Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χτύπησαν τις τραπεζικές μετοχές οι πωλητές

Σχεδόν 2% η πτώση του τραπεζικού κλάδου στη σημερινή συνεδρίαση που, εκ νέου, χαρακτηρίστηκε από περιορισμένες συναλλαγές. Αντίβαρο η Coca Cola, αλλά και η ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Χτύπησαν τις τραπεζικές μετοχές οι πωλητές

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από πέντε συνεχόμενες, ήπια, ανοδικές συνεδριάσεις, χωρίς Τραπεζικές βοήθειες και με αθροιστικά κέρδη 3,02% και επόμενο ήταν σήμερα να επικρατήσουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς οι Τραπεζικές μετοχές παρέμειναν αδύναμες και το κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, εμφανώς επιφυλακτικό, παρά την ανακοινωθείσα εκεχειρία στην Μέση Ανατολή.

Λίγοι οι τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις και ακόμα λιγότεροι αυτοί από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με την καθαρή αξία συναλλαγών να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν σημαντικά χειρότερη, αν δεν υπήρχαν οι βοήθειες από τον μόνιμο “μπαλαντέρ” της Αγοράς, δηλαδή τον τίτλο της ΕΕΕ (+1,84%).

Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν την σημερινή αναιμική εικόνα της Εγχώριας Αγοράς, στις επερχόμενες αργίες στην Wall Street, ενώ από την άλλη όλοι οι ενεργοί παίκτες δείχνουν να περιμένουν την επισημοποίηση του deal στην ΤΕΝΕΡΓ, τα “πακέτα” που θα περάσουν μέσω του Χ.Α. και την δημόσια πρόταση που ακολουθήσει, μπας και η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, συνδυαστεί και με αναζήτηση νέων “επενδυτικών προορισμών”, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec), “στον ορίζοντα, εκτός από τις δύο συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, δεν υπάρχουν σημαντικά οικονομικά γεγονότα ως το τέλος του έτους. Οι αποφάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται να έχουν μετατεθεί για την επόμενη χρονιά, πιθανότατα θα συνδεθούν με την ανάληψη της Προεδρίας από τον Ντόναλτ Τράμπ. Η κερδοφορία Εταιρειών τόσο στη Wall Street, όσο και στην Ελλάδα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και από ότι φαίνεται δεν έχουμε κάποια μεγάλη διάθεση ‘πακέτου’ μετοχών στο κοντινό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν, επομένως, οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο κλείσιμο της χρονιάς, επαναλαμβάνοντας το χρηματιστηριακό ράλι που τρέχει επί πέντε συνεχόμενα χρόνια (2019 - 2023) κάθε Δεκέμβριο”.

Υπενθυμίζεται ότι Dow Jones και S&P 500 ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σε προηγούμενο μετασυνεδριακό σχόλιο και πιο συγκεκριμένα στις 20/11, η στήλη είχε, μεταξύ άλλων, σημειώσει πως “όσον αφορά την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αυτή μάλλον κινείται σε ‘εικονική πραγματικότητα’ καθώς, μπορεί οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να καταγράφουν κέρδη από την αρχή του χρόνου, όμως περίπου το 70% των εισηγμένων μετοχών, καταγράφει απώλειες, με σημείο αναφοράς το κλείσιμο της 29/12, ενώ δεκάδες τίτλοι κινούνται σε πολύμηνα, ή και πολυετή χαμηλά”.

Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25, ΔΤΡ) είναι θετικοί από την αρχή του έτους, μόνο 53 τίτλοι (31% του συνόλου) έχουν θετική απόδοση, με σημεία αναφοράς το κλείσιμο στις 29/12/2023 και το χθεσινό κλείσιμο. Και μόνο 38 μετοχές (25%) έχουν απόδοση καλύτερη από τον Γενικό Δείκτη. Από την άλλη, 92 τίτλοι καταγράφουν απώλειες, στο ίδιο διάστημα. Επομένως, υπάρχει “πεδίον δόξης λαμπρό” για όσους επιχειρήσουν σχετική βελτίωση των αποτιμήσεων, μέχρι τις 31/12.

