Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι φέρνει το "μαύρο" 2009 για τις εισηγμένες

Στις τράπεζες ανησυχούν, στα ψάρια η κρίση περνά στο λαβράκι, στην οικοδομή αναμένουν νέα πτώση. Γιατί χαμηλώνει ο πήχης για Jumbo, Σαράντη, Τιτάν. Γιατί η Goldman Sachs "τρομοκρατεί" για Folli και ΚΑΕ.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τι φέρνει το μαύρο 2009 για τις εισηγμένες
Στις τράπεζες ανησυχούν, στα ψάρια η κρίση περνάει τώρα και στο λαβράκι, στην οικοδομή αναμένουν νέα πτώση και στις κλωστές οι ζημίες θα συνεχιστούν - Γιατί χαμηλώνει ο πήχης για Jumbo, Σαράντη, Τιτάν και γιατί η Goldman Sachs "τρομοκρατεί" για Folli Follie και ΚΑΕ.

Σαφή επιδείνωση προσδοκιών από μέρα σε μέρα καταγράφεται για την πορεία της πραγματικής οικονομίας μέσα στο 2009 και κατ' επέκταση για την κερδοφορία και τις αντοχές των εισηγμένων εταιριών.

Συγκεκριμένα, ενώ ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βούλη λίγες εβδομάδες νωρίτερα προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, στη συνέχεια είχαμε προβλέψεις από ξένους φορείς, όπου κάθε μία εξ αυτών είναι χειρότερη από τις προηγούμενες… Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Το +2% του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
• Το 1,9% από τη Cheuvreux.
• Το 1,4% από την Deutsche Bank.

Οι εκτιμήσεις για πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας μέσα στο 2009, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα επιτόκια έχουν ανεβεί και ότι η στρόφιγγα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων έχει σε μεγάλο βαθμό κλείσει, αναγκάζει:

• Τους αναλυτές και τους επενδυτές να μειώνουν δραματικά τις προσδοκίες των εταιρικών κερδών για το 2009.

• Τις εισηγμένες εταιρίες να σχεδιάζουν τρόπους άμυνας σε περίπτωση που η κρίση πλήξει εντονότερα την ελληνική οικονομία σε σχέση με σήμερα.

---Τράπεζες

Το σοβαρότερο θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι το μέτωπο του wholesale funding, που προέρχεται από το γεγονός πως στις τράπεζες όπου ο δείκτης χορηγήσεις/καταθέσεις υπερβαίνει το 100% οι καταθέσεις δεν αρκούν από μόνες τους για να καλύψουν τις χορηγήσεις.

Έτσι, οι τράπεζες αυτές έχουν εκδώσει ομολογιακά δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη διαφορά μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων.

Με την αγορά του wholesale funding να μη βρίσκεται σήμερα -λόγω της κρίσης- στις καλύτερες μέρες της, ο φόβος είναι μήπως κάποια από τα μακροπρόθεσμα δάνεια που λήγουν μέσα στο 2009 δεν αναχρηματοδοτηθούν.

Σκεπτόμενες αυτά, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν αρχίσει να φρενάρουν σημαντικά τον ρυθμό αύξησης των χορηγήσεών τους, εξέλιξη που θα αρχίσει ουσιαστικά να φαίνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και θα ενταθεί μέσα στην επόμενη χρήση.

Όταν λοιπόν η αύξηση του όγκου των χρηματοδοτήσεων περιορίζεται και τα spreads δοκιμάζονται, οι επενδυτές -ιδίως με βάση το ότι τα P/E πλέον υπολείπονται κατά πολύ του 10 αλλά και πως αρκετές τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον αρκετά κοντά, ή και κάτω από τη λογιστική τους αξία- μπορεί μεν να θεωρούν ότι τα business plans των τραπεζών βρίσκονται στον αέρα, αλλά θα ήταν σαφώς ικανοποιημένοι οι μεγάλες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες να καταφέρουν τελικά να κερδίσουν το 2009 έστω και ένα ευρώ περισσότερο από φέτος.

