Σε ένα εύρος που δεν ξεπέρασε τις επτά μονάδες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν βαρέθηκε να αλλάζει πρόσημα, σε μία συνεδρίαση όπου η καθαρή αξία συναλλαγών υποχώρησε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Στα αρνητικά και το γεγονός ότι ο Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από την μέχρι πρότινος ψυχολογική και τεχνική στήριξη των 1400 μονάδων.
Από την άλλη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι όλα τα παραπάνω ήταν απολύτως αναμενόμενα, καθώς δύσκολα οι ενεργοί traders θα έπαιρναν παραπάνω πρωτοβουλίες στην εβδομάδα που ξεκίνησε και η οποία θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά, τόσο εν όψει των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών στις 5/11, όσο και με την επερχόμενη διήμερη συνεδρίαση της Fed, στις 6 και 7/11, όπου αναμένεται μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας επίσης συνεδριάζει την Πέμπτη (7/11), με παρόμοιες προσδοκίες, ενώ η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου συνεδριάζει στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αυξάνοντας την πιθανότητα ανακοινώσεων πρόσθετων μέτρων τόνωσης.
Η τρέχουσα εβδομάδα έχει και έντονο Τραπεζικό χρώμα, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη ανακοινώνουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου – εννεαμήνου οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ το πρωί της Παρασκευής ακολουθεί η Alpha Bank, με την Αγορά να προεξοφλεί ότι θα κινηθούν σε αντίστοιχη πορεία με την Πειραιώς.
Σύμφωνα με εγχώριο διαχειριστή, “οι επιδόσεις της Πειραιώς και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, έδειξαν ότι οι Εγχώριες Συστημικές Τράπεζες θα εμφανίσουν το 2025 αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους, παρά την επικαιροποίηση της βάσης παραδοχών τους, ως προς την ταχύτητα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, κυρίως χάρη στο χαμηλότερο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων, έναντι αυτού για το οποίο είχαν καθοδηγήσει την Αγορά. Επιπρόσθετα, η οικειοθελής απόφασή τους να επιταχύνουν την αποαναγνώριση DTC, ‘καίγοντας’ εποπτικό κεφάλαιο, αναμένεται να βελτιώσει, σταδιακά, τα payout ratio. Η Πειραιώς αναθεώρησε ήδη ανοδικά, σε 35%, από 30% το ποσοστό καθαρών κερδών τρέχουσας χρήσης, που θα κατευθυνθεί για ανταμοιβή μετόχων (μέρισμα και buyback). Όλα τα παραπάνω, μπορεί να τεθούν υπό ισχυρή αμφισβήτηση, ή να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, σε περίπτωση ξαφνικής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος”.
Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι μέχρι τις 15/12, το αργότερο, θα έχουν κλείσει βιβλία, όλοι οι Ξένοι Διαχειριστές.
Έτσι, άλλοι θα επιλέξουν να μην ρισκάρουν τα κέρδη του 2024 και άλλοι, με “υπέρβαρες” θέσεις, να μην αναλάβουν πρόσθετους επενδυτικούς κινδύνους.
“Εκτός από τις Τράπεζες, αύριο Τρίτη ανακοινώνει η Premia Properties και ακολουθεί την Πέμπτη η Ανδρομέδα και η TITC. Την προσεχή Τετάρτη το βράδυ θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στους δείκτες του MSCI”, υπενθυμίζει η Beta Sec.
Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, “τροχοπέδη” στις λίγες πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πιέσεις στους τίτλους των Εθνικής (-0,89%), ΕΛΠΕ (-1,03%), ΟΤΕ (-1,42%) και ΟΠΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του Οργανισμού Προγνωστικών (-2,80%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,602852798 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,572710159 ανά μετοχή). Ο τίτλος έφτασε να υποχωρεί μέχρι τα 15,19 ευρώ (-3,19%), για να ακολουθήσει σχετική αντίδραση.
Επίσης, αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα τελείωσε η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Αττικής (-7,16%).
