Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασε το ανοδικό σερί για τη Σοφοκλέους

Δεν έγινε το 8 στα 8 και οι βασικοί δείκτες δείχνουν "φορτωμένοι" με πιθανό το ενδεχόμενο διόρθωσης. Κατοχύρωση θέσεων σε υψηλές τιμές για τράπεζες και μετοχές του 20άρη, εν μέσω Q2. "Άντεξαν" Έθνική και Alpha.

Ποντάροντας στο σερί…και τον Ftse20 στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, που ανακοίνωσαν ΔΕΗ, Eurobank, Marfin Popular, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια το ΧΑ κινήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση υψηλότερα των 2.500 μονάδων.

Με αιχμή από την αρχή και πάλι τις τράπεζες, που οδήγησαν τον Ftse20 στην περιοχή των 1.350 μονάδων με σχετικά άνετη επιβεβαίωση των πρώτων χαμηλότερων στηρίξεων και επαναφορά σε ανοδική τροχιά από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης. Κλείσιμο του ΓΔ στις 2.544 μονάδες (εύρος διακύμανσης 2.529-2.578 ).

Ο 20άρης, επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητα του, μετά την υπέρβαση των 1.271 παραμένει σε φορά προς τις 1.400 μονάδες με αυξανόμενες συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους όπως Motor Oil, Coca Cola 3Ε, Ελληνικά Πετρέλαια. Τελική τιμή στις 1.354 με χαμηλό τις 1.345 και κορυφή τις 1.374 μονάδες. Τεχνικά και οι δύο βασικοί δείκτες παραπέμπουν στο ενδεχόμενο μίας οπισθοχώρησης, τουλάχιστον για την αρχή της αυριανής συνεδρίασης…και βλέπουμε.

Την περίπτωση της ΜΟΗ τη θεωρούμε ενδεικτική της διάθεσης προεξόφλησης των οικονομικών αποτελεσμάτων και επιβράβευσης τους από τη στιγμή, που ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. Η μετοχή έχει δώσει μία καλή αντίδραση από τα χαμηλά των 8,27 ευρώ (21/8) φτάνοντας σήμερα μέχρι τα 9,20 ευρώ εντάσσοντας και αυτόν τον τίτλο του 20άρη στην κατηγορία των "νέων υψηλών".

Από τις 22 Μαίου είχε να "δει" τα 9 ευρώ η μετοχή του ομίλου επανερχόμενη σήμερα με αυξημένες συναλλαγές αξίας 16 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε την περίπτωση ενδεικτική μίας φοράς που διαμορφώνεται πλέον και για άλλα "ισχυρά χαρτιά" του Ftse20, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που ακολουθούν ανάλογη πορεία των τραπεζικών μετοχών, που είχαν προηγηθεί.

Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υπήρξε ένα γερό στοίχημα, που αφορούσε στην υπέρβαση της "πονηρής" τιμής των 23,9 ευρώ. Αυξημένος και σήμερα ο τζίρος, ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ με την τιμή να αντιδρά έως τα 24,20 για να πιέζεται σημαντικά στο κλείσιμο.

Η διακύμανση της μετοχής σε συνδυασμό με τον υψηλό τζίρο επαναφέρει το ενδεχόμενο μαζικότερης κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων σε καλές τιμές. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε μία μικρή οπισθοχώρηση ενδεχομένως προς τα 23,2-23,5 ευρώ.

Το αρχικό σενάριο παραμένει σε ισχύ στην περίπτωση που διασπαστεί ανοδικά-πειστικά (με υψηλό τζίρο) η περιοχή των 23,9 ευρώ. Τελική τιμή πάντως για την Εθνική διαμορφώθηκε στα 23,7 ευρώ. Σημαντικές ρευστοποιήσεις προς το κλείσιμο και σε άλλες τραπεζικές μετοχές με την Eurobank να υποχωρεί μέχρι τα 10,66 ευρώ,

Αντίθετα αυξήθηκε κατά μία θετική συνεδρίαση το σερί της Alpha Bank φτάνοντας αισίως τις οκτώ με την τελική τιμή στα 12,34 ευρώ. Υψηλότερες τιμές για στα 16,13 ευρώ, μαζεύτηκε όση προσφορά βγήκε στην ΓΕΚΤέρνα μέχρι τα χαμηλά των 6,10 ευρώ, έφτασε τα 10,70 ευρώ ηγ μετοχή του ΟΤΕ , ενώ "τσίμπησε" λίγο ο ΟΠΑΠ στα 16,3 ευρώ.

Οι συναλλαγές κοντά-για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- στα 300 εκατ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος φυσικά στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές όπως Alapis, Folli Follie, Jumbo, Frigoglass, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ κ.α.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών βάρυνε προς το κλείσιμο με μόλις 53 να αντιδρούν ανοδικά και περισσότερες από 150 να υποχωρούν. Συσχετισμός αρνητικός για το ευρύτερο μέρος της αγοράς, καθώς από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης ΄΄γύρισαν΄΄ πολλές μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Το αποθαρρυντικό είναι, πως μετοχές αυτής της κατηγορίας που κάτι επιχειρήθηκε να γίνει τις τελευταίες ημέρες ΄΄βούλιαξαν΄΄ χωρίς σημαντική αντίσταση. Ενδεικτική η περίπτωση της Altec, που ξαναγύρισε στα 0,22 ευρώ, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν για Interfish, Fieratex, Dionic, Spider, Ελβάλ, Μηχανική κ.α. Μάλιστα το τελευταίο το θεωρούμε αποθαρρυντικό για το ΧΑ, καθώς η…μονόπατη άνοδος των τραπεζικών χαρτιών και του Ftse20 χρειάζεται διάχυση και παράπλευρες στηρίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v