Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Moody΄s ρυθμιστής της τάσης

Ζεστό για τις ελληνικές τράπεζες από τη Moody’s και… κρύο για την Ισπανία. Αμφίσημες ερμηνείες εν μέσω αβεβαιότητας αλλά και προσδοκιών πως την κίνηση του ξένου οίκου για τις ελληνικές τράπεζες θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Πέντε συν για τις ελληνικές τράπεζες, από τη Moody's (με βάση την πρόσφατη έκθεσή της) και μία σημερινή υποβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από τον ίδιο οίκο συνθέτουν το σκηνικό της ημέρας.

Στις 1.466,6 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 705,9 ο FTSE 20 με την Εθνική να "μετρά" 13 (!) αρνητικές συνεδριάσεις από τις 3/9 μέχρι και εχθές και με την τιμή της μετοχής να υποχωρεί στα 7,16 από τα "τοπικά υψηλά" των 11,68 ευρώ.

Μόνο αμελητέα δεν θεωρείται η διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο όσοι είχαν παρακολουθήσει και τις δύο προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου (2006 και 2009) λίγο ως πολύ ήταν προετοιμασμένοι.

Το euro2day είχε αναφερθεί από τις 23 του μήνα με σχετικό θέμα "ΕΤΕ τι δείχνει η στατιστική των αυξήσεων κεφαλαίου" στα τελευταία στάδια της υποχώρησης της τραπεζικής μετοχής αλλά και την συμπεριφορά στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της α.μ.κ .

Εύλογη η ανάλογη διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, που πιέζει πλέον τον 20άρη στα όρια των 700 μονάδων και το ΧΑ να…ακροβατεί στην περιοχή των 1.460-1.475 μονάδων.

Ωστόσο η Moody' s παρά το γεγονός ότι θεωρεί τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες αρνητικές, προχωρεί σε πέντε ενδιαφέρουσες και θετικές επισημάνσεις – Τι «καλό» αναφέρει για την τρέχουσα έκδοση της Εθνικής Τράπεζας.

Κατά γενική εκτίμηση πρόκειται για μία ισχυρή "ψήφο εμπιστοσύνης" σε μία πολύ ευαίσθητη φάση της αγοράς όχι μόνο για την Εθνική και για τις τράπεζες αλλά και για ένα ικανό μέρος του…ταμπλώ.

Εκτιμάται δε, πως αποτελεί την πρώτη από μία σειρά…ψήφων εμπιστοσύνης, που θα δοθούν στο εγχώριο σύστημα σταδιακά και χωρίς βιασύνη.

Ορισμένοι προσβλέπουν στη στιγμή που θα ανοίξει το ενδεχόμενο θετικότερης εκτίμησης και της αγοράς ελληνικών ομολόγων, της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνοι, πρόκειται για ένα στοίχημα προεξόφλησης, που μπορεί να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες αλλά προσώρας έχουμε μόνο την προσέγγιση της Moody' s και τίποτε περισσότερο. Να θεωρήσουμε, πως θα συμβάλλει στην επιβεβαίωση των πολύ σημαντικών στηρίξεων γύρω από τις 1.460 μονάδες (γραμμή χαμηλών από το 2003) πολύ θα το θέλαμε αλλά μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

Η Moody' s προχωρά σε υποβάθμιση της πιστοπληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας υλοποιώντας παλιότερες προειδοποιήσεις και επιφυλάξεις για την οικονομία της χώρας της Ιβηρικής.

Ωστόσο μόνο αιφνίδια δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί η κίνηση της Moody' s, καθώς από τον Ιούλιο-Αύγουστο σταθερά αναφέρεται στην προοπτική αυτή αιτιολογώντας μάλιστα πειστικά την αξιολόγηση της.

Αλλωστε από κείνη την περίοδο αρκετοί φίλοι και ομάδες ανάλυσης είχαν εστιάσει στις προειδοποιήσεις της Moody' s, με ενδεικτικότερη-κατά την εκτίμηση μας- τις συχνές αναλύσεις της eZMarket.

Τα αναφέρουμε αυτά γιατί θεωρούμε "ψυλιασμένους" πολλούς παίκτες και στις ευρωαγορές και στην Αθήνα, καθώς τα χρηματιστήρια έχουν προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κινδύνου.

Με τον DAX στις 6.246 μονάδες μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτή η εκτίμηση με την προυπόθεση, πως ο σημαντικότερος χρηματιστηριακός δείκτης της Ευρώπης θα "κρατήσει" σήμερα-αύριο τις 6.160-6.180 μονάδες σε κάθε περίπτωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v