Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Διασπάστηκε και η… διεύρυνση-Στο τρέξιμο ο όμιλος Λάτση-Ο λογαριασμός της τιτλοποίησης στην Attica Bank

ΣΥΡΙΖΑ: Διασπάστηκε και η… διεύρυνση-Στο τρέξιμο ο όμιλος Λάτση-Ο λογαριασμός της τιτλοποίησης στην Attica Bank

ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσια -και σφοδρή- κόντρα είχαν χθες (και θα συνεχίσουν να έχουν) η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιάννης Ραγκούσης, με την πρώτη να υπονοεί ότι ο δεύτερος έχει κάνει bullying και τον δεύτερο να απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Η κα Τζάκρη, που παραμένει στην πλευρά Κασσελάκη, και ο κ. Ραγκούσης, που είναι μάχιμος των «87», έχουν ένα κοινό σημείο: προέρχονται και οι δύο από το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα έχουν χρηματίσει στο ίδιο υπουργείο, το Εσωτερικών, την ίδια περίοδο: υπουργός ο ένας, υφυπουργός η άλλη.

Με τη διαφορά ότι η κα Τζάκρη αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2011 λόγω μνημονίου και στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Ραγκούσης την ακολούθησε οκτώ χρόνια αργότερα, λίγο πριν τις εκλογές του 2019.

Με τούτα και με κείνα, προκύπτει σαφώς ότι… διασπάστηκε και η διεύρυνση του πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: «Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε το 2023 ένα κόμμα του 18% και κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να το πάει στο 8%», δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης των «87».

Χρεώνει δηλαδή στον Κασσελάκη τη δημοσκοπική καθίζηση που καταγράφηκε μετά την καθαίρεσή του από την προεδρία του κόμματος, την οποία οργάνωσαν και πέτυχαν… οι δικοί του.

Όταν η λογική παραχωρεί τη θέση της στο μένος.

 

ΠΑΣΟΚ: Ήταν αναμενόμενο να μη συνεχιστούν οι χαμηλοί τόνοι μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ όσο πλησιάζουν οι κάλπες για την προεδρία, δηλαδή η 6η Οκτωβρίου.

Πολιτισμένος μεν, πλην αιχμηρός εμφανίζεται ο Παύλος Γερουλάνος, κεντράροντας στη μη βουλευτική ιδιότητα του ανθυποψηφίου Χάρη Δούκα: «Οι μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας θα δοθούν στη Βουλή. Η σύγκριση των ηγετών θα γίνει στη Βουλή. Έτσι δουλεύει το πολιτικό μας σύστημα», είπε.

Υπενθυμίζοντας (με νόημα) ότι το μοντέλο «πρόεδρος μη βουλευτής» δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς, αφού τα δημοσκοπικά κέρδη από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη εξανεμίστηκαν γρήγορα, καθώς απέκτησε τη βουλευτική ιδιότητα ενάμιση χρόνο μετά.

Με την επισήμανση αυτή, βεβαίως, «γρατζουνίζει» και τον επίσης ανθυποψήφιο Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος, ως πρόεδρος της Κ.Ο του κόμματος, «αντικαθιστούσε» στη Βουλή τον κ. Ανδρουλάκη.

Για τον κ. Δούκα πάντως το μήνυμα είναι σαφές… Πιο σαφές δεν γίνεται: Εάν εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων, αλλά θα βρίσκεται εκτός Βουλής για 2,5 χρόνια…

 

ENA ATHLETICS: Τον Μάιο του 2024 συστάθηκε ο ελληνικός βραχίονας της ENA Athletics, εταιρείας που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία αθλητικών παπουτσιών για τρέξιμο, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι η ENA Athletics Limited που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ύψους 145 χιλιάδων ευρώ, έχει καταβληθεί πλήρως από την προαναφερθείσα εταιρεία, η οποία -όπως συνάγεται από σειρά στοιχείων- σχετίζεται με επενδυτικά funds της ευρύτερης οικογένειας Λάτση.

Στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο συμμετέχει ο κ. Ευάγγελος Χρόνης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Lamda Development αλλά και πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων σειράς εταιρειών συμφερόντων του ομίλου Λάτση και κοινωφελών ιδρυμάτων. Επίσης η Αργυρώ Αναγνώστου, στέλεχος με διάφορες αρμοδιότητες στις δραστηριότητες Λάτση.

Πρόεδρος και CEO είναι ο Θωμάς Θωμαΐδης, στέλεχος του βρετανικού ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ Ocado.

Πληροφορίες για το αν έχουν κατοχυρωθεί πρωτότυπα προϊόντα ή πώς αναπτύχθηκαν δεν δίνονται προφανώς στο καταστατικό της εταιρείας, ωστόσο η επικοινωνία της ύπαρξής της υποδηλώνει πως είναι έτοιμη να βγει στην αγορά.