Μέχρι σήμερα πάντως -και παρά τις έντονες περικοπές των προβλέψεων- οι αναλυτές προσδοκούν για το 2009 κερδοφορία ανώτερη της φετινής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Citigroup (συνοδεύτηκαν από μεγάλες μειώσεις στις τιμές-στόχους των μετοχών) για το 2009:

-ΑΤΕbank 172,8 έναντι 152,8 εκατ. ευρώ φέτος.

-Alpha Bank 922 έναντι 823 εκατ. ευρώ φέτος.

-Τράπεζα Κύπρου 592 έναντι 518 εκατ. ευρώ φέτος.

-Eurobank 941 έναντι 865 εκατ. ευρώ φέτος.

- Εμπορική Τράπεζα 122,6 έναντι 56,9 εκατ. ευρώ φέτος.

-Ελληνική Τράπεζα 109,8 έναντι 100,9 εκατ. ευρώ φέτος.

-Marfin Popular Bank 520,4 εκατ. έναντι 495,4 εκατ. ευρώ φέτος.

-Εθνική Τράπεζα 1.948 έναντι 1.569 εκατ. ευρώ φέτος.

-Τράπεζα Πειραιώς 677,4 έναντι 591,2 εκατ. ευρώ φέτος.

-Hellenic Post Bank 60 εκατ. έναντι 22 εκατ. ευρώ φέτος.

---Ψάρια: Η κρίση περνάει τώρα και στο λαβράκι

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στους παράγοντες του κλάδου, καθώς οι τρέχουσες τιμές πώλησης της τσιπούρας δεν είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος των περισσότερων (αν όχι όλων) εταιριών του κλάδου, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται και πτώση στην τιμή του λαβρακιού, ενός ψαριού του οποίου η τιμή ήταν σταθερή και αποτελούσε την άμυνα των ομίλων του κλάδου.

Με δεδομένο ότι οι εταιρίες άρχισαν να μειώνουν την παραγωγή τσιπούρας από τον Σεπτέμβριο του 2007 και επίσης με βάση την περίοδο που απαιτείται μέχρι το ιχθύδιο να μετατραπεί σε έτοιμο ψάρι προς πώληση, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να δούμε κάποια αξιοσημείωτη βελτίωση στον κλάδο μέχρι τουλάχιστον και το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Επιπρόσθετα, οι μεγάλες δανειακές επιβαρύνσεις των εισηγμένων εταιριών, σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2009 θα είναι μία ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά για τον κλάδο.

Υπάρχει, τέλος, φόβος για υψηλές επισφάλειες, κυρίως λόγω του ότι υφίστανται σημαντικές διαιτερικές σχέσεις μεταξύ των ελληνικών εταιριών (αγορές γόνου, τροφών κ.λπ.). Και αυτό, γιατί στην αγορά φοβούνται ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα υπάρξουν εταιρίες που θα βάλουν λουκέτο.

---Προφίλ αλουμινίου

Το επτάμηνο του 2007 ο όγκος των αιτήσεων για οικοδομικές άδειες περιορίστηκε κατά 15,2% και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην κατασκευή κατοικιών μειώθηκε κατακόρυφα τον Σεπτέμβριο του 2008 στο 64,6 από 90,7 τον Σεπτέμβριο του 2007!

Όλα αυτά σηματοδοτούν -βλέπε οικονομικό δελτίο Alpha Bank- νέα μείωση των επενδύσεων στις κατοικίες το 2009 κατά -8% περίπου σε σταθερές τιμές, έναντι -8% επίσης φέτος και -6,8% το 2007.

Από αυτή την εξέλιξη θα περιοριστούν σημαντικά οι εγχώριες πωλήσεις στις τσιμεντοβιομηχανίες (Τιτάν, Ηρακλής), ενώ θα επηρεαστούν αρνητικά οι τζίροι των εταιριών που συνδέονται με την οικοδομή (Αλουμύλ, ΕΤΕΜ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Alco Hellas, Μαθιός, Druckfarben και αρκετών άλλων).