Με μικτά πρόσημα και σαφώς επιφυλακτική στάση οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει η πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επιβολή τους για την Ευρώπη, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι, μεταξύ άλλων, “θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, μία πορεία που μπορεί να απλωθεί και στην Παγκόσμια Οικονομία, αντιστρέφοντας τη μέχρι τώρα νομισματική πολιτική”.

Η προσοχή και στις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, με ρυθμό 2,8% έτρεξε η Αμερικανική Οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2024, έναντι του β΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους, όπως επιβεβαιώθηκε από τη δεύτερη ανάγνωση των συγκεκριμένων μακροοικονομικών στοιχείων (αναμένεται η τρίτη και οριστική ανάγνωση των στοιχείων). “Το 2,8% είναι ελάχιστα χαμηλότερα από το 3% του β΄ τριμήνου, ωστόσο πρόκειται για έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης” σύμφωνα με αναλυτές.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ σημείωσε μικρή άνοδο τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε μεγαλύτερη άνοδο από ότι τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι ανόδου 2,1% τον Σεπτέμβριο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,2%, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “στο υπόλοιπο της εβδομάδας στο εξωτερικό, ξεχωρίζει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη για το μήνα Νοέμβριο (Πέμπτη, 28/11). Η Πέμπτη είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών και η Wall Street θα είναι κλειστή. Ημιαργία την Παρασκευή 29/11”.

Η προσοχή όσων traders θα παραμείνουν ενεργοί και στις τελευταίες ανακοινώσεις έτους από ECB (12 Δεκεμβρίου) και Fed (17-18 Δεκεμβρίου).

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν, στη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν νωρίτερα τον Νοέμβριο, επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσο πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια στο μέλλον. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση επισήμαναν ότι “οι αποφάσεις δεν είναι προδιαγεγραμμένες και εξαρτώνται από την εξέλιξη της Οικονομίας και τις επιπτώσεις για το οικονομικό outlook”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσαν οι “δοκιμαστικές βουτιές” του Γενικού Δείκτη, εκ νέου, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, η παρατεταμένη αδυναμία του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, αλλά και η ξαφνική απόσυρση των αγοραστών από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου είχαν δηλώσει παρουσία στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει υπενθύμισης ότι η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνουν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Morgan Stanley στο Λονδίνο το 3ο Επενδυτικό Συνέδριο “Morgan Stanley and Athens Stock Exchange Greek Investment Conference”, με την συμμετοχή 37 Εισηγμένων Εταιρειών.

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Alpha Finance, Eurobank Equities, NBG Sec, Piraeus Sec. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Θεσμικούς επενδυτές, ενώ θα ακολουθήσει “fireside chat” με εκπροσώπους της Morgan Stanley.

Επίσης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με αναλυτές της Morgan Stanley.

Θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τις εξής Εταιρείες:

ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, Autohellas, Άβαξ, BOCHGR, Cenergy, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Ιντρακάτ, Intralot. Κρι Κρι, Lamda Development, Μυτιληναίος, Εθνική, Motor Oil, Optima bank, Πειραιώς, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, TITC, Trade Estates, Viohalco , ΕΛΧΑ, Noval Property.

Στις 5 Δεκεμβρίου, στη Γενεύη, θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στην αρχή του 2025 και στη Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένο το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan.

Συνεχίζεται η υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,21% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,25% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,024% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σε υψηλό από το 2012 κινείται το περιθώριο (spread) ανάμεσα στην απόδοση του 10ετους Κρατικού Γαλλικού ομολόγου (3,02%) και του αντίστοιχου τίτλου της Γερμανίας (2,16%), καθώς η πολιτική αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό της Χώρας απειλεί να ρίξει την Γαλλική Κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο με δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων που διενεργήθηκε σήμερα, με την απόδοση της έκδοσης να διαμορφώνεται στο 2,46%, από το 2,71% που είχε βρεθεί στον προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία εντόκων εξαμήνου (23/10).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1411,56 (+0,25%) και 1396,6 μονάδων (-0,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1402,55 (-0,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1403,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,31%.

