Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2024

Δεύτερη... Ολγα με large γούστα από την Hπειρο-Ποιον κάρφωσε η Ντόρα-Tips για Lamda, Profile, Ideal και FTSE

Δεύτερη... Ολγα με large γούστα από την Hπειρο-Ποιον κάρφωσε η Ντόρα-Tips για Lamda, Profile, Ideal και FTSE

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Πόσο κοστίζει η εξοικονόμηση ρεύματος; Πολύ ακριβά, αν πιστέψουμε όσα βλέπουν τα μάτια μας σε απόφαση του γαλάζιου περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη (φωτ.). Ούτε λίγο ούτε πολύ εισηγήθηκε να πληρωθεί κάποιος με 37.200 ευρώ, ώστε τα επόμενα δύο χρόνια να ελέγχει αν έχουν κλείσει φώτα, παράθυρα και κλιματιστικά στο κτίριο της Περιφέρειας!

Μια δουλειά δηλαδή που κανονικά διεκπεραιώνουν οι εργαζόμενοι θα την πληρωθεί κάποιος με 18.600 ευρώ τον χρόνο.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε πόσες ώρες τη μέρα θα δουλέψει αυτός που θα αναλάβει το «βαρύ καθήκον», αν υπάρχει σχετική μελέτη και γιατί θα πρέπει να δοθεί η δουλειά σε εξωτερικό συνεργάτη.

Η απάντηση, όπως ακούμε, περιορίστηκε στο ότι «δεν έχουμε εμείς το κατάλληλο προσωπικό για να κάνουμε αυτή τη δουλειά». Μάλλον χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, υποθέτουμε!

Και μετά παραπονιέστε για τα ακριβά γούστα της Όλγας Κεφαλογιάννη

 

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η απάντηση-εξπρές του υπουργείου Οικονομικών στην ερώτηση έντεκα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα «κόκκινα δάνεια» δεν φαίνεται να έσβησε τις φωτιές που άναψε η κατάθεσή της.
Με αφορμή το θέμα, ένας εκ των βουλευτών που υπέγραψε, ο Νικήτας Κακλαμάνης, τα έβαλε χθες με τον Κωστή Χατζηδάκη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο έμπειρος βουλευτής έκανε λόγο για «πολιτική απρέπεια του φίλου μου του Κωστή Χατζηδάκη, που μας παραπέμπει σε μια ανακοίνωση που έβγαλε μια γενική γραμματέας. Στους βουλευτές δεν απαντούν οι γραμματείς, απαντούν οι υπουργοί βάζοντας την υπογραφή τους από κάτω», τόνισε παραπονούμενος.

Κι αυτό παρότι -κατά βάση- ο στόχος των «11» ήταν άλλος. Προς Ηρώδου Αττικού μεριά. Ο υπουργός φαίνεται να είναι... παράπλευρη απώλεια στην υπόθεση.

 

ΝΤΟΡΑ: Η μεγάλη κυρία της Νέας Δημοκρατίας έβγαλε τίτλους χθες, με τη φράση της στον ΣΚΑΪ για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: «Ξέρω, όμως, έναν υποψήφιο που ο Μητσοτάκης θα κάνει πάρτι εάν εκλεγεί».

Ισως το μυαλό κάποιων να πήγε στην Άννα Διαμαντοπούλου, με βάση το σενάριο μιας εύκολης συγκυβέρνησης. Άνθρωποι που τη γνωρίζουν καλά όμως, είπαν στη στήλη ότι το καρφί (διότι περί αυτού πρόκειται), πήγαινε αλλού.

Στο νυν δήμαρχο Αθηναίων και υποψήφιο αρχηγό του κινήματος, τον Χάρη Δούκα.

Το σκεπτικό, λένε, είναι ότι με βάση τα όσα δηλώνει ο Δούκας στις δημόσιες εμφανίσεις του, ιδίως τώρα τελευταία, γέρνει ολοένα περισσότερο προς το... αριστερά, του κεντροαριστερά, σε σημείο που να θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ από τις παλιές εποχές.

Οπότε αν στρίψει το ΠΑΣΟΚ προς τα εκεί, θα αφήσει όλο τον χώρο του κέντρου μονοπώλιο για τον Κυριάκο.

 

ENΕΡΓΕΙΑ: Επιμελώς… ασαφέστατη ήταν η δημόσια απάντηση της Ούρσουλας (μία είναι η Ούρσουλα στη διεθνή πολιτική), στην επιστολή του καλού της φίλου Κυριάκου, που αφορά το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, για το οποίο είναι πλέον πασίγνωστο ότι φταίνε κυρίως δύο παράγοντες:

Πρώτον, η ελλιπής διασύνδεση της τάχα μου ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος και δεύτερον, οι αυξημένες ανάγκες εισαγωγής ρεύματος της Ουκρανίας (καθότι οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει πάνω από το 65% των υποδομών παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα της τάξεως του 50% σε σχέση με τη μέγιστη ζήτηση),  που ανεβάζουν τις τιμές στην ευρύτερη περιοχή μας. Τα είπε πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, τα λέει και το ρεπορτάζ από τον χώρο.

Η Ούρσουλα ωστόσο αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι οι ανάγκες της Ουκρανίας μικρό ρόλο παίζουν στην αύξηση των τιμών (το... αντίθετο από όσα ξέρουμε δηλαδή!), αφιέρωσε ίσως το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της για να εξηγήσει πως η Ευρώπη έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις ενεργειακές δομές της Ουκρανίας.

