ΧΑ: Παραμένουν στην… πρέσα οι τράπεζες

Σε ένα αφιλόξενο επενδυτικά περιβάλλον, με τις αγορές και πάλι σε καθοδική τροχιά, το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει και το… εγγενές τραπεζικό παράδοξο. Χαμηλότερα παραπέμπει η βραχυμεσοπρόθεσμη τάση του τραπεζικού δείκτη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στον ρυθμό της κρίσης και των συνεπειών της, όπως αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, κινούνται οι αγορές. Τα νεότερα από τη Wall Street παραπέμπουν σε νέα διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών για τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ νωρίτερα ο Nikkei έγραφε απώλειες μέχρι και 6,7%.

Σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει να αντιμετωπίσει πρόσθετους εγγενείς λόγους που καθιστούν τους παίκτες περισσότερο επιφυλακτικούς.

Καταρχήν με το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ, που αναδεικνύεται σε τραπεζική… κολοκυθιά, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου. Συναφούς περιεχομένου είναι και η προσέγγιση του Dr. Money, που κάνει λόγο για «ελληνική τραπεζική υποκρισία».

Εμείς απλώς παραθέτουμε ένα μέρος από την αναφορά του Dr. Money, καθώς αποτελεί πάγια θέση μας σχεδόν από την αρχή του χρόνου. Σύμφωνα με αυτήν «…κάποιες τράπεζες δεν έλεγαν την αλήθεια, ή τουλάχιστον δεν έλεγαν όλη την αλήθεια, αναλογιζόμενες τι έρχεται με ορίζοντα εξαμήνου ή δωδεκαμήνου».

Από αυτήν την άποψη και επιμένοντας να παρακολουθούμε κυρίως τεχνικά βασικούς δείκτες, μετοχές, επιφυλασσόμεθα για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση του τραπεζικού κλαδικού δείκτη.

Σύμφωνα με τη Fortius, η επόμενη στήριξη για τη μετοχή της Εθνικής τοποθετείται προς τα 15 ευρώ, με τον τίτλο να γράφει απώλειες 33,4% τις τελευταίες 30 ημέρες.

Παρακολουθώντας τη διαγραμματική απεικόνιση και των άλλων ισχυρών του κλάδου, παραμένουμε άκρως επιφυλακτικοί για την ανάλογη τάση των Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει… ψωμί ακόμη μέχρι να βρει τις επόμενες στηρίξεις του. Πρακτικά αυτό φέρνει τον FTSE 20, πάντα σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σε δοκιμασία προς τις 1.080 μονάδες.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, η αγορά αδυνατεί να συγκρατήσει την τελευταία βραχυπρόθεσμη στήριξη των 2.079,5 μονάδων και υποχωρεί χαμηλότερα, με τον… ασκό του Αιόλου να ανοίγει και πάλι.

Επιφυλακτικοί παραμένουμε και για τον FTSEM 40, κυρίως λόγω της υψηλής, μέχρι πρότινος, έκθεσης σε θυγατρικά χαρτοφυλάκια πρωτίστως της Fortis και δευτερευόντως ορισμένων θεματοφυλάκων της Capital και της Fidelity.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται σχετικά στην τελευταία αναφορά του Θανάση Σταυρόπουλου, οι πωλητές «πυροβόλησαν MidCaps στο Χ.Α.» τις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v