Ο τζίρος στα 87,6 εκατ., από τα οποία τα 8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΧΑ, ΔΦΑΑ, ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΜΥ, ΟΛΘ, ΕΕΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,6 εκατ., τα 79,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Με ‘doji’ έκλεισε χτες ο ΓΔ, με εξαίρεση τον Τραπεζικό κλάδο που είναι και αυτός που μπορεί να μας δώσει την λύση, στο τι θα γίνει τις επόμενες συνεδριάσεις. Διάχυτος ο φόβος για έκτακτη φορολογία στα κέρδη, παρά τις Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και πιθανότατα και μοχλός πίεσης εκ μέρους της Κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση των προμηθειών στον Τραπεζικό κλάδο. Το ‘iris’ έχει κάνει ‘ζημιά’ ωφελώντας τους καταναλωτές, με την διαφορά ότι το όριο είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αργά, ή γρήγορα η λύση θα δοθεί από τις ψηφιακές Τράπεζες. Δύσκολα η Κυβέρνηση θα αποφασίσει έκτακτη φορολογία, μιας και για ακόμα μία φορά θα κάνει ζημιά στην Αγορά και θα φανεί αναξιόπιστη (βλέπε ΜΟΗ ΕΛΠΕ κλπ) παρόλα αυτά αυτό θα ξεκαθαρίσει την Δευτέρα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η αλήθεια είναι πως αρκετοί επιχειρηματίες γκρινιάζουν για την όλη πρακτική και τον τρόπο που γίνονται κάποια πράγματα, καθώς εκτός από τις έκτακτες αποφάσεις, δεν δίνονται λύσεις σε καυτά προβλήματα που ταλαιπωρούν τις Επιχειρήσεις και προβληματίζουν την Οικονομία. Σαφώς η Κυβέρνηση δείχνει κουρασμένη και πιθανά η έλλειψη δυνατής αντιπολίτευσης να είναι ένας σοβαρός λόγος. Σημαντική η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ανδρουλάκη. Το άμεσο μέλλον θα δείξει αν η Κυβέρνηση μπορεί να γυρίσει την κατάσταση, ή θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Ο τίτλος της ΕΤΕ έχει έλθει πάνω σε μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, στην ζώνη του 6,70 – 6,80. Οι επενδυτές που μπήκαν στο Placement γράφουν απώλειες, με το επίπεδο των 7,55 ευρώ να είναι σημαντική αντίσταση, κάτι που συνέβη αντίστοιχα και στον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς με το επίπεδο 4. Στο 2,46% η απόδοση του ΕΓΕΔ 6 μηνών, η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2023, η 9η συνεχόμενη πτωτική δημοπρασία. Στο άλλο άκρο, κάποιες ενδιαφέρουσες εκδόσεις Ελληνικών ομολόγων συντηρούνται σε απόδοση στη λήξη περ. 3,7%, με ετήσια κουπόνια πάνω από 4%. Ο ΔΤΡ πλησιάζει στην ζώνη του 1160”, όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Λόγω απουσίας σημαντικών καταλυτών, θα περιμέναμε οι επιλεκτικές κινήσεις να συνεχιστούν”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Η υπέρβαση της περιοχής των 1420 - 1427 μονάδων συνεχίζει να παραμένει ο άμεσος στόχος, σε περίπτωση ανοδικής κίνησης του ΓΔΧΑ”, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στις Διεθνείς Αγορές συνεχίζεται η ανοδική πορεία, παρά τις αναφορές του επερχόμενου Πλανητάρχη, για δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ. Ακόμη και στους κόλπους της FED δεν συζητιέται (τουλάχιστον στο προσκήνιο) ο κίνδυνος αυτός. Οι επενδυτές δείχνουν ικανοποιημένοι από την επιλογή του νέου Υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ και δεν φοβούνται τον περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού, άρα και την επιβολή των δασμών. Η πτώση των αποδόσεων των Αμερικανικών ομολόγων και η παράλληλη υποχώρηση του Δολαρίου ήταν οι πρώτες αντιδράσεις. Η Ελληνική Αγορά, παρά το θετικό διεθνές περιβάλλον και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα εννεάμηνου που ανακοινώνονται, συνεχίζει να μην ακολουθεί. Η πλαγιοκαθοδική πορεία των τελευταίων μηνών έχει ατονήσει το ενδιαφέρον τον επενδυτών, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις των περισσότερων Εταιρειών και των προοπτικών τους. Οι Αγορές ανεβαίνουν με χρήματα και στην Ελληνική δεν μπαίνουν. Όμως επιλεκτικές τοποθετήσεις γίνονται από το ‘έξυπνο χρήμα’ χωρίς την πίεση του χρόνου”, όπως επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“O Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε ανοδική αντίδραση προς τις 1420 μονάδες. Αυτό όμως συνοδεύτηκε από σαφή διαφοροποίηση στις επιμέρους μετοχές, ακόμα και στον ίδιο κλάδο, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Από τη μια πλευρά έχουμε την ΤΙΤC με υψηλό 16 ετών και απόδοση YTD 79%, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ με υψηλό 22 ετών και απόδοση YTD 39%, τον ΟΛΠ με υψηλό 16 ετών και απόδοση YTD 37% και το ΚΡΙ που κατέγραψε πρόσφατα ιστορικό υψηλό με απόδοση 47% φέτος.

