Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βγήκε στην επίθεση η τριπλέτα Alpha, Πειραιώς, Eurobank

Ισχυρά κέρδη για τις τράπεζες πλην Εθνικής. Ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, Metlen και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πωλητές στον ΟΤΕ. Στα 137 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Βγήκε στην επίθεση η τριπλέτα Alpha, Πειραιώς, Eurobank

Το γεγονός ότι το Χ.Α. παραμένει “Τραπεζοκρατούμενη Αγορά” είναι τοις πάσι γνωστό, όμως η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει το παραπάνω με τον πλέον εμφατικό τρόπο, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων Συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη, το +1,51% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για το ποιος κλάδος βρέθηκε και σήμερα στην “θέση του οδηγού”.

Περίπου “αόρατοι” για τους ενεργούς traders οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE25, συνέχισαν να “ταλαιπωρούνται” με περιστροφική κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, ενώ ασφαλώς και συνεχίζει να μην υπάρχει ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Από την άλλη και ενώ ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις εννεαμήνου από τις τέσσερις Δεικτοβαρείς Τράπεζες, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι “τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, βάζοντας ψηλότερα τον πήχη για τα κέρδη, την απόδοση των κεφαλαίων και τις διανομές στους μετόχους, ενώ όλες οι Συστημικές ανακοίνωσαν ταχύτερη μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν το ανοδικό σενάριο, όμως οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς δηλώνουν απορημένοι με την επιφυλακτικότητα που επέδειξε και η σημερινή συνεδρίαση.

Μοναδικό “άλλοθι” ο αρνητικός βηματισμός των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως πρέπει να επισημανθεί πως “αν η Αγορά δεν αντιδρά με αυτά τα Τραπεζικά αποτελέσματα και όχι μόνο, τι είναι αυτό που μπορεί να κινητοποιήσει τους αγοραστές, προκειμένου να ξεκινήσει το επόμενο ανοδικό κύμα;”

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, μετά την ΠΕΙΡ, οι Διοικήσεις των ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ αναθεώρησαν ανοδικά το payout της φετινής χρονιάς από 40%, σε ως 50% εκάστη, με συνδυασμό μετρητών και buy back. Ταυτόχρονα, καθοδήγησαν την Αγορά για ταχύτερη αποαναγνώριση DTC (σε σχέση με την Πειραιώς), αλλά απέφυγαν να παράσχουν νέο guidance για τα καθαρά έσοδα από τόκους του 2025.

Αμφότερες, επίσης, εξετάζουν να προσθέσουν το “εργαλείο” buyback στην πολιτική ανταμοιβής μετόχων. “Εργαλείο” που ενδείκνυται όχι μόνο λόγω της τρέχουσας χρηματιστηριακής συγκυρίας, αλλά και επειδή δεν απαιτεί φορολογημένα αποθεματικά, όπως η διανομή μερίσματος.

Το 2032 - 2033, αντί του 2041 η πλήρης διαγραφή των DTC από το κεφάλαιο της Τράπεζας. Αρχές του 2025 θα εξεταστεί το κατά πόσο θα αυξηθεί η διανομή προς τους μετόχους, πάνω από το 40%. Η κεφαλαιακή επάρκεια και η κερδοφορία επιτρέπουν να προχωρήσει αυτή η στρατηγική”, δήλωσε ο CEO της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Στην περίπτωση της ΑΛΦΑ, “τη διανομή μερίσματος 35% από τα φετινά κέρδη προωθεί η Τράπεζα, με στόχο να ανέλθει στο 50% το 2026, από τα κέρδη του 2025. Την τριετία 2024 - 2027 η Τράπεζα θα διανείμει συνολικά στους μετόχους της 1,2 δισ. ευρώ”. Αυτό τόνισε, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης και υπογράμμισε ότι “η Alpha Βank θα αξιοποιήσει στο μέγιστο τη συμμαχία της με τη UniCredit, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους και τους πελάτες της Τράπεζας”.

Η ΑΛΦΑ εκτίμησε πως “θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή του αναβαλλόμενου φόρου το 2033, δηλαδή 8 χρόνια νωρίτερα”.