Την τελική διαμόρφωση, πάντως, των αποτελεσμάτων του 2008 θα επηρεάσουν και οι δραστηριότητες των παραπάνω εταιριών στα Βαλκάνια, (όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένονται υψηλότεροι από αυτούς της Ελλάδας) καθώς και το κατά πόσον μπορούν να επωφεληθούν από την εκκίνηση ορισμένων μεγάλων αυτοχρηματοδούμενων κατασκευαστικών έργων.

---Τιτάν: Σταθεροποίηση παρά τη μεγέθυνση

Ειδικότερα για τον Τιτάνα, οι αναλυτές είτε προσδοκούν το 2009 στασιμότητα κερδών στα φετινά επίπεδα (παρά την ενοποίηση του 100% της Αιγύπτου) είτε ακόμη και νέα υποχώρηση κερδών, περιορισμένου όμως μεγέθους.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει το 2009 για τον Τιτάνα ελαφρά άνοδο στον κύκλο εργασιών (1,56 δισ. έναντι 1,53 δισ. φέτος) και οριακή υποχώρηση των καθαρών κερδών (216 εκατ. έναντι 222 εκατ.). Αντίθετα, μικρή άνοδο κερδών για το 2009 αναμένει η Proton Bank. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η κερδοφορία του 2009 αναμένεται μικρότερη από αυτή του 2007, παρά το γεγονός ότι το 2009 θα έχουν ενοποιηθεί στα αποτελέσματα του ομίλου δύο νέες επιχειρήσεις (η Τουρκία και ολόκληρη η θυγατρική της Αιγύπτου).

---Κλωστές

Το 2009 θα αποτελέσει άλλη μία δύσκολη χρονιά για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, με τους παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν ότι στη νηματουργία αναμένεται να είναι έντονα ζημιογόνο και το δωδεκάμηνο που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου του 2008. Συγκεκριμένα, στο Euro2day.gr δηλώνουν: "Η συγκυρία είναι τόσο δύσκολη ώστε ανταγωνιζόμαστε προκειμένου να πουλήσουμε κάτω του κόστους». Ακόμα και αν κάποιες εισηγμένες εταιρίες του κλάδου λάβουν δανειοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ο προβληματισμός για τον κλάδο στη Σοφοκλέους παραμένει εντονότατος…

---Σαράντης: Αμφιβολίες για το growth story

Η Deutsche Bank σταματά ουσιαστικά να θεωρεί growth story τον ελληνικό όμιλο, τουλάχιστον σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Ο γερμανικός οίκος προβλέπει για το 2009 ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις 1,4% στην Ελλάδα και από1,9% έως 5,9% στις υπόλοιπες χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Ειδικότερα για τις δραστηριότητες της Ελλάδας, η Deutsche Bank προβλέπει για το 2009 πτώση κερδών γύρω στο -4% και στασιμότητα για το 2010. Σε επίπεδο ομίλου, οι Γερμανοί, έναντι περυσινών κερδών 32 εκατ. ευρώ, προβλέπουν κέρδη 31 εκατ. για φέτος, 32 εκατ. για το 2009 και 33 εκατ. για το 2010. Βέβαια, η στασιμότητα των κερδών αποδίδεται στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, καθώς σε επίπεδο πωλήσεων και EBITDA οι εκτιμήσεις είναι ανοδικές.

---Folli Follie: Κρούουν το καμπανάκι του δανεισμού

Δύο τουλάχιστον ξένοι επενδυτικοί οίκοι (Goldman Sachs και Deutsche Bank) έχουν συστήσει τις τελευταίες μέρες την πώληση της μετοχής, παρά το γεγονός ότι ο εισηγμένος όμιλος επιμένει στο φετινό του guidance και παρά το ότι το P/E του τίτλου είναι προκλητικά χαμηλό.

Και οι δύο οίκοι αναφέρονται στον υψηλό δανεισμό και στην ανάγκη αναχρηματοδότησης του ομίλου Folli Follie μέσα στο 2009, σε ένα περιβάλλον που δεν είναι ευνοϊκό για τέτοιες κινήσεις. Πέρα όμως από τον υψηλό δανεισμό, αναφέρονται και οι μεγάλες δρομολογούμενες επενδύσεις που φαίνεται να είναι αρκετά ανελαστικές και καλούνται να χρηματοδηθούν και αυτές.

