Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2024

Δίκοπο μαχαίρι για τον Κυριάκο οι ευρωεκλογές - Βαριά ονόματα για το Λαύριο - Tips για ΓΕΚ Τέρνα, Optima και MSCI

Δίκοπο μαχαίρι για τον Κυριάκο οι ευρωεκλογές - Βαριά ονόματα για το Λαύριο - Tips για ΓΕΚ Τέρνα, Optima και MSCI

ΕΚΛΟΓΕΣ: Σε δίκοπο μαχαίρι για το πολιτικό πρεστίζ του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδέχεται να εξελιχθεί η απόφαση να «πάρει πάνω του», σχεδόν καθ' ολοκληρία, την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Διότι θα χρεωθεί προσωπικά και το αποτέλεσμα, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό. Για σημαντικό διάστημα φαινόταν ότι θα του βγει μια χαρά η κίνηση. Τώρα υπάρχουν αμφιβολίες.

Πριν από 35 μέρες είχαμε γράψει, συνδυάζοντας πηγές από φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις, ότι η ΝΔ είχε «πάτωμα» το 31% και «ταβάνι» το 34%. Λίγο-πολύ αυτό βγήκε (σε επόμενες δημοσκοπήσεις) για σημαντικό διάστημα. Η ΝΔ «κεντράριζε» στον πήχη του 33,12%, που πήρε στις ευρωεκλογές του 2019.

Ωστόσο, λένε οι ως τώρα έγκυρες πηγές μας, η πρόσφατη δημοσκόπηση της Μetron Analysis, που έβγαλε για τη ΝΔ εκτίμηση ψήφου στο 31,4%, με πτώση από τον προηγούμενο μήνα, δεν ήταν μεμονωμένο κρούσμα.

Αντικατοπτρίζει μια γενικότερη κόπωση που διαπιστώνουν ορισμένοι δημοσκόποι το τελευταίο διάστημα.
Η ίδια πηγή που μας έλεγε ότι το κυβερνητικό κόμμα έχει «πάτωμα» το 31%, το κατεβάζει τώρα, ενδεχομένως και κάτω από το 30%.

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΙ: Πού αποδίδεται αυτή η σχετική κόπωση της ΝΔ; Κάποιοι από τους ειδήμονες του χώρου τη χρεώνουν σε δύο παράγοντες. Αφενός, στη συνεχιζόμενη ακρίβεια, την οποία αναδεικνύει συνεχώς η αντιπολίτευση (το… μισόκιλο της φέτας, λένε, έκανε τη ζημιά του), αφετέρου, σε έλλειμμα «ενσυναίσθησης» και «αλαζονεία» εκ μέρους κορυφαίων κυβερνητικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η «αλαζονεία Μητσοτάκη» έχει γίνει κεντρικό σύνθημα-κατηγορία εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Τα επιτελεία της αντιλαμβάνονται τα στοιχεία που σας παραθέτουμε και προσπαθούν να τα ενισχύσουν.

Όλα τα κόμματα πάντως έχουν την ανησυχία της αποχής, που αναμένεται να είναι μεγάλη, έως και... πολύ μεγάλη. Πιο επικίνδυνη είναι όμως για τη ΝΔ, διότι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζει τεράστια «παράσταση νίκης», σε μια αναμέτρηση που δεν βγάζει κυβέρνηση. Οπερ σημαίνει ότι πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να μη σηκωθούν να πάνε να ψηφίσουν, εκτιμώντας ότι δεν τρέχει και τίποτα.

Όλα αυτά θα τα δούμε βέβαια και την επόμενη εβδομάδα, με τα τελευταία στοιχεία, ενώ στο τέλος της θα ανοίξουν οι κάλπες και «θα τραγουδήσει η χοντρή κυρία».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Εναν ακόμα λόγο έχουν οι εκλογικοί αναλυτές να είναι αμήχανοι για το δημοσκοπικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πλην του γνωστού ευρήματος περί «απολιτίκ» και «νέων» που δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν.

Το νέο εύρημα είναι το τμήμα ψηφοφόρων που φεύγουν από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ -όχι μεγάλο αλλά ικανό να του δώσει ώθηση. Κατά τη Metron Analysis, οι εκροές της ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ είναι 3,7%, ενώ την αντίστροφη διαδρομή επιλέγει μόλις το 1,1%. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποιοτικά ευρήματα της Good Affairs δείχνουν ότι από ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ κινείται το 6%, ενώ το αντίστροφο ποσοστό είναι 3%.