Η Αγορά περιμένει μέρισμα πέριξ των 0,13 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει μερισματική απόδοση λίγο κάτω από το 10% και αυτό σε συνδυασμό με την υποαπόδοση του τίτλου, σε σχέση με τις άλλες Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, έφερε την μετοχή της ΑΛΦΑ (+5,37%) “πρώτη επιλογή”, τουλάχιστον για σήμερα, στους traders.

Εν τω μεταξύ, “σχέδιο Νόμου για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά που αποσκοπεί στο να γίνει πιο ελκυστικό το Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα παρουσιαστεί ως το τέλος του μήνα στο Υπουργικό Συμβούλιο”, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα “Δημόσιο Χρέος: Μαθήματα του παρελθόντος, Προκλήσεις του μέλλοντος” που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. τεχνικά, αξίζει να σημειωθεί ο ΓΔΧΑ έχει αφήσει ανοιχτό “gap” μεταξύ 1399,66 και 1404,77 μονάδων και μένει να φανεί αν πρόκειται για “gap” εκκίνησης, ή “gap” εκτόνωσης ενώ, σύμφωνα με αναλυτές δύσκολα ο Δείκτης θα μπορέσει να περάσει με την πρώτη τις 1430 – 1432 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες, είναι η εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς η πολιτική ρευστότητα σε Γαλλία και Γερμανία και πολύ περισσότερο η χαμηλή ορατότητα για την Παγκόσμια Οικονομία, μετά την επικράτηση Trump, κάνουν τους Ευρωπαίους επενδυτές ιδιαίτερα διστακτικούς, να αναλάβουν περισσότερο επενδυτικό ρίσκο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε χθες τα επιτόκια στο 4,5% με 4,75% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Αγοράς που ανέμενε περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναφέρει ότι “ο πληθωρισμός έχει καταγράψει πρόοδο προς τον στόχο του 2%. Η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επεκτείνεται με ισχυρό ρυθμό”.

Στο ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνεται πλέον η φράση ότι “οι αξιωματούχοι θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς το 2%”.

Η Οικονομία είναι ισχυρή, η Αγορά εργασίας ακμαία και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά. Δεν θα έφευγα αν μου το ζητούσε ο νέος Πρόεδρος”, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, ανοίγοντας ένα ακόμα κεφάλαιο αμφιβολιών στις Αγορές, πλην Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι της Fed προηγήθηκε η BoE, με ισόποση μείωση των επιτοκίων, ενώ S&P 500 και Nasdaq, ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ταυτόχρονα οι επενδυτές παρακολουθούν την τελευταία ημέρα του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας στο οποίο αναμένεται να ανακοινωθούν τα δημοσιονομικά κίνητρα για τη στήριξη της Οικονομίας.

Μεγάλη προσοχή απαιτεί και η παρακολούθηση της Αγοράς ομολόγων, όπου σήμερα καταγράφεται αλλαγή του σκηνικού και αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,20% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,30% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,282% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1408,42 (-0,01%) και 1415,83 μονάδων (+0,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1414,4 (+0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1413,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,33%.

