Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 4 2024

Τι «ψηφίζουν» Β. Μαρινάκης και Π. Οικονόμου - Τρεις φωτιές άναψε ο FTI - Tips για Mytilineos, ΟΛΠ και τα χαρτιά Κόκκαλη

Τι «ψηφίζουν» Β. Μαρινάκης και Π. Οικονόμου - Τρεις φωτιές άναψε ο FTI - Tips για Mytilineos, ΟΛΠ και τα χαρτιά Κόκκαλη

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας, οι επενδύσεις που κάνουν οι Ελληνες -και όχι μόνο- εφοπλιστές στην κατεύθυνση απανθρακοποίησης του κλάδου και οι βέλτιστες λύσεις σε ό,τι αφορά τα καύσιμα των πλοίων ήταν κάποιοι από τους άξονες που απασχόλησαν τη ναυτιλιακή κοινότητα στην εκδήλωση της Capital Link, που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.

«Ψήφο» εμπιστοσύνης στο LNG έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στρατηγική επιλογή του να επενδύσει στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, τόσο σε μηχανές dual fuel όσο και σε πλοία LNG.

Όπως επεσήμανε, τα επόμενα 20 χρόνια τα LNG θα κυριαρχήσουν, αφενός διότι πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και αφετέρου διότι έχει δοκιμαστεί.

 

ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ: Για υποκρισία μίλησε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής των Dynacom Dynagas και Sea Traders, σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται η ναυτιλία για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, τη στιγμή που άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι ρυπαίνουν πολύ περισσότερο το περιβάλλον.

Συμφώνησε, δε, με τον Β. Μαρινάκη ως προς το LNG, επισημαίνοντας ότι κυριαρχεί τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισε, μάλιστα, κανένας επιχειρηματίας δεν παραγγέλνει πλοία που να μη διαθέτουν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τη νεότερη γενιά θέλησε να νουθετήσει από την πλευρά του ο Γιώργος Οικονόμου, ιδρυτής της TMS, λέγοντας: «Να αγαπάτε αυτό που κάνετε, κι αν δεν το αγαπάτε, να το αγαπήσετε και ίσως κάποια στιγμή σάς ανταμείψει».

Τόνισε, δε, ότι στο μέλλον η ναυτιλία θα πρέπει να ακολουθήσει την καινοτομία για να αναπτυχθεί περαιτέρω και προσέθεσε ότι το LNG θα αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό το πετρέλαιο.

Συμπλήρωσε, ότι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν φαίνεται να είναι μέχρι σήμερα αποδεκτή.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπορεί να πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα από την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό, ωστόσο, η νίκη αυτή δεν έχει ξεχαστεί.

Αν και στο Capital Link πρωταγωνίστρια ήταν η ναυτιλία, η ευρωπαϊκή επιτυχία των ερυθρολεύκων δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Christopher J. Wiernicki, πρόεδρο και CEO της ABS, ο οποίος συντόνιζε τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, με την ιδιότητα του ιδρυτή και προέδρου της Capital Maritime & Trading Corp.

Ο πρώτος συνεχάρη τον δεύτερο, με τους θεατές της συζήτησης να χειροκροτούν εγκάρδια…

 

ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Καθώς μπήκαμε στο καλοκαίρι ξεκίνησαν και τα δημοσιεύματα για αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων, που φτάνουν έως και το 40%, καθιστώντας απαγορευτικό το ταξίδι για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν δίνουν αυτή την εικόνα. Μάλλον το αντίθετο!

Λίγο μετά το Πάσχα (δηλαδή μέσα στον Μάιο), το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τιμές σε πολυσύχναστες γραμμές παρουσίασαν πτωτική τάση, της τάξης του 2-6% ή οριακή, στη ζώνη του 1%, αύξηση. Για παράδειγμα στο δρομολόγιο Πειραιάς - Πάρος η τιμή ήταν μειωμένη 4%, ενώ στο Πειραιάς - Ηράκλειο αυξημένη μόλις 0,27%.

Προ ημερών, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης υποστήριξε ότι «μέχρι τώρα οι τιμές στα συμβατικά πλοία είναι λογικές».

Το θέμα είναι ποιος έχει δίκιο, γιατί και τα δύο προφανώς δεν μπορούν να ισχύουν. Είναι λανθασμένα τα δημοσιεύματα, που βγήκαν μάλιστα σε φιλοκυβερνητικά μέσα, λίγο πριν τις εκλογές; Ή λέει ψέματα το υπουργείο; 

 

FTI-ΚΡΗΤΗ: Περίπου 80.000 πελάτες του tour operator ανέμεναν οι ξενοδόχοι της Κρήτης για τη φετινή χρονιά, αρκετοί εκ των οποίων κατευθύνονται σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιοκτησίας του, που βρίσκονται, όμως, υπό διαχείριση τρίτων.

Η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι να μην ακυρωθούν οι κρατήσεις, καθώς προκαταβολές έχουν καταβληθεί, και οι πελάτες της FDI να εξυπηρετηθούν από άλλους tour operators.