Προσθέτοντας ότι για τον χειμώνα (που οι ανάγκες της χώρας θα αυξηθούν), γίνονται άοκνες προσπάθειες από την Ευρώπη να καλυφθεί έστω το 25% της συνολικής ζήτησης, με επισκευές υποδομών και αυξημένη διασύνδεση.

Που σημαίνει ότι μέσα στο καταχείμωνο, στην καλύτερη περίπτωση, η Ουκρανία θα έχει ένα ενεργειακό κενό της τάξεως του 25% (τεράστιο δηλαδή) κι ότι θα απορροφά ακόμη περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το ευρωπαϊκό σύστημα.

Όλα αυτά βεβαίως, εάν οι Ρώσοι δεν συνεχίσουν να χτυπούν τις υποδομές της, αλλάζοντας την αριθμητική.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Σημειώστε επίσης ότι εκεί προς το τέλος του έτους λήγει η συμφωνία της ρωσικής Gazprom με την ουκρανική Naftogaz (οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι δεν θα την ανανεώσουν), σταματώντας τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας.

Κάτι που δεν αποκλείεται να εκτοξεύσει τις τιμές σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ουγγαρία, οι οποίες δεν διαθέτουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις, είναι όμως χώρες που διασυνδέονται στενά με εμάς.

Επειδή λοιπόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει καλό track record στις… προβλέψεις, ούτε ιδιαίτερη αξιοπιστία (πιστοποιείται αυτό από παλαιότερες δηλώσεις της για τις οικονομικές κυρώσεις που θα «τσάκιζαν» την οικονομία της Ρωσίας, ή για τα τσιπάκια από… πλυντήρια που δήθεν έβαζαν οι αναξιοπαθούντες Ρώσοι στα οπλικά τους συστήματα), καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε για ένα χειμώνα ενδεχομένως περιπετειώδη σε θέματα ενεργειακού κόστους.

Όσο για την ίδια την Ουκρανία, ο Θεός να βάλει το χέρι του!

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Σήμερα, στο τέλος της συνεδρίασης, προγραμματίζεται το rebalancing των δεικτών FTSE.

Στην εξάμηνη αναθεώρηση που προηγήθηκε, η Cenergy αναβαθμίστηκε στον FTSE Emerging Europe Large Cap, ενώ η μητρική Viohalco υποβαθμίστηκε στον FTSE Emerging Mid Cap.

Παράλληλα, η Intralot προστέθηκε στους δείκτες FTSE Emerging Mid Cap και FTSE All-World. Ο τελευταίος πλέον έχει 29 μέλη από την Ελλάδα.

Χθες η Intralοt κατέγραψε κέρδη 3,19% κλείνοντας στο 1,16 ευρώ, με τον τζίρο στο 1,6 εκατ. ευρώ. Η απόδοση στις τελευταίες 30 συνεδριάσεις είναι μικρότερη από 4% και μένει να φανεί αν ο FTSE θα συμβάλει σε μια καλύτερη πορεία.

Από την άλλη πλευρά, η Cenergy χθες ανέβηκε στα 9,94 ευρώ (+0,51%), με συναλλαγές σχεδόν δυο εκατομμυρίων ευρώ. Συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς οδεύει προς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

LAMDA DEVELOPMENT: Νέα άνοδος για τη μετοχή, στη σκιά των τελευταίων επιχειρηματικών εξελίξεων.

Ο τίτλος ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στα 7,49 ευρώ (+3,31%), οριακά κάτω από το υψηλό ημέρας.

Η Lamda κατέγραψε τέσσερις ανοδικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Σ' αυτό το διάστημα τα κέρδη φτάνουν το 8,55%, ενώ ο τίτλος βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το υψηλό έτους, τα 7,61 ευρώ από τις 31 Ιουλίου.

 

PROFILE: Ακόμα ένας τίτλος που βρίσκεται μια ανάσα από το υψηλό έτους. Τρεις ανοδικές ημέρες τον έφεραν στα 5,37 ευρώ (+3,07%). Το υψηλό έτους στα 5,38 ευρώ από τις 16 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η στήλη, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε αναφερθεί στον τίτλο, με αφορμή την έκθεση της Goldenhill International.

 

IDEAL: Για τη μεγάλη εξαγορά που ετοιμάζει (και δεν θα αργήσει καθόλου, σύμφωνα με τις έγκυρες πηγές μας), υπάρχει το σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr. Eμείς θα σταθούμε στην πιο σημαντική απόφαση της χθεσινής γενικής συνέλευσης, που ήταν η εξουσιοδότηση του ΔΣ να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσα στην επόμενη διετία, εφόσον το κρίνει σκόπιμο με βάση τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει πλέον σε ΑΜΚ με ταχύρρυθμες διαδικασίες, εξασφαλίζοντας πρόσθετη δύναμη πυρός για νέες κινήσεις…

Σημειώστε επίσης, διότι όταν έχεις πολλούς σημαντικούς μετόχους παίζει κι αυτό τον ρόλο του, ότι στη ΓΣ εκπροσωπήθηκε το 74% εγκρίνοντας τις αποφάσεις, περιλαμβανομένης της πιθανής ΑΜΚ, με ποσοστά… σταλινικά, που λένε οι παλαιότεροι.

Από 97% έως και 100%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v