Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής και profit taking στο Χρηματιστήριο

Μείωση συναλλαγών και ρευστοποιήσεις σε τίτλους που απέδωσαν το τελευταίο διάστημα (Titan, Eurobank, Quest). Ανοδικά Εθνική, Helleniq Energy, Cenergy και Coca Cola.

Στάση αναμονής και profit taking στο Χρηματιστήριο

Ελάχιστα λεπτά κράτησε το θετικό πρόσημο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς από εκεί και μετά οι εν δυνάμει “profit takers” ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να τεστάρει την πρώτη στήριξη στις 1467 μονάδες, από όπου και έδωσε αξιοσημείωτη αντίδραση, αλλά χωρίς να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, συμπληρώνοντας την δεύτερη συνεχόμενη, ήπια, διορθωτική συνεδρίαση.

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται οι κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές σε στάση αναμονής, τιμολογώντας τα στοιχεία από τον πληθωρισμό χονδρικής και περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Απριλίου αναμένεται αύριο Τετάρτη και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, σε μηνιαία και κατά 3,4% σε ετήσια βάση, σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την Ενέργεια και τα Τρόφιμα.

Από την άλλη, ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, κατά 2,2%, έναντι ανόδου 2,1% τον Μάρτιο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,5%.

Επίσης, την Τετάρτη στις 12.00 ανακοινώνεται η μεταβολή του ΑΕΠ α’ τριμήνου της Ευρωζώνης, ενώ νωρίς το απόγευμα οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι σήμερα τοι βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, της τριμηνιαίας αναθεώρησης (ο δείκτης MSCI Greece Standard αυτή τη στιγμή αποτελείται από 10 τίτλους και συγκεκριμένα τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil). Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.

Ακολουθούν την Πέμπτη (16/5) τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου από Alpha Bank, Eurobank και Ελ. Πετρέλαια.

Την Παρασκευή, 17/5, λήγουν τα συμβόλαια Μαϊου στην Αγορά Παραγώγων.

Άξιες αναφοράς και οι επόμενες αξιολογήσεις για το Ελληνικό αξιόχρεο: Fitch 31/5, Scope Ratings 12/7, DBRS 6/9, Moody’s 13/9, S&P 18/10, Fitch 22/11 και Scope Ratings 6/12.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά θα μπορούσε να καταχωρηθεί η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/4, με 105,4 εκατ.) και η σχετικά επιφυλακτική εικόνα σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Αργά, αλλά σταθερά, γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτο, πως η Εγχώρια Αγορά θέλει είδηση που θα επαναφέρει το ενδιαφέρον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και θα δώσει τα απαιτούμενα “καύσιμα”, προκειμένου ο Δείκτης να πετύχει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1500 μονάδων, φέρνοντας σε “δύσκολη θέση”, όσους έχουν προχωρήσει σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις και παρακολουθούν τις εξελίξεις με αυξημένη ρευστότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση, το ενδιαφέρον θα περιοριστεί στις κινήσεις επιμέρους τίτλων, ο αριθμός των οποίων, σταδιακά, θα βαίνει μειούμενος.

Ήπια ανοδικά, μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,87% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,51% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,538% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1476,45 (+0,02%) και 1467,05 μονάδων (-0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1472,53 (-0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1471,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,29%.

