο».

 

ΤEΝΕΡΓ: Έκτακτη γενική συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών της συγκαλεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προκειμένου να λάβει όλες τις απαραίτητες συναινέσεις και εγκρίσεις τροποποίησης, ώστε να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η συναλλαγή μεταβίβασης τουλάχιστον του 67% των μετοχών της από τη ΓΕΚ και άλλους μετόχους σε Masdar.

Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία μεταξύ ΓΕΚ και Masdar προβλέπει ότι η ΤΕΝΕΡΓ, αφού περάσει υπό τον έλεγχο της Masdar, θα πωλήσει στον όμιλο ΓΕΚ τις δραστηριότητες σε κατασκευή δημοσίων έργων, διαχείριση αποβλήτων και έργων ΣΔΙΤ, καθώς και τον κλάδο κατασκευής υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας.

Πρόκειται για non core business assets για τη Masdar, η οποία πρακτικά αγόρασε τη δραστηριότητα ΑΠΕ.

 

ΤEΝΕΡΓ ΙΙ: Οι παραπάνω δραστηριότητες προβλέπεται να αποσχιστούν και να εισφερθούν σε μια νέα εταιρεία, θυγατρική της ΤΕΝEΡΓ, οι μετοχές της οποίας θα πωληθούν στον όμιλο ΓΕΚ.

Η αξία των παραπάνω assets εκτιμάται σήμερα σε περίπου 67,5 εκατ. ευρώ. Η τελική αξία θα καθοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ το ΔΣ της Tέρνα Ενεργειακής θα ζητήσει έκθεση για το δίκαιο του τιμήματος και των όρων μεταβίβασης από έτερο εμπειρογνώμονα.

 

ΤΕΝEΡΓ-WAIVER: Oι ομολογιούχοι της εισηγμένης καλούνται, ως εκ τούτου, να παράσχουν waiver για τη μεταβίβαση και τις συνεπακόλουθες τροποποιήσεις στις εκτελεστικές αρμοδιότητες του Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος στην ΤΕΝEΡΓ επί μια τριετία, μετά την πώληση.

Ταυτόχρονα, καλούνται να εγκρίνουν τις αλλαγές στον εταιρικό σκοπό της εταιρείας, ενόψει της επικείμενης μεταβίβασης των non core business assets.

Τέλος, πρέπει να τροποποιηθεί ο όρος ουσιώδους μεταβολής, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα μετοχικά δεδομένα. Με την προτεινόμενη τροποποίηση, ουσιώδη μεταβολή επέρχεται εφόσον τα δικαιώματα ψήφου της Masdar υποχωρήσουν κάτω από το 33,3%.

 

ΤΕΝEΡΓ-DG COMP: Η έγκριση από την DG Comp της συναλλαγής μεταβίβασης του 67% (τουλάχιστον) του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης σε Masdar αναμένεται εντός των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η αγορά θα διενεργηθεί από τη Masdar Hellas, η οποία έχει συσταθεί από τον περασμένο Μάιο, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25 χιλ. ευρώ. Θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Το fund από το Aμπου Ντάμπι προβλέπεται να καλύψει με ίδια κεφάλαια περίπου το 1,6 δισ. ευρώ από τα 2,4 δισ. ευρώ του τιμήματος απόκτησης 100% της ΤΕΝEΡΓ.

Τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν από τραπεζικό δανεισμό.

 

LAVIPHARM: Αρνητική καθαρή θέση 15,9 εκατ. ευρώ είχε στις 30/6 η κατά 99,92% θυγατρική της εισηγμένης Laviρharm Hellas, με τη μητρική να εξετάζει το ενδεχόμενο κεφαλαιοποίησης απαιτήσεων, ώστε να επιστρέψει η καθαρή θέση της θυγατρικής σε θετικό έδαφος.

Στις 30 Ιουνίου οι απαιτήσεις της μητρικής από τη Laviρharm Hellas ανέρχονταν σε 15,37 εκατ. ευρώ, με συσσωρευμένη πρόβλεψη απομείωσης 2,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες αναρτημένες στο ΓΕΜΗ οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022, ο ορκωτός της Grant Thornton σημείωνε την ουσιώδη αβεβαιότητα για το going concern καθώς πέραν της αρνητικής καθαρής θέσης, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας υπερέβαιναν κατά 13 εκατ. ευρώ την αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων.

Οι πωλήσεις της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε 14,11 εκατ. ευρώ (+20,1%) και τα καθαρά κέρδη σε 789 χιλ. ευρώ.

 

ΕΘΝΙΚΗ-ΤΧΣ: Τακτικές συνεδριάσεις έχει σήμερα και αύριο το Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν αναμένεται να είναι η οριστικοποίηση του πλαισίου υπό το οποίο θα επιχειρηθεί η διάθεση μετοχών ΕΤΕ.

Το Δ.Σ. θα ορίσει το ενδεικτικό ποσοστό διάθεσης, το οποίο ακούγεται ότι θα ανέλθει σε 10%, με δυνατότητα επαύξησής του σε περίπτωση ισχυρής ζήτησης. Ταυτόχρονα, θα δώσει το mandate στην JP Morgan, ως σύμβουλο διάθεσης, να ξεκινήσει τη διαδικασία του wall crossing (σ.σ. συγκέντρωση soft commitments) από τα μέσα της εβδομάδας.

Αν το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα δεν μεταβληθεί, την επόμενη εβδομάδα ανοίγει το βιβλίο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v