Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση profit taking στο Χρηματιστήριο

Καθαρή επικράτηση των πωλητών με τους βασικούς δείκτες όμως να σημειώνουν ήπιες απώλειες. Αντέδρασε θετικά η Jumbo, άνοδος για τη ΔΕΗ. Σε ποιες μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις.

Συνεδρίαση profit taking στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,13% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισόποσες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 13,29%.

Να σημειωθεί ότι το χθεσινό κλείσιμο του ΓΔ παρέπεμπε σε νέα υψηλά δυόμιση μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/9 (1468,7 μονάδες), ενώ το κλείσιμο του ΔΤΡ παρέπεμπε σε υψηλά 4μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/8 (1306,86 μονάδες).

Με τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με την επιφυλακτική εικόνα και τα μικτά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ο ΓΔΧΑ, αφού αμφιταλαντεύτηκε με συνεχείς εναλλαγές προσήμων και σε ένα στενό εύρος κίνησης, πιέστηκε προς σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, μετά τις 14.00 και αφού οι εν δυνάμει “profit takers” πήραν οριακά περισσότερες πρωτοβουλίες, με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο, που είχε υπεραποδώσει στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Από την άλλη, η παρουσία πρόθυμων αγοραστών, δεν επέτρεψε ακραίες ημερήσιες μεταβολές, ενώ επιφυλακτική ήταν η εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, παρά το γεγονός ότι παρακολούθησαν από απόσταση το τελευταίο ανοδικό Τραπεζικό κύμα.

Τον τελευταίο λόγο είχαν οι “sellers” στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας τόσο τον Γενικό Δείκτη, όσο και 12 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει απελευθερώνει ρευστότητα, καθώς αρκετοί τίτλοι πλησίασαν, ή και επέστρεψαν ψηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ., ή placements, ρευστότητα η οποία θα ενταθεί μόλις κάνει την εμφάνισή της στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, η δημόσια πρόταση στην ΤΕΝΕΡΓ.

Στην παρούσα φάση και επειδή όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις απλά επιβεβαίωσαν όσους υποστηρίζουν ότι “οι Τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που καθορίζουν τις τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ακόμη και σε μία περίοδο όπου υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τον κλάδο”, μένει να φανεί μέχρι την νέα κίνηση των Τραπεζικών μετοχών, αν οι αγοραστές έχουν εναλλακτικές, που θα μπορούσαν να σπρώξουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. ακόμα ψηλότερα.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η στάση αναμονής, μέχρι την Κυριακάτικη ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025 (αρχίζει την Τετάρτη στην Ολομέλεια η συζήτηση, την Κυριακή η ψηφοφορία), στην οποία εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιήσει τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τον Τραπεζικό τομέα.

Μένοντας στις Πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, “πριν από λίγα χρόνια, είχα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την θέση της στην επενδυτική βαθμίδα και πέρυσι αυτό έγινε. Σήμερα, είμαι εδώ για να σας πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά για ένα νέο ορόσημο: την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε καθεστώς Ανεπτυγμένης Αγοράς”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στο “26th Annual Capital Link Invest in Greece Forum”, απευθυνόμενος στους Ξένους Επενδυτές.