 

ΑΕΑ: Πάνω από 600 άτομα, πελάτες, συνεργάτες και άνθρωποι των media, παρευρέθηκαν στο πάρτι που πραγματοποίησε προχθές η Aea Relate στον Ελληνικό Κόσμο, για τη συμπλήρωση 20 χρόνων επιτυχούς δραστηριότητας στον χώρο των Public Relations και Public Affairs.

Ανάμεσά τους, πολλοί πρωτοκλασάτοι επιχειρηματίες και… μεγαλο-managers, από διάφορους κλάδους. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, οι κορυφαίοι στον χώρο τους.

Το concept της εκδήλωσης ήταν μάλλον… ανατρεπτικό, καθώς είχε ως κεντρικό μήνυμα το «No guts No story».Ίσως διότι τόσο η Αλεξία Μπακογιάννη όσο και η Νάνσυ Σουρμπάτη έχουν αποδείξει πως έχουν... guts και story, στην πορεία τους, που συχνά έχει βγάλει τολμηρές και «out of the box» ιδέες.

Οι ίδιες άλλωστε εντυπωσίασαν τους καλεσμένους ανεβαίνοντας ως δίδυμο επί σκηνής για ένα συνδυαστικό, ζωντανό presentation/απολογισμό, που κράτησε αρκετά λεπτά, χωρίς να κουράσει και χωρίς… teleprompters.

Μόνο με πάθος, κέφι και (φυσική) ευγλωττία. «Το’ χουνε» οι κυρίες…  

 

ATTICA ΒΑΝΚ: Η τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατάφερε νέες εκταμιεύσεις, κυρίως επιχειρηματικών δανείων, ύψους 420 εκατ. ευρώ.

Το ποσό για τα δεδομένα της αγοράς είναι ικανοποιητικό και δείχνει τη στρατηγική επιλογή της διοίκησης να επικεντρωθεί στις εταιρικές χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας το κενό που υπάρχει στην αγορά, στο μέτωπο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο στόχος έχει γίνει έμβλημα για τη διευθύνουσα σύμβουλο της τράπεζας Ελένη Βρεττού, καθώς το corporate banking αποτελεί επί της ουσίας τη βασική της τραπεζική εξειδίκευση, την οποία υπηρέτησε τόσο στην HSBC όσο και στην Πειραιώς.

 

ATTICA BANK-ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ: Η τράπεζα έχει εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ.

Οι senior notes ομολογίες, για τις οποίες θα αιτηθεί ένταξη στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας Ηρακλής ΙΙΙ, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 750 εκατ. ευρώ. Ήτοι, στο 32,6% της μικτής λογιστικής αξίας των προς τιτλοποίηση απαιτήσεων. Η διοίκηση εκτιμά ότι η ζημιά από τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Αντίστοιχα η Παγκρήτια έχει κινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ, με κατάθεση αιτήματος υπαγωγής των senior notes στον Ηρακλή ΙΙΙ.

Η διοίκηση εκτιμά ότι η «φέτα» των senior notes θα βγει στα 438 εκατ. ευρώ. Η πρόσθετη ζημιά που θα προκύψει από την τιτλοποίηση και την υπαγωγή στον Ηρακλή ΙΙ δεν θα ξεπεράσει, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα 445 εκατ. ευρώ.

Σύνολο μέγιστης δυνατής ζημιάς Attica και Παγκρήτιας 845 εκατ. ευρώ.

 

ATTICA BANK-AKINHTA: Στα προοριζόμενα προς πώληση έχει ταξινομήσει 13 επενδυτικά ακίνητα η Attica Bank. Με βάση τις δεσμευτικές προσφορές που έλαβε, η εύλογη αξία των παραπάνω ακινήτων αναπροσαρμόστηκε, στις 30 Ιουνίου, κατά 5,4 εκατ. ευρώ, ποσό που ενίσχυσε τα λοιπά έσοδα, συμβάλλοντας στην κερδοφορία.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου πωλήθηκαν 4 ακίνητα με τίμημα 1,79 εκατ. ευρώ και κέρδος πώλησης 71 χιλιάρικα. Η συνολική αξία των διακρατούμενων προς πώληση ακινήτων, στις 30 Ιουνίου, ανερχόταν σε 27,8 εκατ. ευρώ.

 

ΓΑΜΟΣ: Μεταξύ συγχώνευσης (Attica Βank-Παγκρήτια), ένταξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον Ηρακλή ΙΙΙ και προετοιμασίας για τον στόχο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ενιαίας τράπεζας ύψους 735 εκατ. ευρώ, η Ελένη Βρεττού θα ανέβει το Σάββατο τα σκαλιά της εκκλησίας, προκειμένου να δεθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον εκλεκτό της καρδιάς της Αλέξανδρο Εξάρχου, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Intrakat, ο οποίος είναι και μέτοχος της Thrivest Holdings, μετόχου της τράπεζας.

Οι καλεσμένοι του ζευγαριού θα απολαύσουν το πάρτι που θα γίνει στο One&Only της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v