Σοφοκλέους: Νέες απώλειες 6,5% για τις τράπεζες

Χωρίς… δίχτυ προστασίας συνεχίζεται η πτώση τραπεζικών μετοχών και χαρτιών του 20άρη. Σε νέα χαμηλά όλο και περισσότερες μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, χωρίς να διαφαίνεται… φως στον ορίζοντα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε νέα χαμηλά οδηγούνται δείκτες και μετοχές. Εν μέσω γενικευμένα αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές και των πρώτων ενδείξεων από τα συμβόλαια του S&P 500 και του Dow Jones.

Στις 2.070 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, που μετρά απώλειες 3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ μεγαλύτερες (3,5%) διαμορφώνονται για τον FTSE 20.

Η υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών και τίτλων εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, καθώς η Εθνική χάνει 3,4% στα 17,34 ευρώ, συνεχίζεται η απαξίωση της Κύπρου κατά 6,9% χαμηλότερα στα 4,08 ευρώ, νέες απώλειες για την Alpha Bank που δοκιμάζει τα 10,5 ευρώ, ενώ σημαντική πίεση δέχονται η Eurobank στα 8,76 ευρώ, η Marfin Popular Bank στα 2,58 ευρώ και η Πειραιώς στα 9,18 ευρώ.

Όμως, νέες χαμηλές τιμές διαμορφώνονται πλέον για την Αγροτική Τράπεζα στο 1,85 ευρώ, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,86 ευρώ, αλλά και για Γενική Τράπεζα στο 1,86 ευρώ, Inform Λύκος στο 1,83 ευρώ, Proton Bank στο 1,20 ευρώ καθώς χάνει άλλο ένα 22%, Ελλάκτωρ στα 3,98 ευρώ (-3,9%), Αλουμύλ στο 1,46 ευρώ, Aspis Bank στο 1,07 ευρώ, όσο και για τη μετοχή της Forthnet, τα Πλαστικά Θράκης στο 0,63 ευρώ, τον Κατσέλη στο 0,68 ευρώ, τον Παΐρη στο 0,51 ευρώ και για πλήθος ακόμη μετοχές από τον μικρομεσαίο χώρο.

Χωρίς… δίχτυ προστασίας η υποχώρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα ξένα χαρτοφυλάκια, κυρίως τα επιθετικής μορφής, συνεχίζουν ακατάπαυστα τη ρευστοποίηση θέσεών τους.

Και ο προβληματισμός παραγόντων της αγοράς αφορά στην στάση που είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν τα κάθε λογής hedge funds, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρήσης.

Αποτελεί κοινό… μυστικό στους επενδυτικούς κύκλους πως ακόμη και σε αυτές τις τιμές ένα μεγάλο μέρος της αποτίμησης των εταιριών του FTSE 20 αλλά και αρκετών του FTSEM 40 παραμένει εγκλωβισμένο σε θυλάκους αυτών των χαρτοφυλακίων.

Θέσεις που όσο πλησιάζει το τέλος της χρήσης θα πρέπει είτε να ρευστοποιηθούν υποχρεωτικά από τους διαχειριστές, είτε να γίνει η τιμολόγησή τους σε τέτοια επίπεδα που θα εγγράφουν υποαξίες μέχρι και 65% (κατά μέσο όρο) για τα ίδια χαρτοφυλάκια. Δηλαδή… μπρος γκρεμός και πίσω… χαράδρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v