Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αποχαιρέτησε Νοέμβριο και 1.400 μονάδες

Στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη. Πωλητές σε Coca Cola, Εθνική, ΔΕΗ. Αντίδραση από Lamda. Οριακά κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο το Νοέμβριο.

Χρηματιστήριο: Αποχαιρέτησε Νοέμβριο και 1.400 μονάδες

Συνεδρίαση πανομοιότυπη των αμέσως προηγούμενων και η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να ξεκινά τις σημερινές συναλλαγές ήπια ανοδικά και τους εν δυνάμει πωλητές, σχετικά γρήγορα, να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησαν μέχρι τέλους.

Συνεχίστηκαν οι “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών γύρω από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, με την διαφορά πως σήμερα οι “sellers” έδειξαν πιο αποφασιστικοί και η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον ΓΔΧΑ να κλείνει χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, αυξάνοντας έτι περαιτέρω τις υφιστάμενες ανησυχίες για την δυναμική της Εγχώριας Αγοράς, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη φάση.

“Γκολ και θέαμα” στις τελικές δημοπρασίες, με κλείσιμο των βασικών δεικτών (ΓΔ, FTSE25) στο χαμηλό ημέρας και μαζί με αυτούς και 11 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Εξαιρετικά ανησυχητική η καθοδική εκτόνωση της Εθνικής (-2,11%), με το σημερινό κλείσιμο να παραπέμπει σε τιμές πρώτου δεκαημέρου Ιανουαρίου 2024 (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 8/1 και στα 6,548 ευρώ).

Όλα τα παραπάνω, παρά τις διαρροές για κίνηση - έκπληξη της ΕΧΑΕ στις 11 Δεκεμβρίου, που θα “σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το Χρηματιστήριο και την Ελληνική Οικονομία”.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου, θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη στην Αγορά εξομαλύνοντας τις πιέσεις που ασκούν funds, τα οποία ρευστοποιούν θέσεις, όμως οι πρόθυμοι αγοραστές όλο και λιγοστεύουν”.

Η Αγορά και κυρίως οι “ραντιέρηδες” περιμένουν τη δημόσια πρόταση από την Masdar προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα τα χαρτοφυλάκια, Θεσμικά και Ιδιωτικά, που έχουν τοποθετηθεί στον τίτλο της ΤΕΝΕΡΓ, αν και κάποιοι σχετικά βιαστικοί ρευστοποίησαν λίγο χαμηλότερα, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν ότι μέρος αυτής της ρευστότητας θα επιστρέψει στο Χ.Α., κάτι που μένει να φανεί και στην πράξη.

Πάντως οι πρώτες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για αυτούς που θα ρευστοποιήσουν θέσεις στην ΤΕΝΕΡΓ, αναφέροντας πως “δεν αναμένεται ιδιαίτερη ‘βιασύνη’ επανατοποθετήσεων”.

Από την άλλη και παρά τις πρόσφατες, χαλαρές διαψεύσεις, συντηρούνται οι φήμες – εκτιμήσεις για πιθανή φορολόγηση στα Τραπεζικά κέρδη και αυτό φαίνεται στο ταμπλώ, επί καθημερινής βάσεως (πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι “στο πιθανό στόχαστρο της Κυβέρνησης βρίσκονται, εκτός από τις Τράπεζες και οι Ηλεκτροπαραγωγοί”).

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Αγορές απεχθάνονται τις Κυβερνητικές παρεμβάσεις και τα χαράτσια, κάτι που αποδεικνύεται από την πρόσφατη πορεία των μετοχών των Διυλιστηρίων, όταν προ διμήνου επιβλήθηκε και νέα εισφορά.

Την ίδια ώρα, η πλαγιοκαθοδική κίνηση με χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά, έχει κουράσει τους ενεργούς επενδυτές και πολύ περισσότερο τους traders που επιμένουν στις ημερήσιες κινήσεις, συνεχίζοντας να γράφουν ζημιές, ενώ τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, χάνονται μέσα στο επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί στην Εγχώρια Αγορά.