Από την άλλη, σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία οι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται τα δεδομένα, προκειμένου να χαράξουν την επενδυτική στρατηγική του 2025.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “με απόλυτη βεβαιότητα πλέον, ο Γενικός Δείκτης θα καταγράψει την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βελτίωσης των μέσων ημερήσιων συναλλαγών, σε συμφωνία με τη θετική απόδοση της Αγοράς. Η επόμενη χρονιά θα έχει απέναντί της μια χρήση που ήταν γεμάτη από διαθέσεις ποσοστών, δημόσιες προτάσεις και αυξήσεις κεφαλαίου και θα χρειαστούν είτε ανάλογου βεληνεκούς εταιρικές πράξεις, είτε αναβαθμίσεις που θα λειτουργούν ως καταλύτες εισροών. Το 2023 ήταν έτος σταθμός, καθώς το σύνολο των Εισηγμένων Εταιρειών ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ σε χρηματικές διανομές, εκ των οποίων τα 3,66 δισ. ευρώ προήλθαν από τις Εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με βάση τις προβολές των κερδών και τις εκτιμήσεις των Διοικήσεων, η μέση μερισματική απόδοση για τον FTSE25, για τη χρήση 2024, διαμορφώνεται σε 4,9%, τη στιγμή που τα ετήσια έντοκα εκδίδονται σήμερα με κουπόνι 2,27%. Βέβαια, ανάμεσα στις Εταιρείες που απαρτίζουν το εν λόγω δείκτη, οι αποδόσεις ξεκινούν από 1,5% και φθάνουν ως και 11%”.

Όσον αφορά το χθεσινό θέμα για τις εκροές των Ξένων, ύψους 467,76 εκατ. ευρώ, που εμφανίστηκαν στο AXIANumbers Νοεμβρίου 2024, “στις 28/11, έγιναν τα ‘πακέτα’ πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής από τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και τους Μετόχους που έχουν συμφωνήσει στη Masdar. Η Masdar Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε. έχει Ελληνικό ΑΦΜ και άρα οι αγορές μετοχών που έκανε μετράνε σαν να έγιναν από Έλληνες επενδυτές και όχι από την Abu Dhabi Development Holding Group που ουσιαστικά είναι ο Αγοραστής. Έτσι, ενώ έχουμε είσοδο Ξένου, δημιουργήθηκε στρέβλωση και φάνηκαν οι Ξένοι με αυξημένες πωλήσεις τον Νοέμβριο. Επίσης, οι Χώρες προέλευσης των μεγαλύτερων συναλλαγών του Νοεμβρίου διέφεραν από τη συνήθη σύνθεση, καθώς περιλαμβάνουν στις πρώτες θέσεις την Κύπρο (εκροές 191,2 εκατ. ευρώ - καθαρές πωλήσεις 157,55 εκατ. ευρώ), την Ελβετία από λογαριασμό omnibus* (108,4 εκατ. ευρώ - καθαρές πωλήσεις 106,5 εκατ. ευρώ) και το Λουξεμβούργο (εκροές 89,02 εκατ. ευρώ - καθαρές πωλήσεις 84,98 εκατ. ευρώ)”, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

*Οι λογαριασμοί omnibus, όπως εξάλλου προκύπτει και από την ονομασία τους, αξιοποιούνται για τη συλλογική συγκέντρωση και τήρηση τίτλων, στις περιπτώσεις ύπαρξης διαμεσολαβητών. Οι λογαριασμοί των επιμέρους πελατών που τηρούνται στον καθένα διαμεσολαβητή είναι πολυάριθμοι.

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, χαρακτηρίζουν την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους περισσότερους από τους ενεργούς traders να περιμένουν τις αυριανές ανακοινώσεις για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η προσοχή και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου), ενώ ακολουθεί η BoE.

Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,14% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 2,887% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, στο 2,85% του αντίστοιχου Γαλλικού.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, η Pimco είναι λιγότερο πρόθυμη να αγοράσει μακροπρόθεσμα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου, καθώς ανησυχεί για θέματα βιωσιμότητας και την προοπτική ανόδου του πληθωρισμού υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αναμένει ότι το επίπεδο του Ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1468,22 (+0,22%) και 1459,06 μονάδων (-0,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1461,3 (-0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1458,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,42%.

