Δεν έγιναν σοφότεροι όσοι παρακολούθησαν “step by step” την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και ταυτόχρονα την τελευταία πριν τις αργίες των Χριστουγέννων (υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό από 23 έως και 26/12).
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα στενό εύρος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και με τους εν δυνάμει πωλητές οριακά καλύτερους στα τελευταία ενενήντα λεπτά των συναλλαγών, να “εξασφαλίζουν” το αρνητικό τελικό πρόσημο και να αφήνουν σε εκκρεμότητα το τεχνικά ζητούμενο, που θέλει τον ΓΔΧΑ να ολοκληρώνει το έτος υψηλότερα των 1458 – 1460 μονάδων.
Από εκεί και πέρα, μπορεί το 2024 να δείχνει ότι ολοκληρώνεται με κέρδη για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως αν κάποιος δει προσεκτικότερα τις επιδόσεις των επιμέρους τίτλων, εύκολα μπορεί να παρατηρήσει ότι στην ανοδική κίνηση δεν συμμετείχε σημαντικό κομμάτι της Αγοράς, με τον Τραπεζικό κλάδο να κάνει την διαφορά, μαζί με μερικούς ακόμα τίτλους του FTSE25.
Σε γενικές γραμμές καλή η χρονιά, αλλά αφήνει πίσω της μία μάλλον πικρή γεύση, όχι μόνο γιατί πολλές μετοχές δεν ακολούθησαν, ειδικά της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και διότι μονοψήφιος αριθμός Δεικτοβαρών τίτλων, συνέχισε να απασχολεί περισσότερο από το 85% της συνολικής μικτής ημερήσιας αξίας συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Όσον αφορά τον χρόνο που έρχεται και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα “Januaryeffect” με πρωταγωνιστές τους ίδιους τίτλους και με την περαιτέρω πορεία να εξαρτάται από τις κινήσεις Τραμπ και πόσα θα υλοποιήσει, από αυτά που έχει εξαγγείλει.
Πέραν όλων των παραπάνω, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι και το 2025, οι υψηλές αποδόσεις θα έλθουν από τα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών και η επόμενη χρονιά δείχνει ευνοϊκή για τις Αμερικανικές μετοχές, καθώς μετά την πρώτη αρνητική αντίδραση, αρκετοί Διαχειριστές “διαβάζουν” την πρόθεση της Fed να κινηθεί με πιο αργούς ρυθμούς στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ως σήμα επιβεβαίωσης για τη δυναμική της Αμερικανικής Οικονομίας, παρά τις απαιτητικές αποτιμήσεις και το πανύψηλο και συνεχώς αυξανόμενο Αμερικανικό χρέος (Δημόσιο και Ιδιωτικό).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εν όψει των επερχόμενων αργιών, ασφαλώς και έλλειψαν οι πολλές πρωτοβουλίες από πλευράς των αγοραστών – πωλητών, αλλά όσοι περίμεναν αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, μετά την εμφάνιση, στο ταμπλώ, της δημόσιας πρότασης στην ΤΕΝΕΡΓ, μάλλον θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.
Αξίζει υπενθύμισης ότι απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για όσους θα επιδιώξουν την περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων, κάτι που προς το παρόν, μόνο σε ελάχιστους τίτλους, διαφαίνεται μία τέτοια διάθεση.
Από την άλλη, έστω και με λιγότερες συναλλαγές, οι εν δυνάμει πωλητές επέστρεψαν στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για τις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν.
Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους περισσότερους Διαχειριστές απόντες και όσους επενδυτές έχουν απομείνει “επί των επάλξεων” να τιμολογούν τις τελευταίες ειδήσεις και να προχωρούν σε ήπιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, προσπαθώντας να ψυχανεμιστούν τις μετοχές – πρωταγωνιστές του 2025.
“Το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαιτήσει από τα Κράτη - Μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, αλλά στοχεύει να συνεχίσει να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία”, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.
Από την άλλη, όπως και αναμενόταν, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο, για την παράταση της χρηματοδότησης του Ομοσπονδιακού Κράτους, προκειμένου να αποτρέψει την οικονομική παράλυση της Χώρας λίγο πριν τις γιορτές.
Σαφώς πιο ζωηρή η Αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται η “βόρεια” κίνηση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες.
Πιο συγκεκριμένα, στο 4,33% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,55% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,169% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 3,13% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ διενεργήθηκε σήμερα όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,61%, από 2,46% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου.