Ο τζίρος στα 107,9 εκατ., από τα οποία τα 16,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΣΥΜΒ, OPTIMA, ΠΕΙΡ, ΙΑΤΡ, TITC, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 107,9 εκατ., τα 96,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ΛΑΒΙ έδωσε αγοραστικό σήμα, μετά από καιρό, χτες και φαίνεται να ψάχνει τιμές πάνω από το 1,00 ευρώ, με το 0,96 κοντινό στόχο και αντίσταση. Το 0,88 και 0,86 κοντινές στηρίξεις, με το ‘stop’ στην παρούσα στο 0,8390. Ο ΟΤΕ για ακόμα μία φορά διόρθωσε από το πολύ σημαντικό ‘make or break’ του 14,50 ερχόμενος κοντά στο 14 που είναι στήριξη. Το ‘stop’ στο 13,70. Το μέρισμα των 0,71 μπορεί να ‘ζεστάνει’ το γράφημα και να σπάσει το 14,20 με επόμενο στόχο το 15,20. Η ΙΝΤΕΚ ανήκει στον κλάδο της Πληροφορικής και όχι μόνο. Ο κλάδος είναι ‘hot’ εδώ και χρόνια, απλά πλέον ΕΝΤΕΡ και ΕΠΣΙΛ πουλήθηκαν οπότε τα μάτια πέφτουν στις υπόλοιπες. Το εβδομαδιαίο μας δείχνει ότι η διόρθωση τελειώνει., Σε ημερήσιο έχει ‘stop’ στο 6,12 ενώ χρειάζεται μία κατοχύρωση του 6,60 για να κινηθεί ψηλότερα. Αδιόρθωτη η Εθνική, με το ‘stop’ στο ωριαίο στο 8,01 και επόμενο στόχο το 8,32. Μόνο διάσπαση του 8,00 μπορεί να δώσει το 7,86 – 7,84. Ο ταλαντωτής από τα χαμηλά και πάλι για πάνω. H ΑΛΦΑ είναι η μόνη Τράπεζα που δεν έχει σπάσει ανοδικά ακόμα. Αυτό θα γίνει με εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τα 1,77 Σε ημερήσιο, σήμα δίνει με κλείσιμο πάνω από το 1,67. Από την άλλη, έχει και το μικρότερο ρίσκο στον κλάδο. Το 1,60 στήριξη, ενώ με κατοχύρωση του 1,67 θα δοκιμάσει το μεγάλο 1,77 – 1,80. Στον Όμιλο της ΓΕΚ σίγουρα κάποιοι κουράστηκαν να περιμένουν βγάζοντας προσφορά. Το ΚΑΙΡΟ ήταν και το αγαπημένο μας MEZ μιας και ήταν και το μόνο που δεν έχει επιστρέψει κέρδη. Μπορεί να το αποτιμούν 0,58 αλλά είναι λογικό να έχει ένα σχετικό discount, πάνω από τα 0,50 ευρώ. Η ΠΕΡΦ είναι η αγαπημένη μας ‘μικρή’ στην Πληροφορική και σίγουρα ψάχνει μια καλή αποτίμηση για την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά. Το ‘rotation’ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται και στην διόρθωση αυτών που ‘έτρεξαν’ το προηγούμενο διάστημα, υπάρχουν άλλα Δεικτοβαρή ‘χαρτιά’ που κρατάνε τον ΓΔ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές σε στάση αναμονής, ενόψει σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων από το εξωτερικό. Επιλεκτικό ενδιαφέρον για εξισορρόπηση της κερδοσκοπικής πίεσης”, επισημαίνει η Beta Sec.

Πλησιέστερη στήριξη του ΓΔ στις 1467 μονάδες και ακολουθεί εκείνη του ανοδικού ‘χάσματος’ των 1460 μονάδων. Ωστόσο, η διόρθωση θα μπορούσε να επεκταθεί και μέχρι τις 1455 μονάδες, χωρίς να κινδυνεύσει η βραχυπρόθεσμη τάση, που παραμένει σαφέστατα ανοδική. Το πρωί, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα μεγέθη του για το 1ο τρίμηνο, ενώ το βράδυ ανακοινώνονται οι αλλαγές των δεικτών MSCI”, υπενθυμίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Φαίνεται ότι οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν, εν αναμονή και του πληθωρισμού Απριλίου στις ΗΠΑ αύριο. Στο εσωτερικό, ο ΟΤΕ εμφάνισε σημαντική αύξηση εσόδων κατά 9,2%, αλλά με οριακή βελτίωση στα προσαρμοσμένα EBITDA κατά 1,2% (ετήσια βάση) στα 326 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, ελαφρώς βελτιωμένα ήταν και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 143 εκατ. ευρώ (+4,9% ετήσια βάση). Η παρατηρούμενη μείωση στις ελεύθερες ταμειακές ροές οφείλεται σε πληρωμή φόρων και αύξηση επενδύσεων. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2024 διαμορφώθηκε σε €521,0 εκατ., μειωμένος κατά 17,9% σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2023. Η Διοίκηση διατήρησε την εκτίμηση για το επενδυτικό της πλάνο (610 - 620 εκατ. ευρώ), αλλά και για τις ελεύθερες ταμειακές ροές (470 εκατ. ευρώ)”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Οι μεταπασχαλινές συνεδριάσεις δεν πέρασαν αδιάφορα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για ένα ανοδικό τετραήμερο (το Χ.Α. έπρεπε να συγχρονιστεί με την ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, σε συνέχεια των προσδοκιών για επιτοκιακές μειώσεις από τη Federal από το Καλοκαίρι, καθώς η Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αποθερμαίνεται), όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η TITC ανήγγειλε την εισαγωγή της Θυγατρικής στη Wall Street, με τη Επενδυτική Κοινότητα να πείθεται ότι η τρέχουσα αποτίμησή της, αν και συνιστά ιστορικό υψηλό, θα αποτελέσει τη βάση μιας μακροχρόνια ανοδικής κίνησης.