Από εκεί και πέρα και για όσους παίρνουν θέσεις με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, η προσοχή και στα προγραμματισμένα roadshows (Συνέδριο διοργανώνει η JP Morgan στο Λονδίνο στις 21 και 22 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 2 - 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το καθιερωμένο ραντεβού Εταιρειών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με Διεθνή funds, σε συνεργασία με την Morgan Stanley και στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη θα συνεχιστεί η προβολή Εισηγμένων στο Χ.Α. με εκπροσώπηση Εταιρειών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στην αρχή του 2025 και στη Νέα Υόρκη, είναι προγραμματισμένο το roadshow που διοργανώνει η JP Morgan).
Απόλυτα αποκαρδιωτική και χωρίς διαθέσεις βελτίωσης η εικόνα σε μεσαία και πολύ περισσότερο, σε μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, περιμένουν μία πειστικότερη κίνηση από τα Δεικτοβαρή “χαρτιά”, ενώ ελάχιστοι παραμένουν οι τίτλοι που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, συνδυάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.
Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με την συμμετοχή 20 Εισηγμένων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το “ATHEX SMALL CAP CONFERENCE 2024” που διοργανώνει το Χρηματιστήριο σε κεντρικό Ξενοδοχείο των Αθηνών. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν οι εξής Εταιρείες: ΑΝΔΡΟ, ΑΛΜΥ, ΑΣΚΟ, CPI, ΕΛΤΟΝ, ΕΣΥΜΒ, ΛΟΥΛΗ, MED, ΜΑΣΤΙΧΑ, ΜΟΤΟ, ΠΑΠ, ΠΕΡΦ, ΠΕΤΡΟ, ΚΟΥΑΛ, REALCONS, ΡΕΒΟΙΛ, SOFTWEB, ΟΛΥΜΠ, ΠΛΑΘ, UNIBIOS.
Με μικτά πρόσημα έκδηλη νευρικότητα και ήπιες μεταβολές, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ.
Αλλαγή σκηνικού στην Αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους περισσότερους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,15% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,27% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,281% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1392,09 (+0,12%) και 1385,63 μονάδων (-0,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1389,59 (-0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1390,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,01%.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος του τελευταίου διμήνου, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/9 (57,6 εκατ.) στα 67,7 εκατ., από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΕΕΕ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 67,7 εκατ., τα 61 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Να σημειωθεί ότι πέρασαν σήμερα από το Χ.Α. έξι “πακέτα” της ΕΥΡΩΒ, συνολικά 1894517 τεμ., σε τιμές από 1,8975 έως 1,9130 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η τρέχουσα εβδομάδα ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής για τις Αγορές, εν μέσω αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των αυριανών Αμερικανικών εκλογών. Ωστόσο, η ατζέντα περιλαμβάνει, επιπλέον, σημαντικά μάκρο και την συνεδρίαση της FED, αλλά και της BOE την Πέμπτη, με την FED να εκτιμάται ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25μβ, μετά και τα χειρότερα των αναμενομένων στοιχείων στην Αγορά εργασίας την περασμένη εβδομάδα. Στο εσωτερικό, βαρύτητα θα δοθεί και στα εταιρικά αποτελέσματα των TITC (Πέμπτη πσ), Eurobank, ETE (Πέμπτη μσ) και ΑΛΦΑ (Παρασκευή μσ). Ο ΓΔΧΑ αναμένεται να κινηθεί παράλληλα με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες τις επόμενες ημέρες, ενώ οι όποιες εκτιμήσεις βραχυπρόθεσμα είναι αρκετά επισφαλείς”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει επιφυλακτική, ενόψει των αυριανών εκλογών στην Αμερική”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Αναμένουμε μια στάση αναμονής ενόψει των Αμερικανικών εκλογών στο Χ.Α., με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις Διεθνείς Αγορές. Αυτή την εβδομάδα: Σήμερα η αποκοπή του προσωρινού μερίσματος του ΟΠΑΠ και η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, ανακοινώσεις MSCI την Τετάρτη, αποτελέσματα Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και TITC εννεαμήνου την Πέμπτη, αποτελέσματα Alpha Bank την Παρασκευή, αποτελέσματα Optima Bank την ερχόμενη Δευτέρα”, σημειώνει η Optima Bank.
