Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2024

Ο τουρίστας, ο σερίφης κι ο περίεργος-ΠΑΣΟΚ: Κάλπες και δολώματα-To Cyprus effect στο ΧΑ-Tips για ΕΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ

Ο τουρίστας, ο σερίφης κι ο περίεργος-ΠΑΣΟΚ: Κάλπες και δολώματα-To Cyprus effect στο ΧΑ-Tips για ΕΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ

ΠΑΣΟΚ: O Παύλος Γερουλάνος εκτιμά ότι έχει καλό ρεύμα στη μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αν και καμία δημοσκόπηση δεν τον φέρνει να περνά στον δεύτερο γύρο.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, πάλι, παλεύει («με αξιώσεις», λένε οι δικοί της) να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά έχει ένα «θεσμικό» μειονέκτημα που αναδεικνύει διαρκώς ο κ. Γερουλάνος: δεν είναι βουλευτής -όπως και ο Χάρης Δούκας, άλλωστε.

Έξυπνη η Άννα έριξε χθες το δόλωμα σε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους: «Αν κερδίσω, γιατί να μην είμαι εγώ πρόεδρος και ο κ. Γερουλάνος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;» είπε.

Μένει να ανακοινώσει και ο κ. Δούκας σε ποιον θα δώσει το χρίσμα, αν εκλεγεί πρόεδρος. Θα έχει την ευκαιρία απόψε, στο περίφημο debate ανάμεσα στους έξι διεκδικητές της προεδρίας.

Υ.Γ.: «Γάτα», πάντως, ο Παύλος Γερουλάνος δεν άφησε την πρόσκληση της Αννας να πέσει κάτω: «Αγαπητή Άννα, όσοι μείναμε πιστοί στο ΠΑΣΟΚ δεν το κάναμε για να διαπραγματευτούμε καρέκλες», σημείωσε. «Η εμπειρία της προηγούμενης εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που δεν ήταν βουλευτής, μας κόστισε. Το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή προέδρου που δεν είναι στη Βουλή αποτελεί συνταγή ήττας. Θέλεις να τριτώσει; Εγώ όχι. Θέλω να νικήσουμε, θέλω να νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Κι αυτό προϋποθέτει νέο πρόεδρο, με σχέδιο που πείθει, με δυνατότητα να διασφαλίσει την ενότητα και παρόντα σε κάθε μάχη, και στην κοινωνία και στη Βουλή. Αυτό υπηρετεί η υποψηφιότητά μου».

 

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ: Για πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε τον Μάριο Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ και για πότε αυτή συνεδρίασε και τον διέγραψε, χαμπάρι δεν πήραμε (που λέει ο λόγος).

Καμία σχέση με το... Βιλαμπάχο του ΣΥΡΙΖΑ, που καμία παραπομπή για διαγραφή στη δική του Επιτροπή Δεοντολογίας δεν τελεσφόρησε -και όχι λόγω διαφορετικών διατάξεων των καταστατικών των δύο κομμάτων.

Στην περίπτωση της ΝΔ δεν υπάρχει κλίμα διάσπασης, οπότε η «εντολή» του προέδρου δεν περνάει από χίλια κόσκινα. Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ… τα γνωστά, με τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας διχασμένα ανάμεσα σε «κασσελακικούς» - «87» και τον πρόεδρο να έχει καθαιρεθεί με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ποιος να διαγράψει λοιπόν τον Χρήστο Σπίρτζη, που είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό από 70 μέλη του κόμματος;

Κάτι μας λέει πάντως πως αν παραπεμφθεί προς διαγραφή ο Στέφανος Κασσελάκης, οι διαδικασίες δεν θα θυμίζουν… Βιλαμπάχο.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Μέσα στον χαμό των ψηφοφοριών που έγιναν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στα ψιλά η πρόταση ενός μέλους της, του Δημήτρη Χατζησωκράτη: να μην εκλεγεί νέα Κεντρική Επιτροπή μαζί με την εκλογή προέδρου.

Το φοβερό επιχείρημα; Ότι η παρούσα Κεντρική Επιτροπή, που εξελέγη τον Μάιο του 2022, δεν καθαιρέθηκε όπως ο Κασσελάκης και άρα, μπορεί άνετα να ολοκληρώσει τη θητεία της, που λήγει σε ένα χρόνο.