 

FTI- ΚΕΡΚΥΡΑ: Αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς διαθέτει η FTI και στην αγορά της Κέρκυρας, στην οποία επίσης διαθέτει ιδιόκτητες τουριστικές μονάδες υπό διαχείριση τρίτων.

 

FTI TRAVEL: Προς το παρόν, η FTI Travel, εταιρεία του ομίλου που έχει συνάψει τις συμφωνίες κρατήσεων με τις αεροπορικές, δεν έχει υποβάλει αίτηση προστασίας από πιστωτές. Είναι, όμως, πιθανόν να το κάνει εντός των επόμενων ωρών/ημερών.

Οι εγχώριες αεροπορικές εταιρείες, διαβλέποντας τα προβλήματα του tour operator, είχαν λάβει τα μέτρα τους ζητώντας εξόφληση για κρατήσεις θέσεων.

Ως εκ τούτου, δεν αντιμετωπίζουν θέματα.

 

ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-IDEAL: Επιστροφή κεφαλαίου 2,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα, που συνήλθε στις 12 Μαρτίου. Το ποσό επιστράφηκε στην Ideal ως μοναδικό μέτοχο.

Η εταιρεία είχε στις 31/12/2023 ταμειακά διαθέσιμα 30,5 εκατ. ευρώ και δανεισμό 32,3 εκατ. ευρώ, καθώς κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς αποπλήρωσε δανεισμό 17,8 εκατ. ευρώ, ενώ κατέβαλε δόσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων 15,2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έκλεισε τη χρήση 2023 με κύκλο εργασιών 213 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 9,9 εκατ. ευρώ.

ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-CITY LINK: Κατά 24 έτη παράτεινε τη σύμβαση μίσθωσης 35,3 χιλ. τ.μ. του Μεγάρου Μετοχικού Ταμείου Στρατού (City Link) η Αττικά Πολυκαταστήματα, ασκώντας στις 12 Ιανουαρίου το δικαίωμα μονομερούς παράτασης, που προβλεπόταν από τη σύμβαση με την PICAR AEEΕ.

Η σύμβαση έληγε αρχικά στις 28/02/2027. Για να ισχύσει η 24ετής παράταση θα πρέπει η PICAR να εξασφαλίσει, με τη σειρά της, αντίστοιχη παράταση στη διάρκεια μίσθωσης με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

 

MYTILINEOS: Σήμερα στη Γενική Συνέλευση αναμένονται τα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής εικόνας και του νέου ονόματος της εισηγμένης, που έχει, ως γνωστόν, βάλει πλώρη για τον FTSE 100 του Λονδίνου στο πλαίσιο του σχεδιασμού dual listing.

Η μετοχή έκλεισε χθες στα 36,7 ευρώ με οριακή άνοδο. Η απόσταση που τη χωρίζει από τη μέση τιμή-στόχο των αναλυτών (47 ευρώ) φτάνει το 28%.

Αξιο λόγου ότι τιμή-στόχο για τη Mytilineos άνω των 45 ευρώ δίνουν οι Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, Euroxx, Optima, Edison και Pantelakis και η Piraeus Securities.

 

OΛΠ: Εβγαλε αντίδραση η μετοχή του Λιμανιού του Πειραιά, κλείνοντας χθες στο υψηλό ημέρας, τα 25,8 ευρώ (+2,38%).

Είναι το τρίτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο για τον τίτλο, ο οποίος όμως έχει ακόμα αρκετό δρόμο για να φτάσει στο υψηλό έτους (28,8 ευρώ), το οποίο είχε πετύχει στις 28 Μαρτίου.

Η απόσταση φτάνει το 10%.

 

ΕΧΑE: Επέστρεψε πάνω από τα 5 ευρώ η μετοχή (κλείσιμο στα 5,06 ευρώ, +3,05%). Μικρή η παρηγοριά για τους επενδυτές, γιατί στις προηγούμενες οκτώ συνεδριάσεις, οι επτά ολοκληρώθηκαν με αρνητικό πρόσημο.

Ο τίτλος απέχει 13% από το υψηλό έτους, τα 5,82 ευρώ που πέτυχε στις 12 Φεβρουαρίου.

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Αντίθετες πορείες ακολούθησαν στη χθεσινή συνεδρίαση Intracom και ΚΛΜ, οι δύο μετοχές δηλαδή που εμπλέκονται στο ντιλ που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο επιχειρηματίας για τη δημιουργία της «Ευρώπη Holdings».

H ΚΛΜ, που θα «υποδεχτεί» την ασφαλιστική εταιρεία, έκλεισε με κέρδη 10,5% μηδενίζοντας ουσιαστικά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Αντίθετα, η μητρική Intracom πιέστηκε και μάλιστα με συναλλαγές άνω των 200 χιλιάδων τεμαχίων. Ο τίτλος έκλεισε στα 3,65 ευρώ (-3,69%). Παραμονή της ανακοίνωσης της συμφωνίας είχε ανέβει στα 3,84 ευρώ, οπότε οι απώλειες από τότε φτάνουν το 5,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v