Η Citi διέθεσε στους πελάτες της 4 εκατ. μετοχές της Jumbo, μεταφέροντας ηχηρή “ψήφο εμπιστοσύνης” για τις προοπτικές της Εταιρείας.

Και το επιτοκιακό περιθώριο κατέγραψε άνοδο το Μάρτιο (στο 5,71%, από 5,24% το Φεβρουάριο) διαχέοντας μήνυμα συνέχισης της οργανικής κερδοφορίας των Τραπεζών.

Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ αναρριχήθηκε πάνω από τις 1480 μονάδες και στοχεύει πλέον στην κίνησή του προς τις 1500 μονάδες στο επόμενο διάστημα.

Με το φετινό Μάιο να έχει τις προϋποθέσεις να διαψεύσει όσους υιοθετούν την παλιά ρήση “Sell in May and go away”, που στην παρούσα φάση οδηγεί αρκετούς Διαχειριστές σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οδηγώντας σε αυξημένη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, με το ΓΔ να βρίσκει προσώρας στήριξη στις 1467 μονάδες.

Θα χρειαστούν ωστόσο θετικοί καταλύτες για μια νέα ανοδική κίνηση, όπως η ενσωμάτωση μιας ακόμη μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece που περιλαμβάνει ήδη 10 και η αναφορά σε θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας στην έκθεση της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, αρκετές Εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκα πρόσφατα σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, με ανοδικό “καύσιμο” τις ευοίωνες προοπτικές για τα μεγέθη τους, τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και την κερδοφορία, αλλά και τις προσδοκώμενες χρηματικές διανομές.

Προκύπτει επομένως το αβίαστο συμπέρασμα, ότι τα blue chips του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μπορούν να οδηγήσουν ψηλότερα το ΓΔ, με την παραδοχή ότι θα πραγματοποιηθούν οι μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας τα επόμενα έτη: πάνω από 2% για το ΑΕΠ και περαιτέρω υποχώρηση για το δείκτη χρέους/ΑΕΠ περί το 140% για το 2026.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι αβεβαιότητες παραμένουν καθώς δεν υφίσταται πρόοδος ούτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε από τη Μ. Ανατολή, ενώ η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη πιστοποίησε ότι θα συνεχίσουν τα “ήρεμα νερά” μεταξύ των δύο Χωρών.

Με τους δείκτες των Αγορών να διατηρούνται υψηλά, παρά τη συντήρηση κλίματος γεωπολιτικών αναταράξεων και απειλής της παγκοσμιοποίησης, στοιχεία που οδηγούν αρκετές Κεντρικές Τράπεζες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία) στην αύξηση των αποθεμάτων Χρυσού, με την τιμή του να ξεπερνά τα $2.350 ανά ουγκιά”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7,5), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,7), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,6), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των ΑΛΦΑ (0%) και ΠΕΙΡ (+0,47%), μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκε η ΕΤΕ (+1,12%), ενώ δεν πάτησε σε θετικό έδαφος η μετοχή της ΕΥΡΩΒ (-2,50%).

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο της ΕΤΕ σηματοδοτεί νέα υψηλά 101 μηνών.

Μεταξύ 1285,85 (+0,08%) και 1274,56 μονάδων (-0,80%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1283,75 (-0,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1281,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1237 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1310 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 - 1120 και 1102 - 1093 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+0,38%), ΕΕΕ (+0,89%), ΕΛΠΕ (+0,70%), ΕΥΔΑΠ (+1,02%), ΜΟΗ (+0,22%), ΜΠΕΛΑ (+0,07%), ΟΠΑΠ (+0,52%), ΣΑΡ (+0,53%) και CENER (+1,69%, ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο).