Ο τζίρος στα 144,1 εκατ., από τα οποία τα 18,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, MED, NOVAL, ΕΥΡΩΒ, ΠΡΕΜΙΑ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, ΕΕΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 144,1 εκατ., τα 133 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ αντιμετωπίζει τη ζώνη των 1471 - 1475 μονάδων, ως την πλησιέστερη περιοχή αντίστασης, κατά την τεχνική ανάλυση”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Όλη την διάρκεια του 2024, το Χ.Α. κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών, το οποίο οι συμμετέχοντες έχουν συνηθίσει. Για να μπορέσει να αλλάξει ένα επίπεδο, θα πρέπει να έρθει μία φάση της Αγοράς που η κίνηση θα πετάξει εκτός αρκετά κεφάλαια, που θα πιστέψουν ότι θα βρεθεί και πάλι ευκαιρία για τοποθέτηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Δεν ξέρουμε αν η φάση αυτή έφτασε, μιας και για πρώτη φορά το πτωτικό trend δοκιμάζεται να κατοχυρωθεί. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική με ποσοστά και κανόνες, αν θέλουν να κερδίσουν αυτά που η Αγορά προσφέρει. Η αναζήτηση πάτων, στόχων και κυμάτων είναι απλά βοηθητική στην κίνηση της Αγοράς. Από την άλλη, θα υπάρξουν τίτλοι οι οποίοι αποδίδουν στους δικούς τους χρόνους και όχι στους χρόνους που ορίζει ο ΓΔ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, εν όψει της αυριανής εκτύπωσης του βασικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να διαμορφώσει τη στρατηγική της Fed, σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων έως το 2025”, επισημαίνει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Η δυναμική εξακολουθεί να δημιουργείται με τη βελτίωση του τζίρου, αλλά τα σημαντικά κέρδη και η βραχυπρόθεσμη, τεχνικά, υπεραγορασμένη εικόνα μπορεί να διαμορφώσουν την πορεία της Αγοράς”, όπως σημειώνει η Beta Sec.

Δεδομένου ότι υπάρχουν ανοδικά περιθώρια σε πολλές Δεικτοβαρείς μετοχές, δεν βρίσκουμε λόγο να έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει ανοδική κίνηση στο Χ.Α.”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Στη Συρία, χρειάστηκαν λίγες μόνο εβδομάδες για να ανατραπεί το καθεστώς του Άσαντ, με την Τουρκία να υποβοηθά τους, Ισλαμικού προφίλ, αντάρτες να το πετύχουν, εκμεταλλευόμενη την μεταφορά των Ρώσων Συμμάχων του Άσαντ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ανοίγει επομένως μια ακόμη εστία αναταράξεων στη Μ. Ανατολή που θα απασχολήσει τους πάντες, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τους κινδύνους που μπορεί να συμβούν στο επόμενο διάστημα, καθώς αυξάνεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος από τις εξελίξεις στην Περιοχή, υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παράλληλα, στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν αναζητεί το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού, ώστε η νέα Κυβέρνηση να πετύχει την έγκριση του προϋπολογισμού που στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με την αντιπολίτευση (αριστερά και ακροδεξιά) να μη συνομολογεί.

Την ίδια ώρα, οι Αγορές τηρούν στάση αναμονής και ψυχραιμίας με τις αποδόσεις των 10ετων τίτλων να σταθεροποιούνται στο 2,8% - 2,9%. Το βέβαιο πάντως είναι ότι τα πολιτικά δεδομένα τόσο στη Γαλλία, όσο και στη Γερμανία, όπου θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την προώθηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η έκθεση Ντράγκι και την εφαρμογή ενός νέου αμυντικού δόγματος, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αν η Ευρώπη αρνηθεί να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της.

Με τα παραπάνω δεδομένα, οι Διεθνείς Αγορές κινούνται με νευρικότητα, έχοντας καταγράψει προηγουμένως ιστορικά υψηλές επιδόσεις τόσο στη Wall Street όσο και στην Ευρώπη με το δείκτη Dax να ξεπερνά τις 20000 μονάδες, προσπερνώντας τα προβλήματα της Γερμανικής Οικονομίας.

Στην Ελλάδα όλα είναι διαφορετικά. Οι Αλλοδαποί επενδυτές άλλαξαν τη στάση τους. Σε αυτό συνέβαλε η ξεκάθαρη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού για μη επιβολή έκτακτης φορολογίας στις Τράπεζες στο Road Show των Morgan Stanley - ΕΧΑΕ, τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου (στο 2,4% σε ετήσια βάση) και η αναβάθμιση του αξιόχρεου από την Scope Ratings.

