Χρηματιστήριο: Profit taking με πτώση τζίρου

Οριακά υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Πώς κινήθηκαν τράπεζες και blue chips. Η εικόνα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Profit taking με πτώση τζίρου

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και ήπιων μεταβολών η σημερινή, με την κίνηση του Γενικού Δείκτη να επιβεβαιώνει την αύξηση της εξάρτησής του, από την κίνηση των Διεθνών Αγορών, μετά τα χθεσινά στοιχεία του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ και την αυξανόμενη πεποίθηση των Αγορών, ότι ίσως έλθουν αργότερα οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από Fed και ECB.

Το τελευταίο μάλιστα, έφερε και νέα εκτίναξη των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Αμερικανικού 10ετους τίτλου να ανταγωνίζεται, ή και να ξεπερνά την μέση μερισματική απόδοση του δείκτη – σηματωρού S&P 500.

Στα παραπάνω, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει να αντιπαρατάξει τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, τις ικανοποιητικές χρηματικές διανομές, αλλά την έντονη φημολογία για μεγάλο επιχειρηματικό deal στον κλάδο της Ενέργειας (εκτός Διυλιστηρίων), που κάνει τον γύρο της Αγοράς.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, “αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν ανησυχίες τον περασμένο μήνα, ότι η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού μπορεί να έχει παγώσει και ίσως απαιτείται μια μεγαλύτερη περίοδος υψηλών επιτοκίων για να τεθούν υπό έλεγχο οι αυξήσεις των τιμών”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου που δημοσιεύτηκαν.

O πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, προειδοποίησε ότι “τα στοιχεία που έδειξαν νέα άνοδο του πληθωρισμού τον Μάρτιο, αφήνουν ανοιχτό τον κίνδυνο η επόμενη κίνηση της Fed να είναι αύξηση, αντί για μείωση επιτοκίων”. O ίδιος εκτίμησε ότι “η πιθανότητα αυτή κινείται στο εύρος μεταξύ 15% και 25%”.

Το Σεπτέμβριο τοποθετεί πλέον την έναρξη του κύκλου μείωσης επιτοκίων της Fed η UBS Global Wealth Management, μετά τη νέα άνοδο που εμφάνισε ο πληθωρισμός στη Χώρα τον Μάρτιο.

Από την άλλη, το ΔΣ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής του θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο, ενώ σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

"Τα εισερχόμενα στοιχεία θα συνεχίσουν να μας οδηγούν και θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις συνεδριάσεις μας. Δεν θα δεσμευτούμε για την πορεία της νομισματικής μας πολιτικής", τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Τελειώνοντας με τις “εισαγόμενες” ειδήσεις, που λόγω φτωχής εγχώριας ειδησεογραφίας, μονοπωλούν το ενδιαφέρον κατά τις τελευταίες ημέρες, αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024 οι BlackRock, Citi, JP Morgan Goldman Sachs και Wells Fargo.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν μειωμένου ενδιαφέροντος και συναλλακτικής δραστηριότητας (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων) και το ενδιαφέρον των traders επικεντρώθηκε στην κίνηση ελάχιστων τίτλων, που προσπάθησαν να κινηθούν κόντρα στο, γενικότερα, επιφυλακτικό κλίμα.

Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις γνωστές παθογένειες της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, με την απόσυρση των αγοραστών, στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε στην συνέχεια.

Σαν θετική ένδειξη, θα μπορούσε να σημειωθεί πως δεν απειλήθηκε η πρώτη ζώνη στήριξης των 1410 – 1400 μονάδων.

Χωρίς διαθέσεις σημαντικής αποκλιμάκωσης, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,93% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,53% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,356% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1421,78 (+0,10%) και 1411,31 μονάδων (-0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1418,81 (-0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1416,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,27%.

Ο τζίρος στα 98,6 εκατ., από τα οποία τα 24,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΣΑΡ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 98,6 εκατ., τα 88,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Αγορά κάθε Παρασκευή περιμένει ανακοίνωση για την ΤΕΝΕΡΓ με αποτέλεσμα τη συντήρηση των δύο τίτλων κοντά στα υψηλά”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η επίδοση του πληθωρισμού των ΗΠΑ για το Μάρτιο στο 3,5%, από 3,2% το Φεβρουάριο, αλλά και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal, προκαλούν νευρικότητα στις Αγορές, αφού διαμορφώνονται προϋποθέσεις για επανεξέταση των αποφάσεων για επιτοκιακές μειώσεις. Σαν αποτέλεσμα οι δείκτες στη Wall Street υποχώρησαν και οι δείκτες του Χ.Α. δύσκολα θα αποφύγουν το συγχρονισμό μαζί τους. Ο Α∆ΜΗΕ και οι Ευρωσύμβουλοι ανακοινώνουν τα ετήσια αποτελέσματά τους”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Τα υψηλότερα, έναντι των εκτιμήσεων, στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, μεταφράζονται ως υψηλότερα για περισσότερο χρόνο επιτόκια, επηρεάζοντας την επενδυτική ψυχολογία”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά από τρεις μέρες με άνοδο, σήμερα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα και οι επικαιροποιημένες προοπτικές, ίσως φέρουν κάποιες τοποθετήσεις και περιορίσουν το πτωτικό περιθώριο”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Αναταραχές στους διεθνείς μετοχικούς δείκτες, μετά τον υψηλότερο των εκτιμήσεων πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ. Απομακρύνεται το σενάριο της 1ης μείωσης επιτοκίων από την FED τον Ιούνιο και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει τις μετοχές χαμηλότερα το προσεχές διάστημα. Πάντως, βλέπουμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες και αυτό δεν θα αφήσει και το Χ.Α. ανεπηρέαστο. Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες αποτιμήσεις στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε περίοδο που ένας σημαντικός αριθμός Εισηγμένων θα προχωρήσει σε αποκοπές μερισμάτων, αναμένεται να προσφέρει στήριξη στον ΓΔΧΑ. Η προσοχή των επενδυτών στην ομιλία της κ. Λαγκαρντ, μετά την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση από το μέτωπο των επιτοκίων”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

