Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα υψηλά 10ετίας και η επόμενη μέρα

Με... φόρα στο 2024 ο Γενικός Δείκτης, επαναπροσεγγίζοντας επίπεδα... Απριλίου 2014. Τα σήματα από τις κινήσεις των traders, η «κόντρα» αποτιμήσεων και οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Τα υψηλά 10ετίας και η επόμενη μέρα

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη. Με "αέρα" πρωταθλητισμού το 2023 στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές συνέχισαν πετυχαίνοντας συγκριτικά καλύτερη εκκίνηση για το 2024.

Στις 4.775,47 μονάδες ο S&P500 με άνοδο 1,12% την προηγούμενη εβδομάδα και 0,12% για το 2024. Στοιχεία πληθωρισμού χονδρικής Δεκεμβρίου και οικονομικά αποτελέσματα 2023 διαμόρφωσαν την στάση των επενδυτών-οι οποίοι έδειξαν να προσαρμόζονται στα των εξελίξεων στην Αραβική χερσόνησο. Εξι τραπεζικοί όμιλοι (κολοσσοί) ανακοίνωσαν μεγέθη, στην Wall Street-ήδη- συνεκτιμούν αποτελέσματα, προοπτικές.

Οριακά θετική η εβδομάδα για τον DAX, με 0,66% στις 16.704,56 αλλά με επίσης οριακά αρνητική στην εκκίνηση του νέου έτους.

Για το ΧΑ, συμπληρώθηκαν 8 συνεδριάσεις -με τις 7 σε θετικό πρόσημο- επιτεύχθηκε ένας σημαντικός στόχος -επαναπροσέγγισης επιπέδων Απριλίου 2014- υπερέβη τα 90 δισ. η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων, επιβεβαιώθηκε ο "προωθητικός" ρόλος του τραπεζικού κλάδου, απορροφήθηκε με ικανοποιητικό αποτέλεσμα η προσφορά που ενεργοποιούνται ενδοισυνεδριακά, με αποτέλεσμα η επιστροφή στα υψηλά 10 ετίας να έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για τη συνέχεια.

Στις 1.352,65 ο ΓΔ με 3,12% στην εβδομάδα και 4,60% από αρχή έτους, στις 3.285,46 ο FTSE25 με 3,73% και 5,21% αντίστοιχα, ενώ στις 1.154,21 ο ΔΤΡ με 7,17% την τελευταία εβδομάδα και 8,72% από την 2/1 επιβεβαιώνοντας τον καθοριστικό ρόλο που- πιθανότατα- θα διαδραματίσει και φέτος.

Σημαντική η εβδομάδα για τον κλάδο, καθότι χαρακτηρίστηκε από την επίσκεψη της Κλαούντια Μπουχ στην Αθήνα, με την νέα επικεφαλής του SSM να ξεκινά από την ελληνική πρωτεύουσα τις επαφές της με τους επιτελείς των εθνικών τραπεζικών συστημάτων.

Η Αναστασία Παπαϊωάννου είχε το αναλυτικό ρεπορτάζ, από νωρίς την Παρασκευή, για τους 5 στόχους που βγήκαν από τις συναντήσεις. Εστιάζω στον ένα- και σημαντικό ως προς την... δελεαστικότητα για τα ξένα funds- που αφορά στην άτυπη έγκριση για τη διανομή μερίσματος (από 15% έως 25%).

Με διαφορετική ένταση αλλά και ενδείξεις μετακύλησης θέσεων οι πρώτες τοποθετήσεις- αρχικά κυρίως διαχειριστών ξένων funds- στις 4 συστημικές μετοχές του κλάδου. Στην διάρκεια των συνεδριάσεων εξελίχθηκε και παράλληλη "κόντρα" αποτιμήσεων Eurobank vs Εθνικής, για την δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης.

