Χτίζονται "ανθεκτικές" στηρίξεις στη Σοφοκλέους

Ακόμη και εάν το 2010 δεν αποδειχθεί "πλούσιο", πιθανότατα θα δώσει τις στηρίξεις και τα χαμηλά που απαιτούνται για διαδρομή σε βάθος χρόνου. Τα κυβερνητικά σχέδια για οικονομία, κρατικόχαρτα.Τα στατιστικά.

Με θετική απόδοση 1,8% «έκλεισε» η προτελευταία εβδομάδα του 2009. Απομένουν ακόμη ελάχιστα βήματα για να φύγει και αυτή η χρονιά, που δόξα τω Θεώ είχε και αρκετά καλά.

Οι περισσότεροι είτε εκτιμούν ορθά ενδείξεις και στοιχεία (που πιθανόν εμείς να μην γνωρίζουμε στην πλήρη έκταση τους) και εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη συνέχεια είτε επειδή εκφράζουν μύχιες προσδοκίες προβλέπουν βελτίωση της πραγματικής κατάστασης από το 2010. Είθε να είναι έτσι και εμείς απλά να παραμένουμε γραφικά επιφυλακτικοί και με…μικρό καλάθι.

Σε σχετικό θέμα του euro2day παίρνουμε μία πρόγευση για το τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2010. Από το πακέτο αυτών των προβλέψεων εστιάζουμε σε αυτήν της Εθνικής-Π&Κ, που κάνει λόγο για «μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%, δομικό πληθωρισμό στο 2,1% και άνοδο του FTSE 20 κατά περίπου 20% στους επόμενους 12 μήνες».

Λογική εκτίμηση, που αντιστοιχεί σε πιθανή κίνηση του 20άρη προς τις 1.350-1.380 μονάδες (με βάση τις 1.136,10 μονάδες της 23/12) δηλαδή σε…επαναφορά στις τοπικές κορυφές του τριημέρου 18-20/11 και πρακτικά σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά των 1.550-1.580 μονάδων στα μέσα Οκτωβρίου.

Εκτίμηση μας είναι, πως εάν οι τράπεζες τα καταφέρουν να παράξουν διψήφιο ποσοστό καθαρού κέρδους σε μία περίοδο που η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται και η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις θα αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τόκους και υποχρεώσεις ενώ παράλληλα θα μειώνονται τα έσοδα από καταθέσεις τότε μπορούμε να προσβλέπουμε-χρηματιστηριακά- σε κάτι καλύτερο για τον FTSE 20.

Κυβερνητικά σχέδια…

Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την κυβέρνηση στην προσπάθεια της να δημιουργήσει πόλους έλξης ξένων και εγχώριων ιδιωτικών κεφαλαίων. Σχέδια, όπως φάνηκε και στην περίπτωση των προτάσεων της Goldman Sachs υπάρχουν και αναφερόμενοι στον τραπεζικό κλάδο πολλά είναι τα σενάρια, που εξετάζονται.

Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμη κατασταλάξει για το τι θα κάνει με ΑΤΕ-ΤΤ αλλά ούτε και με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, τζόγο-στοιχηματισμό, ακίνητα του Δημοσίου κ.λ.π.

Πιθανολογείται όμως πως λ.χ με Αγροτική Τράπεζα - Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είτε θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσει είτε σε συνένωση για περαιτέρω εκμετάλλευση ενός ισχυρότερου σχήματος.

Με τον ΟΠΑΠ ένδειξη των προθέσεων των κυβερνώντων θα έχουμε με τον ορισμό της νέας διοίκησης στις 30/12, καθώς ανάλογα με το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα φανεί προς τα πού κλίνουν οι υπεύθυνοι. Το πιθανότερο είναι πως το επόμενο ντέρμπυ των αιώνιων (Βαρδινογιάννη-Κόκκαλη) θα παιχτεί στον χώρο του στοιχηματισμού.

Θα φανούν όμως σχετικά σύντομα οι προθέσεις τους και για περαιτέρω αξιοποίηση των Επιχειρήσεων Υδρευσης & Αποχέτευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να ενεργοποιήσει το σχέδιο απόσχισης του κλάδου των ακινήτων της.

Εξ όσων γνωρίζουμε οι τοποθετήσεις των Β. Ράπανου-Απ. Ταμβακάκη στο τιμόνι της ΕΤΕ, του Θ.Πανταλάκη στην ΑΤΕ, οι νέες διοικήσεις σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς του Δημοσίου εντάσσονται σε ένα ευρύτερο-φιλόδοξο ομολογουμένως- σχέδιο της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα συνολικότερο πλέγμα δράσεων ελκυστικών στο ξένο και το εγχώριο επενδυτικό κεφάλαιο. Να ξανά κάνει ελκυστική την Ελλάδα ΑΕ στα μάτια των ξένων, στο βαθμό που μπορεί.