Με τα παραπάνω δεδομένα και τη βαρύτητα του Τραπεζικού κλάδου στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αυξάνεται το ενδιαφέρον για το επερχόμενο Συνέδριο της Morgan Stanley, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Αξίζει υπενθύμισης ότι η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνουν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Morgan Stanley στο Λονδίνο το 3ο Επενδυτικό Συνέδριο “Morgan Stanley and Athens Stock Exchange Greek Investment Conference”, με την συμμετοχή 37 Εισηγμένων Εταιρειών.

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Alpha Finance, Eurobank Equities, NBG Sec, Piraeus Sec. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Θεσμικούς επενδυτές, ενώ θα ακολουθήσει “fireside chat” με εκπροσώπους της Morgan Stanley.

Επίσης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με αναλυτές της Morgan Stanley.

Θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τις εξής Εταιρείες: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, Autohellas, Άβαξ, BOCHGR, Cenergy, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Ιντρακάτ, Intralot. Κρι Κρι, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική, Motor Oil, Optima bank, Πειραιώς, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, TITC, Trade Estates, Viohalco , ΕΛΧΑ, Noval Property.

Στις 5 Δεκεμβρίου, στη Γενεύη, θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στην αρχή του 2025 και στη Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένο το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan.

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα σημερινά στοιχεία από τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Eurostat, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,3%, όπως προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, επιταχύνοντας από το 2% του Οκτωβρίου. Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, ο ΔΤΚ εμφάνισε πτώση κατά 0,3% μετά την αύξηση 0,3% της περασμένης μέτρησης. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με 2,7% ετησίως, όπως και τον Οκτώβριο, έναντι εκτίμησης για 2,8%. Στη μηνιαία σύγκριση, ο δομικός ΔΤΚ εμφάνισε σημαντική υποχώρηση κατά -0,6%, μετά το +0,2% του Οκτωβρίου.

Η προσοχή όσων traders θα παραμείνουν ενεργοί και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου).

Συνεχίζουν να υποχωρούν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,19% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,22% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 2,934% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 5 Δεκεμβρίου 2025.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1406,43 (+0,19%) και 1393,52 μονάδων (-0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1395,27 (-0,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1393,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.

Ο τζίρος στα 96,8 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΛΦΑ), ενώ οι ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 96,8 εκατ., τα 91,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 11μηνου.

Η εβδομάδα αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη αρνητική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 0,58%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 3,10%.

Ο Νοέμβριος ολοκληρώθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαία κέρδη 0,78% και τον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 0,20%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 7,76% και ο ΔΤΡ κέρδη 8,25%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 11μηνου η DotSoft με κέρδη 249,06%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου της ΤΕΝΕΡΓ στην Εταιρεία Masdar του Abu Dhabi θα ακολουθήσει η δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών, διαδικασία που θα απελευθερώσει ρευστότητα €800 εκατ. Η διοχέτευση των κεφαλαίων αυτών σε άλλες επενδυτικές επιλογές, είναι πιθανό να συμβάλει στην αναζωογόνησή της στάσιμης Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, που αδυνατεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 1411 μονάδες στην παρούσα φάση”, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο Τραπεζικός δείκτης ουσιαστικά συσσωρεύει, αφού πρωτίστως έχει κάνει και νέα υψηλά του 2016 και όπως φαίνεται στο εβδομαδιαίο γράφημα, πάνω από αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντιστάσεις. Είναι φυσιολογικό να χρειάζεται κάποιος χρόνος να απορροφηθούν τα επίπεδα των Placements, πριν δούμε την επόμενη ανοδική κίνηση. Την Δευτέρα λογικά θα έχουμε εικόνα από τον Πρωθυπουργό, σε σχέση με τι θα γίνει με την πιθανή έκτακτη φορολογία στον κλάδο, μιας και το πιο πιθανό να υπάρχει ερώτηση από δημοσιογράφο στην συνέντευξη στο bloomberg. O ταλαντωτής σε ιδανικά επίπεδα σε εβδομάδα, με την διαφορά ότι ακόμα δεν έχει δώσει κάποιο ανοδικό έναυσμα. Ο μαγνήτης του 1400 επιπέδου, ΓΔΧΑ, συνεχίζει να τραβάει τις τιμές το τελευταίο διάστημα, με την Αγορά να χαρακτηρίζεται ως ατασική. Ο τζίρος βαίνει μειούμενος στις πτωτικές κινήσεις της Αγοράς”, όπως επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα σημαντικά μειωμένη και με την Αγορά να συνεχίζει να αναζητά κατεύθυνσή συσσωρεύοντας κοντά στα επίπεδα των 1400 μονάδων. H περίοδος των αποτελεσμάτων 9μηνου τελείωσε αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας σε γενικές γραμμές καλές εντυπώσεις, ενώ και η ολοκλήρωση του deal της MASDAR-ΤΕΡΝΑ θα λειτουργήσει θετικά και στην ρευστότητα της Αγοράς μας. Η επόμενη εβδομάδα ξεκινά με το διήμερο επενδυτικό συνέδριο της MORGAN STANLEY στον Λονδίνο με την συμμετοχή 37 Εισηγμένων, ενώ την Παρασκευή 6/12 θα ανακοινωθεί η Έκθεση της Scope για την Ελληνική Οικονομία. Γεγονότα που μπορούν τονώσουν και πάλι το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Λεωφόρο Αθηνών το τελευταίο μήνα της χρονιάς. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1411 και 1444 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 βρίσκεται στις 1428 μονάδες”.