“Οι θετικές ‘δονήσεις’ από την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσαν να στηρίξουν της Εγχώρια Αγορά, αλλά η αποφυγή ανάληψης ρίσκου πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, περιορίζει τη δυναμική”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Στις 1398 μονάδες του ΓΔ η εγγύτερη αντίσταση, που πρέπει άμεσα να υπερπηδηθεί”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Το 1380 του ΓΔ τίμησε την τεχνική του ιστορία και το πως θα κινηθεί ο Δείκτης της επόμενες μέρες, θα μας δείξει αν είναι ικανό να είναι ένα σημαντικό χαμηλό, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.
Ο Νοέμβριος, στατιστικά, είναι μήνας που δίνει αποδόσεις, με τα περισσότερα funds να σπεύδουν να κάνουν “windows dressing” στα χαρτοφυλάκιά τους.
Να θυμίσουμε ότι μόνο από τα τελευταία placements οι απώλειες είναι πολύ σημαντικές.
Χρονικά πέφτουμε πάνω στις Αμερικανικές εκλογές, που σίγουρα θα φέρουν αναταράξεις, θυμίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε ανάποδο βηματισμό από τις Ξένες Αγορές.
Παρόλα αυτά οφείλουμε να βλέπουμε τα δικά μας οικονομικά και τεχνικά δεδομένα και να μην κινούμαστε με βάση το τι κάνουν οι Ξένες Αγορές.
O τζίρος στην αντίδραση είναι χαμηλότερος του μέσου όρου του τελευταίου διαστήματος, αν και αυτό είναι λογικό αν θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των funds τελείωσαν τις πωλήσεις στο τέλος του Οκτωβρίου.
Από την άλλη και όπως κινηθήκαμε, οι αντιστάσεις είναι αρκετές και κοντινές και είναι δεδομένο ότι θα βγάλουν πωλήσεις. Μένει αν δούμε αν τα “χέρια” που μάζεψαν την προσφορά έχουν την διάθεση να σπρώξουν σε πρώτο χρόνο τις τιμές και πάλι ανοδικά, αν φυσικά θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους βλέπει την Αγορά μεσομακροπρόθεσμα.
Το λογικό, σε ένα τέτοιο γράφημα, είναι αυτό, μιας και ουσιαστικά δεν δίνουν τον χρόνο στους υποψήφιους αγοραστές να τοποθετηθούν στην Αγορά σε τιμές χαμηλές.
H Πειραιώς ξεκίνησε τον “χορό” των αποτελεσμάτων στον κλάδο, με την Τράπεζα να αναπροσαρμόζει ανοδικά την πρόβλεψη για κέρδη 0,90 για το τρέχον έτος.
Προς το τέλος της εβδομάδας, αν και τα αποτελέσματα των υπολοίπων είναι εξίσου θετικά, μπορεί να βοηθήσουν την Αγορά.
Πλέον φαίνεται πως η αφορμή την πτώσης του τελευταίου διαστήματος στον κλάδο, έχει να κάνει και με το άνοιγμα της συζήτησης για γρηγορότερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου, κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό του.
Τεχνικά, εκτός από το θετικό της διάσωσης του 1380 επιπέδου, θα χρειαστούμε ακόμα κάποιες συνεδριάσεις για να δούμε την διάθεση της Αγοράς. Πρώτο θετικό σημάδι θα είναι η κατοχύρωση του 1410.
Εν κατακλείδι η Αγορά “χωνεύει” περίπου 10 μήνες τα επίπεδα κάτι που είναι φυσιολογικό, τόσο γιατί υπάρχουν σημαντικά κέρδη σε αρκετούς τίτλους τα τελευταία χρόνια, αλλά και γιατί όλα δείχνουν ότι στα επίπεδα αλλάζουν χέρια σημαντικοί όγκοι “χαρτιών” μεταξύ Θεσμικών.