Με το "κλείσιμο" της Παρασκευής, η Eurobank με τη μετοχή στα 1,76 ευρώ αποτιμάται 6,541 δισ. και η Εθνική στα 6,94 ευρώ με 6,348 δισ. Με μεταβολή 10,33% η μετοχή της Εθνικής-από 2/1- με 9,32% της Eurobank, στην κοινότητα προεξοφλούν πως θα ακολουθήσουν κι άλλες "κόντρες".

Στα περιθώρια ανόδου, και τα τεχνικά σημεία των 2 εστίαζε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, "μετρώντας" ανάλογα Eurobank και Εθνική.

Στα 3,514 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στα 1,614 της Alpha Bank.

Από σήμερα (Δευτέρα) η διοίκηση της Πειραιώς ξεκινά κύκλο επαφών-ενημέρωσης, ενόψει του placement του ποσοστού που έχει το ΤΧΣ.

Ο ΧΑΜαιλέων έχει τις λεπτομέρειες, εστιάζω πως ο κύκλος έχει ορόσημο τη μεγάλη διοργάνωση της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να υπερθεματίζουν για το ΧΑ, ενδεικτική η έκθεση της Goldman Sachs που το θεωρεί κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, θέτοντας στόχο την περιοχή των 1.550 μονάδων.

Στα 91,6 δισ. η αποτίμηση των εισηγμένων, αρκετά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου έχει περιθώριο υπεραπόδοσης- υπό κανονικές συνθήκες- με πρωταγωνιστικό τον τραπεζικό κλάδο και με τα περισσότερα των blue chips. Μία από τις παραμέτρους που σχετίζεται με την θέση των funds και μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων είναι η στάθμιση σε δείκτες, όπως ανέλυε εχθές ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Σε αναδιάταξη θέσεων- με μερικό "κλείδωμα" υπεραξιών στα blue chips η προηγούμενη εβδομάδα επιφύλαξε στο τέλος την ανακοίνωση της εξόδου της Goldman Sachs από την ΔΕΗ, καθώς το ποσοστό μειώθηκε στο 0,15% από 5,15% του μ.κ. Στα 12,35 η μετοχή, με μεταβολή 10,66% (από 2/1) και αποτίμηση στα 4,717 δισ., η κίνηση αυτή-μόλις 10 μέρες πριν το Investor Day στο Λονδίνο αποτέλεσε- και εύλογα- θέμα συζήτησης/ερμηνείας.

Κλάδος αιχμής ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός, και με Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Helleniq Energy κ.α. θα είναι στο monitoring των ξένων στις ημερίδες και τις παρουσιάσεις που ακολουθούν. Σε Νέα Υόρκη (25/1) και Παρίσι (2/2) στην καθιερωμένη ημερίδα της Πειραιώς όπου θα συμμετάσχει η ΜΟΗ.

Επίσης κλάδος αιχμής ο κατασκευαστικός-υποδομών, με την προσοχή της κοινότητας να εστιάζει σε-κυρίως- 3 μέρωπα "Εγνατία"- "Αττική Οδός"- ΒΟΑΚ με παράγοντες του κλάδου να τα θεωρούν τρόπον τινά "συγκοινωνούντα". Προεξοφλούν δε πως, από τον κλάδο θα βγουν ειδήσεις για συμφωνίες και εξελίξεις με (άμεσο/έμμεσο) αποτύπωμα και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Στα 1,464 δισ. η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή στα 14,16 ευρώ και τον ΧΑΜαιλέοντα να παρατηρεί πως, από τις 3 Ιανουαρίου έχει να καταγραφεί αρνητικό "κλείσιμο", πλέον σε υψηλά 6μηνου.

Παράλληλα, ίδιος (ΧΑΜ) "δείχνει" τα νέα υψηλά της ΚΡΙ-ΚΡΙ- ενός από τα πιο αξιόπιστα mid caps, με διαχρονικά ανοδική πορεία (επιχειρηματικά/επενδυτικά) συμπεριλαμβάνεται δε στις κορυφαίες επιλογές της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής.