Κι έτσι εξηγείται η επιλογή του Μαξίμου και, προσωπικά, του πρωθυπουργού να σηκώνουν εσχάτως τους τόνους προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Μάλλον δεν ισχύει πλέον… η (φερόμενη ως) σύσταση του επικοινωνιολόγου Γκρίνμπεργκ να μην το κάνουν, διότι «του δίνουν πόντους».

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: Θεαματική αύξηση του περιθωρίου κέρδους EBITDA στο 72,4% από 58% στον κλάδο Παραχωρήσεων εμφάνισε στο α’ τρίμηνο ο όμιλος, ως απόρροια τόσο της αύξησης των διελεύσεων σε Νέα και Κεντρική Οδό κατά 9% όσο και της (καθυστερημένης) αύξησης των διοδίων βάσει πληθωρισμού.

Στα έσοδα και τα EBITDA ασφαλώς συνέβαλε και η έναρξη λειτουργίας τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Η παραπάνω βελτίωση δεν κατεβαίνει σε επίπεδο της προ φόρων κερδοφορίας του κλάδου Παραχωρήσεων, καθώς όλες οι συμβάσεις στηρίζονται από σημαντικό δανεισμό και το χρηματοοικονομικό κόστος των επιτοκίων βαρύνει τα αποτελέσματα.

Στο α’ τρίμηνο του 2024, o τομέας είχε αρνητική επίπτωση 3 εκατ. ευρώ από 9,8 εκατ. ευρώ εξαιτίας της επιτοκιακής επιβάρυνσης που ώθησε τα καθαρά κέρδη χαμηλότερα, στα 6,7 εκατ. ευρώ από 7,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Μικρή υποχώρηση του κύκλου εργασιών του κατασκευαστικού τομέα, η οποία αποδίδεται στον χρονισμό των έργων, ενώ την ίδια στιγμή το ανεκτέλεστο της εταιρείας έχει ήδη αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ.

Το περιθώριο κέρδους EBITDA ως εκ τούτου περιορίστηκε στο 10,7% από 11,4% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και το περιθώριο κέρδους προ φόρων στο 9,2% από 10,2% στο α' τρίμηνο του 2023.

Ακόμα κι έτσι, φαίνεται πως ο όμιλος παγιώνει περιθώρια κερδοφορίας στο υψηλότερο επίπεδο του ευρύτερου κλάδου.


ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΥΡΙΟΥ: Μεγάλο ήταν τελικά το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το λιμάνι του Λαυρίου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού αξιοποίησής του που «τρέχει» το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Απ’ όλα είχε ο μπαχτσές! Ελληνικές εταιρείες, εφοπλιστές διεθνούς κύρους, πρωτοκλασάτοι ξένοι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και στην κρουαζιέρα, καθώς και funds συνέθεσαν τα σχήματα που υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν η Olympic Marine του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, η Jet Plan, μέλος της Seajets του Μάριου Ηλιόπουλου, αλλά και ο κολοσσός της κρουαζιέρας MSC Cruises.

Το «παρών» έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, η IOTC Investments, fund με έδρα το Λουξεμβούργο που δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα κλάδων, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας, των κατασκευών, των επενδύσεων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχει και η Israel Shipyards Industries, ισραηλινός όμιλος με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση λιμένων, ο οποίος διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, το λιμάνι της Χάιφας.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι «συνήθεις ύποπτοι», όπως η ΓΕΚ Τέρνα, η οποία, μεταξύ άλλων, είναι βασικός μέτοχος στην «International Port Investments Kavala» που αναδείχθηκε πλειοδότρια στον αντίστοιχο διαγωνισμό που είχε διεξαγάγει το ΤΑΙΠΕΔ για τον εμπορικό λιμένα «Φίλιππος Β’» του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

Αλλά και η Ακτωρ Παραχωρήσεις, που έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, επίσης έπειτα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Τώρα μένει να δούμε ποιοι θα πάρουν το εισιτήριο για τη β’ φάση του διαγωνισμού. 


ΤΑΙΠΕΔ: Ποιος θα το περίμενε ότι η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (Project preparation Facility - PPF) θα εξελισσόταν σ' έναν από τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιτάχυνσης δημοσίων συμβάσεων;

Μετά τη σύστασή της, το ΤΑΙΠΕΔ έχει πάρει φωτιά, δίνοντας ώθηση σε έργα που πιθανότατα θα βάλτωναν, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα έχει ήδη δημοπρατήσει πάνω από 400 έργα αξίας 3,5 δισ. ευρώ, με επικεφαλής τον εντεταλμένο σύμβουλο του Ταμείου Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Οι περισσότεροι θα τον θυμούνται κι από την εποχή της πανδημίας, καθώς είχε κρίσιμη συμμετοχή στην αντιμετώπιση μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, ή ως γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, που συνέβαλε μεταξύ άλλων στην ίδρυση της ΔΙΜΕΑ και την αναδιάρθρωση του ΓΕΜΗ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραστηριότητας της PPF είναι το πρόγραμμα προστασίας δασών Antinero, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γιώργου Αμυρά, του Θόδωρου Σκυλακάκη και του Άκη Σκέρτσου. Χθες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, υπογράφηκαν πέντε κρίσιμες συμβάσεις, ύψους 52 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση των δασών σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Βόρεια Εύβοια.