Σαν αποτέλεσμα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραψε 6 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον ΓΔ να προσπερνά τις 1460 μονάδες και να επιδεικνύει διαφοροποιημένη συμπεριφορά σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές.

Υπό προϋποθέσεις, η ολιγοήμερη αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συνέχιση της ανοδικής του κίνησης στο τελευταίο μήνα του έτους (year-end-rally) οδηγώντας τον ΓΔ πάνω από τις 1500 μονάδες.

Θα χρειαστούν νέες εισροές που θα μπορούσαν να προέλθουν, μεταξύ άλλων και από τη ρευστότητα που θα απελευθερωθεί από τη δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της ΤΕΝΕΡΓ (μετοχών αξίας 800 εκατ. ευρώ που κατέχει το 30% των μετόχων), στο βαθμό που η διαδικασία δρομολογηθεί άμεσα.

Οι Ξένοι Οίκοι πάντως επανέρχονται με θετική διάθεση για τους Ελληνικούς τίτλους, με τη JP Morgan να αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους των Τραπεζών και την Goldman Sachs να εκτιμά, στο Συνέδριο της Capital Link, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει, σε σχέση με τη υπόλοιπη Ν. Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, οι θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και των blue chips του Χρηματιστηρίου, θα δοκιμαστούν στο ‘αχαρτογράφητο περιβάλλον’ υψηλής αβεβαιότητας που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνέχεια”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,3), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (3), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,9), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (1,1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΤΕ (-0,08%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (-1,67%), ΕΥΡΩΒ (-0,22%) και ΠΕΙΡ (-2,02%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1286,4 μονάδες (-1,2%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1289,56 (-0,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1291,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,79%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1148 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1257, 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1204 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1311 μονάδες.

Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή κινήθηκαν “contrarian” οι ΔΕΗ (+1,26%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,98%), ΜΟΗ (+0,29%), ΜΠΕΛΑ (+1,68%), CENER (+0,89%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo, “οι συνολικές πωλήσεις του Νοεμβρίου 2025 ήρθαν να στηρίξουν και να επιβεβαιώσουν την καλή πορεία του Οκτωβρίου. Ειδικότερα τον Νοέμβριο, ο Όμιλος κατέγραψε συνολική αύξηση πωλήσεων κατά 7% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η επίδοση αυτή διατήρησε τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων του Ομίλου, κατά το 11μηνο 2024, σε +7% περίπου. Τα θετικά μηνύματα της Αγοράς τον Νοέμβριο, όπως και τον Οκτώβριο, οδηγούν τη Διοίκηση στη διατήρηση της εκτίμησής της ότι ο στόχος που είχε τεθεί για αύξηση των πωλήσεων κατά 4% για το 2024 είναι επιτεύξιμος. Το διεθνές, αλλά και το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έγινε ακόμη πιο σύνθετο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Η Διοίκηση του Ομίλου αναστέλλει την απόφασή της για δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού της για το επόμενο έτος. Μία πρώτη εκτίμηση για το 2025, θα ήταν πιο φερέγγυο να δοθεί μετά το πρώτο τετράμηνο όπου, ελπίζεται, ότι η κατάσταση θα καταστεί περισσότερο ερμηνεύσιμη”.