Ο τζίρος στα 137,4 εκατ., από τα οποία τα 37,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, TITC, ΕΕΕ, ΜΟΗ), ενώ οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 137,4 εκατ., τα 128,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική και πίστωσε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 1,69%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 5,07%%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 9,28% και ο ΔΤΡ κέρδη 15,87%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Τραπεζικός είναι μόνος κλάδος που έχει στην παρούσα ενδιαφέρον και δοκιμάζει να κατοχυρώσει το 1230. Όσο συντηρεί το 1220, η τάση σε intraday είναι επιθετική με το 1255 επόμενο επίπεδο. Το ‘stop’ μας στο intraday ανεβαίνει στο 1201 σε κλείσιμο ώρας. Ο Τραπεζικός συνεχίζει και παίζει μόνος του στο ταμπλώ με την ΑλΦΑ να ξυπνάει από τον λήθαργο. Οι ‘ουρές’ από πωλήσεις σε τίτλους όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΛΟΤ, ΑΡΑΙΓ κοκ λογικά θα κοπάσουν και θα δοκιμάσουν αντίδραση, όσο ο Τραπεζικός συνεχίζει την κίνηση. Στην ΙΝΚΑΤ οι περισσότεροι περίμεναν μεγάλη διόρθωση, αλλά τελικά τα λεφτά είναι αυτά που έχουν το πάνω χέρι. Το Ευρώ κάνει προσπάθεια να σώσει σε εβδομάδα το 1,0770 - 10760 επίπεδο. Αν και η πτωτική κίνηση ήταν σφοδρή το ταλαντωτής στην παρούσα άντεξε. Όσοι μπήκαν στο placement της ACAG πρέπει να κάνουν ‘πάρτι’. 31 συναπτές συνεδριάσεις χωρίς ουσιαστική αντίδραση”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιμέναμε μια θετική συνεδρίαση σήμερα, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, μετά τη μείωση των επιτοκίων της FED και τα ισχυρά αποτελέσματα των Τραπεζών που οδηγούν σε αναβαθμίσεις των κατευθυντήριων γραμμών και αύξηση των μερισμάτων”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο, καθώς οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου και τις καλές ενδείξεις σε όλο το φάσμα, ενώ οι προοπτικές φαίνονται υποστηρικτικές. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η Αγορά θα επανεξετάσει το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 1420 μονάδων”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Ανοδική η εβδομάδα για τον ΓΔ που βρίσκεται και πάλι πάνω από τα επίπεδα των 1400 μονάδων, με την Αγορά να αντιδρά (σε πρώτη φάση) θετικά, στο αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών. Στα θετικά της εβδομάδας τα καλά αποτελέσματα των Τραπεζών, καθώς και το αναβαθμισμένο outlook όπως παρουσιάστηκε από τις Διοικήσεις τους. Επιπλέον ικανοποιητικό ήταν και το τρίμηνο της TITC, ενώ αξιοσημείωτη άνοδο παρουσίασε η επιβατική κίνηση για τον μήνα Οκτώβριο στον ΔΑΑ. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μηνου συνεχίζονται και την επομένη εβδομάδα από τις Εισηγμένες, στην ατζέντα ξεχωρίζει η παρουσίαση του επικαιροποιημένου στρατηγικού πλάνου της ΔΕΗ που θα γίνει στις 14/11. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1418 και 1444 μονάδες, ενώ ο ΚΜΟ200 βρίσκεται στις 1425 μονάδες”, σύμφωνα με την άποψη της Merit Sec.

Το τρίπτυχο ‘Εκλογές – Επιτόκια – Αποτελέσματα’ είχε καθολική θετική επίδραση την εβδομάδα που πέρασε, όπως εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, ή καθαρή επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων, οδήγησε τους Αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η μείωση των επιτοκίων από την FED ήταν εντός προβλέψεων, συντηρώντας το καλό κλίμα ως το τέλος της εβδομάδας.

Στο εσωτερικό, οι επιδόσεις της κερδοφορίας του γ’ τριμήνου και οι τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν, έδωσαν νέο υλικό προς τιμολόγηση, αναθεωρώντας ανοδικά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του Τραπεζικού κλάδου για το σύνολο της χρονιάς, αλλά και της επόμενης χρήσης για την οποία είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις ως προς την ανθεκτικότητα των βασικών εσόδων.

Η άνοδος δεν είχε καθολική ένταση στο ταμπλώ, ωστόσο είχε στοιχεία αποτελεσματικής τιμολόγησης των προοπτικών και μπορεί να θεωρηθεί ως μια αρχή διόρθωσης κάποιων στρεβλώσεων.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες τάσεις που θα επικρατήσουν στο εξωτερικό, από την άλλη πλευρά όμως η επιστροφή στα θεμελιώδη φαίνεται να λειτουργεί και ως ανάχωμα σε ημέρες αδυναμίας για άλλες Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές.