Η PPF ωρίμασε και δημοπράτησε τα έργα αυτά, που αποτελούν πολύ σημαντική πρωτοβουλία οργανωμένης αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Ως γνωστόν, η υλοποίηση έργων σε σύντομο χρόνο και με οργανωμένο τρόπο αποτελεί διαχρονικά μελανό σημείο της λειτουργίας του κράτους, δυσαρεστώντας τους πολίτες που εντέλει πληρώνουν τον… βαρκάρη.

Μέσω της συγκεκριμένης μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, κάτι φαίνεται επιτέλους να κινείται.

 

ΣΙΔΜΑ: Συμφωνία για την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής Sidma Romania ανακοίνωσε χθες η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, έναντι τιμήματος 9 εκατ. ευρώ. Μέρος των χρημάτων που θα εισπράξει η μητρική θα χρησιμοποιηθεί για μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΣΙΔΜΑ έκλεισε τη χρήση του 2023 με ζημιές (4 εκατ. ευρώ) και παραβίαση χρηματοοικονομικού δείκτη (covenant) δανειακών συμβάσεων, λόγω της πίεσης που δέχθηκαν τα περιθώρια κέρδους από τη χαμηλή ζήτηση και την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους.

 

ΣΙΔΜΑ ΙΙ: Τα ενοποιημένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 4,9 εκατ. ευρώ (-72,5%) και της μητρικής σε 4,6 εκατ. ευρώ από 12,7 εκατ. ευρώ το 2022. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω κατακόρυφης πτώσης, η εταιρεία δεν τηρούσε στις 31/12/2023 τον δείκτη κάλυψης τόκων (EBITDA/καθαροί τόκοι) που προβλέπουν οι δανειακές της συμβάσεις, καθώς διαμορφώθηκε σε 0,8x από 4,5x το 2022.

Η εισηγμένη πήρε waiver από τους ομολογιούχους δανειστές της. Με το τίμημα από την πώληση θα μειώσει τον καθαρό δανεισμό (76,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023).

 

ΦΒΜΕΖΖ: Μαρτύριο της σταγόνας στη μετοχή στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, στις οποίες κλείνει διαρκώς με μικρή πτώση. Σ' αυτό το διάστημα οι απώλειες προσεγγίζουν το 13% (από το 0,094 ευρώ στο 0,082 ευρώ χθες).

Ακόμα κι έτσι, όσοι τοποθετήθηκαν έγκαιρα στα μέσα Γενάρη γράφουν απόδοση 74%.


MSCI: Πλούσιος αναμένεται ο τζίρος στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, καθώς θα γίνει το rebalancing μετά την τελευταία αναθεώρηση των δεικτών. Υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξε αλλαγή στον MSCI Greece Standard, αλλά έγιναν δύο προσθήκες στον MSCI Greece Small Cap: οι προσθήκες του ΔΑΑ και της Optima Bank.

Σήμερα το βράδυ η αγορά θα μάθει και την εκτίμηση της Fitch για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος μάς βαθμολογεί με BBB- και σταθερό outlook. Αναλυτές δεν αποκλείουν να ακολουθήσει το παράδειγμα της S&P τον Απρίλιο και να αναθεωρήσει επί τα βελτίω το outlook.

Ιδωμεν…

 

OPTIMA: Επιστροφή αγοραστών στη μετοχή, που έκλεισε χθες στα 11,74 ευρώ (+1,38%), ισοφαρίζοντας το ιστορικό ρεκόρ της Τρίτης.

 

EXAE: Καμία χρήση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών δεν έκανε η ΕΧΑΕ τον τελευταίο έναν χρόνο. Με απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης της 8ης Ιουνίου 2023, εγκρίθηκε η αγορά έως 5,86% του μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. κατείχε ήδη μετοχές που αντιστοιχούσαν σε 4,14% του μετοχικού κεφαλαίου).

Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά αγορά ιδίων μετοχών, παρότι η μετοχή υποχώρησε πρόσκαιρα και έως τα 4,29 ευρώ. Το χθεσινό κλείσιμο στα 4,94 ευρώ (-1,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v