Πτώση από τα υψηλά στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να «βουλιάζει» 2%. Οριακή πτώση για το Brent. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση σημείωσαν οι ευρωαγορές την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 (την Παρασκευή είχε πιάσει νέο ιστορικό υψηλό) υποχώρησε 0,98% στις 522 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,01% στις 8.236 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,76% στις 19.324 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2% στις 7.635 μονάδες.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοένα και περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% και αυτό θα αποτυπωθεί στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο», δήλωσε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο έγκαιρα», τόνισε η Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτική επιτροπή στις Βρυξέλλες, αν και επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να σημειώσει προσωρινή άνοδο το τέταρτο τρίμηνο».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι έτοιμη να μειώσει τις προβλέψεις της για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πλέον δεν αναμένει καθόλου ανάπτυξη φέτος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο πρόκειται να μειώσουν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του 2024 σε -στην καλύτερη περίπτωση- στασιμότητα, από 0,3% που προέβλεπαν προηγουμένως, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή οι προβλέψεις παραμένουν προς το παρόν εμπιστευτικές.

Παράλληλα, μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψαν άνοδο 1,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%.

Αυτή είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Tον Αύγουστο οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή είχαν ενισχυθεί κατά 2% σε ετήσια βάση.

 

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί 0,1% στα 71,92 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του αργού WTI σημειώνει άνοδο 0,9% στα 68,78 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 0,5% στα 2.654 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ υποχωρεί 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1141 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v