Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 4 2024

Ο Κυριάκος, το ρεύμα και η... Ουκρανία - Ντιλ Βερέμη με AI και… κελεμπία - Rotation που ζαλίζει στη Μουζάκης

Ο Κυριάκος, το ρεύμα και η... Ουκρανία - Ντιλ Βερέμη με AI και… κελεμπία - Rotation που ζαλίζει στη Μουζάκης

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος δεν θα είναι μόνιμο φαινόμενο εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Επεσήμανε ότι «καθορίζονται από τη χονδρική που έχει αυξομειώσεις. Εκτιμώ ότι δεν είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, θεωρώ ότι η συμπεριφορά των παρόχων ενέργειας δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, θα εκπλαγώ πολύ να δούμε αυξήσεις 70%, όπως λένε κάποιοι», ανέφερε.

Μόνο που 24 ώρες νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί οι νέες τιμές στα πράσινα τιμολόγια και από αυτές προέκυψε ότι υπήρξε εταιρεία που πέτυχε ακριβώς τον… στόχο: το κόστος σε σχέση με τον Μάιο ανέβηκε 70,17% (σ.σ. πρακτικά το ποσοστό είναι οριακά μικρότερο γιατί μειώθηκε κατά ένα ευρώ το πάγιο).

Υπήρξαν και εταιρείες που προχώρησαν σε ανατιμήσεις 50%, 55% και 65% έναντι των τιμών του Μαρτίου.

 

ΡΕΥΜΑ: Γιατί όμως ανέβηκαν οι τιμές; Κυρίως διότι ανέβηκε η τιμή του φυσικού αερίου (το περίφημο συμβόλαιο TTF, στο Αμστερνταμ, βάζει τον πήχη για όλη την Ευρώπη), κι όχι γιατί δεν... φύσαγε.

Ένας από τους βασικούς λόγους που ανέβηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια είναι ότι χτυπήθηκαν άσχημα στις 11 Απριλίου από τους Ρώσους οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και οι τεράστιοι χώροι αποθήκευσης που διαθέτει η συγκεκριμένη χώρα.

Οι αποθήκες αυτές, όμως, έχουν στρατηγική σημασία για την ασφάλεια εφοδιασμού πολλών χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, όπως μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά σε σχετικό θέμα του Center for European Policy Analysis.

Οι επιπτώσεις, καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να χτυπούν συστηματικά τέτοιου είδους στόχους, αναμένεται να γίνουν περισσότερο ορατές το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Στο μεταξύ όμως η προσωρινή διακοπή κάποιων εγκαταστάσεων στη Νορβηγία χθες επέφερε νέα άνοδο της τιμής.

Oπότε η εκτίμηση του πρωθυπουργού ότι η αύξηση τιμών θα είναι προσωρινό φαινόμενο ενδέχεται να μην επιβεβαιωθεί στην πράξη. Η Ευρώπη ΔΕΝ έχει ακόμη ενεργειακή ασφάλεια, γι' αυτό και η ευρωπαϊκή βιομηχανία διαμαρτύρεται συστηματικά ζητώντας στήριξη.

 

ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ: Η Δικαιοσύνη είναι το επόμενο πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού να ανακοινώσει δυο νέες εφαρμογές με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που έχουν στόχο να αλλάξουν τα δεδομένα και να διευκολύνουν σημαντικά τις διαδικασίες απονομής.

Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, μέσα από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν στόχο να επιταχύνουν την έκδοση αποφάσεων. Αυτό, ως γνωστόν, αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για τη χώρα μας, στην προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΕΜΗΣ: Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή του ΜΙΤ και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, στην εκδήλωση του ΣΕΒ «Άνθρωποι και Επιχειρήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», ο Δημήτρης Βερέμης έκανε μια αποκάλυψη: την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με ένα πολύ μεγάλο αραβικό fund.

Μάλιστα είπε πως έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες εδώ και δύο χρόνια και η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν βασικό του εργαλείο για να οργανώσει το σύνολο των σημειώσεών του.

Όπως επεσήμανε περνώντας στο Chat GPT τις σημειώσεις από τις συναντήσεις του με τους Άραβες επενδυτές έχει πλέον στα χέρια του μια περιεκτική σύνοψη. Καταλήγοντας, δήλωσε, ότι πλέον νιώθει σιγουριά για τη συνάντηση.

Ερχεται ένα ακόμα μεγάλο deal;

 

AUSTRIACARD: Ελκυστικά χαρακτηρίζει η Euroxx τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται η μετοχή, με βάση και τα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, με βάση τις προβλέψεις της, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας θα ξεπεράσουν τα 55 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ τα καθαρά κέρδη, με βάση και το guidance της διοίκησης, εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 20 εκατ. ευρώ.