Στο εξωτερικό το ράλι των Αμερικανικών δεικτών έχει μπροστά του μια σημαντική μέτρηση, που μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί κομβική. Την προσεχή Τετάρτη το μεσημέρι θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Οκτωβρίου, για τον οποίο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση 2,5%, ενώ ο δομικός θα παραμείνει στο 3,3%.

Το Σεπτέμβριο ο ονομαστικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έδειξε εκ νέου επιβράδυνση για έκτο συνεχόμενο μήνα, επιβραδύνοντας στο 2,4%, από 2,5% προηγουμένως, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο ετήσιος ρυθμός του πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους ευμετάβλητους τομείς των Τροφίμων και της Ενέργειας, αυξήθηκε στο 3,3% τον Σεπτέμβριο, από το χαμηλό τριών ετών του 3,2%.

Ο λόγος για τον οποίο η ανακοίνωση θεωρείται κομβική, έχει να κάνει κυρίως με τις προθέσεις της FED, η οποία επανειλημμένα έχει δηλώσει την προσήλωση της στα πραγματικά δεδομένα.

Η Αγορά επιτοκίων τιμολογεί με 92% πιθανότητα νέα μείωση των επιτοκίων του Δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Δεκέμβριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια ενδεχόμενη απόκλιση από τις εκτιμήσεις και αλλαγή του ρυθμού αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, που μπορεί να αποτελέσουν την αρχή μιας ανοδική κίνησης με καλύτερες προϋποθέσεις από τις προηγούμενες απόπειρες.

Το σημείο αναφοράς και κριτήριο για την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση ανακτήθηκε στην συνεδρίαση της Τρίτης και της Τετάρτης καθώς ο Γενικός Δείκτης με ένα εμφατικό ανοδικό “χάσμα” τιμών (1399 - 1406) διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Η συνέχεια δεν ήταν μεν ανάλογη σε δυναμική, ωστόσο διαφύλαξε τα κεκτημένα βάζοντας στην ανοδική εικόνα και τον MACD.

Η ζώνη των 1420 μονάδων αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο προσφοράς και θα χρειαστεί την συνδρομή περισσότερης συναλλακτικής δραστηριότητας, για μια πειστική υπέρβαση που θα ενεργοποιήσει πλέον ισχυρά σήματα αγορών, από τους μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών.

Η κίνηση αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαμηλά των 1381 μονάδων, έρχεται από συσσώρευση με ήπιες μεταβολές και αποτελεί ένα υποσχόμενο ανοδικό σχηματισμό για τους αγοραστές.

Ο Γενικός Δείκτη έχει ένα μικρό όριο ανοχής ως τις 1399 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κλείνει το ανοδικό “χάσμα” και κινείται η χρονοσειρά των 200 ημερών. Ως πιο πιθανό σενάριο τάσης για την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την πλάγια ανοδική κίνηση και την επαναπροσέγγιση των 1420 μονάδων.

Την σκυτάλη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου παίρνει η Optima Bank την Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ακολουθεί η Τράπεζα Κύπρου. Την Τετάρτη έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν οι Lamda Development και ΔΕΗ, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν AustrianCard Lavipharm, Helleniq Energy, Aegean Air, OTE, και Πετρόπουλος.

Κατά τα λοιπά, την Δευτέρα οι μετοχές της Παπουτσάνης θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο της ΕΧΑΕ για την μικρή κεφαλαιοποίηση, με την συμμετοχή 20 Εισηγμένων Εταιρειών.

Στις 13 Νοεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την πρώτη φάση της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Αττικής.

Σε άλλες σημαντικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις, την Πέμπτη η ΔΕΗ θα επικοινωνήσει στην Επενδυτική Κοινότητα το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για την περίοδο 2025 - 2027.

Τέλος, την προσεχή Παρασκευή κλείνουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Νοέμβριο”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από ΑΤΤ (10), EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,6), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (2,6), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΥΡΩΒ (+2,87%), δεν ήλθε σε επαφή το “κόκκινο” η ΑΛΦΑ (+5,37%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (-1,49%) και ΠΕΙΡ (+2,09%).