Από την άλλη, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Κυβέρνησης για το 2025 δημοσιοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η Ελλάδα θα προβεί σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ το ερχόμενο έτος, ενώ έχει προγραμματισθεί η πρόωρη εξόφληση δανείων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας, ύψους 5,29 δισ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1458,45 (+0,41%) και 1448,85 μονάδων (-0,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1449,47 (-0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1448,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,25%.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/11 (64,86 εκατ.) στα 87,4 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΙΝΛΟΤ, BOCHGR, OPTIMA, ΤΕΝΕΡΓ, ΙΝΚΑΤ, ΔΡΟΜΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 87,4 εκατ., τα 76 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Μία υποτονική συνεδρίαση στο Χ.Α., με τον τζίρο να υποχωρεί κάτω από το όριο των 100 εκατ. ευρώ. Το κλίμα είναι θετικό εξωτερικό, μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τη διεθνή δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (πιθανή συγχώνευση Honda - Nissan)”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Η σημερινή εβδομάδα περιέχει λίγες συνεδριάσεις, αλλά η ευκαιρία για υψηλότερα επίπεδα υφίσταται”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με μικρές απώλειες, με τον ΓΔΧΑ να αυτονομείται από την άσχημη εικόνα των Ξένων Αγορών, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Συνεχίζεται το “κατενάτσιο” με το 1458 - 1460 επίπεδο, με τον ΓΔ να αναζητά την υπέρβαση πριν το κλείσιμο του έτους και τον ΔΤΡ να δείχνει ότι έχει όρεξη να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα.
Μένει να δούμε αν μέρος από την ρευστότητα που θα αντληθεί από την, επίσημη, δημόσια πρόταση στην ΤΕΝΕΡΓ, θα τοποθετηθεί σε άλλους τίτλους.
Μένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για το 2024, με τους περισσότερους Ξένους διαχειριστές να βρίσκονται σε διακοπές, οπότε θα δούμε περισσότερο “εσωτερικές αψιμαχίες” και προσπάθεια “καλλωπισμού” αποτιμήσεων από Εγχώριους Θεσμικούς.
Μπορεί το 2025 να έχει χαμηλές προσδοκίες, όμως θεωρούμε ότι είναι αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά σε χρηματιστηριακές αποδόσεις, μετά από την ανάπαυλα και το “χώνεμα” τιμών από κέρδη των προηγούμενων τιμών.
Άλλωστε τόσο τα εταιρικά, όσο και τα μακροοικονομικά αποτελέσματα συνεχίζουν να είναι ανοδικά, ενώ παράλληλα η μείωση των επιτοκίων του 2024 και αυτή που θα ακολουθήσει το 2025, θα βοηθήσει σημαντικά στα κόστη δανεισμού και θα “ανοίξει την όρεξη” για νέες επενδύσεις.
Στην παρούσα, η κίνηση της ΕΚΤ, λόγω του φόβου της ύφεσης σε Γερμανία και Γαλλία, ωφελεί αισθητά την Χώρα μας, στην ήδη σημαντική ανάπτυξη που πετυχαίνει η Ελληνική Οικονομία.
Μένει να δούμε ποιοι θα είναι μεγάλοι πρωταγωνιστές του νέου έτους, με τον Τραπεζικό να φαίνεται ότι έχει πάλι την “πρωτοκαθεδρία”, θυμίζοντας ότι κινείται αισθητά ετεροχρονισμένα με την υπόλοιπη Αγορά.
Η Ενέργεια φαίνεται ότι έχει μπροστά της να δώσει κέρδη, με την ΔΕΗ να κάνει την διαφορά, ενώ το 2025 θα μπορούσε να είναι χρονιά των ΕΛΠΕ.
Η μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν η μεγάλη χαμένη του 2024 και το πιο πιθανό είναι το 2025 να προσπαθήσει για ψηλότερα, από την στιγμή που τα αποτελέσματα μπορούν εύκολα να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις.
Πριν λίγα χρόνια είχαμε εικάσει ότι η Οικονομία μπορεί, μετά από την μακρόχρονη ύφεση, να κάνει ένα επενδυτικό “boom” κάτι, που έχει αρχίσει να διαφαίνεται.
Υπάρχει μεγάλος αριθμός Εταιρειών με σοβαρό growth και μεγέθη, που δυστυχώς δεν μπορούν να προσελκυστούν από το Χρηματιστήριο.