Προκύπτει, έτσι, ένας ελκυστικός λόγος EV/EBITDA στο 5,7, με το Ρ/Ε κοντά στο 10, πολύ κάτω από τις αποτιμήσεις αντίστοιχων εταιρειών του κλάδου, παρά την ισχυρή ανάπτυξη 10-12% και τα χαμηλά επίπεδα μόχλευσης.

Υ.Γ. Αμετάβλητη έκλεισε, πάντως, χθες η μετοχή, στα 5,9 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο placement που έγινε στα τέλη Απριλίου η τιμή διάθεσης κινήθηκε μεταξύ 6-6,1 ευρώ, με την τότε τρέχουσα στα 6,6 ευρώ. Αξιοσημείωτο ότι χθες έγιναν και τέσσερα πακέτα για συνολικά 250 χιλιάδες τεμάχια, στα 6,02 ευρώ, με τη συνολική αξία στο 1,5 εκατ. ευρώ.

 

ALPHA BANK: Σήμερα θα βγει στις αγορές η τράπεζα με την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το premarketing έδειξε, όπως πληροφορείται η στήλη, ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι υψηλό και εκτιμάται ότι η απόδοση θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη είχε δώσει εντολή τα τελευταία 24ωρα στις Baclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Unicredit να διοργανώσουν investor calls και στο πλαίσιο της πρότασης επαναγοράς υφιστάμενου ομολόγου.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο (επίσης ύψους 500 εκατ. ευρώ), η στήλη πληροφορείται ότι υπάρχει, επίσης, θετική ανταπόκριση.

 

ΟΠΑΠ: Παλιοί παίκτες της αγοράς αναφέρουν συχνά ότι δεν υπάρχει καλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης σε μια μετοχή από τις αγορές μετοχών από τους insiders.

Στη λογική αυτή, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΠΑΠ Kamil Ziegler απέκτησε την προηγούμενη Πέμπτη σχεδόν 9.950 μετοχές του Οργανισμού, με την αξία τους να αγγίζει τις 150.000 ευρώ.

Οστις θέλει οπίσω του ελθείν…



ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Δεν λέμε, συχνές είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται σε στελέχη επιχειρήσεων κατά τα τελευταία χρόνια στις εισηγμένες εταιρείες (άλλες λόγω συνταξιοδότησης, άλλες λόγω επιλογής νέων εργοδοτών κ.λπ.), αυτό ωστόσο που έχει γίνει στην κλωστοβιομηχανία Μουζάκης πρέπει να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ούτε αλλαγές… παικτών σε αγώνα μπάσκετ δεν γίνονται τόσο συχνά!

Παρά το ιδιαίτερα σύνθετο έργο, η στήλη θα επιχειρήσει να περιγράψει ως έναν βαθμό την κατάσταση.

Διευθύνων σύμβουλος: Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 τη θέση κατείχε, για πολλά χρόνια, ο Εμμανουήλ Παυλάκης. Τότε ανέλαβε ο Ευάγγελος Βασιλάκος, ο οποίος τον Απρίλιο του 2024 (θητεία 16 μηνών δεν τη λες και μεγάλη) παραιτήθηκε για να αναλάβει ο Τζον Πολ Μάγκνουμ, δηλαδή ο πρόεδρος και ένας εκ των μεγάλων μετόχων της εισηγμένης.

Επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου: Στις 17/11/2021 αποχωρεί ο Στέφανος Βόκολος και δίνει τη θέση του στον Χρήστο Λιόση. Στις 12/7/2022 (οκτώ μήνες αργότερα) έρχεται η σειρά του Χρήστου Λιόση να αποχωρήσει, προκειμένου να αντικατασταθεί από τη Μαρουσώ Παπαδάκη. Όμως στις 20 Φεβρουαρίου 2023 (θητεία επτά μηνών) «κατεβαίνει από το τρένο» η Μαρουσώ Παπαδάκη και τη θέση της παίρνει η Ελένη Γιαννακοπούλου.

Ούτε όμως η Ελένη Γιαννακοπούλου κάθισε για πολύ στη συγκεκριμένη θέση, καθώς ανακοινώθηκε χθες η αντικατάστασή της από τον Βενιαμίν Μπατή (του ευχόμαστε μακροημέρευση, αλλά…). Πέντε υπεύθυνους εσωτερικού ελέγχου σε τέσσερα χρόνια δεν τους λες και λίγους...

Προϊστάμενος λογιστηρίου: Στις 20/5/2021 ο Μιχαήλ Λιγνός αντικαθίσταται από τον Δημήτριο Σβεντονώφ, ο οποίος στις 14/7/2022 (σε 14 μήνες) δίνει τη θέση του στον Χρήστο Λιόση, που είχε αποχωρήσει λίγους μήνες νωρίτερα από επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου.

Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε μια αλλαγή προέδρου, υπεύθυνου εταιρικών ανακοινώσεων και εξυπηρέτησης μετόχων και κάμποσων μελών του διοικητικού συμβουλίου, τότε ολοκληρώνεται η εικόνα της τελευταίας τετραετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v