Στον απόηχο των παραπάνω, ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ (+1,68%) ήταν ο μοναδικός από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την μετοχή έχει σημειωθεί στις 29/11. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 27,20 ευρώ (τιμή placement Μαϊου 2024). Οι στηρίξεις στα 25,69 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 25,18 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 24,44 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η μετοχή σε υψηλά 5μηνου.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+141,21%), ΦΒΜΕΖΖ (+108,17%), SOFTWEB (+101,16%), ΚΟΥΑΛ (+93,42%), MONTA (+90,05%), TITC (+80,19%), OPTIMA (+62,82%), ΚΡΙ (+59,71%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+53,93%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Τη διαγραφή από το ταμπλώ του Χ.Α. των μετοχών της Εταιρείας Fieratex αποφάσισε η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α., καθώς τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, δεν έχει προβεί σε δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου 2024 και δεν υφίστανται προοπτικές ανάκαμψης και βελτίωσης της χρηματοοικονομικής θέσης της που να επιτρέπουν την άρση της εν λόγω αναστολής. Ως ημερομηνία αφαίρεσης των μετοχών της Εταιρείας από το σύστημα διαπραγμάτευσης του Χ.Α. ορίστηκε η Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΑΙΡ (+6,70%), ΑΣΤΑΚ (+5,51%), ΚΕΚΡ (+0,40%), ΔΟΜΙΚ (+2,22%), ΣΠΙ (+1,12%), ΤΖΚΑ (+1,66%), ΜΕΝΤΙ (+0,96%), ΠΑΠ (+0,42%).

Αγορές από τον διευθύνοντα σύμβουλο στην MIG (+0,52%), από πρόεδρο και αντιπρόεδρο ΔΣ στην Realcons (+0,29%) και από τον πρόεδρο του ΔΣ στην Foodlink (-1,44%).

Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 3/12 για ΙΝΚΑΤ (-0,42%), Πλαγιοανοδικά από τα 2,535 ευρώ (κλείσιμο 20/11) για Ιντρακόμ (+1,03%).

Με αυξημένες συναλλαγές προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η ACAG (+4,26%).

Κάτι κινήθηκε στον Logismo (+2,31%).

Πλαγιοανοδικά από τα 7,90 ευρώ (κλείσιμο 4/12) ο Πετρόπουλος (+3,99%). Σε υψηλά 4μηνου η μετοχή.

Βγαίνει “bid” στην Ελλάδος (+0,35%), αλλά η προσφορά μόνο αμελητέα δεν είναι.

Ανοδικό “καρέ” για την Intralot (+0,92%) εν μέσω φημών για επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις. Ευδιάκριτη η υποχώρηση του τίτλου, από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,012 ευρώ (+3,90%).

Σε απάντηση της από 10/12/2024 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με δημοσιεύματα για φερόμενη εξαγορά της “Μπάρμπα Στάθης”, η Ιντεάλ επανέλαβε ότι “εξετάζει ενδεχόμενες νέες επενδύσεις, τηρώντας πάντα κατά γράμμα τις νόμιμες υποχρεώσεις της ως Εισηγμένη Εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό ότι δεν υπάρχει σήμερα, πληροφορία προς ανακοίνωση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε σχέση με τη δραστηριότητά μας”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1359 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1429 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1402 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1393 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1520 και 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3356 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3609 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3550, 3493, 3468 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3404 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με τον Γαλλικό CAC 40 να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με οριακά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,051 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2720 ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), στα $32,7 ισορροπεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $96000 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3600 το Ethereum.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πως “ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στη Χώρα του και τις ΗΠΑ δεν θα ανεδείκνυε Νικητή”.

Από την άλλη, το Πεκίνο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει “πιο προληπτικά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης και να υιοθετήσει μια μετριοπαθώς πιο χαλαρή νομισματική πολιτική το 2025, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,4 δισ. στα 103,4 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα είναι μια από τις 8 Χώρες της ΕΕ που ο προϋπολογισμός του 2025 εγκρίθηκε χωρίς καμία επιφύλαξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό πιστοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

H Morgan Stanley επισημαίνει ότι συναντήθηκε με τα Ελ. Πετρέλαια και τη Motor Oil κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου στις 2 - 3 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.

