Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται υψηλότερα την Παρασκευή, μετά τις πτωτικές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά, με σφιγμένη την ανάσα, την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αναμένοντας παράλληλα και την ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που μετράει για τις αποφάσεις της Fed στα επιτόκια.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,02%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται χαμηλότερα 0,6%, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,1% και ο CAC 40 στο Παρίσι ανεβαίνει 0,4%.
Έρχεται μετά την πτώση του Stoxx 600 κατά 1% την Πέμπτη, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνέβαλαν σε ασταθές ξεκίνημα του Οκτωβρίου.
«Οι φόβοι της αγοράς είναι ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν διαταραχές του εφοδιασμού από το Ιράν», δήλωσε ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικής για την ασιατική αγορά της JPMorgan Asset Management, στο Bloomberg. «Η ζήτηση για πετρέλαιο δείχνει να παραμένει υγιής, αλλά ταυτόχρονα ο κίνδυνος από την πλευρά της προσφοράς είναι πολύ μεγάλος».
Οι μετοχές του ναυτιλιακού κολοσσού Moller-Maersk από τη Δανία σημείωσαν πτώση 8% καθώς οι λιμενεργάτες των ΗΠΑ και οι εργοδότες στις ΗΠΑ συμφώνησαν την Πέμπτη σε μια συμφωνία για αυξήσεις 62% στους μισθούς, σταματώντας την απεργία τους που κράτησε τρεις ημέρες.
Μια παρατεταμένη απεργία στα αμερικανικά λιμάνια θα λειτουργούσε υπέρ των ευρωπαϊκών μεταφορικών εταιρειών καθώς θα λάμβαναν μεγαλύτερο μερίδιο από τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.
Νωρίτερα οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού παρουσίασαν μικτές τάσεις την Παρασκευή μετά τις απώλειες την Πέμπτη στη Wall Street.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ επέκτεινε το ράλι του χάρη στο πρόγραμμα τόνωσης της Κίνας, όπου το χρηματιστήριο εκεί είναι κλειστό λόγω αργίας της Χρυσής Εβδομάδας.
Στο μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε εκ νέου σε ύφεση τον περασμένο μήνα, αν και η πτώση δεν ήταν τόσο απότομη όσο αρχικά είχε θεωρηθεί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες που έδειξε επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μειωθεί.