Από την άλλη πλευρά, κατέγραψαν πρόσφατα χαμηλό 52 εβδομάδων αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές όπως τα δυο Διυλιστήρια, ο ΜΥΤΙΛ και η ΑΡΑΙΓ, όλες εκ των πρωταγωνιστών της περυσινής χρονιάς.

Ταυτόχρονα, απογοητευτική εικόνα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα και οι Τράπεζες, πλην της ΕΥΡΩΒ, εν μέσω φημολογίας για έκτακτη φορολόγηση κερδών.

Το αποτέλεσμα είναι να υποαποδίδει σταθερά ο ΔΤΡ του Γενικού Δείκτη, τις τελευταίες εβδομάδες”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (6,2), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,8), ΔΕΗ (4,5), ΜΥΤΙΛ (4,5), ΠΕΙΡ (4,4), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (3), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,1), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3), ΑΤΤ (0,9) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε η μετοχή της ΠΕΙΡ (-2,75%), δεν ήλθαν σε επαφή με το “πράσινο” οι ΑΛΦΑ (-1,65%) και ΕΥΡΩΒ (-1,07%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε η μετοχή της ΕΤΕ (-2,63%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε νέα χαμηλά 10 μηνών.

Μεταξύ 1192,62 (+0,07%) και 1166,14 μονάδων (-2,15%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1167,24 (-2,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1168,15 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,98%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1154 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1287 και 1311 μονάδες.

Καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή υστέρησαν οι ΒΙΟ (-0,57%), ΔΑΑ (-1,33%), ΕΛΠΕ (-0,52%), ΕΛΧΑ (-0,65%), ΜΟΗ (-1,14%), ΜΥΤΙΛ (-0,45%), ΟΤΕ (-0,27%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,05%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΜΠΕΛΑ και ΣΑΡ.

Στις αρχές του 2025 εκτιμάται από τη Διοίκηση του ΟΤΕ ότι θα ολοκληρωθεί η πώληση της Telecom Romania. Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Νεμπής, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της εφεξής στρατηγικής της Εταιρείας. Στις προτεραιότητες η επέκταση του Δικτύου οπτικής ίνας.

Όσον αφορά το μέρισμα, ο κ. Νεμπής είπε πως “θα προσπαθήσει για ανάλογο, ή και λίγο υψηλότερο μέρισμα από αυτό που έδωσε για τη χρήση 2023, ο Οργανισμός”. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του προηγούμενου μερίσματος είχε θεωρηθεί χαμηλό και είχε προκαλέσει πίεση στη μετοχή, γιατί οι αναλυτές και οι επενδυτές ήθελαν υψηλότερο. Από την άλλη αναμένεται ανταγωνισμός από τη ΔΕΗ, αλλά και το δορυφορικό ίντερνετ του Έλον Μασκ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (-0,25%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 14,64 – 14,43 ευρώ (συγκλίνουν οι δυο ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 15,32 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για τη μετοχή της Μυτιληναίος (-0,45%). Η επόμενη στήριξη στα 30,70 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 33,26 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+113,74%), SOFTWEB (+97,67%), ΦΒΜΕΖΖ (+97,52%), MONTA (+91,62%), TITC (+79,49%), ΚΟΥΑΛ (+76,97%), OPTIMA (+62,31%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,58%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην κατηγορία ΕΝ.Α. PLUS του Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,0308 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,0504 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών (προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 0,2595 ευρώ) και οι μετοχές της ΦΒΜΕΖΖ (+3,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην ίδια κατηγορία με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,0084 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,0128 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών (προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 0,0770 ευρώ).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΧΑΙΔΕ (+0,89%), ΝΑΥΠ (+2,69%), ΛΑΝΑΚ (+9,76%), SOFTWEB (+2,10%), ΚΛΜ (+1,37%), ΣΠΙ (+1,59%), ΠΕΤΡΟ (+0,25%), ΣΠΕΙΣ (+1,45%), ΜΙΓ (+1,34%), ΕΥΑΠΣ (+0,32%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,80%).