"Ζορίζει’ το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον λόγω γεωπολιτικών (βλ. Μέση Ανατολή) και ‘ξεθωριάσματος’ των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη.

Πράγματι, στα μάκρο των ΗΠΑ η τρέχουσα συγκυρία αποτυπώνεται από την πρόταση "good is bad", καθώς οι εκεί δυνατές Αγορές εργασίας και Ακινήτων δυσκολεύουν την επιθυμία της Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) να μειώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια.

Διαφορετική η εικόνα στην Ευρωζώνη, με το ένα "μάτι" στην αναιμική ανάπτυξη και το άλλο στο σκαρφάλωμα των τιμών της Ενέργειας.

Όπως φαίνεται, η ΕΚΤ θα προηγηθεί της Fed στο λεγόμενο “pivot”, δηλαδή στη μείωση του κόστους δανεισμού για Τράπεζες, Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά.

Εν τω μεταξύ, ο Χρυσός "πρωταγωνιστεί" με τα αλλεπάλληλα ονομαστικά ιστορικά υψηλά του, τα οποία καταδεικνύουν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού συνεχίζει να είναι δύσκολη υπόθεση.

Προς επίρρωσιν αυτού, η εχθές δημοσιευθείσα μηνιαία μέτρηση τιμαρίθμου των ΗΠΑ υπερέβη τις εκτιμήσεις, σκορπίζοντας αμηχανία στους “long” σε μετοχές και ομόλογα, αλλά και στα "περιστέρια" στις τάξεις των οικονομολόγων, που ευαγγελίζονταν την συνέχιση της αποπληθωριστικής διαδικασίας στις μεγάλες Οικονομίες.

Στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης (παρά τις σχεδιαστικές του ατέλειες στις οποίες έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν) δείχνει "να μην καταλαβαίνει" από τις “αναταράξεις” των τελευταίων συνεδριάσεων σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη.

Άξια προσοχής, σε κάθε περίπτωση η ανθεκτικότητα του ΓΔΧΑ, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις “bearish” αποκλίσεις (divergences) του διαγράμματος σε εβδομαδιαίο πλαίσιο.

Στα ημερήσια "κηροπήγια" (candlesticks), ο ΓΔ παραμένει σχετικά "άνετα" πάνω από όλους τους κινητούς μέσους όρους 50 έως και 200 ημερών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέχιση της γενικευμένης ανοδικής τάσης.

Αντίστοιχη ανάλυση συστήνουμε στους επενδυτές επιμέρους τίτλων.

Συντασσόμεθα με την εκτίμηση πως η εν εξελίξει "συσσώρευση τιμών" (consolidation) των τελευταίων 10 εβδομάδων στον ΓΔ αρχίζει να "παλιώνει" και ότι η γενική Αγορά μας καλείται να αποφασίσει "πάνω, ή κάτω" από το εύρος 1360 - 1440.

Άγνωστη, ασφαλώς, η επόμενη μεγάλη κίνηση, αλλά δεδομένων των διεθνών γεω-οικονομικών συνθηκών και των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων (Ευρωεκλογές κλπ.), οι επενδυτές του Χ.Α. θα πρέπει να σχεδιάσουν ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης της χρηματιστηριακής μεταβλητότητας, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών - IFTA).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7), ΕΤΕ (6,8), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (6), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,4), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι Alpha Bank (-0,97%) και Eurobank (+0,26%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Εθνική (-0,48%), ενώ μόνιμα σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Πειραιώς (-0,31%).

Μεταξύ 1221,4 (-0,88%) και 1232,31 μονάδων (+0,01%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1230,01 (-0,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1228,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,34%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099, 1076 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1073 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΔΕΗ (+0,17%), ΕΥΔΑΠ (+0,36%), ΛΑΜΔΑ (+0,30%), ΜΟΗ (+1,05%), ΟΠΑΠ (+0,25%), ΟΤΕ (+0,84%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,22%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΤΟΕΛ και TITC.