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής, επέστρεψε με κλείσιμο χαμηλότερα από τα 7,55 ευρώ (τιμή πρόσφατου placement).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1231,61 μονάδες (+1,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1230,33 (+1,53%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1230,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,51%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311 και 1360 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1238 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1123 μονάδες.

Σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 250000 νέες (ΚΟ) μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ (0%), που προέκυψαν από Α.Μ.Κ. λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού για δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη της Εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 118355090 (ΚΟ) μετοχές.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή της Cenergy (+1,41%) και ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέχρι να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 9,00 ευρώ (τιμή πρόσφατης Α.Μ.Κ.), τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά, καλό θα είναι να παραμείνουν σε ρόλο θεατή.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΤΕ (-1,32%) και κλείσιμο σε χαμηλά διμήνου. Η επόμενη στήριξη στην ζώνη 14,60 – 14,30 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 16,12 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+150,55%), ΑΤΤ (+118,61%), MONTA (+96,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+94,48%), SOFTWEB (+91,28%), ΚΟΥΑΛ (+74,01%), OPTIMA (+63,08%), TITC (+53,38%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν οι 288023 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (-1,82%). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 441.909.711 (ΚΟ) μετοχές.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΦΡΙΓΟ (+5%), ΚΕΚΡ (+1,54%), ΛΕΒΚ (+1,67%), ΜΙΝ (+4,90%), ΟΛΥΜΠ (+1,29%), CNLCAP (+4,32%), ΒΙΟΣΚ (+1,72%), ΑΒΕ (+1,07%), ΕΣΥΜΒ (+1,80%), ΕΛΣΤΡ (+1,96%), ΤΖΚΑ (+1,44%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤΕΡ, “υπέγραψε σύμβαση έργου με το ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ). Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση της μελέτης και η υλοποίηση του έργου: “Καινοτόμος Εγκατάσταση Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης (Πάτρα)” - Υποέργο 9 του έργου “1. ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ) – ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”.

Η συμβατική αμοιβή ορίσθηκε στο κατ’ αποκοπήν ποσό των 3.221.297,86 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%), ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται έως 31/12/2025.

Μετά την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων που εκτελεί η Εισηγμένη (αμιγώς, ή μέσω συμμετοχής της σε Κοινοπραξίες) ανέρχεται στο ποσό των 123,07 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ΕΚΤΕΡ (-1,53%) σε νέα χαμηλά 11 μηνών.

Σε νέα χαμηλά 42 μηνών η ΜΕΝΤΙ (-1,40%), 11 μηνών η ΙΝΤΚΑ (-0,55% και αγορές από “insiders”), 16 μηνών η ΔΟΜΙΚ (-2,32%), 9 μηνών η REALCONS (-3,30%), σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η NOVAL (-0,81%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+0,50%), τρεις για Quest (+0,18%) και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές για Ικτίνο (+1,59%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 31/10 για ΠΡΕΜΙΑ (+6,51%) και στις 25/10 για MED (+1,68% και υψηλά 5 μηνών).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,98%), Εβροφάρμα (+3,99%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,29%).

Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,902 ευρώ (-3,94% και νέα χαμηλά 12 μηνών), για να ακολουθήσει αντίδραση στην ΙΝΛΟΤ (+1,06%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο ΟΛΠ (+2,44%).

Εξαιρετικά αδύναμη αντίδραση από την ACAG (+0,38%) που μόλις χθες βρέθηκε να κλείνει σε ιστορικά χαμηλά.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1425 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1432 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 1398 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3459 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3394 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3204 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,070 πιέζεται το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2690 πιέζεται ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,45 το Ασήμι.

Οριακά χαμηλότερα των $76000 το Bitcoin, προς τα $2910 ανηφορίζει το Ethereum.

Οι δαπάνες των Νοικοκυριών της Ιαπωνίας, μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1,1%, λιγότερο από την πτώση 2,1% που αναμενόταν από τις δημοσκοπήσεις των οικονομολόγων από το Reuters.