Ίσως θα ήταν χρήσιμο να δοθούν πλεονεκτήματα σε Εταιρείες που αποφασίζουν να εισαχθούν στο Χ.Α., αν θέλουμε να συντηρήσουμε και μεγαλώσουμε την Αγορά μας, προσελκύοντας νέους επενδυτές. Ο ΓΔ φλερτάρει και πάλι με το 1458 - 1460. Θα θέλαμε η χρονιά να κλείσει υψηλότερα από το παραπάνω επίπεδο, μιας και θα αυξήσει τις πιθανότητες για ένα καλό ‘January Effect’, ή ακόμα και για ένα καλό πρώτο τρίμηνο” τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,2), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,7), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3,1), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,2), BOCHGR (2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -0,22%, Εθνική -3,16%, Eurobank -1,16%, Πειραιώς -0,95%).
Μένοντας περισσότερο στον τίτλο της ΕΤΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα των συναλλαγών ο τίτλος βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 7,95 ευρώ (+1,40%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τα 7,56 ευρώ (-3,57%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές λίγο ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 7,592 ευρώ (-3,16%).
Μεταξύ 1304,02 (+0,69%) και 1272,25 μονάδων (-1,76%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1277,09 (-1,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1275,54 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,51%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1262 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1257, 1242 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1211 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “παράθυρο για την έναρξη της διαδικασίας επιστροφής των ‘θεραπευμένων’, με βάση τα πρότυπα της EBA δανείων από τους servicers στις Τράπεζες ανοίγει η Τράπεζα της Ελλάδος, εν αναμονή της τελικής και συνολικού χαρακτήρα έγκρισης, στο πάγιο αίτημα του Τραπεζικού Συστήματος από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, η Εποπτική Αρχή, κατόπιν σχετικών συζητήσεων με Τράπεζες και servicers, δίνει τη δυνατότητα να γίνει το πρώτο βήμα προς το άνοιγμα της Αγοράς, μέσω της διαδικασίας του ‘Refinancing One to One’. Όσον αφορά τη θέση του SSM επί του ‘Refinancing One to One’, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτή εξαρτάται από την πιστοληπτική ικανότητα του κάθε Τραπεζικού Ιδρύματος (οι τέσσερις Συστημικές Τράπεζες πληρούν ήδη τους κανόνες πιστοληπτικής ικανότητας των Εποπτικών Αρχών). Ουσιαστικά, οι Τράπεζες, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους servicers, οι οποίοι διαθέτουν τα ακριβή στοιχεία του ‘θεραπευμένου’ δανειακού χαρτοφυλακίου και ήδη έχουν ‘γκρουπάρει’ τις συγκεκριμένες δανειακές ‘φέτες, θα έχουν τη δυνατότητα προσέγγισης (εξ ου και το one to one) των εν λόγω δανειοληπτών, με στόχο να αγοράσουν τα δάνεια από την Εταιρεία διαχείρισης. Πηγές με γνώση της υπόθεσης τονίζουν στο ‘Euro2day.gr’ ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει, όπου πληρούνται τα κριτήρια και ‘κούρεμα”.
Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν οι ΕΛΠΕ (-1,58%), ΜΟΗ (-1,95%), ΟΠΑΠ (-1,21%), ΒΙΟ (+1,14%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,21%), ΔΕΗ (+2,33%), ΕΕΕ (+1,37%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,65%), ΕΥΔΑΠ (+1,03%), OPTIMA (+1,75%), CENER (+2,09%), TITC (+1,01%), ΣΑΡ (+1,49%)
Από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil (-1,95%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,308812594 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,293371964 ανά μετοχή).
Επιμένουν οι φήμες για πιθανή, νέα επιστροφή κεφαλαίου στον Ελλάκτωρα (+1,65% και κλείσιμο σε υψηλά τριμήνου), ενώ η μετοχή της TITC (+1,01%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ισοφαρίζοντας τα υψηλά 209 μηνών, ή τα νέα ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+253,77%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+128,57%), ΦΒΜΕΖΖ (+104,7%), SOFTWEB (+105,23%), ΚΟΥΑΛ (+95,07%), MONTA (+93,19%), TITC (+86,48%), OPTIMA (+63,85%), ΚΡΙ (+56,05%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+55,93%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΟΝΤΑ (+3,65%), ΑΚΡΙΤ (+2,17%), ΦΟΥΝΤΛ (+1,43%), REALCONS (+2,06%), ΕΥΑΠΣ (+2,18%), ΜΕΝΤΙ (+1,90%), ΡΕΒΟΙΛ (+2,34%), ΔΟΜΙΚ (+1,08%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Premia (+6,34%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 7,5 μηνών, στον απόηχο της ανακοίνωσης της ολοκλήρωσης της συμφωνίας “Skyline”. Μαζί με Dimand και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα αποκτούν το 65% και η Alpha Bank κρατάει το 35%. Πρόκειται για 460 Ακίνητα αξίας 300 εκατ. ευρώ, που θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση, ή πώληση. Η ΑΣΤΑΚ θα παρέχει Υπηρεσίες Asset Management.