Προβληματισμός επίσης επικρατεί και για το κατά πόσον οι χαμηλές πτήσεις των οικονομικών δεδομένων του επόμενου έτους δεν θα επηρεάσουν πτωτικά τόσο τον τουρισμό (θυγατρική ΚΑΕ) όσο και την κατανάλωση κοσμημάτων και λοιπόν καταναλωτικών ειδών γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις των Folli Follie το 2009, η Deutsche Bank προβλέπει άνοδο του κύκλου εργασιών γύρω στο 10% (από τα 976 στα 1.095 εκατ. ευρώ) και περιορισμένη υποχώρηση στη κερδοφορία (από τα 83 στα 80 εκατ. ευρώ). Για το 2010, μάλιστα, εκτιμά επίδοση γύρω στα 88 εκατ. ευρώ.

Πολύ χειρότερα, ωστόσο, βλέπει τα πράγματα η Goldman Sachs, η οποία ενώ παλαιότερα προέβλεπε για τη διετία 2008 - 2009 άνοδο κερδών ανά μετοχή από τα 2,39 ευρώ το 2008 στα 2,74 το 2009 και στα 3,11 το 2010, σήμερα αναμένει πτώση κερδών στο 1,61 ευρώ του χρόνου και στα 97 λεπτά το 2010…

---ΚΑΕ: "Τρομοκρατία" από Goldman Sachs

Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχώρησαν οι δύο παραπάνω οίκοι και σε ό,τι αφορά τη θυγατρική των Folli Follie, KAE, η οποία άλλωστε αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του ομίλου.

Οι μεγάλες διαφορές, μάλιστα, στις προβλέψεις των κερδών από την Deutsche Bank και την Goldman Sachs, που αναφέρθηκαν για την περίπτωση της Folli Follie, εστιάζονται στον μέγιστο βαθμό τους στην πορεία των ΚΑΕ.

Ο γερμανικός οίκος προβλέπει άνοδο τζίρου για τη διετία 2009 - 2010 (732 εκατ. το 2009, 790 εκατ. το 2010) και περίπου σταθερή πορεία κερδών έναντι του 2008 (56 εκατ. το 2008, 55 εκατ. το 2009, 62 εκατ. το 2010).

Αντίθετα, η Goldman Sachs όχι μόνο εγκατέλειψε το ανοδικό της σενάριο κερδών, αλλά επιπλέον μιλά περίπου για "κατεδάφισή" τους! Τώρα λοιπόν προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 31 λεπτά για το 2009 και μόλις 7 λεπτά ανά μετοχή για το 2010!

---Jumbo: Ανάπτυξη μόνο από τα νέα καταστήματα

Από τον Οκτώβριο του 2008 η ανάπτυξη των μεγεθών του εισηγμένου ομίλου θα προέρχεται μόνο από το άνοιγμα νέων καταστημάτων, καθώς οι πωλήσεις των υπαρχόντων θα σταματήσουν να αυξάνονται. Αυτό προβλέπει η Alpha Finance, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τη χρήση 2008 - 2009, παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο της χρήσης παρουσιάστηκε πολύ ισχυρό.

Επιπλέον, ο χρηματιστηριακός οίκος υιοθέτησε ορισμένες παραδοχές της διοίκησης της εισηγμένης ως προς την πορεία των λειτουργικών εξόδων (αύξηση του ποσοστού επί των πωλήσεων κατά 2%), με αποτέλεσμα τα καθαρά από 82 εκατ. πέρυσι να προβλέπονται στα 93 εκατ. φέτος, στα 89 εκατ. τη χρήση 2009 - 2010 και στα 97 εκατ. τη χρήση 2010 - 2011. Ακόμη όμως και με τις χαμηλότερες αυτές προβλέψεις κερδών, το P/E του τίτλου διατηρείται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v