Αν τώρα δούμε από μακριά Οικονομία, Αγορά και αποτελέσματα, μόνο θετικά μπορούμε να σκεφτούμε για το μέλλον του Χρηματιστηρίου. Αν έχουμε δίκιο, μέχρι το τέλος του έτους, ή τις αρχές του επόμενου η Αγορά θα έχει δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις της, χωρίς να μας ενδιαφέρει το βραχυπρόθεσμο της υπόθεσης. Στην περίπτωση του δείκτη – σηματωρού, S&P 500, το 5745 πρέπει να κατοχυρωθεί, αν θέλει να δοκιμάσει κάτι καλύτερο”, όπως τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,3), ακολουθούμενη από ΑΤΤ (10,5), EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,7), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,6), ΜΥΤΙΛ (4,6), ΔΕΗ (4,6), ΠΕΙΡ (4,5), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΑΛΦΑ (3,3), TITC (2,6), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΜΟΗ (2,2), ΕΛΠΕ (2,1), BOCHGR (1,9), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να δίνει μικρό πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,04%, Εθνική -0,89%, Eurobank +1,09%, Πειραιώς +1,93%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,443 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,538, 1,551 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,607 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,35 ευρώ.
Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,61 ευρώ. Οι εν διάμεσες αντιστάσεις στα 7,373 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,594 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στα 8,01 και 8,22 ευρώ. Η προσοχή και στην ζώνη στήριξης 7,00 – 6,95 ευρώ, καθώς από εκεί και χαμηλότερα, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικότατα.
Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “short” με “stop” στα 1,939 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση τα 1,932 ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στα 1,975 ευρώ ( ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,80 ευρώ.
Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,886 και την επόμενη αντίσταση στα 4,047 και 4,22 ευρώ. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 3,653 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,785 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν χαθεί η στήριξη στα 3,50 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 3,40 – 3,35 ευρώ.
Μεταξύ 1164,48 (-0,54%) και 1175,55 μονάδων (+0,41%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1173,10 (+0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1175,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311 και 1360 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 1201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1236 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1123 μονάδες.
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΔΑΑ (+0,90%), ΔΕΗ (+1,26%), ΕΕΕ (+1,35%), ΕΛΧΑ (+0,57%), ΕΥΔΑΠ (+0,35%), ΜΟΗ (+0,10%), ΜΠΕΛΑ (+0,74%), ΣΑΡ (+0,55%), TITC (+1,08%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΛΑΜΔΑ και ΟΤΟΕΛ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “η σημερινή έκτακτη γ.σ. της ΔΕΗ έλαβε την απόφαση να ακυρώσει 12730000 ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 3,33% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η μείωση του ποσοστού των ιδίων μετοχών της Επιχείρησης που από το 7,097%, πέφτουν στο 3,767% συνεπάγεται και τη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών της (από 382 εκατ., στα 369,27 εκατ.), αυξάνοντας αναλογικά τα ποσοστά συμμετοχής των άλλων μετόχων. Μεγάλος Ωφελημένος είναι το Υπερταμείο που βλέπει το ποσοστό του από το 34,12% (130,349 εκατ. μετοχές) να αυξάνεται στο 35,30%, ενώ η CVC Capital Partners (38,2 εκατ. μετοχές), που κατέχει σήμερα το 10%, θα δει το ποσοστό της να ενισχύεται στο 10,34%. Αντίστοιχα οφέλη, ανάλογα βέβαια με τα ποσοστά τους, θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ”.
Να σημειωθεί η επιστροφή των αγοραστών στον τίτλο της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+1,26%), που κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Η πρώτη στήριξη στα 11,70 (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη στα 11,61 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 12,25 ευρώ.
