Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2024

Αttica Bank: O 5oς πόλος, ο «Ηρακλής» και οι νέοι επενδυτές - Ο Νίκος και ο... έρωτας - Η αμοιβή Αθανασίου και το malus

Αttica Bank: O 5oς πόλος, ο «Ηρακλής» και οι νέοι επενδυτές - Ο Νίκος και ο... έρωτας - Η αμοιβή Αθανασίου και το malus

ΑΤΤΙCA-ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ: Το «σέξι στόρι» του 5ου τραπεζικού πόλου εύλογα απασχολεί την αγορά. «Πολλά τα χρήματα που θα χρειαστούν», λένε διάφοροι (και δεν έχουν άδικο, αφού η DBRS αναμένεται να βγάλει… κοστουμάκι 600-700 εκατ. ευρώ για την ΑΜΚ της συγχωνευμένης τράπεζας), ώστε να μπουν τα κόκκινα δάνεια στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και να κλείσουν τα ανοίγματα.

Εύλογα η αγορά «ψάχνεται» αν θα μπουν νέοι επενδυτές. Η απάντηση φαίνεται να είναι θετική. Ωστόσο, για να μη βάζουμε το κάρο μπροστά απ' το άλογο, πρέπει να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής όσες κουβέντες γίνονται με «ενδιαφερόμενους», εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ γενικής φύσεως. Διότι δεν υπάρχουν βασικά στοιχεία και αριθμοί, για να κλείσουν συμφωνίες.

Πρώτα θα πρέπει να «τσιμενταριστεί» το νούμερο που θα βγάλει η DBRS (ίσως και την επόμενη εβδομάδα). Εν συνεχεία θα πρέπει να κλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις των υφιστάμενων μετόχων για τη συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών -και να προκύψουν τα ποσοστά τους στη νέα τράπεζα, που θα κάνει και την αύξηση.

Η γενική συνέλευση για τη μεγάλη ΑΜΚ, λένε οι πηγές μας, εκτιμάται ότι θα γίνει κάπου τον Ιούλιο ή το πολύ τον Αύγουστο, ενώ Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου.

Πριν όμως υλοποιηθεί, προκειμένου να κατατεθεί ο φάκελος στο πρόγραμμα «Ηρακλής», θα πρέπει να έχουν παρασχεθεί εγγυήσεις ότι η αύξηση θα καλυφθεί ώστε η νέα τράπεζα να είναι going concern.

Πώς θα μπουν νέοι επενδυτές, όταν θα ξέρουν τα στοιχεία και τους αριθμούς; Συνήθως αυτό γίνεται μέσα από αδιάθετα που θα προκύψουν από την αύξηση. Πόσοι θα είναι και τι λεφτά θα βάλουν, δύσκολο όπως αντιλαμβάνεστε να προκύψει σ' αυτή τη φάση.

Παράγοντες της αγοράς πάντως, με τους οποίους μίλησε η στήλη, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κάποιος μεμονωμένος επενδυτής να βάλει «λεφτά με τη σέσουλα» και να πάρει μεγάλο ποσοστό. Πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι, τόσο το ΤΧΣ όσο και η Thrivest, θα κληθούν να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους, αφήνοντας για τρίτους επενδυτές μικρότερα «πακέτα» των 10-20 εκατ. ευρώ.

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Σας είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι το «κατενάτσιο» στο θέμα των υποκλοπών θα μεταφέρει τις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές, πιο κοντά στα... μπάνια του λαού, που έλεγε και ο Ανδρέας.

Όπερ και εγένετο. Η ΑΔΑΕ θα καλέσει τον επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη να εξηγήσει γιατί δεν θέλει να αποκαλύψει τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη, αλλά την επίσημη απόφαση θα την πάρει την ερχόμενη Τετάρτη, διότι δεν είχε, λέει, ολοκληρωθεί η εισήγηση του νομικού συμβούλου.

Οι πιο... ψυλλιασμένοι βέβαια εκτιμούν ότι η μικρή αυτή μετάθεση γίνεται για να μην κατηγορηθεί η ΑΔΑΕ πως παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Διότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και εντός των μελών της, μετά τις αλλαγές που έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση στη σύνθεση της Αρχής, με τη βοήθεια του... Βελόπουλου.

Μετά τις εκλογές, λένε οι πληροφορίες, θα δεήσει και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης να κάνει την επίσημη αντιπαραβολή μεταξύ εκείνων που παρακολουθούσε η ΕΥΠ και εκείνων που παρακολουθούσε το Predator, ώστε να διαπιστωθεί και επισήμως η ύπαρξη ενιαίου κέντρου (που έχει ήδη προκύψει από τα ρεπορτάζ).