Σταθερά πλαγιοανοδικά κινείται ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 52 μηνών. Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,60 ευρώ, η τάση παραμένει επιθετική και δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση προς τα 8,80 – 9,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 8,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αφού χθες έκλεισε στην τιμή του πρόσφατου placement (27,20 ευρώ), ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και οριακά χαμηλότερα, σήμερα ο τίτλος της Jumbo (+0,07%), επιχείρησε προσπάθεια αντίδρασης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στα άξια αναφοράς, η σημαντική υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 27,68 ευρώ (+1,76%) και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Η πρώτη αντίσταση στα 28,28 ευρώ, ενώ αν χαθεί η στήριξη στα 27,20 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 26,34 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+145,05%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+107,24%), ΦΒΜΕΖΖ (+101,7%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+76,61%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+74,53%), MONTA (+67,02%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), REALCONS (+57,03%), ΓΚΜΕΖΖ (+52,79%), OPTIMA (+47,44%), ΠΕΡΦ (+46,16%), ΔΟΜΙΚ (+44,17%), ΑΤΕΚ (+40,94%) και TITC (+40,09%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Γενικής Εμπορίου (-5,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,075 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: € 0,07125 ανά μετοχή) και του ΟΛΘ (-4,44%) χωρίς το ποσό € 1,30 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: € 1,235 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΙΑΤΡ (+2,10%), ΙΝΤΕΤ (+0,40%), ΕΛΙΝ (+1,65%), ΧΑΙΔΕ (+4,58%), ΛΕΒΚ (+5,81%), ΑΤΕΚ (+1,94%), ΤΖΚΑ (+1,90%), ΜΙΓ (+1%), ΕΛΣΤΡ (+2,17%), ΝΑΚΑΣ (+2,82%), ΜΟΝΤΑ (+1,27%).

Η Foodlink, προς επιβεβαίωση του “Εuro2day.gr” ανακοίνωσε πως η Εταιρεία “SADION INVESTMENTS LTD” πούλησε με τη μέθοδο προσυμφωνημένων συναλλαγών, 1.667.627 κοινές ονομαστικές μετά δικαιωμάτων ψήφου μετοχές της Εκδότριας έναντι τιμήματος ευρώ 0,41 ανά μετοχή και συνολικής αξίας ευρώ 683.727,07, μηδενίζοντας την θέση της.

Μετά το χθεσινό +29,23%, σήμερα ο τίτλος της ΦΟΥΝΤΛ (+3,57%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,59 ευρώ (+17,06%), για να υποχωρήσει σημαντικά στη συνέχεια.

Δύο “πακέτα” πέρασαν μέσω του Χ.Α. για τους Ευρωσυμβούλους. Το ένα αφορούσε σε 235000 μετοχές στα 1,27 ευρώ και το δεύτερο έγινε στα 1,28 ευρώ και αφορούσε σε 50000 μετοχές. Συνολικά κάτι λιγότερο από το 2% της Εισηγμένης. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πληροφορίες αγοραστής φαίνεται να είναι family office του εξωτερικού και πωλητής μέτοχος της Εταιρείας που δεν μετέχει στο Διοικητικό Σχήμα.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,41 ευρώ (+6,02%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια και να κλείσει στα 1,37 ευρώ (+3,01%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Profile (+2,92%) και DotSoft (+9,63%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές).

Στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 4,55 ευρώ (κλείσιμο 26/4) προσπάθησε να αντιδράσει η ΕΚΤΕΡ (+2,34%). Για να αλλάξει τεχνικά επίπεδο, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 4,76 ευρώ.

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι ΦΒΜΕΖΖ (+2,81%), ΞΥΛΚ (+1,47%) και Lavipharm (+0,56%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,68%), Κρι Κρι (+1,44%), Δομική Κρήτης (+2,17%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,69%). Στην περίπτωση του τελευταίου τίτλου, μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν πως δικαιολογεί κίνηση πάνω από τα 0,50 ευρώ.

Με επιθετικότερους πωλητές η δεύτερη πτωτική συνεδρίαση για ΣΠΕΙΣ (-1,96%), με τον τίτλο να υποχωρεί μέχρι το -5,15%.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1319 - 1315 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1500 και η επόμενη στις 1539 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3201 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3194 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3610 και 3658 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές και οριακές οι μεταβολές στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, στο 1,0818 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστέψει πάνω από τα $2360 ο Χρυσός, προς τα $28,75 αντιδρά το Ασήμι.