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “την περαιτέρω στρατηγική εξάπλωση σε νέες Αγορές τόσο μέσω του trading, όσο κυρίως με ένα όλο και μεγαλύτερο ‘μπουκέτο’ προϊόντων και ενεργειακών υπηρεσιών, όπως σταθερά πακέτα ρεύματος αλλά και συνέργειες με το Φυσικό Αέριο, έχει βάλει μπροστά η Μυτιληναίος. Κατ' αρχάς, σε ότι αφορά το trading, ετοιμάζεται να μπει σε έξι νέες Χώρες, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία, και συνολικά μέσα στο 2025 να πολλαπλασιάσει τις συναλλαγές στην ευρύτερη Περιοχή, τόσο μέσω του μεγαλύτερου Ενεργειακού Χρηματιστηρίου European Energy Exchange που εδρεύει στη Γερμανία, όσο και με μακροχρόνιες διμερείς συμφωνίες, πουλώντας σε μεγάλες Εμπορικές Επιχειρήσεις προϊόντα ρεύματος σε σταθερές τιμές Virtual Based Load (VBL). Συνυπολογίζοντας τις Αγορές όπου έχει ήδη άδεια για φυσική Εμπορία ρεύματος (Ιταλία, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Αλβανία και Ουγγαρία), το σχέδιο φιλοδοξεί να καλύψει γεωγραφικά ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη”.
Για τον τίτλο της ΜΥΤΙΛ (-0,31%), το ημερήσιο “stop short” στα 34,14 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,84 ευρώ.
Σε χαμηλά 13 μηνών η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,46%). Το ημερήσιο “stop short” στα 10,59 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 11,13 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχιστεί η διολίσθηση, η επόμενη στήριξη στα 9,67 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+153,3%), ΑΤΤ (+128,48%), MONTA (+95,81%), ΦΒΜΕΖΖ (+91,08%), SOFTWEB (+85,47%), ΚΟΥΑΛ (+73,68%), OPTIMA (+64,10%), TITC (+52,68%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Σύμφωνα με ανακοίνωση της “ΔΕΛΤΑ Α.Κ.Β.Ε.Τ.Ε.”, η διάρκεια του Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, με ημερομηνία έκδοσης 22/12/2017, ονομαστική αξία εκάστης ομολογίας €506,00, διάρκεια 7 ετών και σταθερού επιτοκίου 5,50% ετησίως, παρατείνεται για ένα επιπλέον έτος, σύμφωνα με τους όρους έκδοσης του εν λόγω εταιρικού ομολόγου. Συνεπώς, η νέα ημερομηνία λήξης του είναι η 22/12/2025.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΚΕΠΕΝ (+9,71%), ΛΟΥΛΗ (+2,24%), ΠΑΙΡ (+2,02%), ΑΣΤΑΚ (+0,56%), DIMAND (+1,10%), SOFTWEB (+0,63%), MED (+1,21%), ΕΛΤΟΝ (+1,74%), ΜΕΒΑ (+0,56%), ΚΥΡΙΟ (+0,43%), ΛΟΓΟΣ (+3,20%), ΕΛΒΕ (+1,67%), ΚΟΡΔΕ (+1,95%), ΚΑΡΕΛ (+2,38%).
Συνεχίζονται οι αγορές από “insiders” στην Foodlink (+3,99%).
Πιέσεις στην ΙΝΛΟΤ (-2,20%) καθώς έχασε το συμβόλαιο στο Οχάιο. Η Λοταρία του Οχάιο ανακοίνωσε ότι επέλεξε την “SGI “ως Προμηθευτή, μετά τον Ιούλιο του 2027. Από την άλλη, η Εισηγμένη ανακοίνωσε “την ανάληψη νέου έργου από την British Columbia Lottery Corporation (BCLC), της Λοταρίας της Κυβέρνησης της British Columbia στον Καναδά, που διαχειρίζεται μονοπωλιακά τη Λοταρία, για την Intralot Inc., τη Θυγατρική της στην Αμερική, για την παροχή ολοκληρωμένης πλατφόρμας για διαδικτυακό έργο τυχερών παιχνιδιών (online Lottery), έργο που περιλαμβάνει και την ψηφιοποίηση του επίγειου δικτύου. Η λύση θα βασιστεί στην πλατφόρμα Player X, του οικοσυστήματος Lotos X και προστίθεται στη συνολική συνεργασία που έχει η Εταιρεία με την BCLC, η οποία και επεκτάθηκε μέχρι το 2028”.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 11 μηνών.
