Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται σωσίβιο για τη Σοφοκλέους...

Στην τελική ευθεία για την ένταξη στον μηχανισμό, με το οικονομικό επιτελείο να χάνει το ένα μετά το άλλο τα τελευταία…φύλλα συκής, τη στιγμή που οι «αγορές» επιβάλλουν τους όρους τους. Κλειδί και πρόβλημα οι τράπεζες.

Συνεδρίαση ανατροπών, έντονης μεταβλητότητας και με πλούσιο παρασκήνιο η χθεσινή συνεδρίαση δίνει ακόμη μία ένδειξη του τι θα πρέπει να περιμένουμε βραχυπρόθεσμα.

Στις 1.961,8 ο Γενικός Δείκτης, στις 966,7 μονάδες ο FTSE 20, με τις τράπεζες να αντιδρούν- έστω έτσι όπως αντέδρασαν- προς τις 2.065 μονάδες αλλά με την Εθνική να παραμένει «εγκλωβισμένη» χαμηλότερα των 13 ευρώ.

Οι εξελίξεις «τρέχουν» ενδεχομένως ερήμην του οικονομικού επιτελείου, εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης της συνοχής της ίδιας της ΕΕ και των επιθέσεων που δεν θα σταματήσουν, δεν θα αρκεστούν στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο οι επιφυλάξεις των ξένων, η αμφισβήτηση τους ξεκινούν από τις τράπεζες και όσο μένει το πρόβλημα το τραπεζοβαρές ΧΑ δύσκολα θα μπορούσε να συγχρονισθεί με τον ανοδικό κυματισμό των ξένων αγορών.

Στα 12,70 ευρώ η Εθνική Τράπεζα, στα 6,24 ευρώ η Eurobank, στα 6,60 ευρώ η Alpha Bank, στα 6,15 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς και στα 4,71 ευρώ η Τραπεζα Κυπρου με ορισμένους ξένους οίκους να δίνουν χαμηλότερες τιμές-στόχους.

Το, ότι ενδεχομένως οι ίδιοι οίκοι να έδιναν πριν από 3 ή 4 μήνες τις ακριβώς αντίθετες τιμές είναι ένα άλλο θέμα, η ουσία όμως του προβλήματος παραμένει και αφορά στην πραγματική οικονομική κατάσταση των ελληνικών ομίλων.

Σε πολιορκία οι τράπεζες σύμφωνα με σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη και του Γιώργου Α. Σαββάκη, την ίδια περίοδο που ο Νίκος Γ. Δρόσος θίγει ένα καίριο θέμα, που σχετίζεται έμμεσα με την όλη κατάσταση.

Σε αυτό το κλίμα η κυβερνητική πλευρά χάνει αργά πόντους αξιοπιστίας και…έσωθεν καλής μαρτυρίας στο εσωτερικό της χώρας, με τα διάφορα τραγελαφικά που διαδραματίζονται καθημερινά.

Ακόμη και η περίπτωση της αντιπαράθεσης Ν. Σηφουνάκη- Ανδρέα Βγενόπουλου θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεικτική ενός κλίματος διάχυτου στην κοινωνία, στην παραγωγή, στην πραγματική οικονομία.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η λύση, η πιθανή διέξοδος θα δοθεί και πάλι ερήμην των εγχώριων δυνάμεων, θα προέλθει από τα «ξένα κεφάλαια» που έχουν κάθε λόγο να ποντάρουν και στην έκβαση του εγχειρήματος, αλλά κυρίως να αποκτήσουν «ελληνικές θέσεις» σε όσο το δυνατόν ευτελέστερες τιμές.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη), τα νεότερα από τον διαγωνισμό της Βεύης, η προσπάθεια του Ελλάκτορα να «διασκεδάσει» τις αρνητικές εντυπώσεις μετά την απώλεια και δεύτερου μεγάλου έργου στο εξωτερικό δηλώνοντας «παρόν» στην διεκδίκηση του μεριδίου του Δημοσίου στο Καζίνο της Πάρνηθας. Μόνο, που τον πρώτο και κυριότερο λόγο τον έχει η BC Partners.

Στην τελική ευθεία για την υποβολή της περιβόητης πια αίτησης της Ελλάδας για ένταξη στον μηχανισμό βοήθειας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ με ό τι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση σε ορίζοντα 23 το πολύ 30 Απριλίου. Για να δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v