“Το Πεκίνο θα επιτρέψει στις τοπικές Κυβερνήσεις να εκδώσουν 6 τρισ. γουάν ($837,7 δισ.) σε νέα ομόλογα για να ανταλλάξουν το ‘κρυφό’ χρέος που διατηρούν εκτός των ισολογισμών τους σε διάστημα τριών ετών”, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο της Κινεζικής Κυβέρνησης. Το ανώτατο όριο στις τοπικές Κυβερνήσεις για την έκδοση ειδικών ομολόγων θα αυξηθεί στα 35,52 τρισ. γουάν, από 29,52 τρισ. γουάν.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Lan Foan, δήλωσε ότι “το ‘κρυφό χρέος’ των τοπικών κυβερνήσεων έφτανε τα 14,3 τρισ. γουάν στο τέλος του 2023. Στόχος της κυβέρνησης είναι να το μειώσει κατά 2,3 τρισ. γουάν έως το 2028”.

Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι “το χρέος έφτανε τα 60 τρισ. γουάν στο τέλος του 2023, ή το 47,6% του ΑΕΠ. Συνολικά το χρέος της Κεντρικής και των τοπικών Κυβερνήσεων έφτανε τα 147 τρισ. γουάν στο τέλος του 2023, ή το 117% του ΑΕΠ”.

“Εταιρείες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς των εργοστασίων τους από την Κίνα, σε άλλες Χώρες της Ν.Α. Ασίας, καθώς ανέμεναν επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, μια τάση που θα ενταθεί με την εκλογική του νίκη”, όπως δήλωσαν Εταιρείες ανάπτυξης Εμπορικών Πάρκων στην Περιοχή.

O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ενισχύθηκε στις 73,0 μονάδες για τον Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2024, ενώ τον Οκτώβριο βρισκόταν στις 70,5 μονάδες. Η επίδοση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 71,0 μονάδες.

Η Pimco προειδοποιεί ότι τα οικονομικά σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε “υπερθέρμανση” την Οικονομία και σε παύση των μειώσεων επιτοκίων από τη Fed.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 109,2 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν μπουν και οι νέες μετοχές στην Τρ. Αττικής).

Αύξηση 2,4% καταγράφει ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο (από 2,9% τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο εναρμονισμένος δείκτης ωστόσο βρίσκεται στο 3,1%.

Η JP Morgan αναφέρει ότι “Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς είναι οι κορυφαίες επιλογές της τη δεδομένη χρονική στιγμή από την Ελλάδα”.

Οι τιμές - στόχοι και οι συστάσεις παραμένουν “overweight”, με τιμή - στόχο τα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, τα 9,70 ευρώ για την Εθνική και τα 2,80 ευρώ για τη Eurobank. Για την Πειραιώς (δημοσίευσε αποτελέσματα προ ημερών) η τιμή - στόχος είναι 5,9 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, CENER και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΔΑΑ και στο υψηλό οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα, με 54 ανοδικούς τίτλους, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του FTSE25 και αισθητά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.588 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.046 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.008 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.609 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.611 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 581, 405 για τον Νοέμβριο και 176 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.439), κινήθηκε μεταξύ 3.413 και 3.442 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.231), κινήθηκε μεταξύ 1.230 και 1.231 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.230).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.988), Πειραιώς (3.453), Εθνική (2.112), Alpha Bank (19.795), ΔΕΗ (231), Ελλάκτωρα (144), Ιντρακόμ (237).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 198.225, Πειραιώς 96.459, ΑΔΜΗΕ 25.265, ΔΕΗ 19.459, Eurobank 20.184, Εθνική 17.775, ΓΕΚ 11.122, Τέρνα Ενεργειακή 16.630.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 68.183.300 τεμ., (από 68.197.318 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.618.376 τεμ. (63.619.715), ΟΠΑΠ 1.695.168 τεμ. (1.695.168), Εθνική 12.357.549 τεμ. (12.209.880), ΟΤΕ 2.301.985 τεμ. (2.299.653), Πειραιώς 12.952.939 τεμ. (12.952.939), Ελ. Πετρέλαια 1.533.012 τεμ. (1.595.891), Intralot 1.096.160 τεμ. (1.096.376), Motor Oil 1.400.025 τεμ. (1.421.299).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v