Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά το σοκ η αντίδραση στη Σοφοκλέους

Με…ηλεκτροσόκ επανήλθε στη "ζωή" το ΧΑ με τον ΓΔ να αντιδρά από τις 2.500 και τον FΤ 20 από τις 1.300. Αντιδρούν οι τράπεζες με Εθνική-Alpha σε…κοινό αγώνα και ανταπόκριση από κάποιες μονάδες του Συστήματος.

Βάζουν "πλάτη" ορισμένοι παίκτες στις τράπεζες, παίρνουν λίγο τα πάνω τους κάποιοι αγοραστές μέσω Merrill Lynch και το ΧΑ αντιδρά. Μετά κόπων και βασάνων και εν μέσω έντονης επιφυλακτικότητας και γενικευμένης απαξίας συγκεκριμένων επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων.

Ωστόσο αν δεν αντιδράσει ούτε σήμερα, ούτε αύριο το ΧΑ ακόμη και εμείς οι φύσει συντηρητικοί θα πρέπει να αναζητούμε άλλα αίτια και αφορμές πέρα από τα λίγο ως πολύ γνωστά δικαιολογούν τη μεγάλη διόρθωση τραπεζών, FTSE 20, Γενικού Δείκτη και υπόλοιπου ταμπλώ.

Το ότι για τον Γενικό Δείκτη όριο στήριξης αναδείχθηκαν οι 2.500 μονάδες- ευρύτερη περιοχή που έχει αναφερθεί από πολλούς αναλυτές και διορατικούς παίκτες- ενδέχεται και να αποδειχθεί υπέρ της αγοράς. Όπως επίσης η μη υποχώρηση του FTSE 20 χαμηλότερα και των 1.300 μονάδων χθες, σήμερα.

Με τράπεζες επιχειρείται η κίνηση, καθώς η Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 23,50 ευρώ, η Alpha Bank στα 10,65 ευρώ και το "δικαίωμα" στα 0,77 ευρώ, ενώ ακολουθούν Eurobank στα 9,93 ευρώ, Marfin Popular στα 2,87 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς στα 10,75 ευρώ, Τράπεζα Κύπρου στα 5,53 ευρώ. Από κοντά η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 17 ευρώ αλλά και ΔΕΗ στα 14,80 ευρώ, Μυτιληναίος στα 5,46 ευρώ, Motor Oil στα 11,54 ευρώ, Τιτάν στα 22,80 ευρώ, Ελλάκτωρ στα 5,77 ευρώ.

Αναφέραμε στο προηγούμενο (προσυνεδριακό) σχόλιο πως "το…ενθαρρυντικό (σχήμα λόγου) της χθεσινής συνεδρίασης είναι οι ιδιαίτερα αυξημένοι τζίροι σε υποκείμενη και αγορά παραγώγων, το "αγριο χώσιμο" από συγκεκριμένους παίκτες, η συσχέτιση (έστω και με τόση καθυστέρηση του ΧΑ με όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία), η έλλειψη ψυχραιμίας σε παίκτες-γνώστες της αγοράς και η θέση ξένων επενδυτικών οίκων" κάτι που αποτυπώνει την θυμική κατάσταση της πλειονότητας των ενεργών παικτών.

Μόνο, που οι αγορές έχει αποδειχθεί, πως κινούνται με λιγότερη ψυχολογία και περισσότερη προεξόφληση.

Βέβαια ακόμη η συνεδρίαση έχει δρόμο και απέχει παρασάγγες από το να αναθεωρήσουμε την βραχυμεσοπρόθεσμη τακτική μας. Ωστόσο ενδέχεται να δίνεται η ευκαιρία σε όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, καθαρά τασικά και στο χρονικό όριο του Τ συν 3, εάν και εφ΄όσον μέχρι το "κλείσιμο" της συνεδρίασης μας έχουν δοθεί περισσότερες ενδείξεις.

Οι συναλλαγές, που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ (από τα οποία σχεδόν τα 50 !!! σε Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) δείχνουν την προσπάθεια που γίνεται στο παρασκήνιο και κατά την εκτίμηση καλά ενημερωμένων πηγών έχουν φέρει σε συγκλίνουσα πορεία τους δύο τραπεζικούς ομίλους. Σε πολλαπλά επίπεδα, απ΄ότι μας ενημερώνουνε.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 2,5 προς 1 με 85-90 μετοχές να αντιδρούν αλλά με περιορισμένο ενδιαφέρον για το υπόλοιπο…ταμπλώ.

Ξεχωρίζουν, πρόσώρας, η Aspis Bank στα 1,14 ευρώ, η εξαιρετική MLS στα 2,30 ευρώ (σ.σ. αλήθεια γιατί ο μεγαλομέτοχος Ιωάννης Καματάκης μπορεί και τιμά τη μετοχή της εταιρείας του στο ΧΑ και συνάμα την εμπιστοσύνη των μικροεπενδυτών ) Sprider στα 1,52 ευρώ και ακόμη μετρημένων από την ίδια κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v