Σε χαμηλά 11 μηνών και οι ΙΝΤΚΑ (-2,70%) και ΛΑΒΙ (-2,94%).
Σε χαμηλά 42 μηνών η ΜΕΝΤΙ (-0,46%).
Με συνολικό όγκο 835 τεμ. η ΑΤΤ (-7,16%) κατόρθωσε να κινηθεί μεταξύ 4,89 (-29,94%) και 7,00 ευρώ (+0,29%).
Επιστροφή αγοραστών σε BOCHGR (+0,48%).
Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΞΥΛΚ (+1,52%).
Αρχίζει να βγάζει μικρό “bid” η MIG (+1,25%).
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο ΟΛΠ (+1,39%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1445 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1397 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1423 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στις 1375, 1355 και 1320 μονάδες. Μετά τις 1445, οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485 και 1500 – 1510 μονάδες.
Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 3522 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση στις 3393 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3456 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 3204 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ελεγχόμενες πιέσεις στην Wall Street.
Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων για το Πετρέλαιο, στο 1,088 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Θέλει να κρατηθεί πάνω τα $2740 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $32,5 υποχωρεί το Ασήμι.
Προς τα $67800 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2410 το Ethereum.
Αύριο Τρίτη, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα τα κρατήσει στο 4,35%.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Ήταν η τέταρτη μηνιαία πτώση τους πέντε τελευταίους μήνες.
Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών διολίσθησαν 0,7%. Η αρχική μέτρηση για τον Σεπτέμβριο είχε δείξει πτώση 0,8%.
“Ο Warren Buffett συνέχισε να μειώνει το μερίδιό του στην Apple στα $69,9 δισ. το τρίτο τρίμηνο, υποδεικνύοντας ότι είχε διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. μετοχές στο τρίμηνο. Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ο Buffett έχει πουλήσει σχεδόν τα δύο τρίτα του μεριδίου του στην Εταιρεία Τεχνολογίας”, σημειώνουν οι Financial Times.
“Οι αγορές και οι συναλλαγές (trades) που είναι υπέρ του πρώην Προέδρου, όπως οι θέσεις αγοράς (long) στο Αμερικανικό Νόμισμα, οι θέσεις πώλησης (short) στα επιτόκια, οι θέσεις αγοράς (long) στις μετοχές των ΗΠΑ, έναντι των μετοχών του υπόλοιπου Κόσμου, έχουν πάρει φόρα” υποστηρίζει η Citi.
H Citi επισημαίνει ότι το καλύτερο σενάριο για τον δείκτη S&P 500 είναι μια “κόκκινη σκούπα” (σ.σ. είναι το σενάριο επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και του Τραμπ στην Προεδρία) με άνοδο έως 4%, ενώ το χειρότερο είναι αντίθετα μια “μπλε σκούπα” με πτώση από 3% έως 6% (σ.σ. είναι το σενάριο επικράτησης των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο με τη Χάρις στην Προεδρία).
Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μοιρασμένο, αυτό θα είναι σχετικά ουδέτερο για τις Αμερικανικές μετοχές.
Η "κόκκινη σκούπα" θα σημάνει σημαντική υποαπόδοση για τον υπόλοιπο Κόσμο για τις μετοχικές Αγορές, άνοδο του Δολαρίου και των αποδόσεων των ομολόγων, ενώ το ακριβώς αντίθετο, πιθανότατα, θα ισχύσει για τη "μπλέ σκούπα".
Στα Εμπορεύματα, οι πολιτικές του Τραμπ σημαίνουν πιθανότατα πτώση για το Πετρέλαιο, άνοδο για τα Πολύτιμα Μέταλλα και πίεση για τα Βασικά Μέταλλα. Οι πολιτικές της Χάρις θα είναι αρνητικές για το Πετρέλαιο και θετικές για τα Βασικά Μέταλλα και τον Χρυσό.
