Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι αναταράξεις στις αγορές και η επόμενη μέρα

Πού στρέφεται πλέον η προσοχή των επενδυτών μετά την ακραία μεταβλητότητα της τελευταίας εβδομάδας. Στο επίκεντρο τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips. Η μετοχή στο όριο για MSCI, ποιες παίρνουν σειρά.

Χρηματιστήριο: Οι αναταράξεις στις αγορές και η επόμενη μέρα

Με την εξισορρόπηση αντίρροπων δυνάμεων έκλεισε η εβδομάδα, ένας κύκλος αναταράξεων στις διεθνείς αγορές που ξεκίνησε από την πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου. Την αμέσως επομένη του "κλεισίματος" Ιουλίου και "βιβλίων 7μηνου" τα διαδοχικά "ξεπουλήματα" στην Wall Street, το κραχ στο Τόκιο, μέχρι που την Παρασκευή ανακοινώθηκαν στοιχεία για την ανεργία που καθησύχασαν τους traders.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής, ο S&P500 στις 5.344,16 με οριακή διόρθωση 0,04% σε διάστημα εβδομάδας, με μικρή άνοδο 0,25% για τον CAC40 στις 7.269,71 μονάδες, με 0,46% για τον DAX στις 17.722,88 και οριακές απώλειες 0,08% για τον FTSE100 στις 8.168,10 μονάδες.

Στις 20,37 μονάδες ο CBOE/Volatility Index μετά από φρενήρη, ακραία διακύμανση- ξεπερνώντας ακόμη και τις 60 μονάδες- καθώς οι ανησυχίες περιορίστηκαν και αφού είχε εξαερωθεί "αξία" σχεδόν στο 18% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η "τρύπα" που προκλήθηκε εξ' αιτίας της ανατίμησης του γεν συνδυαστικά με την αύξηση των επιτοκίων από την BoJ καλύφθηκε, προσώρας, μέχρι την επόμενη φορά.

Πλέον οι traders στρέφονται προς την Fed, την ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, με ορίζοντα την συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, τέλη Αυγούστου. Εκεί ο Τζερόμ Πάουελ- σχεδόν 3 μήνες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ (σ.σ 5 Νοεμβρίου) θα ανοίξει (;) τα χαρτιά του, θα φανεί εάν ακολουθήσει πολιτική μειώσεων επιθετικότερη των 25 μ.β με πρώτη την συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο (17-18/9). Συν τω χρόνω στο διάστημα 1-8ης Αυγούστου καταγράφηκε σημαντική μετακίνηση κεφαλαίων προς μετοχές των S&P Small Cap 600 και S&P MidCap 400, μικρότερων κατηγοριών (αποτίμησης) όπου σε ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να μεταφερθεί μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού για την Wall Street.

Σε ότι αφορά την "επόμενη ημέρα", κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα η προσοχή στρέφεται- εκ νέου- στην Γαλλία- όπου είναι ενεργές πολιτικές και οικονομικές εκκρεμότητες με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εάν οι "αγορές" δοκιμάσουν να "επιτεθούν" στο χρέος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Η προσοχή και στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, προεξοφλείται πως θα συμβάλει στην αποσαφήνιση της τακτικής που θα ακολουθήσει η Fed.

Με αυτά οι ενεργοί-αυτή την περίοδο- επενδυτές φθάνουν στα μέσα Αυγούστου, μήνας προεόρτιος όσων σημαντικών προοιωνίζονται από Σεπτέμβριο και μετά.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η "ρηχότητα" συνδυαστικά με την έκθεση στο "ξένο χρήμα" είχε ως συνέπεια τις σημαντικές απώλειες σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες δεικτών, μετοχών.
Από 3,33% χαμηλότερα και τις 1.383,31 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από 3,37% και τις 1.212,33 για τον Δείκτη Τραπεζών, από 3,53% και τις 3.365,54 για τον FTSE25 και από 1.98% χαμηλότερα στις 2.199,92 για τον FTSEMidCap. Μικρότερη η έκθεση των mid cap σε "ξένο χρήμα" και funds, μικρότερες οι απώλειες συγκριτικά με τα blue chips.

Κλάδος "κλειδί" ο τραπεζικός, που μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου 3μηνου/6μηνου δίνουν την δυνατότητα ακριβέστερης καταγραφής δεδομένων, προοπτικών όπου και εστιάζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύοντας το στόρυ, συγκρίνοντας την στοχοθεσία, τα σήματα από τη νέα καθοδήγηση που έδωσαν οι διοικήσεις.