Το ότι εν μέσω αυτής της θητείας ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη εκλογικά, ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την προεδρία, στήθηκαν προεδρικές κάλπες και τις κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης, έγινε διάσπαση, τον Φεβρουάριο ξεκίνησε η προσπάθεια καθαίρεσης του νέου προέδρου που ολοκληρώθηκε προ 15νθημέρου και προκηρύχθηκαν νέες προεδρικές εκλογές… αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για την απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή.

Προς το παρόν, η πρόταση δεν πέρασε και η νέα Κ.Ε. θα εκλεγεί στις 24 Νοεμβρίου, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δηλαδή.

Εκτός κι αν το συνέδριο αποφανθεί ότι… δεν πειράζει, μωρέ, μια χαρά είναι το ηγετικό όργανο, γιατί να το αλλάξουμε;

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: «Ο Κασσελάκης κάνει πολιτική με lifestyle», δεν είναι η βασική κατηγορία που εκτοξεύουν οι αντίπαλοί του, εντός και εκτός κόμματος;

Να, λοιπόν, που δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ διέρρευσε και δημοσιοποιήθηκε το προσκλητήριο γάμου του Χάρη Δούκα με την εκλεκτή του.

Ο γάμος, βέβαια, θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τον δεύτερο προεδρικό γύρο, όπου τα προγνωστικά φέρουν τον κ. Δούκα να αναμετράται με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Οπότε το lifestyle θα πάρει φωτιά, με τον μελλόνυμφο-υποψήφιο πρόεδρο σε πρώτο πλάνο.

 

ΤΧΣ: Εκεί στο Ταμείο, που σύντομα απορροφάται από το Υπερταμείο, περνούν σίγουρα καλά. Τουλάχιστον στην κορυφή της πυραμίδας, καθώς ο κόσμος από κάτω είναι λογικό να αναζητά επάνοδο στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα, αντί για την -εξασφαλισμένη- εργασία στο Υπερταμείο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, πρώην στέλεχος δημόσιας διοίκησης, στον οποίο οι εργαζόμενοι έχουν βγάλει τα παρατσούκλια «τουρίστας» ή «σερίφης». Τουρίστας, διότι εδώ και τρία χρόνια που είναι στο Ταμείο σπάνια κάνει την εμφάνισή του στο γραφείο. Δικαιολογημένα, καθώς αν και εκτελεστικό μέλος, δεν έχει αναλάβει κανένα ρόλο ούτε αρμοδιότητες!

Μην έχοντας κάτι σημαντικότερο να κάνει, υποδύεται, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, τον ελεγκτή/επιθεωρητή επί παντός επιστητού. Εξ ου και το έτερο προσωνύμιο «σερίφης», καθώς, όπως λέγεται, ταλαιπωρεί αχρείαστα τον μηχανισμό, με ανακίνηση ακόμη και διαδικαστικών θεμάτων.

Κι αν μέχρις εδώ οι «κακές γλώσσες» απλώς περιγράφουν, εν συνεχεία γίνονται… φαρμακόγλωσσες, σημειώνοντας πως βασική του ενασχόληση ήταν και παραμένει το να βρίσκει τρόπους ώστε να είναι αρεστός στο «γκουβέρνο». Τομέας που τα πάει καλά, αν κρίνουμε ότι επιβίωσε της κυβερνητικής αλλαγής το 2019.

Μάλιστα, εσχάτως διαρρέει πως έλαβε κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα προταθεί για διοικητής ΑΑΔΕ ή διευθύνων σύμβουλος στο Υπερταμείο!

Ως εκ τούτου, η δραστηριότητά του απλώθηκε έως τις διαρροές των κυβερνητικών προθέσεων για το placement μετοχών ΕΤΕ…

Ο έτερος, ο επιλεγόμενος και «περίεργος», είναι επίσης μέλος του ΔΣ, που πήγε κατ’ επανάληψη να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία συγχώνευσης της Αττικής με την Παγκρήτια και γενικά την αποεπένδυση του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες.

Το γιατί παραμένει μέλος του ΔΣ, διαφωνώντας με τόσο βασικές επιλογές, προκαλεί απορίες

 

EUROBANK: Στο Aμπου Ντάμπι και τη Σαουδική Αραβία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο στελεχών της Eurobank και είχε συναντήσεις με τα sovereign funds ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) και PIF (Public Investment Fund).

Δουλειές με φούντες επιδιώκει να ανοίξει το εγχώριο σύστημα με τα «πετροδολάρια».