“Σε κάθε σενάριο, ο Χρυσός φαίνεται ότι θα είναι ωφελημένος, ενώ αντίθετα το Πετρέλαιο θα ζημιωθεί”, τονίζει η Citi.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ., στα 108,2 δισ. ευρώ (προσαρμοσμένες τιμές αν μπουν και οι νέες μετοχές στην Τρ. Αττικής).
“Οι ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς, στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, για την επιτάχυνση στην απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) φέρνει τις Ελληνικές Τράπεζες στο προσκήνιο. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την αύξηση στους δείκτες διανομής των καθαρών κερδών της σε 35% και 50% φέτος και το 2025, αντίστοιχα. Οι επαναγορές μετοχών θα αποτελέσουν πιθανότατα κεντρικό μέρος της διανομής κεφαλαίου το επόμενο έτος. Οι υψηλότερες πληρωμές θα οδηγήσουν σε συνολικές αποδόσεις που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 10% το 2025, αντιστοιχώντας στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ κάθε πληρωμή 10% που παρέχεται με τη μορφή επαναγοράς μετοχών θα προσθέσει 2,1% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS), κατά μέσο όρο”, σύμφωνα με την JP Morgan.
Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,0 μονάδες, από τις 110,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκε νέα επί τα χείρω μεταβολή των προσδοκιών των συμβούλων management για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας κατά τους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “ο Γενικός Δείκτης GRe+1, ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών Οικονομικής Συγκυρίας και Παραγωγικών Συντελεστών, διαμορφώθηκε σε 15,4% στο τέλος του τρίτου τριμήνου, από 22,3% το προηγούμενο”.
Η ετήσια κάμψη είναι πολύ μεγαλύτερη. Το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο σχετικός δείκτης είχε τιμή 25,8%. Η επιδείνωση των προσδοκιών οφείλεται σχεδόν εξίσου και στις δύο συνιστώσες του GRe+1, δηλαδή τόσο στις εκτιμήσεις για τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, όσο και σε αυτές για τους παραγωγικούς συντελεστές.
Με τιμή - στόχο στα 8,4 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή του ΔΑΑ η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία θέτει σύσταση “hold”. “Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν ήπιες, καθώς ομαλοποιούνται τα κέρδη στον Αεροπορικό κλάδο. Αναμένεται μέση ετήσια άνοδος των καθαρών κερδών κατά 4% από το 2027 ως το 2035 και συνολικό μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, κάθε χρόνο από τα επόμενα δύο χρόνια”, τονίζει η Χρηματιστηριακή.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό οι ΠΕΙΡ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και στο υψηλό οι Autohellas, TITC.
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα, με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.
----ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.946 συμβόλαια).
Στα 4.174 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.256 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Στα 1.627 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.628 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 352, 322 για τον Νοέμβριο και 30 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.359,5), κινήθηκε μεταξύ 3.343 και 3.364 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.189,5).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.137,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.531), Πειραιώς (4.153), Εθνική (463), Alpha Bank (2.638), ΔΕΗ (207), ΑΔΜΗΕ (126), Αεροπορία Αιγαίου (108).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 194.027, Πειραιώς 104.581, ΑΔΜΗΕ 27.695, ΔΕΗ 19.950, Eurobank 18.499, Εθνική 18.728, ΓΕΚ 11.168, Τέρνα Ενεργειακή 16.625.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 69.082.707 τεμ., (από 69.483.511 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.269.484 τεμ. (3.269.484), Eurobank 63.395.102 τεμ. (63.395.102), ΟΠΑΠ 1.663.129 τεμ. (1.663.129), Εθνική 12.443.574 τεμ. (12.418.574), ΟΤΕ 2.294.983 τεμ. (2.259.982), Πειραιώς 13.240.918 τεμ. (13.216.774), Ελ. Πετρέλαια 1.311.637 τεμ. (1.311.637), Intralot 1.198.924 τεμ. (1.199.310), Motor Oil 1.394.471 τεμ. (1.385.792).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.