Απώλειες για FT 20, κέρδη για Mid cap - SC 80

Στη περιφέρεια επικεντρώθηκε προς το τέλος της εβδομάδας το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ρευστοποιήσεις κερδών στον FT 20 που διέκοψαν το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη (-2,37%). Οι αντιστάσεις - Οι στηρίξεις.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Διεκόπη το ανοδικό σερί των προηγούμενων έξι εβδομάδων και ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση έκλεισε με απώλειες 2,37%.

Διαφοροποιημένη η εικόνα σε FTSE, FTSEM και FTSES, όπου ο πρώτος έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 3,34%, ενώ οι επόμενοι δύο με εβδομαδιαία κέρδη 0,92% και 1,97% αντίστοιχα.

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που προσδοκούν μία διόρθωση, όμως η Αγορά αρνείται να δώσει υποχώρηση στην έκταση που περιμένουν ότι παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα και το “άγχος” της υποαπόδοσης αρχίζει να τους φέρνει προ δύσκολων αποφάσεων, κυρίως για χαρτοφυλάκια που αρέσκονται να δραστηριοποιούνται από την μέση και χαμηλότερα.

Η Fortius Finance εκτιμά σαν μείζονος τεχνικής σημασίας (για τον Δείκτη) την ζώνη 1941 – 1973, ανοδική διάσπαση της οποίας θα οδηγήσει τον Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 και προς τον στόχο των 2225 μονάδων. Αντίθετα και σε περίπτωση υποχώρησης δεν πρέπει να υπάρξει κλείσιμο χαμηλότερα των 1778 μονάδων.

Την τακτική των ρευστοποιήσεων σε Δεικτοβαρείς τίτλους σε κάθε ευκαιρία ανόδου πάνω από τις 1.910 μονάδες προτείνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αναμένοντας καλύτερα επίπεδα εισόδου, τα οποία ωστόσο κερδίζουν καθημερινά μερικούς πόντους λόγω της ανοδικής κλίσης της πλάγιας στήριξης που διέρχεται από τα χαμηλά της Αγοράς.

Όπως τονίζει η Πήγασος, η πρώτη στήριξη για την σημερινή συνεδρίαση εντοπίζεται στις 1.880 μονάδες ενώ υπενθυμίζει την κομβική σημασία των 1.800 μονάδων ως πιο αξιόπιστο επίπεδο στήριξης του Γενικού Δείκτη.

Κατά τα λοιπά, η ΑΧΕ τονίζει ότι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στις μικρότερες αποτιμήσεις είναι ένα φαινόμενο που συνήθως ολοκληρώνει ένα ανοδικό κύμα, ενώ φανερώνει επενδυτική αμηχανία.

Η αναζήτηση τίτλων που βρίσκονται στα χαμηλά τους ή έχουν υποαποδόσει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά αποτελεί το κυριότερο κριτήριο των επιλογών στα χαρτιά της μικρής κεφαλαιοποίησης, στοιχεία τα οποία συνιστούν φαινόμενα επενδυτικής “απειθαρχίας” και αναζήτησης εύκολων αποδόσεων με αρκετό ρίσκο.

Ειδικά οι μετοχές οι οποίες είχαν υποχωρήσει σημαντικά όλους τους προηγούμενους μήνες ξεσπούν ανοδικά, με εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια να επανατοποθετούνται. Με την προσφορά να είναι σχεδόν μηδενική, είναι εύκολη η αναρρίχηση των μετοχών.

Αντίθετα οι παρακολουθούντες τα δρώμενα εξ αποστάσεως υποστηρίζουν ότι η ανοδική αντίδραση υποστηρίζεται μόνο από την ψυχολογία που μπορεί σύντομα να καταρρεύσει καθώς οι επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτά που πιθανώς να έλθουν.

Το όλο θέμα του 2009 είναι η ταλάντωση των επενδυτών μεταξύ της ελπίδας και της απελπισίας και το γεγονός είναι πως η τρέχουσα ύφεση είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη έχουμε ζήσει στο παρελθόν, μπορεί να ανατρέψει κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. όπου ο τζίρος παρέμεινε στα χθεσινά επίπεδα, οι “βοήθειες” από τους “μεγάλους” του ταμπλό ήλθαν από Εθνική, Ελλάκτωρα και Βιοχάλκο, ενώ συνεχίστηκε η διασπορά δυνάμεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με την Σοφοκλέους να υποαποδίδει σαφώς έναντι των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Από εκεί και πέρα τα “εισαγόμενα” νέα παρέμειναν μικτά, με την Ford και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να “ικανοποιούν” τους αναλυτές, ενώ χειρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο ανακοινώθηκε στην Βρετανία.

Στις μετοχές του 20αρη που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι ΔΕΗ (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κλείνει στο χαμηλό ημέρας) και Coca-Cola, αρνητικό τελικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, MIG και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και MPB.

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών Ελλάκτωρ (+8,45%), Εθνική (4,26%) και Βιοχάλκο (+4,26%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν Μυτιληναίος, Τιτάν και Motor Oil, αξιοσημείωτα κέρδη για Intralot, Eurobank, ΟΠΑΠ, Κύπρου και θετική μεταβολή για Alpha Bank, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1932,56 μονάδες κει έκλεισε στις 1926,54 με κέρδη 1,08%, ενώ ο τζίρος στα 148 εκατ. από τα οποία τα 6,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Και πάλι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 171 ανοδικές μετοχές έναντι 50 πτωτικών και 18 τίτλοι με κέρδη από 9 έως 22,28%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v