“Ισορροπία και αισθητή κάμψη του ενδιαφέροντος ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδας του μήνα, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Έστω και οριακά ο Νοέμβριος έκλεισε θετικός και παρά το δυνατό ξεκίνημα με τις συναλλαγές του MSCI την Δευτέρα, η εικόνα δεν είχε την ανάλογη συνέχεια.

Η στάση αναμονής που κρατούν οι επενδυτές συνδέεται με το θέμα μιας ενδεχόμενης φορολόγησης της κερδοφορίας των Τραπεζών, ενδεχόμενο το οποίο, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, διατηρείται στην επικαιρότητα, λειτουργώντας ανασταλτικά στον κλάδο “ατμομηχανή” της Αγοράς.

Ο προβληματισμός της Επενδυτικής Κοινότητας είναι δικαιολογημένος, καθώς μετά την έκτακτη φορολόγηση των Διυλιστηρίων και των Εταιρειών Ενέργειας, άλλη μια κατηγορία Επιχειρήσεων, με σημαντικό “ειδικό βάρος” στην διαμόρφωση της επενδυτικής ψυχολογίας, “απειλείται με τιμωρία” για τις φετινές επιδόσεις ρεκόρ. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα δοθούν απαντήσεις που θα ξεκαθαρίζουν την υπόθεση από επίσημες πηγές, πολύ πιθανόν η στιγμή αυτή να έρχεται με το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας.

Κεντρικό γεγονός της εβδομάδας που πέρασε ήταν η ολοκλήρωση της συναλλαγής απόκτησης του 67% στην Τέρνα Ενεργειακή από την Masdar, η οποία συνιστά το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η δημόσια πρόταση αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, μετά την εκκαθάριση της συναλλαγής, καθώς έχουν ικανοποιηθεί οι αιρέσεις της απόκτησης του ποσοστού στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή. Η συναλλαγή αποτελεί ένα νέο ορόσημο για την Ελληνική Αγορά και αποτελεί μια επίσημη δήλωση για τις δυνατότητες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όταν ικανοποιούνται βασικά επενδυτικά κριτήρια.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που έλαβαν χώρα φέτος και πέρασαν μέσα από 11 Εισηγμένες Εταιρείες έφθασαν τα 5,2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Τράπεζας) ενώ αν ληφθεί υπόψη και ο δανεισμός που συνόδευε τις αποτιμήσεις, η βελόνα ανεβαίνει στα 9,08 δισ. ευρώ.

Παρά την ισχυρή κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο, δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από την Αγορά, ακόμα και σε μια λογική μερικής αναπροσαρμογής των αποτιμήσεων με οδηγό τα τιμήματα των εξαγορών.

Στην αναιμική κίνηση, πάντως, της Εγχώριας Αγοράς έπαιξαν ρόλο και οι ήπιες τάσεις στο εξωτερικό, λόγω των αργιών της Wall Street, αλλά και της αναμονής ενόψει των επενδυτικών Συνεδρίων, με έντονο Ελληνικό χρώμα, που θα ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Η μεταβλητότητα της Αγοράς θα αυξηθεί, πιθανότατα, την επόμενη εβδομάδα, καθώς μια σειρά βασικών οικονομικών δεικτών που αφορούν τον δείκτη Μεταποίησης (Δευτέρα, ΡΜΙ Νοεμβρίου εκτ. 47,5) και την Αγορά εργασίας (Παρασκευή επιδόματα 200 χιλ. νέες θέσεις ) στις ΗΠΑ μπορεί να επαναφέρουν τη συζήτηση γύρω από την επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης της 18ης Δεκεμβρίου, δίνοντας και τα ανάλογα εναύσματα.