Σημειωτέον, πως σε τομείς που θεωρούνται εθνικής σημασίας, όπως είναι η ύδρευση προωθείται το σχέδιο διαχωρισμού των υποδομών από τις υπηρεσίες εκμετάλλευσης. Ας μην ξεχνάμε πως στην περίπτωση της ΕΥΑΘ ο διαχωρισμός αυτός έχει ή δ η ενταχθεί στο νέο οργανόγραμμα της Επιχείρησης. Πρακτικά η μεν ΕΥΑΘ-εκμετάλλευση δεν θα εκχωρηθεί αλλά η ΕΥΑΘ-υποδομές είτε θα ενταχθεί σε ένα πακέτο ανάλογων συμμετοχών είτε θα παραχωρηθεί με νέο διαγωνισμό. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν και είναι περισσότεροι από αυτούς, που συμμετείχαν την προηγούμενη φορά.

…και άνοιγμα του παιχνιδιού

Παράλληλα περιμένουμε φίλιες δυνάμεις να συμβάλλουν ανάλογα προς την ίδια κατεύθυνση επιχειρώντας να εμβαθύνουν το «ρηχό ΧΑ» των 10 το πολύ 15 μετοχών-επιλογών και των άντε δύο-το πολύ- κλάδων. Η ναυτιλία, και αναφερόμαστε στην ποντοπόρο, θα είναι ένας τομέας που θα επιχειρηθεί να ανοίξει χρηματιστηριακά μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2010. Εάν επιτύχει το πρώτο εγχείρημα το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Σε αυτό το περιβάλλον επιχειρηματικοί παράγοντες προεξοφλούν ευρύτατες ανακατατάξεις συμφερόντων και δυνάμεων, που διαστρωματώνονται σε ΜΜΕ, Δημόσια Εργα, Ενέργεια και κλάδους ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα ΜΜΕ θεωρούνται απαρχή του επόμενου γύρου συγκρότησης συμμαχιών. Οι τελευταίες κινήσεις στον κλάδο της Ενέργειας με σημαντικότατους επιχειρηματικό-οικονομικούς παράγοντες να διαμορφώνονται θεωρούνται η μαγιά των νέων πόλων ισχύος. Θεωρούμε απλή, πρακτική συνάμα ενδεικτική την προσπάθεια του ομίλου ΓΕΚ/Τέρνα να αποκτήσει το μερίδιο συμμετοχής της γερμανο(ισπανικής) Hochtief στην Ολυμπία Οδό. Ενδεικτική για το επόμενο φιλέτο, που θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη χρονιά και θα αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης.

Από αυτές τις…απόψεις και αρκετές ακόμη εκτιμούμε πως το 2010 ακόμη και εάν δεν είναι ένα «πλούσιο χρηματιστηριακό έτος» πιθανότατα θα είναι αυτό που θα δώσει στις αγορές (και στο ΧΑ) τα χαμηλά και τις στηρίξεις που χρειάζονται για μία διαδρομή σε βάθος χρόνου. Πρακτικά ακόμη και εάν στο ΧΑ «δούμε» χαμηλές τιμές ή χαμηλότερες από τον πυθμένα της 6-9 Μαρτίου εκτιμούμε πως θα βρισκόμαστε στην διαδικασία δημιουργίας πολυετούς πυθμένα.

Στην εγχώριο αγορά η ολοκλήρωση του μεγάλου μεταπολιτευτικού κύκλου θα θέτει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για τον επόμενο. Είθε να είναι σε πολλά καλύτερος.


---Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η υποβάθµιση από την Moody’s και η ηπιότερη συγκριτικά φρασεολογία που χρησιµοποίησε ο οίκος αξιολόγησης έδωσαν την αφορµή για την εκτίναξη του Γενικού ?είκτη και την επανατοποθέτηση κάποιων κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά.

Τα 27 δις ευρώ που στοίχισε στην αγορά αυτή η διόρθωση ήταν µάλλον αρκετά για να µην υποχωρήσουν άλλο οι αποτιµήσεις, όπως και τα spreads των οµολόγων τα οποία έφθασαν εώς και τις 280 µονάδες βάσης στην οροφή της απαισιοδοξίας. Θα µπορούσε να υποστηριχθεί ότι πλέον «όλα είναι µέσα στις τιµές» και η αγορά µπορεί να ακολουθήσει για το επόµενο χρονικό διάστηµα εώς το τέλος του έτους την κατεύθυνση των ξένων αγορών οι οποίες τερµατίζουν την χρήση στο απόγειο των αποδόσεων τους.