Στα 1,9885 ευρώ με εβδομαδιαίες απώλειες 2,86% για τη μετοχή της Eurobank, και αποτίμηση στα 7,286 δισ.
Στα 7,38 ευρώ, μείον 3,91% της Εθνικής, αποτίμηση στα 6,750 δισ. Στα 3,744 ευρώ, μείον 2,22% της Πειραιώς, αποτίμηση στα 4,681 δισ και στα 1,541 με μείον 5,29% της Alpha Bank, αποτίμηση 3,625 δισ . Με μόλις 0,13% έναντι 14,20% του ΔΤΡ για τη μετοχή της Alpha Bank παραμένει η χειρότερη επίδοση από τις 4 συστημικές, για το 2024.

Εβδομάδα ανακοίνωσης μεγεθών 6μηνου η προηγούμενη, με ΔΕΗ και ΟΤΕ, Coca Cola στο επίκεντρο. Λιγότερο χαμένη των 3 η μετοχή της ΔΕΗ με οριακές απώλειες 0,09% στα 11,17 ευρώ, μεγαλύτερες 2,50% για τον ΟΤΕ στα 14,41 και περισσότερες 5,90% για την Coca Cola HBC στα 31,26 ευρώ.

Εβδομάδα που είχε και τις διαψεύσεις της, για ακόμη μία φορά με δημοσιεύματα που έφερναν την AVAX σε συγχώνευση με το "κατασκευαστικό" της Metlen. Πέραν αυτών όμως, τόσο ο "ενεργειακός" όσο ο "κατασκευαστικός/υποδομών" είναι κλάδοι όπου κυοφορούνται διεργασίες, πιθανολογούνται εξελίξεις από το φθινόπωρο και μετά. Κλάδοι, εισηγμένες όπου είναι επενδεδυμένα τα δεύτερα περισσότερα κεφάλαια μετά τον τραπεζικό. Και με προφανή επιχειρηματική δυναμική.

Ενδεικτική η καταγραφή της Πέννυς Κούτρα (7/8) για τους ενδιαφερόμενους- διεκδικητές έργων άνω των 700 εκατ για άρδευση-ύδρευση.

Οπως και του Γιώργου Φιντικάκη για την ιστορία πίσω από το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στα Βαλκάνια, που απέκτησε η ΔΕΗ.

Στα ενδιαφέροντα της εβδομάδας και η επιβεβαίωση της επανόδου της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ. Διαδικασία που λόγω της πρόθεσης ισχυρών μετόχων μειοψηφίας (Gaius, CarVal e.t.c) να μειώσουν (ή και μηδενίσουν ) τη συμμετοχή τους συνδυαστικά με τις εξελίξεις που θα "τρέξουν" για Εθνική-ΤΧΣ κατά πάσα βεβαιότητα θα συντηρήσουν υψηλά το ενδιαφέρον traders, επενδυτών.

Επίσης, ενδιαφέρον θα έχει η αυριανή ανακοίνωση της MSCI για την 3μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών. Αργά το βράδυ της Δευτέρας θα γνωρίζει η κοινότητα εάν ο όμιλος ΤΙΤΑΝ Cement International θα αποτελέσει τον 11ο "παίκτη" της ελληνικής ομάδας του MSCI Greece Standard.

Στα 2,341 δισ η αποτίμηση του ομίλου, θυμίζοντας πως η ημερομηνία που λαμβάνεται υπόψη είναι 1 από τις τελευταίες 10 εργάσιμες του Ιουλίου-δλδ 18-31 Ιουλίου που πρακτικά σημαίνει η συγκεκριμένη αξιολόγηση "τιμολογείται" σε υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία από την τρέχουσα. Να συνεκτιμηθεί ότι στις φάσεις των 3μηνιαίων αναθεωρήσεων (του MSCI) καταγράφεται από τους υψηλότερους ετήσιους τζίρους (δλδ 4 φορές). Παρεμπιπτόντως, η 5άδα των εισηγμένων με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στάθμισης είναι Εθνική (18,70%), Eurobank (16,10%), Πειραιώς (11,60%), Alpha Bank (10,50%) και Metlen (10,30%).

Πρακτικά ο όμιλος TCI είναι στο όριο (σταθμισμένη αποτίμηση στο 1,349 δισ), σε μία από τις επόμενες αναθεωρήσεις προσβλέπουν ΔΑΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργεική, HelleniQ Energy.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v