Η Foodlink (+3,52% και αγορές από “insiders”) ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε από την Κυπριακή Εταιρεία “SADION INVESTMENTS LTD” (συμφερόντων κ. Κωνσταντίνου Παπαζήση), ποσοστό 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας “ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΑΘΗΝΑΪΚΗ Α.Ε.”, έναντι συνολικού τιμήματος 694.800,00 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 η Foodlink είχε ολοκληρώσει την εξαγορά του 55% του μετοχικού κεφαλαίου της “ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ” έναντι συνολικού τιμήματος 1.910.700,00 ευρώ και πλέον κατέχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της “ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ” το οποίο απέκτησε έναντι συνολικού τιμήματος 2.605.500 ευρώ. Από το συνολικό τίμημα, ποσό ύψους 231.600,00 ευρώ καταβλήθηκε σε Τραπεζικό λογαριασμό την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις την 15η Νοεμβρίου 2025 και την 15η Νοεμβρίου 2026.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/11 για Attica Group (+2,30%) και Κέκροπα (+1,26%).

Μαζεύεται η προσφορά στην Προοδευτική (+3,70%). Η δυναμική των αγοραστών θα φανεί πάνω από τα 0,2920 ευρώ.

Σε νέα χαμηλά 55 μηνών η ΜΑΣΤΙΧΑ (-5,83%).

Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” σε ΔΟΜΙΚ (+5,07%) και ACAG (+1,69%, προσπαθεί να βγάλει αντίδραση από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, αλλά έχει πωλητή).

Με συνολικό όγκο 1050 τεμ., κατόρθωσε να γράψει ημερήσιες απώλειες 6,90% η Doppler.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για AS Company (+0,76%).

Δύο “πακέτα” 16696 τεμ. έκαστο πέρασαν μέσω του Χ.Α. για τον ΟΛΘ (+1,90%), στα 21,20 και 21,40 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1434 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1427 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1434, οι αντιστάσεις στις 1445, 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3493 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση τις 3464 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στις 3396 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες. Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3522 και 3609 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικτές διαθέσεις και η Ευρώπη, με οριακές απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, στο 1,057 αναρριχάται το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2670 αντιδρά ο Χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2025), προς τα $30,60 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

“Τα τελευταία 24 χρόνια ο δείκτης S&P 500, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, έχει αυξηθεί κατά 572%, ενώ ο Χρυσός το ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί κατά 990%. Η ιδιοκτησία Χρυσού παραμένει ένα ‘κρυμμένο μυστικό’. Πολύ λίγοι, ακόμη και επαγγελματίες επενδυτές, γνωρίζουν ότι ο Χρυσός έχει αυξηθεί 11 φορές από το 2000. Από την άλλη, η συνολική κεφαλαιοποίηση των δέκα μεγαλύτερων Εταιρειών των ΗΠΑ είναι $19,2 τρισ. Αν δούμε τον ‘κύβο του Χρυσού’, η αξία όλου του Χρυσού που έχει παραχθεί στην ιστορία είναι $17 τρισ., δηλαδή $2,2 τρισ. λιγότερη από τις 10 μεγαλύτερες Εταιρείες. Αυτή η σύγκριση δείχνει πόσο σημαντικά υποτιμημένος είναι ο Χρυσός σήμερα. ‘Αναλογιστείτε πόσο κρίσιμη θα είναι η αξία του σε έναν Κόσμο που αντιμετωπίζει αυξανόμενες γεωπολιτικές, οικονομικές και νομισματικές αβεβαιότητες” σημειώνει η GoldSwitzerland.