Επτά μήνες τώρα... ψήνεται η αντιπαραβολή, αλλά φαίνεται δεν έχει ψηθεί καλά ακόμη.

 

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Εραστής της πολιτικής» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες, σε συνέντευξή του στη lifestyle εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή.

Κι αν κρίνουμε από το βιογραφικό του, την αγαπάει με πάθος: μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (2001), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (από το 2008), γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (2013), δεκαετής θητεία στην Ευρωβουλή (2014-2024), πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2021 και βουλευτής του από το 2023.

Εραστής της πολιτικής, ίσως. Νέος στην πολιτική και στην κομματική επετηρίδα, όχι.

Όσο για την επιλογή lifestyle εκπομπών, θα έχει τους επικοινωνιακούς λόγους του. Όπως και ο Κασσελάκης, άλλωστε, που τόσο έχει επικρίνει ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτές τις επιλογές…

 

διαΝΕΟσις: Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, κατά το προσφιλές σύνθημα της δεκαετίας του 1980, στο πλαίσιο της μάχης κατά της αστυφιλίας. Η ανάπτυξη, ωστόσο, φαίνεται πως αγγίζει μόνο την Αθήνα και τις πέριξ περιοχές, με την περιφέρεια να χάνει το… τρένο, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι μεταβολές του ελληνικού ΑΕΠ δεν αντανακλούν απαραίτητα την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών σε μια περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διαφορά μεταξύ περιφέρειας και εθνικού μέσου όρου στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αποκαλύπτει τις σημαντικές ανισότητες μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.

Η ψαλίδα αντί να κλείνει διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο, με τη θετική απόκλιση της Αττικής από τον εθνικό μέσο όρο να εκτινάσσεται στο 32% το 2022 από 13% το 2017.

Από τις υπόλοιπες περιφέρειες, μόνο το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει σταθερά θετική διαφορά, λόγω τουρισμού.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση εμφανίζουν οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, όπου το ποσοστό φτώχειας είναι διαρκώς υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου.

 

ΟΛΠ: Κατά 30 εκατ. ευρώ διεύρυνε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, τις προθεσμιακές της καταθέσεις η εταιρεία, με αποτέλεσμα να εγγράψει προσόδους από τόκους 1,3 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι μέρος των προθεσμιακών τηρείται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σε καταθέσεις όψεως o ΟΛΠ είχε στις 31 Μαρτίου 48,4 εκατ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τον τραπεζικό δανεισμό (32,5 εκατ. ευρώ). Οι υποχρεώσεις μισθώσεων φτάνουν τα 63,7 εκατ. ευρώ.

 

SOFTONE: Τακτική γενική συνέλευση έχει σήμερα η εταιρεία, συμφερόντων Πάνου Γερμανού (Olympia Group), και οι μέτοχοι καλούνται να παραιτηθούν του δικαιώματος λήψης μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2023.

Αντίθετα, θα διανεμηθεί, όπως συνηθίζεται στον όμιλο του επιχειρηματία, μέρος των κερδών χρήσης 2023 στο προσωπικό ως επιβράβευση.

 

LAMDA DEVELOPMENT: Συνολικές ετήσιες αποδοχές της τάξης των 2,56 εκατ. ευρώ είχε το 2023 ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου, αισθητά αυξημένες έναντι του 2022 (1,85 εκατ. ευρώ).

Οι σταθερές αποδοχές παρέμειναν στις 650 χιλ. ευρώ, οι 614 χιλ. ευρώ ήταν one-off αποδοχές και τα υπόλοιπα ετήσιες μεταβλητές αποδοχές. Μάλιστα, ο CEO της Lamda είχε και malus 41 χιλ. ευρώ, λόγω της πτωτικής πορείας στην τιμή μετοχής.

 

LAMDA DEVELOPMENT II: Το ποσό των 614 χιλ. ευρώ (one-off αποδοχές) το έλαβε ο κ. Αθανασίου από το μακροχρόνιο πρόγραμμα επιβράβευσης το οποίο προέβλεπε η συμφωνία μετόχων, μεταξύ Lamda Development και Varde Partners (Μάιος 2017). Αν θυμάστε, η Varde είχε επενδύσει στη Lamda Malls.

Το πρόγραμμα επιβράβευσης προέβλεπε stock options plan σε περίπτωση που η Lamda Malls εισαγόταν στο ΧΑ μέχρι τις 31/12/2021 και bonus τοις μετρητοίς, αν ο στόχος εισαγωγής δεν επιτυγχανόταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v