Χρηματιστήριο: Οι μετοχές πρώτης γραμμής στην αντίδραση

Τα μηνύματα από τη χθεσινή συνεδρίαση και ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τους βασικούς δείκτες. Η εικόνα στις τράπεζες και η πορεία των συστημικών τραπεζών.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές πρώτης γραμμής στην αντίδραση

«Ανάσα» ανόδου στην Wall Street, συνέχεια στην ισχυρή αντίδραση για τον Nikkei στο Τόκυο και στα ευρωπαϊκά η αναθάρρηση για τους long ήρθε από την ανακοίνωση καλών οικονομικών στοιχείων στη Γερμανία.

Εμφανώς καλύτερη η εικόνα, εχθές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει 1,98% στις 1.367,78 μονάδες. Με αξία συναλλαγών 151,4 εκατ. ευρώ, τη μερίδα του λέοντος στα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά, και τον Δείκτη Τραπεζών με 1,88% στις 1.181,61 μονάδες και τον FTSE 25 με 2,24% στις 3.333,85 μονάδες.

Με ενθαρρυντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά η χθεσινή συνεδρίαση, με χρηματιστές να εστιάζουν στην ανθεκτικότητα συγκεκριμένων blue chips αιχμής, στην επιμονή των αγοραστών στο σημείο που τα ευρωπαϊκά "γύριζαν", με τον DAX να διορθώνει σε αρνητικό έδαφος και για τον CAC 40 να χάνεται σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Ενθαρρυντική και τεχνικά διαγραμματικά η διακύμανση κυρίως για τον FTSE 25, κυρίως σε ότι αφορά στο μη τραπεζικό τμήμα του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως, ΟΤΕ (14,80 ευρώ), ΔΕΗ (11,02), Metlen (33,80), Motor Oil (21,80), ElvalHalcor (1,73) απάρτισαν μία πειστική 5άδα "πρώτης γραμμής" ειδικότερα για όσους προσεγγίζουν επενδυτικά το χρηματιστήριο.

Οι αγοραστές κράτησαν τις θέσεις τους ακόμη και στο ημίωρο της διολίσθησης σε Φρανκφούρτη, Παρίσι όταν κυρίως traders επιχείρησαν να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεων τους, εξέλιξη που αποτιμήθηκε θετικά από τους ειδικούς.

Οπως σημείωναν αυτή η συμπεριφορά βασίζεται και στα εδραία οικονομικά μεγέθη των συγκεκριμένων ομίλων (όπως και άλλων 4-6 ), στην προοπτική που έχουν σε βάθος (επενδυτικού) χρόνου. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου 3μηνου/6μηνου της ΔΕΗ και η επιβεβαίωση πληροφοριών για νέα μεγάλη συμφωνία του Ομίλου στην Ρουμανία ήρθαν απλά να δικαιώσουν όσους ήταν long στην διάρκεια της συνεδρίασης. Στα 10,55-11,06 ευρώ η διακύμανση για τον τίτλο, στα 11,02 ευρώ η τελική τιμή, στις 712 χιλ τμχ η εμπορευσιμότητα. Επιπλέον, από τα χαμηλά Δευτέρας στα 10,10 στα υψηλά Τρίτης 11,06 η μεταβλητότητα απέφερε σημαντικό κέρδος στο trading/intraday. Πρακτικά συνδυασμός θετικού αποτελέσματος τόσο για traders όσο για επενδυτές, μόνο στα συν μπορεί να προσμετρηθεί.

Μεγάλο το όφελος για τους long από την κατά 180ο στροφή στην χρηματιστηριακή πορεία του ΟΤΕ, το χθεσινό εμφατικό 5,49% στα 14,80 ευρώ θα πρέπει να έπεισε αρκετούς επιφυλακτικούς για τη συνέχεια. Ανάλογα καθοριστική η βαρύτητα ονομάτων όπως Metlen, Motor Oil, ElvalHalcor με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εμπιστοσύνη "ισχυρών ξένων χεριών" στα συγκεκριμένα σχήματα/επενδυτικές επιλογές.

Ωστόσο, το μεγάλο κέρδος της χθεσινής συνεδρίασης ήρθε από την πλευρά της ΔΕΗ. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις (μετά το ξεπούλημα της Δευτέρας) πως τα καλά νέα θα "καίγονταν" μέσα στον γενικότερο χαμό στις διεθνείς αγορές, οι αγοραστές ήταν σταθεροί/επίμονοι από την πρώτη μέχρι και την τελευταία εντολή. Ο Γιώργος Φιντικάκης αναλύει το τριπλό κέρδος από την συμφωνία με τη Maquarie στην Ρουμανία. Συμφωνία σύνθετη που δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της Επιχείρησης αλλά αφορά ευρύτερα τον ενεργειακό κλάδο.

Μάλιστα η ολική επαναφορά της Motor Oil μετά τη διόρθωση -λόγω της επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς- ενισχύει την συγκεκριμένη προσέγγιση.

Ο ενεργειακός κλάδος είναι ο δεύτερος σε σημασία/βαρύτητα μετά τον τραπεζικό- και βάσει των αποτιμήσεων- μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Το δε γεγονός πως έχει μικρότερη έκθεση στο «γρήγορο χρήμα»/trade funds τον καθιστά περισσότερο ανθεκτικό μεσομακροπρόθεσμα. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσέλκυση επιπλέον «ξένων κεφαλαίων».

Η επαλήθευση των βραχυπρόθεσμων/ημερήσιων τεχνικών προϋποθέσεων δίνει πλεονέκτημα στους long, στηρίξεις οι 1.360-1.355 μονάδες για τον ΓΔ, οι 1.160 για τον ΔΤΡ και οι 3.295-3.290 για τον FTSE 25.

Σε ΟΤΕ και Coca Cola HBC η προσοχή, καθώς ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα, αύριο η σειρά της Ideal Holdings.

Ανάλογα με την εκκίνηση της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά, θα εξαρτηθεί η στάση των πιο βραχυπρόθεσμων.
Η τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης είναι με το μέρος των long, από 1,04% υψηλότερα τα futures του S&P 500, από 1,25% του Nasdaq και από 0,75% του DJIA.

Μεταβλητότητα και στα συναλλαγματικά, με το γεν από τα 145/$ στα 147,7/$ νωρίτερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v