Πάνω από τα $96000 επιστρέφει το Bitcoin, πάνω από τα $3565 το Ethereum.

Στην Αυστραλία, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,1% τον Οκτώβριο, από ένα χρόνο νωρίτερα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 2,3% με βάση δημοσκόπηση του Reuters.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας μείωσε τα επιτόκια στο 4,25%, από 4,75%, όπως ανέμεναν 22 από τους 23 οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι “μία τρίτη μεγάλη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, εάν η Οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται”.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία υποχώρησε τον Νοέμβριο. Ο δείκτης του κλίματος μεταξύ των Νοικοκυριών υποχώρησε κατά τρεις μονάδες, στις 90. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, περίμεναν ότι η μέτρηση θα ήταν σταθερή στο 94.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 2000, στις 213000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 216000.

O αριθμός των συμβολαίων για αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ τα οποία θα εκτελεστούν μετά από ένα ή δύο μήνες κατέγραψε άνοδο τον Οκτώβριο. Ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, ενισχύθηκε 2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. στις 77,4 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει, κατά μέσο όρο, πτώση 2%. Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023, οι πωλήσεις κινήθηκαν 5,4% υψηλότερα.

“H τελευταία πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών στην Κίνα, στο Μεξικό και στον Καναδά πιθανότατα θα ασκούσε ανοδική πίεση στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Με βάση τον γενικό κανόνα ότι κάθε αύξηση των δασμών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα αυξάνει τον δομικό δείκτη καταναλωτικών δαπανών (PCE) κατά 0,1%, υπολογίζουμε ότι οι προτεινόμενες αυξήσεις στους δασμούς, θα αύξαναν τον δομικό δείκτη PCE κατά 0,9%, αν εφαρμόζονταν”, σημειώνει η Goldman Sachs.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Η Deutsche Bank προχώρησε σε αύξηση στις τιμές - στόχους σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, με τις συστάσεις για τις μετοχές των δύο Τραπεζών να παραμένουν “buy”. Η νέα τιμή - στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι στα επίπεδα των 5,40 ευρώ, από 5 ευρώ πριν και για την Alpha Βank στα 2,35 ευρώ, από 2,30 ευρώ πριν. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανικός Οίκος είχε ανεβάσει τον πήχη για τη μετοχή της EΤΕ στα 10,15 από 9,85 ευρώ και για την Εurobank στα 2,95 ευρώ, από 2,85 ευρώ, με σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Autohellas και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, ΤΕΝΕΡΓ.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα, με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.428 συμβόλαια).

Στα 4.503 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.426 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.598 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.598 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 1 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 693, 665 για τον Δεκέμβριο και 28 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.393), κινήθηκε μεταξύ 3.374 και 3.410 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.171), κινήθηκε μεταξύ 1.171 και 1.171 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.170).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank, 10.503 Alpha Bank, 10.133 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.268), Πειραιώς (4.828), Εθνική (1.971), Alpha Bank (3.603), ΔΕΗ (648), ΕΥΔΑΠ (118), Cenergy (103), Μυτιληναίο (118), Motor Oil (166).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 155.345, Πειραιώς 94.557, ΑΔΜΗΕ 25.085, ΔΕΗ 18.992, Eurobank 17.655, Εθνική 25.631, ΓΕΚ 11.088, Τέρνα Ενεργειακή 16.612.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.671.961 τεμ., (από 57.612.717 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.870.636 τεμ. (63.350.636), ΟΠΑΠ 1.687.989 τεμ. (1.687.989), Εθνική 15.063.025 τεμ. (14.981.949), ΟΤΕ 2.291.039 τεμ. (2.287.697), Πειραιώς 13.182.251 τεμ. (13.182.251), Ελ. Πετρέλαια 1.707.989 τεμ. (1.668.031), Intralot 1.062.878 τεμ. (1.062.878), Motor Oil 1.611.318 τεμ. (1.630.421).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v