Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου στο ΧΑ

Με κέρδη έκλεισαν συνεδρίαση και εβδομάδα στη Σοφοκλέους, με τον FT 40 να υπεραποδίδει με "άλμα" 3,8% λόγω Σιδενόρ, Jumbo και Φουρλή. Εκτίναξη 12% για Μυτιληναίο. Συνεχίζεται ο "χορός" των penny stocks.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι Αγορές “σφυρηλατούνται” στο “αμόνι” της υπομονής(!)

Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι και προσθέτουν ότι οι διορθώσεις, ενδοσυνεδριακές και μη, είναι για να φοβούνται τα “αδύνατα χέρια”(!)

Αντίθετα όσοι παραμένουν θεατές όσων εξελίσσονται στο ταμπλό, επισημαίνουν ότι οι τοποθετημένοι έχουν πραγματοποιήσει “βουτιά στο υψηλό ρίσκο”, αλλά αρχίζουν να παραδέχονται ότι έχασαν ένα μεγάλο μέρος της ανόδου και δύσκολα τα χρηματιστήρια θα επιστρέψουν στα χαμηλά Μαρτίου.

Σε αυτούς τους τελευταίους έχει μείνει το “άγχος” της υποαπόδοσης και θεωρείται βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα προσπαθήσουν απεγνωσμένα να καλύψουν το “χαμένο έδαφος”.

Αρκετοί αναλυτές υπερτονίζουν ότι όσο επιβραδύνει η χρηματοοικονομική κρίση, η ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη επιστρέφει και οι Αγορές έχουν αρχίσει να ανταμείβουν τα πιο “ριψοκίνδυνα στοιχήματα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο ράλι έχει “τιμωρήσει” πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων που επέλεξαν να είναι προσεκτικοί και συντηρητικοί με τις επενδύσεις των πελατών τους και τοποθετήθηκαν σε περισσότερο “αμυντικές” μετοχές.

Αυτοί βεβαίως συνεχίζουν να έχουν σαν επιχείρημα ότι ο δρόμος για την ουσιαστική ανάκαμψη θα έχει σημαντικά εμπόδια και οι προσεκτικοί επενδυτές θα ανταμειφθούν για τις επιλογές τους, έστω και αν βραχυπρόθεσμα τα πολλά κέρδη τα “γράφουν” οι traders και γενικότερα όσοι ακολούθησαν την τάση χωρίς επιφυλάξεις (“follow the markets and don’t ask why”)

Ανεξάρτητα από το αν το τελευταίο ράλι είναι διατηρήσιμο, ο κίνδυνος αποτελεί αναπόφευκτο στοιχείο της κάθε επένδυσης και βέβαια η χρηματιστηριακή πείρα ετών έχει διδάξει ότι τα κέρδη βγαίνουν από το σωστό timing των αγορών και απλά κατοχυρώνονται από τις πωλήσεις.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται και στην ανοδική έξαρση μετοχών από εταιρείες που αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα και που όλο το τελευταίο διάστημα επιδίδονται σε διαγωνισμό κερδών στο ταμπλό.

Πολλά από τα “penny stocks” έχουν βγει στην επιφάνεια και προσπαθούν να αποδράσουν από τα πρόσφατα χαμηλά και να διορθώσουν κάπως τις αποτιμήσεις τους, ενώ κάποια από αυτά κατόρθωσαν να περάσουν και υψηλότερα των 0,40 ευρώ, να βγουν από την κατηγορία “ειδικών χαρακτηριστικών” και να δώσουν αγοραστική δύναμη σε χαρτοφυλάκια που ήταν επί μακρόν εγκλωβισμένα σε αυτούς τους τίτλους.

Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο για τα σημερινά κέρδη του Δείκτη έπαιξαν και τα καλύτερα του αναμενομένου νέα από το μέτωπο της ανεργίας και για τον μήνα Μάιο στις ΗΠΑ, αλλά λίγο μετά τις 16.30 αρκετοί “θυμήθηκαν” το επερχόμενο τριήμερο και αποφάσισαν να μειώσουν κάπως θέσεις, έως και ελαφρώς άτσαλα σε κάποιες περιπτώσεις μετοχών.

Στην Wall Street έχει τεχνικά στραμένο το βλέμμα της και η Fortius Finance και ιδιαίτερα στον δείκτη Dow Jones και επισημαίνει ότι στο ημερήσιο chart τιμών βλέπουμε τον δείκτη να “αναμετριέται”, μετά την ανοδική διάσπαση της πλάγιας συσσώρευσης των 8.587 με 8.190 μονάδων, με τον μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, ο οποίος διέρχεται από την περιοχή των 8.740 μονάδων. Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του 200άρη θα ωθήσει αρκετούς θεσμικούς επενδυτές σε τοποθετήσεις στην αγορά με αποτέλεσμα ο δείκτης να κινηθεί βίαια πάνω από τη διαγραμματική αντίσταση των 8.850 μονάδων βάζοντας ως βραχυχρόνιο στόχο το ανοδικό όριο των 9.040 μονάδων.

Για τους λάτρεις των στατιστικών η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις έληξε (με τρεις θετικές και δύο αρνητικές συνεδριάσεις) αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη ανοδική και έδωσε στον Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 1,92%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Δείκτη φθάνουν στο +32,79%.

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας η διάθεση υπαραπόδοσης στους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +3,80% του FTSEM, αλλά και η σχετική μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 9 συνεδριάσεων).

Μάλιστα όσον αφορά τον FTSEM (που εδώ και πολύ καιρό έχει μηδενίσει τις συναλλαγές του στα Σ.Μ.Ε. επί δεικτών στο Χ.Π.Α.) το σημερινό +3,8% είναι η πέμπτη μεγαλύτερη άνοδος για το τρέχον έτος (οι τέσσερις προηγούμενες στις 29/4 +5%, 1/6 +4,73%, 15/4 +3,91% και 2/4 +3,84%).

Τεχνικά ο εν λόγω δείκτης αν δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2867 μονάδων (τις υπερκέρασε ενδοσυνεδριακά) μπορεί να δώσει κίνηση προς την ζώνη αντίστασης 2975 – 2989.
 
Στο ταμπλό του 20αρη υπερισχύουν οι τίτλοι που έκλεισαν με πωλητές, όπως οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος (το ταμπλό δείχνει ότι μπορεί να έχει σημαντική είδηση), ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (με 170098 τεμ. ανεκτέλεστα), Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Intralot, Eurobank, MIG.

Αντίθετα με αγοραστές έκλεισαν οι Βιοχάλκο (απώλεσε τα σημαντικά ημερήσια κέρδη και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας), Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Αγροτική, Κύπρου, Motor Oil, MPB.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+12,18%), ΟΠΑΠ (+5,37%), Τιτάνα (+4,17%), Εθνική (+2,14%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+2,03%). Αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΤΕ, Intralot, θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Πειραιώς, MIG και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Alpha Bank, MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια (-3,3%), Αγροτική (-2,33%) και Κύπρου (-2,84%, συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), αξιοσημείωτες απώλειες για Coca-Cola, Motor Oil και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2399,51 μονάδες (15.41), για να υποχωρήσει στη συνέχεια και να κλείσει στις 2372,26 με κέρδη 1,43%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 198 εκατ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 133 ανοδικές μετοχές έναντι 92 πτωτικών και 21 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 19,05%

Μεταξύ των ημερήσιων διακριθέντων και οι Σιδενόρ, Τεχν. Εκδόσεις, Γαλαξίδι, Ιατρικό, Άβαξ, Jumbo, Frigoglass, Forthnet, Cyclon κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v