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η προσθήκη της Τράπεζας Κύπρου (ακόμη ενός blue chip στην ελληνική κεφαλαιαγορά) συνέβαλε ώστε να ξεπεράσει η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ΧΑ το ψυχολογικό φράγμα των 100 δισ. ευρώ (101,5 δισ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο), δημιουργώντας ένα θετικό effect για το ΧΑ με το «καλημέρα».

Επίσης, με δεδομένο ότι η κυπριακή τράπεζα διένειμε φέτος μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζει κι άλλο τη μέση απόδοση των χρηματικών διανομών στο ΧΑ.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί ή ανακοινωθεί χρηματικές διανομές ύψους 4,056 δισ. ευρώ, οι οποίες με βάση το χθεσινό κλείσιμο τιμών οδηγούν σε μέση μερισματική απόδοση 4%. Κι αυτό χωρίς να προσμετρώνται τα όποια επιπλέον μερίσματα και προμερίσματα πιθανολογείται πως θα δοθούν έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Τέλος, με δεδομένο ότι η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε πέρυσι καθαρά κέρδη 487 εκατ. ευρώ (P/E λίγο πάνω από το 5), οδηγεί τις εισηγμένες του ΧΑ σε αθροιστική περυσινή καθαρή κερδοφορία της τάξεως των 11 δισ. ευρώ και τον μέσο δείκτη P/E λίγο πάνω από το 9.

 

ΚΥΠΡΟΥ: Στρογγυλοκάθισε στα 5 ευρώ ο τίτλος της τράπεζας, στην επιστροφή του στο ταμπλό της εγχώριας αγοράς. Τα κέρδη έφτασαν το 4,6%, ενώ ενδοσυνεδριακά δοκίμασε και ελαφρά υψηλότερα επίπεδα.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σε 2,27 εκατ. ευρώ για τη μετοχή που, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, έχει ως βασικό story το υψηλό υποσχόμενο payout από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης. Βέβαια ο τίτλος έχει να «αντιμετωπίσει» τη διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, του πακέτου που ελέγχει ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας (4,83%), κάτι που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινήθηκαν ανοδικά. Δεν συνέβη το ίδιο στην περίπτωση της Optima, στην οποία καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει στα 13 ευρώ ή 2,55% χαμηλότερα. Αξιο λόγου, βέβαια, ότι προερχόταν από νέο ιστορικό υψηλό την Παρασκευή και κέρδη 72% στο εξάμηνο.

Οσο για την Attica Βank, υποχώρησε στα 4,63 ευρώ (-6,46%). Μετρώντας αντίστροφα για την αύξηση κεφαλαίου, ο τίτλος μετρά πτώση άνω του 50% από την ημέρα που μπήκαν σε διαπραγμάτευση οι τίτλοι που προέκυψαν από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

 

ΔΕΗ: Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έφεραν τον τίτλο πάνω από τα 12 ευρώ, επίπεδο που είχε να δει από τις 11 Απριλίου.

Η μετοχή της επιχείρησης συμπλήρωσε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις χθες, οπότε έκλεισε στα 12,03 ευρώ, ουσιαστικά στο υψηλό ημέρας, με τις συναλλαγές πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ.

Ο τίτλος έτυχε διπλής ώθησης από τους αναλυτές. Η Citi ξεκίνησε κάλυψη βάζοντας τιμή-στόχο τα 14,7 ευρώ με σύσταση «αγορά».

Η Eurobank Equities, από την πλευρά της, την περιέλαβε στις πέντε επενδυτικές της επιλογές. Τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 17,5 ευρώ, επίπεδο που διαγράφει ανοδικό περιθώριο 57%.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης. Κλείσιμο στα 7,5 ευρώ (+4,46%), με συναλλαγές στα 18,3 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά καλύφθηκαν και με το παραπάνω οι απώλειες των τριών συνεδριάσεων που προηγήθηκαν αυτής της Δευτέρας, με τη διαδικασία του placement να οδεύει προς την τελική ευθεία.

 

JUMBO: Σε τιμές 22 Ιουλίου επέστρεψε ο τίτλος που, παρότι ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο, έκλεισε τελικά με κέρδη 2,71% στα 25,04 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, μάλιστα, βρέθηκε να ανεβαίνει έως και 4,18%.

Για τη Eurobank Equities o τίτλος αντιπροσωπεύει μια πολύ ελκυστική σχέση κινδύνου-ανταμοιβής, καθώς συν τοις άλλοις δρομολογεί και το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο την ακύρωσή τους, το οποίο καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι την προσεχή Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v