Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η ελπίδα… πεθαίνει τελευταία

Μόλις 10% μεγαλύτερο από τα χαμηλά των 77,4 δισ. ευρώ είναι το σύνολο της αποτίμησης του 20άρη. Κρίσιμη εβδομάδα για τις αγορές, με τις επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ να δίνουν τον τόνο στις 17-18/7.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
"Περιμένοντας την… ανατολή" είναι ο τίτλος ενός από τα πρωινά σχόλια του MarketWatch, όσον αφορά στην κινεζική αγορά. Πάντως, στις ΗΠΑ επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό, καθώς στην προσπάθεια διάσωσης των κρατικοδίαιτων ομίλων παροχής στεγαστικών ομίλων Freddie Mac και Fannie Mae έρχεται να προστεθεί η ανακοίνωση αποτελεσμάτων επενδυτικών ομίλων.

Την Πέμπτη (17/7) ανακοινώνονται τα μεγέθη των JP Morgan και Merrill Lynch και την αμέσως επομένη, στις 18/7, της Citigroup. Σημειωτέον πως η μετοχή της Citigroup διαμορφώνεται στα 16,8 δολάρια, ενώ στην αγορά της Ν. Υόρκης ο Dow «σώθηκε» κλείνοντας υψηλότερα των 11.000 μονάδων (11.100), πλην όμως ο S&P 500 χαμηλότερα και των 1.240 μονάδων έχει εισέλθει, σύμφωνα με τους αναλυτές, και τυπικά σε «πτωτικό κύκλο».

Με αυτές τις προϋποθέσεις - συνθήκες και σε αυτό το περιβάλλον ξεκινά ακόμη μία εβδομάδα και για το Χ.Α. Σε μία αγορά όπου αναζητούνται… ασπιρίνες για να αντιμετωπιστεί μία ασθένεια που τείνει να καταστεί χρόνια.

Πέραν των άλλων το Χ.Α. «σκιάζεται» και από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας Γερμανού - Cosmote και τη μείωση της τιμής-στόχου Alpha Bank, EFG Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς από τη Merrill Lynch.

Οι σταθερές πωλήσεις ξένων αλλά και εγχώριων διαχειριστών σε μετοχές του 20άρη φέρνουν ένα μεγάλο μέρος του δείκτη σε απόσταση… αναπνοής από τα χαμηλά.

Ήδη η μετοχή της Intralot «γράφει» νέο χαμηλό, ο Τιτάνας αγγίζει τη βάση των 22,02 ευρώ, η ΔΕΗ απέχει ελάχιστα από τα 18,72 ευρώ, ο ΟΤΕ μόλις 5,04% από τα 14,28 ευρώ, η ΕΛΤΕΧ 3,8% από τα 7,32 ευρώ, η Αγροτική 3,48% από τα 2,01 ευρώ.

Σε καλύτερη μοίρα Marfin Investment Group, με την τρέχουσα τιμή 34,7% υψηλότερα της χαμηλής, ΟΠΑΠ με 25,8% (από τα 18,12 ευρώ), Μυτιληναίος με 19,6% (από τα 6,42 ευρώ), Πειραιώς 14,9% (από τα 15,38 ευρώ).

Σε επίπεδο αποτίμησης το σύνολο της χρηματιστηριακής αξίας μετοχών του 20άρη (85,4 δισ. ευρώ) απέχει περίπου 10,3% από τα χαμηλά αποτίμησης έτους των 77,4 δισ. ευρώ. Ούτως ή άλλως σε επίπεδο αποτίμησης η αγορά διαμορφώνεται ως προς το Εθνικό Προϊόν χαμηλότερα του 50%.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως στην αγορά θα επιδιωχθεί να συντηρηθούν βασικοί δείκτες, μετοχές σε απόσταση ασφαλείας από τα χαμηλά έτους (3.107 μονάδες). Ορισμένοι ευελπιστούν ότι και αυτή τη φορά θα καταβληθεί προσπάθεια από τους ισχυρούς της αγοράς να αποσοβηθούν τα χειρότερα, ενώ μερίδα άλλων παικτών εμμένει στην εκτίμησή της ότι είτε τώρα είτε σε επόμενη φάση -συμπεριλαμβανομένων τεχνικά απαραίτητων ανοδικών εκτονώσεων- δεν θα αποφευχθούν τα χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v