Τα blue chips κράτησαν τη Σοφοκλέους

Η άνοδος των δεικτοβαρών τίτλων οδήγησε σε κέρδη το ΧΑ σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου. Ανοδος για Πειραιώς (3,03%), Εθνική (1%). Πτώση για ΔΕΗ (2,1%). Αυξημένη κινητικότητα στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ένας από τους παλαιότερους παράγοντες της Αγοράς έλεγε ότι οι Αγορές μοιάζουν σαν το μπικίνι. Δείχνουν πολλά αλλά κρύβουν τα ουσιώδη (!)

Η εικόνα των Αγορών κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δίνει καταφανώς τον πρώτο λόγο στους αισιόδοξους που εκτιμούν ότι μετά από μία μικρή παύση τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν έτοιμα να “κατακτήσουν” νέες κορυφές.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι προς το τέλος του 2009 οι Αγορές μπορεί να έχουν επανέλθει σε αποτιμήσεις πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers τον περασμένο Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου (ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι στις 12/9/2008 ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έγραφε 3110,57 μονάδες).

Οι αισιόδοξοι των αναλυτών υποστηρίζουν ότι αργά αλλά σταθερά επιστρέφει η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει και τα όρια “απληστίας”, ενώ η ρευστότητα που απελευθερώνεται από τις προθεσμιακές καταθέσεις αναζητεί με “αγωνία” διεξόδους τοποθετήσεων.

Άλλωστε τα συνεχόμενα νέα υψηλά τρέχοντος έτους που σημειώνουν κάποιες πρώτες διεθνείς Αγορές συνηγορούν για επιστροφή της “bull market”.

Από την άλλη υπάρχει και η πιο “σώφρων” σχολή σκέψης που επισημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει ένα σημαντικό σημείο καμπής όπου οι προσδοκίες για ανάκαμψη αρχίζουν πλέον να προτρέχουν των απτών ενδείξεων μιας κυκλικής ανόδου της δραστηριότητας και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι Αγορές σπεύδουν να προεξοφλήσουν γρηγορότερα θετικά νέα αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα θετικά νέα θα έρθουν στην ώρα τους και δεν θα παραμείνουν απλά αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Επίσης όσον αφορά το Χ.Α. που συνεχίζει να “εξαργυρώνει” την Τραπεζοκεντρική υφή του ίσως αξίζει επισήμανσης ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι) έχουν πλησιάσει ή υπερκεράσει και τις πλέον αισιόδοξες τιμές – στόχους που έχουν τεθεί από εγχώριους και ξένους αναλυτές και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό σταυροδρόμι.

Ή θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αναθεωρήσεις, ή κάπου εδώ θα πρέπει το ενδιαφέρον να μεταφερθεί σε άλλες μετοχές του 20αρη που συνεχίζουν να υστερούν εντυπωσιακά και βέβαια να αρχίσουν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και σε χαμηλότερες διαστρωματώσεις του ταμπλό.

Υπερτιμημένες εκτιμά ότι είναι οι Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές έναντι των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών η Κύπρου Sec., επισημαίνοντας όμως ότι αυτό κρίνεται θεμιτό δεδομένου ότι οι εγχώριες Τράπεζες έχουν καλύτερα στοιχεία ενεργητικού.

Σε ότι αφορά την επικείμενη εισαγωγή στις 31 Ιουλίου των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που προέκυψαν από την ΑΜΚ, η ΑΧΕ εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να προκαλέσουν κάποια περιορισμένη πίεση στην τιμή λόγω πιθανής υπερπροσφοράς. Όμως, η πίεση δεν θα είναι αξιόλογη και αυτό το γεγονός προκύπτει από την αρκετά ανθεκτική πορεία της τιμής κατά την ανακοίνωση της ΑΜΚ και της αποκοπής του δικαιώματος.

Επίσης ίσως αξίζει επισήμανσης ότι αρκετοί επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι ο Αύγουστος προσφέρεται για “βουβή” άνοδο, καθώς θα συνδυάσει την απουσία παρακολούθησης από τα μόνιτορ αρκετών εν δυνάμει πωλητών και την βελτίωση της ψυχολογίας λόγω και των σημαντικά ανώτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ.

Το περιθώριο ανόδου εκτιμάται της τάξης του 10%, αλλά εκεί θα πρέπει να πάρουν οι βραχυπρόθεσμοι τα κέρδη τους και να περιμένουν, τονίζουν οι αναλυτές. Κι αυτό γιατί μπορεί τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται να είναι καλά, αλλά από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών το μόνο που μπορεί να συμπεράνει κάποιος είναι ότι η καταστροφή που περίμεναν οι επενδυτές και οι αναλυτές μερικούς μήνες πριν, δεν θα έρθει.

Την προσοχή τους στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. εστάζουν οι αναλυτές της Fortius Finance και διαπιστώνουν ότι ο δείκτης “αναπνέει” για πρώτη φορά μετά τα μέσα Ιουνίου πάνω από την περιοχή αντίστασης των 2.300 μονάδων. Πιθανή παραμονή του δείκτη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από την εν λόγω περιοχή θα επιβεβαιώσει την ανοδική της διάσπαση βάζοντας έτσι ως στόχο τα υψηλά του χρόνου 2432 μονάδες.