Τεχνικά δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα από την περασμένη Παρασκευή, αφού ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύθηκε για μια ακόμα εβδομάδα σε στενό εύρος διακύμανσης (μόλις 19 μονάδες), χωρίς να δοκιμάσει κάποια ζώνη τιμών με αξιώσεις διάσπασης.

Η συσσώρευση διατηρήθηκε χωρίς να υπάρξουν νέες αναγνώσεις, ενώ ο καθαρός τζίρος υποχώρησε αισθητά στο τέλος της εβδομάδας.

Το κλείσιμο της Παρασκευής βρήκε το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται εκ νέου στην ζώνη της ουδετερότητας, κρατώντας ίσες αποστάσεις σε ότι αφορά την κατεύθυνση της τάσης και δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι το εύρος μεταξύ 1390 και 1410 μονάδων είναι η ζώνη της αδιαφορίας.

Η συνεχής μείωση της μεταβλητότητας από εβδομάδα σε εβδομάδα υποδηλώνει στάση αναμονής, ίσως και αμηχανίας, καθώς επί του παρόντος καμία πλευρά δεν φαίνεται ισχυρή να ωθήσει δυναμικά το Γενικό Δείκτη σε νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Ως εκ τούτου, όσο διατηρείται η “ανακωχή” πέριξ των 1400 μονάδων, δεν υπάρχουν και νέα τεχνικά δεδομένα για την βραχυπρόθεσμη εκτίμηση της Αγοράς.

Την Δευτέρα και την Τρίτη θα διεξαχθεί το Συνέδριο των Ελληνικών Εισηγμένων Εταιρειών στο Λονδίνο, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει το Συνέδριο της Wood για τις Αναπτυσσόμενες Αγορές.

Την προσεχή Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την προκαταρκτική εκτίμηση για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου (β’ τρίμηνο +2,3%), ενώ αργά το βράδυ η Scope θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΟΤΕ (6,2), ΕΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,7), ΔΕΗ (4,4), ΜΥΤΙΛ (4,4), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (0,9) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Αν εξαιρεθεί η μετοχή της Eurobank που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους “sellers” (ΑΛΦΑ -0,88%, ΕΤΕ -2,11%, ΕΥΡΩΒ -0,50%, ΠΕΙΡ -0,77%).

Μεταξύ 1170,43 (+0,68%) και 1148,58 μονάδων (-1,19%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1149,97 (-1,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1149,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1196 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1239 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και 1311 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 1140 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,22%), ΕΛΠΕ (+0,67%), ΕΛΧΑ (+1,63%), ΕΥΔΑΠ (+0,52%), ΛΑΜΔΑ (+1,70%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,15%), CENER (+0,23%).

Μετά τα “πακέτα” της ΤΕΝΕΡΓ (+0,15%) που πέρασαν χθες από το Χ.Α. και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούσαν πως η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,22% και όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 298 μηνών).

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 96,1 εκατ. ευρώ, από 76,6 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο καθαρού δανεισμού, αν προσμετρηθεί και η Αττική Οδός μετά την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή, πάει στα 3,2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το εννεάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε € 2.482,7 εκατ. (εκ των οποίων € 2.233,2 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) έναντι € 2.529,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Η Τέρνα Ενεργειακή (+0,15%) ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 52,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45,3%.

Για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το ημερήσιο “stop long” στα 16,68 ευρώ και αμέσως χαμηλότερα η ζώνη στήριξης 16,66 – 16,52 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 18,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+114,29%), ΦΒΜΕΖΖ (+101,98%), SOFTWEB (+92,44%), MONTA (+91,62%), TITC (+80,65%), ΚΟΥΑΛ (+75%), OPTIMA (+61,54%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 785712 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (0%). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 440964310.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΥΡΙΟ (+2,89%), ΚΕΚΡ (+2,93%), ΕΒΡΟΦ (+2,17%), ΕΛΒΕ (+1,72%), ΚΛΜ (+2,03%), ΜΕΝΤΙ (+2,46%), ΚΟΥΑΛ (+1,33%), ΔΡΟΜΕ (+1,05%), ΙΝΤΕΤ (+5%), ΒΙΝΤΑ (+9,30%), ΧΑΙΔΕ (+4,42%).

