Πλάτη στο ΧA από τη Wall

"Στηρίζουν" το ΧΑ οι ξένες αγορές και η Wall. Ενδιαφέρουσες κινήσεις στο παρασκήνιο της…Σοφοκλέους με ορισμένους insiders να αγοράζουν. "Πονηρή" δήλωση του επικεφαλής της Credit Agricole για Εμπορική και τραπεζικό κλάδο..

Με οδηγό τα ξένα χρηματιστήρια και αρωγό την χθεσινοβραδυνή αντίδραση στην Wall το ΧΑ φαίνεται πως κερδίζει χρόνο και πόντους στο… ταμπλό.

Το ότι οι βασικοί δείκτες, μετοχές δεν κινδύνευσαν να υποχωρήσουν εχθές προς τα χαμηλά του διημέρου 7-10/5 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης καλύτερων τιμών.

Ικανών να διευκολύνουν την έξοδο βραχυπρόθεσμων παικτών σε επίπεδα, που προφανώς διευκολύνουν το παιχνίδι.

Αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας παίζεται στον νέο αναπτυξιακό νόμο- τους βασικούς άξονες, που αναφέρεται ο Χρ. Κίτσιος και της δυνατότητας της χώρας να βρει σε βάθος χρόνου μερίδια αγοράς στο εξωτερικό, να κερδίσει πόντους στην πολυθρύλητη ανάπτυξη.

Λογικά αυτός θα πρέπει να είναι ο παράλληλος στόχος κάθε επενδυτή, ο οποίος από τα τρέχοντα ή ακόμη και χαμηλότερα επίπεδα τιμών αρχίζει να "χτίζει" με σύνεση και χωρίς να βιάζεται θέσεις σε καλές τιμές.

Βραχυπρόθεσμα όμως το διαφαινόμενο- πρόσκαιρο- γύρισμα των ξένων χρηματιστηρίων δίνει ακόμη μία ευκαιρία και στο ΧΑ να δοκιμασθούν οι πρώτες ουσιαστικές αντιστάσεις των βασικών δεικτών. Αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης τιμών ΚΜΟ20 για τον Γενικό Δείκτη, τον Ftse20, τις τράπεζες και μετοχές-σηματωρούς. Από τα επίπεδα των 1.750 μονάδων ο Γενικός, από τις 859 ο 20άρης, που προσώρας αποφεύγει την εκ νέου υποχώρηση προς τα χαμηλά των 790 μονάδων, και από τα 11,60 ευρώ η Εθνική.

Ομολογουμένως εντυπωσιακές οι διακυμάνσεις για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τις τελευταίες ημέρες με 3,8% στις 6/5, με -6,2% την επομένη, με 16,9% την Δευτέρα, με -5,7% στις 11 και κατά 1,6% υψηλότερα εχθές και κορυφή αυτής της περιόδου τα 12,43 ευρώ.

Τιμή, που δείχνει να λειτουργεί σαν… αντίσταση, αν και υψηλότερα του ΚΜΟ20 αλλά θεωρούμενη ως ενδιάμεση για την προσέγγιση των 13,06 ευρώ. Θα δείξει σήμερα-αύριο, που κάθεται η… μπίλια και για την Εθνική αλλά και για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και τίτλους του 20άρη.

Από αυτή την κατηγορία μετοχών ενδεικτική είναι η απόδοση κατά 16,9% της CCH από την αρχή του έτους αλλά και το 2,4% των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΔΕΗ και της Βιοχάλκο (με οριακά θετική απόδοση την ίδια περίοδο) αλλά και ορισμένοι τίτλοι όπως Τιτάν, Μυτιληναίος που επιχειρείται να διαφοροποιηθούν από το γενικότερα πτωτικό ρεύμα.

Αρνητικότατη παραμένει η περίπτωση του ΟΤΕ, για τη μετοχή του οποίου η Deutsche Bank "βλέπει" χαμηλότερες τιμές (προφανώς καμία σχέση με το ότι η… συμπατριώτισσα της Deutsche Telekom συνεχίζει να μαζεύει- ενισχύει τη θέση της σε όλο και πιο ευτελείς αποτιμήσεις), ενώ η κυβερνητική πλευρά "πέφτει από τα σύννεφα" (sic) και εξανίσταται με την απόφαση της γερμανοκρατούμενης διοίκησης να "βγάλει" τον Οργανισμό (τα ADRs ) από την Wall.

Τι μας λέτε… έκπληξη και ενστάσεις μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, κύριοι κυβερνώντες (της νυν και πρότερης εξουσίας…). Σε αυτό το περιβάλλον, που προοιωνίζεται εκ βάθρων μεταβολές και αλλαγές σε κάθε τομέα ορισμένοι επιχειρηματίες προχωρούν είτε σε στήριξη των εταιρειών τους είτε σε αγορές μετοχών, προετοιμαζόμενοι πιθανόν για τη συνέχεια.

Περί τις 26.500 μετοχές της ΓΕΚ/Τέρνα αγόρασε ο Γ. Περιστέρης, μετοχές του ομίλου του αγοράζει τελευταία ο Α. Βγενόπουλος, ενώ ενισχύεται η θέση των New York Mellon στην Εθνική, στο 5,01% διαμορφώνεται η συμμετοχή της Credit Suisse στην Καθημερινή.
 
Όμως από όλα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες την είδηση αυτής της περιόδου ενδέχεται να κρύβει η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Credit Agricole πως "το πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα ενδέχεται να οδηγήσει τη διοίκηση του ομίλου σε επανεξέταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ελληνικής τράπεζας".

Στοιχείο, που κρατάμε ζεστά, καθώς στον πρώτο και κυριότερο κλάδο, που θα τρέξουν οι εξελίξεις και θα φανούν οι παράπλευρες συνέπειες του δανεισμού των ξένων (γερμανογάλλων κ.λ.π) θα είναι οι τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v