Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ή του ύψους, ή του βάθους...

Από τα…τάρταρα οι τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, στην…αποθέωση τους. Ψώνισαν φθηνά οι ξένοι, μετά την συντονισμένη σπέκουλα τους, και έρχονται αγριεμένοι για το…δώρο Δεκεμβρίου. Κέρδη για ΑΤΕ (9%), ΜPB (8,7%), ΕΤΕ (6,3%).

Είπαμε με το…δεξί, ρε παιδιά, να μπει ο Δεκέμβριος αλλά όχι και τόση βιασύνη.
Από την προσυνεδρίαση φάνηκαν οι διαθέσεις των παικτών βάζοντας εντολές σταδιακά μέχρι και 5,2% υψηλότερα στη μετοχή της Εθνικής και "ανοίγοντας" σχεδόν… κλειδωμένη την Αγροτική Τράπεζα.

Με αυξημένες συναλλαγές 38 εκατομμυρίων ευρώ (στα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης) τον τραπεζικό κλάδο στο 5,2% , ωθώντας τον μεν FTSE 20 σε τροχιά επαναπροσέγγισης των 1.220-1.230 μονάδων και τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.335-2.340 μονάδες.

Δεδομένου, ότι η αντίδραση φέρνει τους βασικούς δείκτες στο πρώτο εύρος αντίστασης και ενδεχόμενης μεταβολής της τάσης θα δίναμε περισσότερη προσοχή στη συνέχεια.

Βέβαια έχει καταγραφεί το μάζεμα στα χαμηλά της Εθνικής εχθές, με τρόπο που παραπέμπει σε αλλαγή θεματοφύλακα, αλλά εν πάσει περιπτώσει μικρή σημασία έχει το ποιος ξένος απέκτησε θέση σε τιμές χαμηλότερα των 20 ευρώ.

Αυτό που μετρά κατά την εκτίμηση μας, είναι η ενίσχυση της εκτίμησης περί αναβαθμισμένου ρόλου της Αγροτικής Τράπεζας, με εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και απαραίτητη την κεφαλαιακή στήριξη και τα εχέγγυα της Εθνικής Τράπεζας. Στα 4,32 ευρώ η μετοχή του ΤΤ με αυξημένες συναλλαγές και ισχυρά "χτυπήματα" μέχρι και 6,5% υψηλότερα.

Στο σύνολο τους οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονται έως και 5% με την Alpha Bank στα 9,55 ευρώ και τη Eurobank στα 9,29 ευρώ.

Το παράδοξο είναι, πως ένα μέρος της μόχλευσης αποδίδεται σε προσδοκίες για ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, εικοτολογία που δεν δείχνει να βασίζεται σε ουσιώδη στοιχεία.

Εν πάσει περιπτώσει αυτό, που προέχει είναι η αντίδραση, να μαζευτεί η απόκλιση του ΧΑ σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, να κερδηθεί έδαφος (πολύτιμο, που χάθηκε τον Νοέμβριο) και μάλιστα σε ευτελείς τιμές, μετά την συντονισμένη σπέκουλα των ξένων. Ας είναι, έτσι είναι το παιχνίδι και το γνωρίζαμε πολύ καλά όλοι μας, όταν οι ξένοι υποβάθμιζαν κατά ομοβροντίες τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών σε συντριπτικά επίπεδα, καθώς μόλις…πέντε τίτλοι υποχωρούν. Είπαμε ή του βάθους ή του ύψους, ενδιάμεση κατάσταση δεν χωρά. Ωστόσο δεν μας χαλά η αντίδραση, καθώς μετά το…βάθος του Νοεμβρίου αρχίζουμε να προσβλέπουμε στα…υψηλότερα του Δεκεμβρίου. Καλό μας μήνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v