Για τα ΕΛΠΕ (σύσταση ουδέτερη, τιμή - στόχος 7 ευρώ), κοιτάζοντας προς το 2025, η Διοίκηση πιστεύει ότι το β’ εξάμηνο του 2025 θα πρέπει να είναι ισχυρότερο από το α' εξάμηνο, δεδομένης της επανεκκίνησης ορισμένων Διυλιστηρίων κατά το προηγούμενο μέρος του έτους. Όσον αφορά τις εκκαθαρίσεις, η συντήρηση στον Ασπρόπυργο αναμένεται για το β’ εξάμηνο, αλλά ενδέχεται να καθυστερήσει για το 2026.

Για τη Mοtor Oil (σύσταση υπεραπόδοση, τιμή - στόχος τα 27 ευρώ), μέχρι στιγμής τα περιθώρια κέρδους αυτό το τρίμηνο είναι ισχυρότερα από ό,τι το γ' τρίμηνο. Οι εργασίες αποκατάστασης από την πυρκαγιά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το γ' τρίμηνο του 2025.

Την κάλυψη της Interlife με σύσταση “υπεραπόδοσης” και τιμή - στόχο τα 6,4 ευρώ ξεκίνησε η Piraeus Sec. Για το 2024 περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,66 ευρώ και μέρισμα 0,13 ευρώ.

Είμαστε αισιόδοξοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, με τις Διοικήσεις των Τραπεζών να είναι επίσης αισιόδοξες για τις κλήσεις. Διατηρούμε συστάσεις ‘αγοράς’ και για τις τέσσερις Συστημικές Τράπεζες, αλλά προτιμούμε την Εθνική Τράπεζα για το κερδοφόρο franchise με τη μεγαλύτερη ευελιξία για αύξηση των διανομών και την Τράπεζα Πειραιώς για δυνατότητες re-rating, τη μεγαλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα, με ισχυρή δυναμική στην εταιρική πίστη. Επίσης, προσθέτουμε την ΕΤΕ στην Πανευρωπαϊκή λίστα κορυφαίων επιλογών μας, με τιμή - στόχο τα 11,2 ευρώ”, εξηγεί η UBS.

Τάσεις σταθεροποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα έδειξε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρουσίασε ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,4% τον Νοέμβριο, όσο ακριβώς και τον Οκτώβριο. Στη σύγκριση Νοεμβρίου - Οκτωβρίου ο δείκτης παρουσίασε νέα μείωση κατά 0,4%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Cenergy και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Autohellas, TITC, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Σαράντης, ΤΕΝΕΡΓ.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα, με 46 ανοδικούς τίτλους, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του FTSE25 και να σημειώνουν αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.339 συμβόλαια).

Στα 4.949 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.945 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.576 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.576 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 420, 367 για τον Δεκέμβριο και 53 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.558), κινήθηκε μεταξύ 3.554,25 και 3.584 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.292), κινήθηκε μεταξύ 1.292 και 1.303 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.518,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Εθνική, 13.429 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.223), Πειραιώς (10.529), Εθνική (2.547), Alpha Bank (11.767), ΔΕΗ (749), Viohalco (162), Motor Oil (413), Ελλάκτωρα (350), ΑΔΜΗΕ (2.359), Αεροπορία Αιγαίου (503), Μυτιληναίο (1.040), Ελ. Πετρέλαια (339), Ιντρακόμ (461), ΕΛΧΑ (360), ΓΕΚ (217), ΕΧΑΕ (676), Ιντρακάτ (1.199), Jumbo (111), Lamda Development (1.059).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 136.417, Πειραιώς 86.223, ΑΔΜΗΕ 26.476, ΔΕΗ 19.462, Eurobank 20.463, Εθνική 18.411, ΓΕΚ 10.625, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.178.079 τεμ., (από 57.272.005 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.088.711 τεμ. (63.179.298), ΟΠΑΠ 1.714.326 τεμ. (1.704.889), Εθνική 15.582.953 τεμ. (15.586.285), ΟΤΕ 1.991.936 τεμ. (1.856.742), Πειραιώς 13.300.585 τεμ. (13.186.855), Ελ. Πετρέλαια 1.883.301 τεμ. (1.869.052), Motor Oil 1.445.456 τεμ. (1.447.108), Intralot 1.112.637 τεμ. (1.112.637).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v