Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο σε «πτωτική» συνεδρίαση

Εμφανής η επιφυλακτικότητα και το profit taking σε βαριά χαρτιά αλλά και μεσαία κεφαλαιοποίηση, παρά το κλείσιμο στις 1.352 μονάδες. Περιορίστηκαν στα 87,5 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο σε «πτωτική» συνεδρίαση

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τις εναλλαγές προσήμων, η τελευταία της εβδομάδας, που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κύριο χαρακτηριστικό την ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), αλλά και την εικόνα κόπωσης που έβγαλε η πλειονότητα των τίτλων, ανεξάρτητα κεφαλαιοποιήσεων.

Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο “να οδηγήσουν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”, εικόνα που είχε αρκετό καιρό να εμφανιστεί στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη και σήμερα οι τίτλοι των Βαρύδεικτων Τραπεζών, σε ρόλο “Big Brother”, έδειξαν ότι έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης στην Εγχώρια Αγορά και δεν θα “επιτρέψουν” διαθέσεις επιθετικών ρευστοποιήσεων, παρά την τεχνικά υπεραγορασμένη εικόνα, τουλάχιστον όσο δείχνει ότι παραμένει υπό σχετικό έλεγχο, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς, που βλέποντας την δυσκολία του Γενικού Δείκτη να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1355 μονάδων, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ελεγχόμενου πισωγυρίσματος και επιλεκτικού “profit taking” όμως, σε μία Τραπεζοκεντρική Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, για να υπάρξει μία σημαντική διόρθωση – οπισθοδρόμηση μέχρι το “retest” των 1323 μονάδων, πρέπει να το “επιστρέψει” ο Τραπεζικός κλάδος σε πρώτη φάση και τα υπόλοιπα blue chips σε δεύτερη.

Σε κάθε περίπτωση και αν το διεθνές κλίμα δεν συνηγορήσει για μία σημαντική διόρθωση, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει από της πλάγιας κίνησης, με τις “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών να συνεχίζονται, χωρίς να αλλάζει το θετικό momentum και μέχρι να έλθει το επόμενο ανοδικό κύμα.

Με θετικό πρόσημο, από το ξεκίνημα των συναλλαγών, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, συνεχίζουν να κινούνται ετεροχρονισμένα από το Χ.Α. και με τους αναλυτές να εκτιμούν πως “η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ προβλημάτισε πρόσκαιρα, καθώς έδειξε στις Αγορές ότι η συνεχιζόμενη μείωση των τιμών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως και το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων που είχαν προτιμολογήσει τα Χρηματιστήρια”.

Από την άλλη, οι δηλώσεις Λαγκάρντ, στον Γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό “France 2” ότι “τα επιτόκια μάλλον έχουν σημειώσει τα υψηλά τους και το πιο δύσκολο κομμάτι στον πληθωρισμό μάλλον έχει περάσει”, έδωσαν αβαντάζ ψυχολογίας στους σημερινούς αγοραστές για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Υπό εξέταση και τα στοιχεία του πληθωρισμού χονδρικής που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 1% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 0,9% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1,3%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 1,8%, κάτω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 2%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος.

Η προσοχή και στις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις συντονισμένες επιθέσεις των ΗΠΑ – Βρετανίας κατά των Χούθι, που οδήγησε σε αξιοσημείωτη άνοδο τις τιμές του Πετρελαίου.

Από σήμερα η Wall Street μπήκε στην περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δ’ τρίμηνου, η οποία στο βασικό της σκέλος θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Σήμερα ανακοίνωσαν, ή θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 4ου τριμήνου 2023 οι BlackRock, Bank of America, Wells Fargo, JP Morgan, Citigroup και Bank of NY Mellon.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω αργίας (ημέρα Martin Luther King).