Ο μοναδικός τίτλος του μη Τραπεζικού 25αρη, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Cenergy (-1,63%), όμως αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή είχε να “δει” αρνητικό κλείσιμο από τις 2/4. Οι στηρίξεις στα 6,81 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 6,59 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,42 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη αντίσταση στα 7,39 ευρώ.

Απέφυγε την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της Autohellas (0%). Οι επόμενες στηρίξεις στα 13,20 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 13,01 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Για να “αλλάξει πίστα” ο τίτλος, πρέπει να επιστρέψει σε κλεισίματα υψηλότερα των 14,10 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+125,99%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+68,37%), MONTA (+65,97%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+61,54%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), REALCONS (+52,85%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+44,15%), ΚΥΡΙΟ (+41,46%) και ΔΟΜΙΚ (+40,49%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΧΑΙΔΕ (+7,58%), ΣΠΥΡ (+8,42%), ΓΕΒΚΑ (+2,40%), ΙΚΤΙΝ (+0,63%), ΤΖΚΑ (+1,50%), ΒΙΟΚΑ (+2,91%), ΚΟΡΔΕ (+0,71%), MED (+0,91%), ΙΝΤΕΤ (+0,77%), ΑΚΡΙΤ (+6,45%), ACAG (+3,50%), ΛΕΒΠ (+2,86%), ΠΛΑΚΡ (+2,67%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,25%), ΕΛΣΤΡ (+0,40%).

Συνέχισε ανοδικά ο Πετρόπουλος (+2,53%), λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης, αλλά η προσφορά παρέμεινε αξιοσημείωτη. Στις 15/4 η αποκοπή μερίσματος.

Πονταρίσματα για ικανοποιητικά αποτελέσματα στους Ευρωσυμβούλους (4,12%).

Ακόμα ένα νέο ιστορικό υψηλό, σε κλείσιμο, από Optima bank (+0,52%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά εξαμήνου για Πλ. Θράκης (+0,13%) και Medicon (+2,37%).

Επιστροφή αγοραστών στην Q&R (+1,48%).

Μπορεί η Κέκροψ (0%) να είναι η Εισηγμένη με το υψηλότερο ρεκόρ σε φήμες και διαψεύσεις.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο για ΔΑΑ (-1,20%). Πλησιάζει απειλητικά την τιμή εισαγωγής των 8,20 ευρώ.

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η ΞΥΛΚ (+0,34%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1370, 1319, 1302 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1294 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3459 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3160 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3139 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3495 - 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Σε αρνητικό έδαφος η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0717 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω τα $2360 ο Χρυσός, προς τα $28,0 ισορροπεί το Ασήμι.

Επαναπροσεγγίζει τα $70000 το Bitcoin, προς τα $3500 ανηφορίζει το Ethereum.

Δεν ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις των αναλυτών οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Χώρας ήταν 0,1% υψηλότερος σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, χαμηλότερα από το 0,7% τον Φεβρουάριο και κάτω από το 0,4% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές.

O πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Μάρτιο σε ετήσια και μηνιαία βάση. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 1,6% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2,2% και 0,3% αντίστοιχα. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 2,4%, πάνω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 2,2%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,2%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Απριλίου υποχώρησε στις 211000, από 222000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 215000.

H Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα χαλαρώσει τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι μια ακόμα μέτρηση έδειξε ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονες. Η GS προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,4% φέτος, από το τρέχον επίπεδο του 3,5%.

“H Παγκόσμια Οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια δεκαετία ασθενικής ανάπτυξης και λαϊκής δυσαρέσκειας, παρά το γεγονός ότι απέφυγε την ύφεση”, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 98,2 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ και CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό οι Lamda Development και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.403 συμβόλαια). Συνεχίζονται οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 5.232 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.242 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.192 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.194 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 373, 273 για τον Απρίλιο και 100 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.428), κινήθηκε μεταξύ 3.421,75 και 3.448,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.236,5), κινήθηκε μεταξύ 1.234,5 και 1.236,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.483,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.500 Ιντρακάτ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (781), Πειραιώς (832), Εθνική (650), ΔΕΗ (926), Alpha Bank (4.831), ΑΔΜΗΕ (680), Τέρνα Ενεργειακή (232), Ελλάκτωρα (252), Μυτιληναίο (715), Viohalco (201), ΕΧΑΕ (167), Ιντρακόμ (125), ΟΤΕ (225), Lamda Development (273).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 176.981, Πειραιώς 66.010, Eurobank 33.087, ΑΔΜΗΕ 27.429, ΓΕΚ 16.211, ΔΕΗ 29.399, Εθνική 13.592, Τέρνα Ενεργειακή 29.691.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.058.902 τεμ., (από 62.382.013 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.126.561 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.791.674 τεμ. (1.790.641), Εθνική 13.711.256 τεμ. (13.419.256), ΟΤΕ 2.039.875 τεμ. (2.057.659), Πειραιώς 8.447.821 τεμ. (7.764.446).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v