Επιστροφή πωλητών στη Νέα Υόρκη, μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας, με το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τώρα είναι αν οι ανησυχίες που προκάλεσαν το sell off έχουν κατευναστεί.
Μένει να φανεί στη συνέχεια, με σημαντικό ορόσημο την ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ (14/8), ωστόσο προσώρας αυτό που φαίνεται να κρατούν οι traders είναι η σχετική εξισορρόπηση της κατάστασης, η επανάκτηση μικρότερου ή μεγαλύτερου μέρους των πολύ σημαντικών απωλειών.
Στα ευρωπαϊκά, η ανοδική διόρθωση που ακολούθησε το ξεπούλημα επανάφερε κάπως τους επενδυτές σε πιο σταθερή θέση, τον DAX στις 17.615 μονάδες-μειώνοντας στο 4,78% τις εβδομαδιαίες απώλειες- με πιθανό το ενδεχόμενο ορισμένοι που είχαν τοποθετηθεί από τα χαμηλά της Παρασκευής (2/8)- Δευτέρας (5/8) να επιχειρήσουν να κλειδώσουν μέρος των θέσεων τους, σήμερα-αύριο. Σε γενικές γραμμές κάτι ανάλογο ισχύει από το Παρίσι μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 7,266 με 3,52% εβδομαδιαίες απώλειες για τον CAC40, στις 1.394 με 5,44% για τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ.
Στο 6,31% η εβδομαδιαία ζημιά για τους long, από τον Δείκτη Τραπεζών, στο 5,78% από τον FTSE25.
Συμπερασματικά, ένα μέρος της διόρθωσης επανακτήθηκε, καθώς στο ΧΑ ακολουθήθηκε ο ρυθμός ανοδικής διόρθωσης των διεθνών αγορών, ειδικότερα της Wall Street. Κίνηση που υποστηρίχθηκε και από την ανακοίνωση καλών οικονομικών αποτελεσμάτων των ΔΕΗ, ΟΤΕ, νέα συμφωνία σε Ρουμανία κ.λ.π.
Η ανακοίνωση μεγεθών συνεχίζεται σήμερα, με την Ideal Holdings, ενός εκ των σηματωρών των mid caps. Οπως φάνηκε από το χθεσινό 5% στα 5,67 ευρώ διάθεση για προεξόφληση υπάρχει, πλην όμως όπως για την συγκεκριμένη και άλλες η συνέχεια εξαρτάται και από την γενικότερη τάση στα διεθνή.
Η γενεσιουργός αφορμή του ξεπουλήματος (Τόκυο) παραμένει ενεργή, θα ήταν αφελές να θεωρηθεί πως οι λόγοι που οδήγησαν στην ανατροπή ισορροπιών στο carry trade εξαλείφθηκαν, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να πυροδοτηθεί μία επόμενη ανάφλεξη. Είτε μέσω Nikkei, είτε μέσω κάποιου άλλου απρόβλεπτου/προβλέψιμου παράγοντα. Θα έλεγε κάποιος πως οι 25 μονάδες που είναι ο CBOE Volatility Index αποτυπώνουν ακριβώς αυτή την λεπτή ισορροπία, ούτε στο 60 plus της Δευτέρας αλλά ούτε και στο 17 της 30ης Ιουλίου, υποδηλώνοντας αυξημένη επιφυλακή.
Η ανακοίνωση μεγεθών του ΟΤΕ και της Coca Cola HBC- αμφότερα από τα βαριά χαρτιά της αγοράς- "τιμολογήθηκαν" στην χθεσινή συνεδρίαση, με διόρθωση 0,68% για τον Οργανισμό και 1,02% για τον πολυεθνικό όμιλο. Ειδικότερα για την Coca Cola HBC ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να σημαίνει- σε επίπεδο μητρικού ομίλου- η εμπλοκή με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Προς τούτο χρήσιμη είναι η παρακολούθηση των futures των TCCC και CCH.
Η Αλεξάνδρα Γκίτση έχει το ρεπορτάζ, με τον Ζόραν Μπογκτάνοβιτς να σημειώνει πως "...στην Ελλάδα, όπου το κεφαλήν εισόδημα υστερεί σε σχέση με αυτό των υπολοίπων ανεπτυγμένων χωρών, στις οποίες δραστηριοποιείται η Coca Cola HBC, καταγράφηκαν οι ισχυρότερες επιδόσεις του ομίλου το πρώτο εξάμηνο.."
Στην περίπτωση του ΟΤΕ, εάν η χθεσινή διόρθωση ήταν συνέπεια ελεγχόμενου profit taking, τότε οι long θα συνεχίσουν προς υψηλότερα. Εάν όμως η ανακοίνωση για διανομή 297 εκατ. σε μέρισμα και 153 εκατ σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών δεν ικανοποιήσουν τους πιο βραχυπρόθεσμους, τότε θα προέχει η επιβεβαίωση των κοντινών στηρίξεων. Τα 13,86 ευρώ- χαμηλά Δευτέρας- θεωρείται μία ασφαλής στήριξη, τα 15,20 ευρώ- υψηλό Παρασκευής- εφικτή αντίσταση.
Σήμερα- κατ' αρχήν- και σε "κλείσιμο" αύριο μένει να φανεί πόσο από το χρήμα που τοποθετήθηκε από τα χαμηλά της Δευτέρας σε ΔΕΗ, Metlen, TCI, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy Holdings, HelleniQ Energy κ.α. θα παραμείνει εντός παιδιάς ή θα κλειδωθεί εν μέρει.
Επίσης μένει να φανεί στο ταμπλό η νέα υποβάθμιση προβλέψεων για τα μεγέθη της Jumbo- ο ΧΑΜαιλέων, έχει ρεπορτάζ- αλλά και κατά πόσον επιχειρηματικές συνέργειες σε εξέλιξη λ.χ. Quest, Intralot κ.α θα μπορούσε να συντηρήσουν την δυναμική επαναφοράς.
Για τον ΓΔ οι 1.375 μονάδες είναι μία καλή στήριξη, ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.405 μονάδων θα απαιτούσε και την έξωθεν συνδρομή των διεθνών αγορών.