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “τα ‘δύσκολα’ έρχονται από τις 23 Ιανουαρίου και ως τις 2 Φεβρουαρίου, όταν θα ανακοινώσουν οι μεγάλοι Τεχνολογικοί Όμιλοι. Σε αυτό το δεκαήμερο ας προετοιμαστούμε για ‘αναταράξεις’ και μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης που το κέρδισαν για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση οι αγοραστές και την “ανάδυση” του Γενικού Δείκτη από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που στέκονται στην πολύ επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που ξεκίνησε από χθες και η οποία παραπέμπει σε διαθέσεις διόρθωσης, με σαφές “τράβηγμα” των αγοραστών προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης, μετά και τα στοιχεία πληθωρισμού χονδρικής, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,20% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,99% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,237% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1353,3 (+0,40%) και 1339,66 μονάδων (-0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1352,23 (+0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1352,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,35%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 87,2 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,2 εκατ., τα 77,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 3,12% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 7,17%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 4,6% και ο ΔΤΡ κέρδη 8,71%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Όσο συντηρείται σε κλείσιμο το 1338 η τάση είναι επιθετική με το 1365 και 1379 επόμενα επίπεδα. Να θυμίσουμε ότι το 1379 είναι υψηλό 10ετιας, μιας και έχει να καταγραφεί από το 2014. Η ΔΕΗ όσο κλείνει πάνω από το 11,80 έχει επιθετική τάση με τα 13,00 πρώτο και τα 13,64 ευρώ επόμενο στόχο. Στις 23 του μήνα περιμένουμε ανακοινώσεις. Παρά τα ‘ανησυχητικά’ στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, στο Σικάγο αυξήθηκε κι άλλο η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed της 20η Μαρτίου”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις ανακοινώσεις εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ, με τον Τραπεζικό κλάδο να ξεκινά σήμερα. Η σταθεροποίηση για να ‘χωνέψει’ η Αγορά τα επίπεδα και ένα στενό εύρος τιμών θα μπορούσε να είναι το επικρατέστερο σενάριο”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Τα μεγέθη του πληθωρισμού Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, κινήθηκαν ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις, παρόλο που οι τιμές Ενέργειας κινήθηκαν σχετικά χαμηλότερα από προηγούμενους μήνες. Μερικώς αποδίδουμε αυτό στην αύξηση της οριακής τάσης κατανάλωσης λόγω εορτών και γι’ αυτό ενδεχομένως δεν επηρεάστηκε αισθητά το εμπροσθοβαρές, κατά την εκτίμησή μας, ράλι των μετοχών, λόγω των πιθανών επερχόμενων μειώσεων στα επιτόκια. Σε αυτό όμως το πλαίσιο, η καταγεγραμμένη άνοδος σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι ενδεχομένως εύθραυστη σε ανεπιθύμητα μάκρο, αλλά και έλλειψη θετικών καταλυτών. Για τον λόγο αυτό παραμένουμε επιφυλακτικοί σε περαιτέρω σημαντική άνοδο των τιμών βραχυπρόθεσμα. Ο ΓΔΧΑ δεν θα μείνει ανεπηρέαστος, αλλά πιθανότατα να διατηρήσει το προβάδισμα αποδόσεων. Ωστόσο, αποφεύγουμε ενίσχυση θέσεων στην παρούσα φάση”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι αγοραστές πραγματοποίησαν χθες ‘αναγνωριστική πτήση’ πάνω από την αντίσταση της τοπικής κορυφής των 1351 μονάδων. Ωστόσο, για την υπέρβασή της ίσως χρειαστεί, ο Γενικός Δείκτης, να πάρει πρώτα λίγα μέτρα ‘φόρα’ οπισθοχωρώντας μέχρι την πλησιέστερη στήριξη των 1323 μονάδων, κατά ένα σενάριο που υποστηρίζει η τεχνική ανάλυση”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η δεύτερη εβδομάδα της χρονιάς για τον ΓΔ, με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα και με το θετικό κλίμα σε γενικές γραμμές να διατηρείται, χωρίς όμως να λείπουν κάποιες διορθώσεις τιμών σε κάποιους τίτλους. Αν και οι Ελληνικές μετοχές δεν θεωρούνται ακριβές, το γεγονός ότι ο ΓΔ βρίσκεται σε πολυετή υψηλά και σε υπεραγοραμένα επίπεδα, οδηγεί τους επενδυτές στο να ‘κλειδώσουν’ κάποια από τα κέρδη τους. H ανακοίνωση του πληθωρισμού των Η.Π.Α. για το Δεκέμβριο, η οποία ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, είναι μια εξέλιξη που αν συνεχιστεί ίσως καθυστέρηση την μείωση των επιτοκίων από την FED. Η συνέχεια της σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα έτους που ανακοινώνονται, ή θα ανακοινωθούν στην Αμερική το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη τάση. Για την Αγορά μας, τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης βρίσκονται στις 1351 και 1380 μονάδες, ενώ τα σημεία στήριξης στις 1339 και 1302 μονάδες”, όπως εκτιμά η Merit Sec.