Στα τεχνικά σημεία αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης-επικεφαλής ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής- σημειώνοντας πως "...ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τις 1.351 μονάδες που είναι υψηλά 10 ετών και αναμενόμενα διόρθωσε προσεκτικά χωρίς να χαλάσει ιδιαίτερα την ανοδική δυναμική. Από την περασμένη Τρίτη ο MACD έχει ανανεώσει το σήμα αγορών ενώ οι δύο μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις
από τις τρέχουσες τιμές διατηρώντας τα αγοραστικά τους σήματα από το τις αρχές Νοεμβρίου. Ενδεχομένως η πίεση της Παρασκευής ερμηνεύεται και ως μια κίνηση κατοχύρωσης κερδών και αποφόρτισης του κλίματος ενώ πέραν της εικόνας του Γενικού Δείκτη η αγορά ήδη καταγράφει τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό ισοζύγιο χαμένων-κερδισμένων μετοχών. Θεωρητικά, σε ενδεχόμενη ανακατάληψη των 1.351 μονάδων θα έχει ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο καθώς η επόμενη αντίσταση τοποθετείται στις 1.420 μονάδες...".

Δεδομένου ότι οι long έχουν κάνει ήδη ένα καλό ταμείο για το πρώτο ήμισυ του Ιανουαρίου συνεκτιμώντας την λήξη της σειράς στα Παράγωγα την Παρασκευή (19/1) θα απαιτηθεί ενεργοποίηση και δεύτερης ομάδας επενδυτών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους.

Στα 106,3 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος- την τελευταία εβδομάδα- αυξημένος σημαντικά- κατά 41,3%- σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Εάν σταθεροποιηθεί σε αυτά τα μεγέθη, θα σημαίνει ότι "ισχυρά χέρια" λαμβάνουν/ενισχύουν θέσεις (και ) με προεξοφλητική διάθεση. Εν όψει των αρκετών road shows, της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων και στοχοθεσιών (Mytilineos στις 25/1), εξελίξεων σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα, ενδεχόμενης "εξόδου" του ΟΔΔΗΧ στις αγορές κ.α ικανών να συντηρήσουν την ανοδική κατεύθυνση στο ΧΑ. Με τις απαραίτητες-ενδιάμεσες- διορθώσεις.

Επί της ουσίας, οι long έχουν πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησαν το 2023, (έτος με ράλι άνω του 39% για το Γενικό Δείκτη και άνω του 65% για τις τράπεζες) ενώ την Παρασκευή σημειώθηκε ενδοσυνεδριακή διόρθωση, με την πλειονότητα των μετοχών να διορθώνουν 1% - 2,5%,. Ωστόσο τις τελευταίες δυόμισι ώρες, υπήρξε ενεργοποίηση αγοραστών, με αποτέλεσμα την επαναφορά σε θετικό έδαφος. Ενδειξη πως οι επενδυτές έχουν αναπτύξει αντανακλαστικά, στις δε διορθώσεις επαναφορτίζονται οι κωδικοί με ρευστότητα, σημαντικό μέρος της δε προέρχεται από υπεραξίες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για ενδεχόμενη τροφοδότηση της τάσης.

Τα "τοπικά" υψηλά που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα για μετοχές των Eurobank (1,76), Εθνική (6,94), ΤΙΤΑΝ (22,30) αλλά και Real Consulting (2,91) παραπέμπουν σε δυναμική που δεν περιορίζεται στα τραπεζικά και συγκεκριμένα blue chips αλλά έχει διευρυνθεί προς σημαντικό μέρος των mid&small caps. Η υπεραπόδοση την Παρασκευή τίτλων λ.χ. Μινέρβα (0,87), Fieratex (0,50), Yalco (0,197), Dimand (10,65) κ.α. ενισχυτική αυτής της προσέγγισης.

Μέσα στην εβδομάδα (17-19/1) η έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Autohellas. Στόχος η άντληση έως 200 εκατ. , την Τρίτη θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v