IndyMac Bank: Οι βρικόλακες επέστρεψαν...

Η εμπλοκή της πολιτικής στη χρηματιστηριακή ζωή του τόπου μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει. Απτή απόδειξη, πέραν όλων των «περιπτώσεων» που βιώνει το Χ.Α., η πλέον πρόσφατη τραπεζική κατάρρευση στις ΗΠΑ…

IndyMac Bank: Οι βρικόλακες επέστρεψαν...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και εβδομάδα.

Η εμπλοκή της πολιτικής στη χρηματιστηριακή ζωή του τόπου μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει.

Απτή απόδειξη, πέραν όλων των «περιπτώσεων» που είδε η Σοφοκλέους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών... αλλά και ημερών, η πλέον πρόσφατη τραπεζική κατάρρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κτηματική τράπεζα IndyMac Bank αποτελεί από το απόγευμα της Παρασκευής την τελευταία ψηφίδα στο μωσαϊκό των πιστωτικών ιδρυμάτων που οδηγήθηκαν σε «φούντο» από την υπόθεση της «subprime» στις ΗΠΑ.

Αιτία;

Σύμφωνα με τον κ. John Reich, επικεφαλής της εποπτεύουσας αρχής για τα κτηματικά - πιστωτικά ιδρύματα τύπου «Thrift» (που εξειδικεύονται στην καθοδήγηση αποταμιευτικών πόρων στη στεγαστική πίστη), η παρέμβαση του γερουσιαστή κ. Charles Schumer, ο οποίος στα τέλη Ιουνίου με επιστολή του προς τις εποπτικές αρχές εξέφρασε «τις ανησυχίες του» σχετικά με την οικονομική κατάσταση της IndyMac.

Μέσα στις επόμενες 11 ημέρες οι τρομοκρατημένοι καταθέτες της τράπεζας απέσυραν συνολικά κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, δίνοντας τη χαριστική βολή στην ήδη τραυματισμένη από την υπόθεση subprime τράπεζα.

Η παρέμβαση του γερουσιαστή Schumer ήταν μία «καρδιακή προσβολή» για την τράπεζα, η οποία «εξέπνευσε» την Παρασκευή το απόγευμα, παραδέχτηκε ο άνθρωπος που κρατά τα ηνία της πλέον αρμόδιας εποπτικής αρχής για τη λειτουργία του τομέα (Office of Thrift Supervision), κ. John Reich.

Βεβαίως, οι «πρώτες βοήθειες» ήδη δόθηκαν από τις ομοσπονδιακές αρχές, οι οποίες έσπευσαν να συστήσουν την IndyMac Federal Bank, FSB, για την αποζημίωση -μέχρις ενός ορίου- των καταθετών του καταρρεύσαντος πιστωτικού ιδρύματος.

Οι αποζημιώσεις θα προέλθουν από το ασφαλιστικό ταμείο Federal Deposit Insurance Corp. και θα κοστίσουν ποσό μεταξύ 4 - 8 δισ. δολ., που αντιστοιχεί περίπου στο 10% των ύψους 53 δισ. δολ. κεφαλαίων του FDIC.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη κατάρρευση πιστωτικού ιδρύματος στην Ιστορία των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη κτηματικής τράπεζας από την έναρξη της υπόθεσης subprime, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα είναι η τελευταία...

Θα χρεοκοπούσε η τράπεζα εάν δεν είχε «παρέμβει» εκφράζοντας τις «ανησυχίες» του για την πορεία της ο Αμερικανός γερουσιαστής;

Πλέον, δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Υπάρχει «ηθικό δίδαγμα» από αυτήν την υπόθεση;

«Μην τα μπλέκετε. Άλλο χρηματιστήριο και χρηματοπιστωτικός τομέας και άλλο πολιτική».

Θα το ακούσει κανείς - ιδίως εδώ στο «Ελλάντα»;

Προφανώς όχι...

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v