Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επανεμφάνιση αγοραστών στις τράπεζες

Μετά την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, η Σοφοκλέους αντιδρά ξανά με τον FTSE 20 εντός του εύρους των 270-275. Άνοδος για ΟΠΑΠ (9%), Alpha (2,25%), Eurobank (1,43%), Εθνική (1,1%). Πτώση για 3Ε και Folli.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντάται με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. Η πρόοδος που φαίνεται να υπάρχει στις συνομιλίες για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις επαφές των Λ. Παπαδήμου με τους Τσαρλς Νταλάρα και Ζακ Λεμέρ.

Εύλογα, οι εξελίξεις αποτυπώνονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, μέχρι το Μιλάνο, την Αθήνα αλλά και τις αγορές συναλλάγματος. Βασικοί δείκτες και μετοχές αντιδρούν ήπια ανοδικά, ενώ το ευρώ νωρίτερα διαμορφωνόταν στο 1,2910 δολάριο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η συνεδρίαση εξελίσσεται λίγο ως πολύ όπως την περίμενε η πλειονότητα των παικτών, με ανοδική αντίδραση, με επίτευξη καλύτερων τιμών για την κατοχύρωση κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων, με την απαραίτητη διόρθωση και την επανάκαμψη σταδιακά τα τελευταία 30΄-45΄.

Για τον FTSE20, η βραχυπρόθεσμη φορά επιβεβαιώθηκε μετά την υποχώρησή του στις 266,15 μονάδες, που πρακτικά αναδεικνύει την ισχυροποίηση της στήριξης στις 261 μονάδες και χαμηλότερα στις 265.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχο χαμηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη σημειώθηκε στις 682,53 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών πάνω από 75 εκατ. ευρώ, καθαρή όμως (εάν αφαιρεθούν της Coca Cola Τρία Έψιλον) στα 15-17 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυξημένη εμπορευσιμότητα σημειώνεται κυρίως για τραπεζικές μετοχές, όπου η Εθνική Τράπεζα αλλά και οι Alpha Bank - Eurobank ακολουθούν μία τεχνικά εναρμονισμένη πορεία. Χαμηλό ημέρας στο 1,750 και υψηλό στο 1,900 για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Υψηλότερες τιμές πριν από λίγο για ΟΠΑΠ (+8,9% στα 6,98 ευρώ), Alpha - Eurobank (και αφού είχε γίνει η απαραίτητη κατοχύρωση θέσεων κι η επιβεβαίωση στηρίξεων) αλλά και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Τράπεζα Κύπρου. Υψηλότερες τιμές προς τα 3 ευρώ για τον ΟΤΕ, προς τα 3,30 η ΔΕΗ.

Με μικρότερο ποσοστό θετικής μεταβολής κινούνται Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Motor Oil.

Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, το πρώτο και κυριότερο μέρος του παιχνιδιού προεξόφλησης φαίνεται να ολοκληρώνεται σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Με τον FTSΕ20 να πιάνει ενδοσυνεδριακά το ζητούμενο εύρος των 270-275 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να αποφέρουν διψήφια ποσοστά απόδοσης σε διάστημα επτά συνεδριάσεων και μια ομάδα μη τραπεζικών τίτλων να επιβεβαιώνει βραχυμεσοπρόθεσμες στηρίξεις και την ισχυροποιούμενη θέση τους στο διαμορφούμενο επιχειρηματικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v