Αντιθέτως, αδυναμία διατήρησης της περιοχής των 2.300 μονάδων θα τον ωθήσει προς τον κεντρικό κινητό μέσο των Bollinger Bands, στις 2.225 μονάδες, περίπου. Τέλος, η πλειοψηφία των τεχνικών δεικτών δείχνει συνέχεια στην υπάρχουσα βραχυχρόνια ανοδική τάση χωρίς ακόμα να δίνει ισχυρές ενδείξεις “κορύφωσης”.

Τα επίπεδα των 2.370 μονάδων “βλέπει” ως επόμενη αντίσταση για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Η ΑΧΕ όμως επισημαίνει ότι το γεγονός ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε πολύ περιορισμένο αριθμό μετοχών, η Αγορά καθίσταται ευάλωτη σε εξωτερικές διακυμάνσεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Οι αναλυτές της Πήγασος επισημαίνουν ότι η έλλειψη εγχώριας ειδησεογραφίας θα έχει ως αποτέλεσμα την ταύτιση της πορείας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με αυτήν των υπολοίπων διεθνών Αγορών. Παράλληλα, εκτιμούν ότι σταδιακά θα υπάρξει διάχυση της ανόδου και του ενδιαφέροντος και για μετοχές πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τέλος, η Πήγασος ότι τόσο τα καλύτερα των εκτιμώμενων οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών στο εξωτερικό, όσο και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα διατηρήσουν “ζωηρό” το αγοραστικό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.

Οι Αγορές μπορούν να “δουν” έως και 10% ψηλότερα εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. με επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη στις 2431 και 2554 μονάδες. Κατά την ΑΧΕ παραμένει το ενδιαφέρον “προσηλωμένο” στις “εισαγόμενες” ειδήσεις όπου αύριο αναμένεται ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον μήνα Ιούλιο στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου οι Deutsche Bank, Endesa, Fidelity, BP, BBVA.

Άλλη μία συνεδρίαση με κλείσιμο υψηλότερα των 9050 μονάδων για τον Dow Jones θέλει η Fortius Finance προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 9200 και 9500 μονάδες.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους που από την αρχή του χρόνου συμπλήρωσε 138 συνεδριάσεις από τις οποίες 73 ανοδικές, 64 πτωτικές και μία αμετάβλητη (17/3) για τον Γενικό Δείκτη, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης καταχωρούνται ο χαμηλός τζίρος και η αυξημένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αυτό το τελευταίο βοήθησε η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 2,2 προς 1, ενώ αρκετοί από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές παρουσίασαν σχετικά “πειστικότερες” συναλλαγές.

Έτσι σε αυτούς τους διακριθέντες θα μπορούσαν να καταχωρηθούν και οι Shelman, Dionic, Revoil, Infoquestm Λιβάνη, Τέρνα Ενεργειακή, Παρνασσός, Επίλεκτος, Καρδασιλάρης, Καράτζη κ.λ.π.

Ασφαλώς και στο ταμπλό του 20αρη επικράτησε το “πράσινο”. Στους λίγους αρνητικούς πρωταγωνιστές οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-2,42%, ενώ μέσω των δημοπρασιών έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας) και Intralot (-1,35%). Αρνητικό πρόσημο αλλά με μικρότερες απώλειες οι Alpha Bank, Coca-Cola, ΟΠΑΠ.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Τιτάνα (+4,8%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+4,05%) και Πειραιώς (+3,03%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Eurobank, MPB. Αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Εθνική (προς το τέλος έδειξε διαθέσεις υποχώρησης από τα υψηλά ημέρας και χρειάστηκε την “βοήθεια” των δημοπρασιών), Motor Oil και θετική ημερήσια μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Κύπρου και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, “είδε” πολύ νωρίς το υψηλό ημέρας των 2370,97 μονάδων (10.39) και από εκεί και πέρα κίνηση εν μέσω διακυμάνσεων και κλείσιμο στις 2344,04 μονάδες με κέρδη 0,55%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 137 εκατ. ευρώ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 142 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών και 19 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 19,64%.

Δανεισμός τίτλων- Short Selling

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (255400 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2522), Alpha Bank (1108), Κύπρου (767), ΟΤΕ (381), Ταχ. Ταμιευτήριο (641), ΟΠΑΠ (347), MPB (713), Ιντρακόμ (417), Eurobank (347), Πειραιώς (743), ΓΕΚ (358), Μυτιληναίος (347), Αγροτική (162), Intralot (166), Σιδενόρ (121), ΔΕΗ (570), Ελ. Πετρέλαια (104).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 27/7 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 32797 τεμ., Alpha Bank 145000 τεμ., Eurobank 38100 τεμ., Γενική 30155 τεμ., ΔΕΗ 4200 τεμ., Τιτάν 5300 τεμ.

Το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank 6566 τεμ., Εθνική 19613 τεμ.

Τέλος σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρία Algebris Investments (UK) LLP, ενεργώντας ως διαχειρίστρια του κεφαλαίου Algebris Global Financials Master Fund, με την παρούσα γνωστοποιεί ότι την 24η Ιουλίου 2009 η ανοικτή καθαρή θέση που κατείχε το παραπάνω κεφάλαιο στην εταιρεία Alpha Bank ΑΕ αυξήθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0,41365% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της παραπάνω Τράπεζας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.700.000 μετοχές της Alpha Bank ΑΕ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v