Κάτω από τα $62000 το Bitcoin, προς τα $2915 υποχωρεί το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Ινδία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,83% σε ετήσια βάση, σχεδόν σύμφωνα με το 4,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας έδειξαν ότι ο εταιρικός πληθωρισμός ήταν σταθερός τον Απρίλιο, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, πιθανότατα λόγω της απότομης πτώσης του Γεν.

Η Agile Group, Κινεζική Εταιρεία στο Real Estate, απέτυχε να πληρώσει τους τόκους ομολόγων, εντός περιόδου χάριτος που έληξε στις 13 Μαΐου, για ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2025.

Στο 2,4% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η Destatis. Ο δομικός πληθωρισμός τον Απρίλιο ήταν 3,0%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Οικονομία της Γερμανίας αυξήθηκε για 10ο μήνα. Ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο 47,1 τον Μάιο, από 42,9 τον Απρίλιο, περισσότερο από το 46,4 που προέβλεπαν οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε απότομα τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα. Οι ΗΠΑ θα τετραπλασιάσουν τον δασμολογικό συντελεστή για τα Κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 100% φέτος και θα τριπλασιάσουν περίπου τον συντελεστή για τις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου. Ο συντελεστής για τα Κινεζικά τσιπ θα διπλασιαστεί από το 2025. Ο δασμός στα ηλιακά πάνελ θα διπλασιαστεί στο 50%, φέτος.

Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές Ρωσικού εμπλουτισμένου Ουρανίου, του κύριου καυσίμου που χρησιμοποιούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι “το πρώτο τρίμηνο δεν υπήρξε πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού. Η Fed πρέπει να δείξει υπομονή και να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για περισσότερο διάστημα από ότι αναμενόταν προηγουμένως. Δεν θεωρεί πιθανό η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση των επιτοκίων”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 102,1 δισ. ευρώ.

Ανεπαίσθητες τάσεις αποκλιμάκωσης εμφάνισαν οι πληθωριστικές πιέσεις τον Απρίλιο στην Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε τον Απρίλιο με ρυθμό 3,1% ετησίως, επιβραδύνοντας οριακά από το 3,2% του Μαρτίου. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Για το Ελληνικό ΑΕΠ, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι προοπτικές, επί του παρόντος, καθώς διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις, οι οποίες είναι δυσκολότερο να παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση. Η εκτίμησή μας για το πραγματικό ΑΕΠ και την επέκταση του είναι 2,8% φέτος, αλλά αντιμετωπίζει σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, λόγω της αργής ανάκαμψης της κατανάλωσης”, σημειώνει η Wood & Company.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Cenergy και στο χαμηλό οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Jumbo.

Σχεδόν ισορροπημένη η τελική εικόνα με 66 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.907 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.747 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.767 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 902 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 902 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.564, 1.349 για τον Μάιο και 1.215 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.563,25), κινήθηκε μεταξύ 3.552,25 και 3.571,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.288), κινήθηκε μεταξύ 1.288 και 1.288 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.625,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (850), Πειραιώς (1.513), Εθνική (408), ΔΕΗ (333), Alpha Bank (2.928), Ιντρακόμ (195), ΓΕΚ (181), Ιντρακάτ (280), Μυτιληναίο (198), Ελλάκτωρα (116), Ελ. Πετρέλαια (205), Τέρνα Ενεργειακή (554), ΟΠΑΠ (175), Αεροπορία Αιγαίου (331), ΑΔΜΗΕ (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 175.858, Πειραιώς 82.489, Eurobank 32.215, ΑΔΜΗΕ 26.976, ΓΕΚ 15.908, ΔΕΗ 33.388, Εθνική 11.176, Τέρνα Ενεργειακή 32.572.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.664.936 τεμ., (από 62.862.395 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.139.932 τεμ. (35.552.003), ΟΠΑΠ 1.742.257 τεμ. (1.727.337), Εθνική 12.666.145 τεμ. (12.775.073), ΟΤΕ 1.624.265 τεμ. (1.617.432), Πειραιώς 8.506.164 τεμ. (8.725.726) Intralot 1.014.131 τεμ. (1.006.079).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v