Από τα πρόσφατα χαμηλά τριμήνου προσπαθεί να αντιδράσει η Profile (+1,78%), από τα χαμηλά 5μηνου η ΕΥΑΘ (+1,28%) και από τα χαμηλά 49 μηνών τα Πλ. Κρήτης (+5,84%).

Βγήκε μικρό “bid” στην ΜΙΝ (+1,98%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Βιοκαρπέτ (+2,54%) και ΜΑΣΤΙΧΑ (+2,42%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές για REALCONS (+1,75%, πωλήσεις από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ).

Σε νέα υψηλά 15 μηνών η Αλουμύλ (+2,72%), εν μέσω φημών για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και ενδιαφέρον τοποθετήσεων από Ξένα Funds και Εγχώριους Θεσμικούς. Για το σύνολο της χρήσης 2024, η Διοίκηση περιμένει έσοδα 430 εκατ. ευρώ, EBITDA 50 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 20 εκατ. ευρώ. Στις 9/12 η έκτακτη γ.σ. με θέμα την απόσχιση του κλάδου χυτηρίου. Πιθανή και η αναπροσαρμογή της αξίας των Ακινήτων της Εισηγμένης.

Σε υψηλά 8 μηνών η Προοδευτική (+8,90%). Θα εκποιηθούν από 10 Δεκεμβρίου 107812 μετοχές με επισπεύδοντα τη ΔΟΥ Ρόδου.

Πωλήσεις από τον CEO στη MED (+2,16%).

Σε υψηλά 4μηνου, με 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αγορές από “insiders” στην Foodlink (+3,33%).

Αγορές από τον πρόεδρο του ΔΣ στην Τεχν. Ολυμπιακή (+0,43%).

Η Optima bank αναλαμβάνει, από 2/12, την ε.δ. στον Λούλη (0%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1434 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1399 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1427 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες στηρίξεις στις 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1434, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 3395 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3464 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3294 και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με ανοδικές διαθέσεις η Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, στο 1,054 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2685 αναρριχάται ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $31,15 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Προς τα $98000 επιστρέφει το Bitcoin, προς τα $3600 το Ethereum.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Ν. Κορέα υποχώρησε 0,3% τον Οκτώβριο, από τον Σεπτέμβριο συνεχίζοντας σε καθοδική τροχιά, μετά την πτώση του Σεπτεμβρίου κατά επίσης 0,3%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,3% τον Οκτώβριο, περνώντας σε ανοδικό έδαφος μετά την πτώση του Σεπτεμβρίου κατά 1,3%.

Ο πληθωρισμός στο Τόκυο σκαρφάλωσε στο 2,6% το Νοέμβριο, από 1,8% τον Οκτώβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα Τρόφιμα, αυξήθηκε στο 2,2%, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 2,1% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε το πραγματικό ΑΕΠ της Ινδίας το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2024, μεταδίδουν οι Financial Times. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 5,4%, σύμφωνα με Κυβερνητικά στοιχεία, έναντι 8,1% το ίδιο διάστημα πέρυσι. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί στην Χώρα τα τελευταία επτά τρίμηνα.

Ο κύκλος εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1% τον Οκτώβριο σε πραγματικούς όρους, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Destatis. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, προσαρμοσμένες για τις ημερολογιακές και εποχικές διακυμάνσεις, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,5% σε πραγματικούς όρους, έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,3%.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις στην Αγορά Κρατικών ομολόγων που προέρχονται από πολιτικούς κινδύνους”, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ και πρόεδρο της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat ο ΔΤΚ υποχώρησε οριακά στο 3% ετησίως, από το 3,1% του περασμένου μήνα (σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα εγχώρια πρότυπα της ΕΛΣΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στο 2,4% ετησίως). Στη μηνιαία σύγκριση ωστόσο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εμφάνισε σημαντική υποχώρηση με τις τιμές να είναι μειωμένες κατά 1,1% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο τα ΕΛΠΕ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development και ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Autohellas, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 65 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v