Αύξησε συναλλαγές η ΦΡΙΓΟ (-1,74%).
Επιστροφή των πωλητών στην ACAG (-2,05%).
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελινόιλ (+2,29%, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 9 μηνών), ΙΝΤΕΡΚΟ (+3,25%) και ΙΝΛΟΤ (+2,20%) και τρεις συνεχόμενες ανοδικές για Ελλάδος (+2,07%, σε υψηλά 8μηνου) και ΓΚΜΕΖΖ (+1,18%).
Επιστροφή αγοραστών σε ΕΚΤΕΡ (+4%), Πετρόπουλο (+0,49%), Fourli (+0,95%) και Lavipharm (+3,12%, λύση και εκκαθάριση για τη Θυγατρική στην εμπορία και διανομή φαρμάκων).
Θα χρειαστούν καλύτερη “στοίχιση” οι αγοραστές στην Προοδευτική, ιδιαίτερα πάνω από τα 0,344 ευρώ.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1430 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1407 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3473 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3416 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Ήπιες μεταβολές και μικτά πρόσημα για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.
Αξιοσημείωτες πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,041 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2630 υποχωρεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,3 αντιδρά το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Προς τα $93650 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3370 αντιδρά το Ethereum.
Η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχε να αναπτυχθεί το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρέμεινε αμετάβλητο τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 0,1%. Οι οικονομολόγοι δεν περίμεναν καμία διαφοροποίηση.
“Η Οικονομία της Ευρωζώνης θα έχει μικρότερη δυναμική την επόμενη χρονιά, από ότι προβλεπόταν προηγουμένως και θα αναπτυχθεί μόνο ελαφρώς πιο δυνατά από ότι το 2024”, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Οι αναλυτές της δημοσκόπησης προβλέπουν τώρα ανάπτυξη 1% το 2025. Ενώ αυτό είναι υψηλότερο από το 0,8% της φετινής χρονιάς, είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,2%. Μείωσαν επίσης τις προσδοκίες τους για το 2026 στο 1,2%, από 1,4%.
Οι παραγγελίες στα εργοστάσια των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,1% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το Υπουργείο Εμπορίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει συνολική πτώση 0,3%.
Υποχώρησε τον Δεκέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του The Conference Board υποχώρησε στις 104,7 μονάδες, από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Νοεμβρίου στις 112,8 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 113,3 μονάδες, από την αρχική μέτρηση στις 111,7 μονάδες.
Άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις σκαρφάλωσαν 5,9%, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 664000 κατοικιών. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 660000.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 102,5 δισ. ευρώ.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 17,9, από 15 ευρώ δίνει η JP Morgan σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”. Όπως αναφέρει, “η νέα τιμή - στόχος προκύπτει από την ένταξη στο μοντέλο της των νέων στόχων της Επιχείρησης ως το 2027, καθώς αναμένεται μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου των EBITDA κατά 14% και των κερδών ανά μετοχή κατά 32%”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, OPTIMA, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Optima, Cenergy και στο χαμηλό οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.
Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 66 ανοδικούς τίτλους, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
---ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.656 συμβόλαια).
Στα 4.842 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.412 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Στα 1.249 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.181 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 291, 258 για τον Ιανουάριο και 33 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.520), κινήθηκε μεταξύ 3.520 και 3.553,5 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.312,5).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.473).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.426 ΕΕΕ, 8.300 Optima bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.508), Πειραιώς (3.146), Εθνική (1.127), Alpha Bank (4.767), ΔΕΗ (228), ΑΔΜΗΕ (140), Μυτιληναίο (147), Ιντρακόμ (103), ΓΕΚ (131).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 145.235, Πειραιώς 70.527, Eurobank (18.457), ΑΔΜΗΕ (28.043), ΓΕΚ (11.384), ΔΕΗ (21.546), Εθνική (13.594).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.201.490 τεμ., (από 57.201.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 62.036.067 τεμ. (61.982.823), ΟΠΑΠ 1.763.512 τεμ. (1.763.512), Εθνική 16.919.978 τεμ. (16.839.978), ΟΤΕ 1.933.226 τεμ. (1.930.916), Πειραιώς 13.973.227 τεμ. (14.019.493), Ελ. Πετρέλαια 2.051.189 τεμ. (2.042.189), Motor Oil 1.368.512 τεμ. (1.409.813), Intralot 1.480.138 τεμ. (1.465.178), Ιντρακάτ 1.002.551 τεμ. (996.059)
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία για όλους!