Λόγω της έντονης υποχώρησης που παρατηρήθηκε και των φόβων που εκφράστηκαν όλο σχεδόν το ?εκέµβριο εκτιµούµε το κοµµάτι της αντίδρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν ακολουθήθηκε από µεγάλο µέρος της επενδυτικής κοινότητας.

Οι τζίροι της αντίδρασης ήταν σχετικά µικροί – ενδεχοµένως και λόγω εποχικότητας- καθώς µέρος της «θεσµικής ρευστότητας» κινείται αµυντικά ενόψει του τέλους της χρήσης µε σκοπό να µην χαλάσει την εικόνα αποδόσεων που ενδεχοµένως έχει κλειδώσει σε µετρητά.

Όλα τα παραπάνω µπορούν να λειτουργήσουν υπέρ ενός πολύ αισιόδοξου σεναρίου που µπορεί να επεκταθεί και πέρα από την εορταστική περίοδο καθώς η ανάγκη για βραχυπρόθεσµες αποδόσεις παραµένει µεγάλη και η παρκαρισµένη ρευστότητα στην αγορά καταθέσεων δεν φαίνεται να έχει ικανοποιητικά αποτελέσµατα.

Ζητούµενο για άλλη µια φορά παραµένει το επιχειρηµατικό περιεχόµενο των εγχώριων ειδήσεων που αν και παραµένει σχετικά αδρανές θα µπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στην εµφάνιση και την διάχυση ζωηρότερου ενδιαφέροντος στο ΧΑ.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης ξεκίνησε µε πολλή… όρεξη την ανοδική αντίδραση από τα χαµηλά των 2.114 µονάδων διατηρώντας κάποια απόσταση ασφαλείας από την περιοχή των 2.070 µονάδων που είχε τεθεί σαν όριο επιφυλακής βάζοντας το διάγραµµα του Γενικού ?είκτη στην λογική του διπλού πυθµένα, µια διαγραµµατική φόρµα πολύ διαδεδοµένη στην διαµόρφωση τοπικών βυθών της τελευταίας διετίας.

Σε δύο συνεδριάσεις καλύφθηκαν απώλειες και διακυµάνσεις εννέα συνεδριάσεων αφήνοντας εκτεθειµένους ή… χωρίς χαρτιά τους πωλητές από τα επίπεδα των 2.220 µονάδων και κάτω. Το ξεκίνηµα της κίνησης έχει γίνει από υπερπωληµένα επίπεδα τιµών αφήνοντας πολύ χώρο έως ότου η αγορά εµφανίσει κάποια υπερβολή στην αποτύπωση των ταλαντωτών. Το µεγάλο στοίχηµα θα παιχτεί στις 2.280 µονάδες, ζώνη τιµών στην οποία κινείται µε ανερχόµενη κλίση ο κινητός µέσος των 200 ηµερών.

Η διάσπαση αυτής της περιοχή θα δώσει σηµαντική επιτάχυνση στον Γενικό ?είκτη και ένα νέο άµεσο στόχο πέριξ των 2.400 µονάδων. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε νέα ανοδική «κατάκτηση» θα λειτουργεί πολύ θετικά στην τεχνική εµφάνιση του διαγράµµατος της αγοράς µε διαδοχικές διασπάσεις µεσοµακροπρόθεσµων κινητών µέσων και ανοδικές αποκλίσεις που θα συναινούν σε θεωρητική επέκταση της κίνησης.

?στόσο θα παραµείνουµε προς το παρόν στην εξέταση των διαθέσεων στον άµεσο στόχο των 2.280 µονάδων από τον οποίο θα εξαρτηθεί το «Αγιο-Βασιλιάτικο ράλι» και αν η αισιοδοξία θα έχει διάρκεια στην εγχώρια αγορά.

Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα"


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.207,94 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 1.82%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 23,59%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 2,62%, ο Mid 40 υποχώρησε 0,87%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,08% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τραπεζών (+4,10%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+7,06%), των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (1,97%) καθώς και ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+1,49%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα μεταξύ άλλων ο κλάδος της Υγείας κατά 7,04% και των Πρώτων Υλών (-1,23%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΚΟ) (40%), Altec (26,67%) Elbisco (23,26%), Compucon (22,22%), Eurobrokers (17,39%), Βαρβαρέσος (15,38%), ΑΕΓΕΚ (14,17%), ΒΙΣ (13,61%), Κλωνατέξ (12,50%) και Εδραση (11,11%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κεραμεία Αλατίνη (-14,46%), Εnvitec (-9,95%), Alapis (-9,43%), Kούμπας (-8,33%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες(-6,16%), Ναυτεμπορική (-6,06%), Νεώριον (-5,88%), Ελ. Βιομ. Ζάχαρης (-5,83%), Βωβός (-5,56%) και Κρέκα (-4,82%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v