Το χρηματιστηριακό 2024 είναι η φυσική συνέχεια του 2023 για την Ελληνική Αγορά, καθώς επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε βασικά οικονομικά πεδία έχουν ευνοϊκή κατάληξη, ανοίγοντας το δρόμο για τιμολόγηση νέων προσδοκιών στο Χ.Α., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι Τράπεζες βρίσκονται πιο κοντά στην έγκριση των μερισμάτων από τον Επόπτη, το Ελ. Βενιζέλος “κλειδώνει” για τις αρχές του επόμενου μήνα και η κινητικότητα σε παρουσιάσεις εντός και εκτός των συνόρων, βάζει φρέσκο ενδιαφέρον στα “βαριά χαρτιά” της Αγοράς, ενώ οι επιχειρηματικές συμφωνίες ξαναμπαίνουν στο τραπέζι φτιάχνοντας σενάρια και κλίμα.

Με αυτά ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου, ενώ οι πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς έχουν ξεκινήσει με αυξημένο τζίρο 20%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Με το ξεκίνημα του 2024 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ένα ακόμα υψηλό το οποίο μόνο τυχαίο δεν είναι: Είναι η υψηλότερη τιμή του Γενικού Δείκτη που έχει καταγραφεί από το 2014. Η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 91 δισ. ευρώ και η είναι η υψηλότερη τιμή από τις 24 Νοεμβρίου του 2009, όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν στις 2400 μονάδες και το πλήθος των Εισηγμένων Εταιρειών στο Χ.Α. ήταν σχεδόν διπλάσιο από το σημερινό.

Παράλληλα το ξεκίνημα της νέας χρονιάς συνοδεύεται από μια μαζική θετική αναθεώρηση των ανοδικών περιθωρίων, καθώς οδεύουμε προς τις ανακοινώσεις του κλεισίματος της χρήσης του 2023.

Το ζητούμενο βέβαια εδώ είναι αν μπορούν οι εισηγμένες Εταιρείες να επαναλάβουν την περυσινή κερδοφορία, μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πια πολλές “εφεδρείες” Εταιρειών, ή κλάδων (όχι όσες υπήρχαν πέρυσι τέτοια εποχή) που μπορούν να (ξανα)πάνε τα μεγέθη σε ρεκόρ επιδόσεων.

Σε αυτό τον τομέα, πολλά θα κριθούν από την επενδυτική δραστηριότητα και την ωρίμανση των επιχειρηματικών πλάνων των προηγούμενων ετών.

Επομένως το κρίσιμο μέγεθος στις προσεχείς ανακοινώσεις των μεγεθών δεν θα είναι μόνο η κερδοφορία, ή το μέρισμα, αλλά η προοπτική του 2024, καθώς και η ταχύτητα υλοποίησης των επενδυτικών πλάνων.

Τεχνικά, από την περασμένη Τρίτη ο MACD έχει ανανεώσει το σήμα αγορών, ενώ οι δύο μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις από τις τρέχουσες τιμές, διατηρώντας τα αγοραστικά τους σήματα από το τις αρχές Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά, οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε έντονα υπερτιμημένες ζώνες τιμών, ανάλογές με αυτές που είχαν παρατηρηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Ενδεχομένως η πίεση της Παρασκευής ερμηνεύεται και ως μια κίνηση κατοχύρωσης κερδών και αποφόρτισης του κλίματος, ενώ πέραν της εικόνας του Γενικού Δείκτη, η Αγορά ήδη καταγράφει τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό ισοζύγιο χαμένων - κερδισμένων μετοχών.

Θεωρητικά, αν ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1351 μονάδων, θα έχει ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο καθώς η επόμενη αντίσταση τοποθετείται στις 1420 μονάδες.

Προς ώρας οι αγοραστές δείχνουν να έχουν τον έλεγχο των “χαρτιών” που κινούν τα νήματα της Αγοράς, περιορίζοντας τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις οι οποίες είναι μάλλον “ρηχές” και απόλυτα διαχειρίσιμες.

