Τρικλοποδιά από Ντουμπάι σε ΕΚΤ και Fed…

"Τρικλοποδιά" στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικης Τράπεζας αλλά και της Federal Reserve για τη σταδιακή ανάκληση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας εμφανίζεται να βάζει η υπόθεση του Ντουμπάι.

Τρικλοποδιά από Ντουμπάι σε ΕΚΤ και Fed…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

"Τρικλοποδιά" στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, για τη σταδιακή ανάκληση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας, εμφανίζεται να βάζει η υπόθεση του Ντουμπάι.

Αν και οι δύο κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εμφανίζονται να εξετάζουν τρόπους περιορισμού της νομισματικής κυκλοφορίας για την αποφυγή πληθωριστικών πιέσεων, μέσω είτε reverse repos στην περίπτωση της Fed είτε του τερματισμού των προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας με "collateral" στην περίπτωση της ΕΚΤ, η επανεμφάνιση... κρίσεων όπως αυτή της Dubai World καθιστά τις προσπάθειές τους αν μη τι άλλο περισσότερο περίπλοκες αλλά και ενδεχομένως πρώιμες.

Μια διαδικασία ούτως ή άλλως λεπτών ισορροπιών, η διατάραξη των οποίων ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν νέο γύρο αύξησης των επιτοκίων τόσο στη διατραπεζική αγορά όσο και εκείνων που αφορούν σε χορηγήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Και αυτό, πρώτον, διότι τυχόν ανάκληση των εργαλείων στήριξης της ρευστότητας συνεπάγεται και την απώλεια της δυνατότητας πιθανής διάσωσης χρηματοπιστωτικών οίκων υπό κατάρρευση.

Όπως είδαμε και στην περίπτωση της Dubai World, τόσο οι αγορές χρήματος όσο και τα χρηματιστήρια παραμένουν ανοιχτά σε κλυδωνισμούς παγκοσμίως και η απουσία μηχανισμών διάσωσης θα συντείνει στη διατήρηση ή και ενίσχυση των ανησυχιών τους για πιθανή νέα κατάρρευση.

Δεύτερον, η ύπαρξη αυτών των ανησυχιών συχνά τροφοδοτεί και ένα κύμα φυγής κεφαλαίων προς "ασφαλείς λιμένες" όπως το δολάριο και το ευρώ, συντείνοντας έτσι στην ενίσχυσή των ισοτιμιών τους έναντι άλλων νομισμάτων και κατά προέκταση μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των οικονομιών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Αν και οι κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Μπεν Μπερνάνκε έχουν καταστήσει σαφές ότι τα παρόντα επίπεδα των βασικών επιτοκίων της EKT και της Fed είναι τα προσήκοντα για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, δεν κρύβουν την επιθυμία τους να περιοριστεί το τεραστίων διαστάσεων κύμα ρευστότητας που έδωσαν στο πιστωτικό σύστημα στη διάρκεια του τελευταίου έτους, με στόχο την άρση της πιστωτικής κρίσης και την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού ελλοχεύει, όπως επισημαίνουν, και γι' αυτό ήδη προωθούν τη σταδιακή ανάκληση των περίφημων μηχανισμών παροχής ρευστότητας.

Διακυβεύουν όμως έτσι τη διαδικασία τόσο της ανάπτυξης όσο και της εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v