Σοφοκλέους: Όλα τα… φώτα στις τράπεζες

Η συγκυρία, η τεχνικότητα βασικών δεικτών, μετοχών, τα αποτελέσματα των τραπεζών με την Πειραιώς να ξεκινά σήμερα και οι διαβουλεύσεις των ισχυρών να περισώσουν ό,τι μπορούν δίνουν τον τόνο σε ακόμη μία δύσκολη εβδομάδα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μετά τη σημερινή συνεδρίαση η αγορά θα έχει σχετικά σαφή εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη της Πειραιώς. Ο όμιλος είναι ο πρώτος από τον τραπεζικό κλάδο που προχωρά στην παρουσίαση των μεγεθών τρίτου τριμήνου, εν μέσω γενικευμένης αμφισβήτησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Για εικόνα αποκάλυψης στον τραπεζικό κλάδο έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος σε σχετική αναφορά του. Μια επιμέρους προσέγγιση του θέματος επιχείρησε ο Χρήστος Κίτσιος, θέτοντας το πρόβλημα επί του τύπου των ήλων για την Εθνική, αλλά όχι μόνο κατά την εκτίμησή μας.

Καλώς για τον κλάδο τα τελευταία χρόνια δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξή του στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης. Όμως, οι οικονομίες αυτής της ζώνης βρίσκονται πλέον εμφανώς αδύναμες στη μέγκενη της κρίσης και για διάφορους λόγους παρουσιάζονται εξαιρετικά ευάλωτες στις συνέπειές της.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ τραπεζιτών, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr, ενώ στο τραπέζι του προβληματισμού και των συζητήσεων έχει τεθεί από την ηγεσία της ΤτΕ και το «βαλκανικό πρόβλημα».

Επίκαιρη από αυτήν την άποψη και η σημερινή προσέγγιση του Dr. Money.

Σε αυτήν τη συγκυρία, με τους βασικούς δείκτες, μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών να έχουν υστερήσει κατά μία συνεδρίαση στην τεχνική προσέγγιση που επιχειρείται από αναλυτές (και από τη στήλη), προσβλέπουμε στα… χαμόγελα νωρίτερα στις ασιατικές αγορές, στην άνοδο 3% για τον Nikkei και στο +2,8% λίγο πιο νωρίς του DAX στη Φρανκφούρτη.

Από τεχνική πλευρά, θα υπεραμυνθούμε της εκτίμησης όσων ποντάρουν σε αντανακλαστική αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών. Μέσα σε μόλις 3 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης «διορθώνει» από τις 2.557,4 μονάδες προς τις 2.105,2 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής από τα 24,90 ευρώ μέχρι τα χαμηλά των 17,80 ευρώ (ελάχιστο και σε κλείσιμο στις 17/10), με την αποτίμηση του ομίλου πλέον στα 8,8 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος έχει… απομειωθεί σε εξαντλητικό βαθμό και σε σημείο όπου η αποτίμηση της Eurobank μετά βίας κρατά τα 5 δισ. ευρώ, της Alpha Bank τα 4 δισ. ευρώ, της Πειραιώς τα 3,1 δισ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η απομείωση για το σύνολο της αγοράς, αφού η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων περιορίζεται πλέον στα 82,3 δισ. ευρώ, δηλαδή στα χαμηλότατα επίπεδα πενταετίας.

Το ενδεχόμενο της τεχνικής αντίδρασης μένει ανοιχτό, εφικτό κατά την εκτίμησή μας, ωστόσο πολλά συναρτώνται με τη στάση συγκεκριμένων ξένων χαρτοφυλακίων.

Δεν είναι τυχαίο πως από τις 9/10 μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής για περίπου 100 μετοχές οι απώλειες ξεκινούν από 10% και φτάνουν μέχρι 40% (Τιτάν) αλλά και 58,4% (Proton).

Διψήφιο ποσοστό διόρθωσης «μετρούν» οι Alpha Bank (28,3%), Εθνική (26,4%), Alapis (22,4%), Σιδενόρ (21,9%), Intralot (29,3%), Σαράντης (20,6%), Πειραιώς (20,8%), J&P Άβαξ (19,4%) και πολλές-πολλές ακόμη εισηγμένες.

Κρίσιμη για πολλούς λόγους η σημερινή συνεδρίαση, καταρχήν λόγω συγκυρίας, κατά δεύτερον λόγω πιθανής επιβεβαίωσης (ή διάψευσης) της τεχνικότητας των βασικών δεικτών, μετοχών, αλλά και του δείγματος γραφής της οικονομικής κατάστασης των τραπεζών, που θα δοθεί αρχικά από τον όμιλο της Πειραιώς.

Σημείωση: Ενδεικτική της απομείωσης της θέσης των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών εταιριών και ειδικότερα των τραπεζών είναι η περίπτωση της Alpha Bank-Paramount Services. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, συμφερόντων της πριγκιπικής οικογένειας του Κατάρ, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της ελληνικής τράπεζας μετρά υποαξίες περίπου 130 - 135 εκατ. ευρώ.

Το περίπου 4% των ιδίων μετοχών της Alpha Bank είχε πουληθεί στα 18 ευρώ.

Πλέον η αποτίμηση της Alpha Bank περιορίζεται στα 4,093 δισ. ευρώ, η μετοχή χάνει 45,8% το τελευταίο τρίμηνο και η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στα 9,96 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v