Ως εκ τούτου θα αναμέναμε την Αγορά να συνεχίσει με ένα μετριοπαθές τέμπο το ανοδικό της ράλι και την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο εξωτερικό την Δευτέρα οι Αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές. Ωστόσο από την Τρίτη επανεκκινούν οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου, με κυριότερες αυτές των Goldman Sachs και Morgan Stanley (16/01).

Ακόμα στα σημαντικά που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα ξεχωρίζουν οι προβλέψεις πληθωρισμού για την Ευρωζώνη από την ΕΚΤ (16/1) και οι προβλέψεις της FED για την Οικονομία των ΗΠΑ (17/01).

Η Εγχώρια Αγορά επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς με μια αρκετά ενδιαφέρουσα ατζέντα: Μεταξύ 17 και 19 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Autohellas. Από τις 16 Ιανουαρίου παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Frigoglass λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της (4:1).

Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Ιανουάριο”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,5), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,8), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΔΕΗ (4,7), ΠΕΙΡ (4,4), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την λήξη των συναλλαγών να δείχνει σχετικό προβάδισμα των αγοραστών και να βρίσκει τους εν λόγω τίτλους σαφώς υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας (Alpha Bank +0,97%, Εθνική -0,09%, Eurobank +2,65%, Πειραιώς +0,46%).

Μεταξύ 1130,39 (1,09%) και 1153,19 μονάδων (+0,91%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1152,64 (+0,86%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1155,14 (+1,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1154,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 982 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 965 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την άτυπη έγκριση από τα Εποπτικά Επιτελεία του SSM και του SRB για τη διανομή μερισμάτων από 15% έως 25% της κερδοφορίας του 2023 πήραν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Διοικήσεις των Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο Πλευρών, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στους 5 φακέλους - στόχους της επόμενης 3τιας και επιβεβαιώθηκε η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις Τράπεζες μέχρι το τέλος του 2024”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, με τους “buyers” να βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα προς το τέλος, κλείνοντας έξι τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο υψηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σαράντης, “ολοκληρώθηκε η εξαγοράς της Stella Pack S.A. από την Sarantis Polska S.A., 100% Θυγατρική Εταιρεία του Ομίλου. Η αξία της αποκτηθείσας Επιχείρησης, σε όρους Enterprise Value, κατά την 12 Ιανουαρίου 2024 ανέρχεται σε 253,46 εκατ. PLN, με το τίμημα να χρηματοδοτείται από τα διαθέσιμα του Ομίλου. Η Stella Pack S.A. αποτελεί μία σημαντική προσθήκη στον Όμιλο Σαράντη καθώς κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και διάθεση ειδών οικιακής χρήσης, με 25 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας σε Πολωνία, Ρουμανία και Ουκρανία”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΣΑΡ (+1,52%) συμπλήρωσε πέντε συνεδριάσεις με κλεισίματα μεταξύ 8,50 και 8,69 ευρώ, αδυνατώντας να ξεκαθαρίσει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,92 και η επόμενη στήριξη στη ζώνη 7,73 – 7,66 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,77 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος, από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+1,29%), με τη μετοχή να συμπληρώνει δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε υψηλά εξαμήνου. Η επόμενη αντίσταση στα 27,86 ευρώ και οι στηρίξεις στα 26,46 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 26,11 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η MIN (+64,15%), ακολουθούμενη από ΦΙΕΡ (+32,28%) και ΜΟΝΤΑ (+25,65%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΤΡΑΣΤΟΡΔ) της Trastor ΑΕΕΑΠ, συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε η 16/1/2024.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι MED (+0,88%), ΕΛΣΤΡ (+0,77%), ΙΑΤΡ (+1,08%), ΛΑΝΑΚ (+2,04%), ΥΑΛΚΟ (+3,68%) και ΚΤΗΛΑ (+1,71%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για DIMAND (+3,40%).

Σε χαμηλά τριμήνου ο ΟΛΘ (-1,79%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κρι Κρι (+2,70%).

Κίνηση – ασανσέρ σε ΜΙΝ (+29,85%) και ΦΙΕΡ (+13,38%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΟΤ (-0,18%), ΛΑΒΙ (-1,23%) και ΚΟΥΑΛ (-1,33%) και τέσσερις για ΙΝΚΑΤ (-1,79%) και ΙΝΤΚΑ (-2,02%).

Σε υψηλά 2ετιας, με αυξημένες συναλλαγές η Realcons (+3,93%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1231 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1209 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1.355 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 2988 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2935 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3300 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Σε νέα υψηλά 34 ετών ο Nikkei.

Κέρδη στην Ευρώπη, με ήπια αρνητικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη, αλλά με υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά για το Πετρέλαιο, προς το 1,0963 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί πάνω από τα $2055 ο Χρυσός, προς τα $23,40 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $43500 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2660 ανηφορίζει το Ethereum.

“Η Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ανθεκτική φέτος, μετά από μια πιο ισχυρή από την αναμενόμενη χρονιά το 2023, αλλά χρειάζεται δουλειά για να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης πάνω από το 3% μεσοπρόθεσμα. Οι απαισιόδοξες προβλέψεις για ύφεση σε πολλές Περιοχές, πριν από ένα χρόνο, δεν επιβεβαιώθηκαν”, τόνισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο σημαίνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι ζήτημα που θα συζητηθεί βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

“Η τελευταία μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή καταδεικνύει ότι ο δρόμος της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2% θα είναι δύσκολος”, δήλωσε η αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Λορέτα Μέστερ, υποστηρίζοντας ότι “πιθανότατα θα είναι πολύ νωρίς για τη Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο”.

Η BlackRock ήρθε σε συμφωνία για την αγορά της Global Infrastructure Partners, του Νιγηριανού τραπεζίτη Αντεμπαϊό Ογκουνλέσι, έναντι $12,5 δισ. κι έτσι η μεγαλύτερη Διαχειρίστρια χρημάτων στον Κόσμο αναρριχάται στις κορυφαίες επενδυτικές θέσεις, όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη παρουσία σε Ενέργεια, Μεταφορές και Ψηφιακές Υποδομές. Η Επενδυτική Εταιρεία θα καταβάλει $3 δισ. μετρητοίς και θα διαθέσει περίπου 12 εκατομμύρια μετοχές, αξίας $9,5 δισ., ενώ η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το τρίτο τρίμηνο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ. ευρώ, στα 91,7 δισ. ευρώ.

Ετήσια αύξηση 3,5% κατέγραψε ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα καταγράφεται αύξηση του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 3,7% (σ.σ. παρέχει στοιχεία ευθέως συγκρίσιμα με αυτά των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των Αναδυόμενων Αγορών της Ευρώπης και ο Οίκος έθεσε τιμή - στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1550 μονάδες, από τις 1375 μονάδες που ανέμενε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus των αναλυτών να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα στο 0%, ενώ η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5%.

Επανεκκινεί την κάλυψη της Αεροπορίας Αιγαίου η Euroxx Sec. δίνοντας σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο τα 15,4 ευρώ ανά μετοχή. Σε ότι αφορά τα μερίσματα η ΑΧΕ υποθέτει μια αναλογία πληρωμής 25% από τα κέρδη του 2023, αυξανόμενη σε 35-40% το 2024/25, χωρίς να αποκλείονται θετικές εκπλήξεις.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Quest και στο υψηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικούς τίτλους, έναντι 77 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής διόρθωσης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.898 συμβόλαια).

Στα 3.775 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.720 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.244 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.239 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 839, 517 για τον Ιανουάριο και 322 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.285), κινήθηκε μεταξύ 3.256 και 3.285,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 17, 17 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.143), κινήθηκε μεταξύ 1.140 και 1.154 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.215,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Εθνική, 8.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.039), Πειραιώς (3.026), Εθνική (831), ΔΕΗ (270), Alpha Bank (5.736), Ιντρακάτ (265), Αεροπορία Αιγαίου (112), Viohalco (305), Ιντρακόμ (279), ΕΧΑΕ (114), ΓΕΚ (464), Cenergy (108), Τέρνα Ενεργειακή (381), Άβαξ (155), ΕΥΔΑΠ (110), Lamda Development (136).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 163.137, Πειραιώς 82.292, Eurobank 28.367, Εθνική 16.913, ΑΔΜΗΕ 23.851. ΔΕΗ 28.989, Τέρνα Ενεργειακή 16.216.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.436.182 τεμ., (από 57.351.144 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.724.016 τεμ. (1.724.016), Εθνική 15.948.502 τεμ. (16.054.588), ΟΤΕ 1.497.336 τεμ. (1.496.357), Πειραιώς 1.032.322 τεμ. (1.032.322).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v